• Etusivu
  • Rakentaminen

Oikeus vahingonkorvaukseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajalla on oikeus saada korvaus niistä vahingoista, jotka hänelle ovat aiheutuneet asunnon virheen vuoksi. Välillisen vahingon myyjä on velvollinen korvaamaan vain, mikäli virhe johtuu hänen huolimattomuudestaan.

Lain mukaan myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen korvaamaan

1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin, muun rakennuksen ainesosan tai asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa henkilövahinkoa, ellei vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella
2. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa esinevahikoa, jos vahinko kohdistuu muuhun omaisuuteen kuin asuntoon tai pääasiassa yksityisessä käytössä olevaan asuintoirtaimistoon ekä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolelta eikä
3. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa esinevahinkoa, jos vahinko kohdistuu omaisuuteen, jolla ei ole välitöntä käyttöyhteyttä laitteeseen eikä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella.

Muita kuin yllä mainittuja virheitä kaupan kohteessa ovat taloudelliset virheet ja oikeudelliset virheet, joihin ostajan on vedottava kohtuullisessa ajassa siitä, kun on virheen havainnut. Ostaja voi vedota virheeseen myöhemminkin, mikäli myyjä tai joku hänen puolellaan on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

Kohteessa on taloudellinen virhe, jos myyjä ennen kaupanteko on asuntokauppalain 4 luvun 27 §:n perusteella on

1. antanut ostajalle virheelllisen tai harhaanjohtavan tiedon kyseisen asunnon omistamiseen tai käyttöön liittyvistä taloudellisista velvoitteista tai vastuista, kuten yhtiövastikkeesta tai myytävien osakkeiden osalle tulevasta osuudesta yhtiön velkoja, taikka asuntoyhteisön taloudellisesta tilanteesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
2. jättänyt antamatta ostajalle sellaisen 1 kohdassa tarkoitettua seikkaa koskevan tiedon, jonka hän ausuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaan olisi ollut velvollinen antamaan ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan tai
3. muutoin jättänyt antamatta ostajalle tiedon 1 kohdassa tarkoitetusta seikasta, josta hänen on täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Kohteessa on asuntokauppalain 4 luvun 28 § mukainen oikeudellinen virhe, jos sivullinen omistaa sen tai osan siitä eikä asuntokaupassa ole asiasta sovittu myyjän ja ostajan välillä. Ostaja voi vedota oikeudelliseen virheeseen myös silloin, kun sivullinen näin väittää ja väitteelle on olemassa todennäköisiä perusteita.

Mikäli myyjä ei viipymättä oikaise virhettä tai huolehdi siitä, että sivullisen oikeus lakkaa, on ostajalla oikeus virheen ollessa olennainen purkaa kauppa tai muussa tapauksessa vaatia hinnanalennusta. Ostajalla on oikeus lisäksi vahingonkorvaukseen, mikäli oikeudellinen virhe oli olemassa jo kaupantekohetkellä ja ostaja ei tiennyt siitä eikä hänen olisi pitänytkään tietää. Jos virhe syntyy kaupanteon jälkeen, on ostajalla oikeus vahingonkorvaukseen ja myyjä ei pysty osoittamaan, ettei virhe tai vahinko johdu hänen menettelystään.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79153.jpg
Milloin betoni on tarpeeksi kuivaa? Asiantuntija vastaa
Kylpyhuoneen laatat pullistuvat yhtäkkiä ulos neljäntoista vuoden asumisen jälkeen. Remonttimies laatoittaa osan seinästä uudelleen ja vakuuttaa, ettei naapurin vastaisessa seinässä ole kosteutta. Laattojen pullistuminen liittyykin betonin kuivumiseen – vielä vuosien jälkeen. Betoni kuivuu varsin hitaasti, eikä kuivuminen lopu siihen, kun betoni pinnoitetaan. Laatat pullistuivat, koska betoni oli hitaasti kuivunut laatoituksen alla ja samalla se oli kutistunut. Tiukasti betoniin kiinnitetyt laatat eivät enää mahtuneet tilaansa.
20164_46151.jpg
Tällä työkalulla selviydyt jokaisesta haasteesta!
Rakennus- ja remontointipuuhissa tarvitaan useita eri työkaluja. Monelle on tuttu tilanne, jossa työkalupakki on täynnä tavaraa ja silti kyseinen työkalu puuttuu. Mitäpä jos tarvitsisit vain yhden sähkötyökalun, jolla hommat hoituisivat nopeasti ja kätevästi vain tarvikepäätä vaihtamalla?
20115_26020.jpg
Kodin sähköistyksessä
Kaikkien rakentajien ja remontoijien silmään eivät valkoiset asennuskalusteet enää sovi. Maku on muuttunut - vaativampaan tai erikoisempaan suuntaan.Onneksi markkinoille on saatu vaihtoehtoja valkoisille asennuskalusteille. Kuoseista, väreistä ja pinnoista löytyy.ABB:llä on kolme erilaista asennuskalustesarjaa, joista valita. Impressivo on tyylikkään pelkistetty sarja, jossa on saatavilla myös näyttävät Carat- peitelevyt. Jussi-sarja on ajattoman tyylikäs ja sopii erinomaisesti suomalaiseen kotiin.
201110_27994.jpg
Asuntomessut.Fi uudistui
Suomen Asuntomessujen nettisivut ovat kokeneet muodonmuutoksen kesän aikana. Nettisivujen yleisilmettä on raikastettu ja sivustoa on kehitetty entistä monipuolisemmaksi. Verkkosivuston uudistaminen on ollut yksi osa Asuntomessujen Messututka-nimistä kehitysprojektia.Uudistuksessa valikkojen ja hakutoimintojen selventämisen lisäksi sivuille on myös koottu kokonaan uusia palveluita. Tavoitteena onkin ollut kerätä yhden sivuston alle kaikki hyödyllinen informaatio Asuntomessuista ja Loma-asuntomessuista, niin menneiden kuin tulevien messujen osalta.Aiemmin eri messujen tietoja on saanut etsiä monien sivustojen takaa, uudistuksen myötä kaikki messutapahtumat löytyvät samalta sivustolta. Sivustoilta löytyy vanhoja tuttuja palveluita selkeästä ja helposta valikosta ja lisäksi Asuntomessujen sivuilla voi osallistua kilpailuihin ja tutustua ajankohtaisiin tiedotteisiin, blogeihin, uutisiin ja artikkeleihin. Nettisivuilla on myös mahdollisuus tutustua tarkemmin messurakentajan tai näytteilleasettajan rooliin, jos tällaiset vaihtoehdot houkuttelevat.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton