• Etusivu
  • Energia

Oletko hankkimassa tulisijaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.09.2014
20149_40987.jpg

Tulisija on mahdollista saada myös vanhaan kiinteistöön.

Kaipaako kotisi tunnelmantuojaa sekä lisälämmityksen antajaa? Riippumatta siitä, onko sinulla kyseessä remontti- vai uudiskohde, tulee sinun huomioida muutamat kohdat ennen kuin tulisijasi on käyttövalmiina kodissasi.

Suomen rakennuskannassa 1950-80 –lukujen kiinteistöjä on paljon. Esimerkiksi 1960-luvulla eristykset ja eristeiden paksuudet eivät olleet lähelläkään samaa tasoa, kuin mitä nykypäivän rakennukselta edellytetään. 1970-luvulla tilanne korjaantui hieman öljykriisin vuoksi ja eristysvahvuuksiin kiinnitettiinkin enemmän huomiota. Monissa talouksissa saatettiin kuitenkin hävittää vanhat leivinuunit sekä puuliedet vanhanaikaisina ratkaisuina. Takka koettiin ehkä enemmän tunnelmanluojana ja sen mukaisesti olohuoneen nurkkaan saatettiinkin muurata avotakka, josta saatava lämpöhyöty hyödytti vain harakoita.

Hurjaa säätä ilmastonmuutoksen seurauksena

Mediassa yhä useammin esillä olevat rajut myrskyt, tulvat sekä muut luonnonmullistukset saavat helposti miettimään, mitä sitten tapahtuu jos sähköt ovat useamman päivän poissa, miten saa pidettyä kodin lämpimänä tai valmistettua ruokaa? Yksi ratkaisu on tulisija.

Valmistajasta riippuen takan voi saada käyttövalmiiksi aina muutamasta tunnista pariin päivään, riippuen mahdollisten lisätöiden määrästä. Mikäli unohdetaan takan mukanaan tuoma tunnelma, on sillä olemassa selkeä mitattavissa oleva hyöty lämmityskustannuksissa. Lisälämmönlähteenä talvipakkasten paukkuessa takka on enemmän kuin korvaamaton, lisäksi tulisija vaikuttaa myös kiinteistön arvoon myönteisesti.

Tulisija vanhaan kiinteistöön – mistä kaikesta pitää huolehtia ja mitä huomioida?

Tulisijan laittaminen vanhaan kiinteistöön on luvanvarainen toimenpide. Luvan voi hankkia helposti asioimalla rakennusvalvontavirastossa. Jos kyseessä on omakotitalon sijasta rivitalo tai paritalo, pitää taloyhtiöltä pyytää lupa toimenpiteen suorittamiseen. Isännöitsijältä voi myös tarkistaa, onko taloyhtiö jo aiemmassa vaiheessa tehnyt kokouksissa päätöstä tulisijojen laittamisesta. Kannattaa myös muistaa, että taloyhtiön osakas on velvollinen ilmoittamaan kaikista yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin kohdistuvista/vaikuttavista korjaus- tai muutostöistä.

Minne tulisijan haluaisi laittaa? Minne se kannattaisi sijoittaa?

Tämä on asia jota mietitään usein jo ennen luvan hankintaa. Paras mahdollinen sijoituspaikka tulisijalle on piipun kannalta katsottuna mahdollisimman lähellä talon harjaa ja näin tulisijakin sijoittuisi mahdollisimman keskeiselle paikalle. Kun takka sijoitetaan keskeisesti, leviää takasta tuleva lämpö mahdollisimman laajalle alueelle ja koska hormi sijaitsee lähellä harjaa, taataan myös riittävä veto.

Jos kodissasi ei ole aiemmin ollut tulisijaa ja hormia, muista selvittää missä kattotuolit ja niiden jakopaikka sijaitsee. Kattotuoleja ei missään nimessä saa katkaista! Piipulle tulee olla rakenteissa hyvin tilaa.

Valitusta tulisijamallista riippuen hormilähtö voi olla joko päältä, takaa tai sivulta. Savupiipun valinnassa huomioi että tulisijan savukaasujen sekä valitun hormin lämpötilaluokka tulee olla vähintään samalla tasolla. Helpointa on ottaa sekä tulisija että hormi samalta toimittajalta. Näin tuotteet sopivat kaikkein varmimmin toisiinsa.
Tulisijamallistoista löytyy varmasti sopiva takka niin nurkkaan kuin suoralle seinälle sijoitettavaksi.

Vanha hormi käyttöön?

Onko kiinteistössäsi vanha hormi vailla käyttöä? Vanhan, pitkään käyttämättä olleen, hormin kunto tulee tarkistuttaa asiantuntijalla. Asiantuntijoita tällaisissa tapauksissa ovat esimerkiksi nuohooja tai palotarkastaja. Ilman tarkistusta ja nuohousta uudelleen käyttöönotettu hormi on turvallisuusriski.

Pohjatöitä ei sovi unohtaa

Vanhan kiinteistön osalta on tärkeää ottaa selvää lattiarakenteesta. Onko kyseessä rossipohja, maanvarainen laatta tai kellarillinen ratkaisu? –Kaikki vaativat erilaisen pohjienvahvistuksen. Hyvänä lähtökohtana kuitenkin ovat rakennuksesta olevat piirustukset, jos rakennukseen on merkitty takkavaraus, silloin perustuksia ei yleensä tarvitse erikseen vahvistaa. Tällaisessa tapauksessa toki tulisija on asennettava alun perin suunniteltuun paikkaan. Takkavaraus sekä sen toteutus kannattaa kuitenkin varmistaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Takkojen painaessa useita satoja, jopa peräti tuhansia kiloja, ei takkaa voi sijoittaa aivan minne vain.

Perustukset pystytään vahvistamaan tulisijaremontin yhteydessä perustuksiin parhaiten soveltuvalla tavalla, samalla tarkistetaan laatan kantavuus. Pääsääntöisesti perustusten vahvistukseen käytetään harkkoja tai vahvistus valetaan erikseen. Lisätietoja vahvistustyöstä kannattaa kysyä omalta tulisija-asiantuntijalta, joka osaa tarkemmin vahvistuksen tarpeesta ja toteutuksesta.

Info

Info

Pientä muistamista…

Takkaa valitessasi, mieti mikä sinulle on tärkeää. –Ulkonäkö, tehokkuus, tunnelma, takan tuoma lisälämpö…?

Mieti takan sijoituspaikkaa – missä takka lämmittäisi mahdollisimman suuren alan ja olisi samalla kaunis tunnelmanluoja.

Mikäli suinkin mahdollista, etsi käsiisi kotisi rakennuspiirustukset ja tarkista että niistä löytyy myös mitat. Piirustuksista tarvitset pohjakuvan sekä poikkileikkauksen.

Kirjoita mieltäsi askarruttavat kysymykset valmiiksi paperille. Kun tapaat tulisija-asiantuntijasi, voit esittää kysymykset hänelle – näin ei mitään sinulle tärkeää kysymystä jää kysymättä.

Tulisija ei ole kaikkein edullisin investointi, kysy siis rohkeasti apua tulisija-asiantuntijaltasi, jotta sinulle sopivin tulisija löytyy.

Ja lopuksi:
Ota rohkeasti yhteyttä tulisija-asiantuntijoihin miettiessäsi tulisijaa omaan kotiisi. Ammattilaiset tulevat mielellään katsomaan ja arvioimaan kotiinne, mitä juuri teidän lattiarakenteenne sekä kattonne vaatii tulisijaremontin onnistumisen osalta.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20157_44097.jpg
Katseet pihalle - tässä messujen puutarhoja
Piha, puutarha ja niiden toiminnallisuus. Minkälaisen pihan suunnittelisit itsellesi? Vantaan Kivistössä meneillään olevat Asuntomessut antavat hyviä vinkkejä ja ideoita pihan tekemiseen ja uudistamiseen. Hauskat ideat tuovat mukanaan luonnonmateriaaleja, uusiokäyttöä, suuria ruukkuistutuksia sekä jopa vihreän puutarhan parvekkeelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suunnitelmien ja muiden tietojen toimittaminen työmaalle
Toimenpiteet:Kunkin urakan aloituskokouksessa / 1. työmaakokouksessa sovitaan urakoitsijoille ja työmaalle toimitettavien piirustusten määrä. Kaikki piirustukset toimitetaan työmaalle, jossa valvojat luovuttavat piirustukset urakoitsijoille.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:Piirustusten jakelulistatHyväksyntä:Projektipäällikkö, suunnittelijat, valvojat
20203_63639.jpg
Katupöly ja kuiva sisäilma vaikuttaa terveyteemme
Asiantuntijoiden mukaan kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Hengitystiet voivat tuntua kuivilta ja silmät saattavat vuotaa herkästi. Kuiva sisäilma heikentää myös liman poistumista hengitysteistä, mikä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä. Paikallaan pysyvä lima on hyvä kasvualusta bakteereille ja viruksille, jotka pääsevät näin rauhassa lisääntymään ja aiheuttamaan tauteja. Lisäksi allergiaoireet saattavat korostua, sillä kuivassa sisäilmassa on enemmän pölyä kuin kosteassa. Erityisesti kuivasta ilmasta kärsivät astmaatikot ja he, joilla on muutenkin kuiva iho.
20205_64574.jpg
Pihan ja terassin suunnittelulla harmoninen kokonaisuus
Kuulutko sinäkin niiden suomalaisten joukkoon, joille oma piha on ehdoton välttämättömyys? Se rakas paikka, jossa on mahdollisuus nauttia luonnosta, ottaa aurinkoa, ylläpitää kasvimaata, pelata ja leikkiä lasten kanssa ja touhuta vaikka mitä muuta mukavaa.
20195_58013.jpg
Päivitä poistoputket energiatehokkaiksi kattoremontin yhteydessä
Omakotitalon katto ei pysy kunnossa itsestään. Vesikatto onkin yksi talon tärkeimmistä suojista sadetta ja kosteutta vastaan. Valitsemalla oikeat tuotteet pidät kattosi kunnossa ja varmistat talon arvon säilymisen.Jos suunnittelet kattoremonttia, muista päivittää samalla myös katon poistoputket. Katon poistoputket ovat tärkeä osa koneellista ilmanvaihtojärjestelmää. Katon kunnostuksen yhteydessä voi päivittää esimerkiksi poistoputken hatun, kuten vaasalaisessa Tynin perheessä tehtiin.Lue lisää kohteesta
20088_12496.jpg
Astu sisään tummaan Cello-saunaan
Cello on K-raudan ja Rautian oma sisustusmerkki. Cellon idea on luoda inspiroivia sisustuskokonaisuuksia, jotka auttavat asiakasta toteuttamaan parempaa asumista. Cello on enemmän kuin upeita tuotteita - Cello on upeita kokonaisuuksia.Sisustusstudiossa voit nyt sisustaa myös saunan. Tutustu tummaan Cello Funky -saunaan 360° esittelyssä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton