• Etusivu
  • Rakentaminen

Nuoret hakivat innokkaasti uuteen rakennusmestarikoulutukseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.04.2007
20074_4659.jpg

– Uuteen rakennusalan työnjohdon koulutukseen neljässä ammattikorkeakoulussa pyrki yhteishaussa 1200 henkilöä, joista 500 piti ensisijaisena valintana haettavana olleita 120 aloituspaikkaa. Lähivuosina rakennusmestarikoulutuksen aloituspaikat on nostettava ainakin 500:aan vuodessa, sillä ensivaiheen aloituspaikat eivät riitä korvaamaan kunnolla edes eläkkeelle siirtyvien rakennusmestareiden ja teknikoiden määrää, Rakennusteollisuus RT:n johtaja Risto Pesonen painottaa.

Hakijoista lähes puolella oli toisen asteen ammatillinen perustutkinto, eli rakennusmestareiksi hakeutuu käytännön rakentamisesta kiinnostuneita ammattilaisia. Muutenkin kiinnostus rakennus- ja LVI-tekniikkaan oli suurta, sillä uutta nuorisoasteen työnjohdonkoulutusta järjestävässä neljässä ammattikorkeakoulussa hakijamäärät kasvoivat noin neljäkymmentä prosenttia.
- Olemme hyvin tyytyväisiä koko kiinteistö- ja rakennusklusterin ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöhön uuden rakennusmestarikoulutuksen käynnistämisessä.

Tavoitteenamme on jatkossa lisätä rakennusmestarikoulutuksen aloituspaikkoja ja järjestämispaikkakuntia sekä parantaa alueellisilla ja paikallisilla toimilla alan vetovoimaa, Pesonen lupaa. Rakennusalan suuri tavoite on varmistaa, että alalle saadaan tarpeeksi niin käytännön työnjohtajia kuin muitakin ammattilaisia.

Rakennusalan suuri tavoite on varmistaa, että alalle saadaan tarpeeksi niin käytännön työnjohtajia kuin muitakin ammattilaisia. Uusi rakennusmestarikoulutus (AMK) alkaa nuorisoasteella ensi syksynä Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa ja Tammisaaressa. Nuorisoasteen aloituspaikkoja on 120. Aikuiskoulutuksen yhteishaku ammattikorkeakouluissa Kuopiossa ja Lappeenrannassa jatkuu vielä toukokuun alkupuolelle. Aikuiskoulutuksen aloituspaikkoja on noin 50.

Lisätietoja

www.rakennusmestariksi.net

johtaja Risto Pesonen, puh. 09 1299 281, Rakennusteollisuus RT ry

tiedotuspäällikkö Hannu Ahokanto puh. 09 8770 6514, Rakennusmestarit- ja insinöörit AMK RKL ry

koulutusohjelmavastaava Mats Lindholm puh. 019 222 7263 / 044 782 7263, Yrkeshögskolan Sydväst

koulutusohjelmajohtaja Timo Hallenberg, puh. 0400 917 650, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

koulutusohjelmanjohtaja Olli Jalonen, puh. 020 7553 828 / 040 5909028, EVTEK-ammattikorkeakoulu

vs. koulutusjohtaja Simo Hoikkala, puh. 09 310 83607 / 050 3660545, Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20156_43698.jpg
Uudistunut Oras Optima Katso video!
Etäkäytettävä Smart Bidetta ei kaipaa enää pesuallashanan avaamista, vaan se toimii suoraan käsisuihkun painikkeesta. Näin käsisuihku voidaan asentaa etäälle itse pesuallashanasta. Tämä on erittäin iso etu varsinkin wc-tiloissa, joissa hana ja pesuallas eivät ole wc-istuimen välittömässä läheisyydessä. Älykäs Bidetta on turvallinen valinta, sillä hanan tarkka termostaattinen ohjausyksikkö antaa juuri sellaista vettä kuin haluat ja pitää veden tasalämpöisenä pesun aikana.Hanan toiminta on yksinkertaista: ottaessasi Smart Bidetta -käsisuihkun seinäkiinnikkeestä, vesi alkaa virrata automaattisesti hanasta. Kun sen jälkeen painat käsisuihkun painikkeesta, veden tulo siirtyy käsisuihkuun. Käytön jälkeen laitat käsisuihkun taas takaisin seinäpidikkeeseen ja hana sulkeutuu automaattisesti. Voiko henkilökohtaisen hygienian hoitaminen olla enää helpompaa?
20233_81321.jpg
RK Palotiiviste palo-ovien tiivisteeksi
Rakennuksessa on tiloja, jotka pitää palo-osastoida. Omakotitaloissa tämä usein rajoittuu pannuhuoneisiin. Palo-osastointiin kuuluu sekä määräykset täyttävät sisä- ja kattorakenteet että ikkunat ja ovet. Palo-osastoinnissa pannuhuoneessa myös ovien sekä ikkunoiden tiivisteiden ja tiivistämisen on oltava palonkestäviää.
20086_11468.jpg
Kerrostaloyksiön remontointi - olohuone
Asunnon olohuoneen pinnat olivat kauttaaltaan erittäin kuluneet ja huonokuntoiset. Olohuoneen kaksi väliovea tekivät tilasta pienemmän oloisen. Remontissa olohuoneen seinät maalattiin vaaleanharmaan sävyiseksi ja yhtenäiselle seinälle maalattiin yksityiskohta erikoismaalilla. Alkovin seinä tapetoitiin. Nuhruinen mosaiikkiparketti vaihtui tyylikkääseen laminaattiin. Myös väliovet päätettiin poistaa.
201710_50495.jpg
Suunnittele ja osta talo verkosta
Kastellin uusi Osta talo verkosta -palvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa uuden Play-malliston talon suoraan verkosta. Talon ostaminen verkosta on edullisempaa, helpompaa ja nopeampaa verrattuna tavanomaiseen ostoprosessiin. Aluksi palvelussa on tarjolla kaksi Play-taloa, joihin jokainen voi tietyissä raameissa valita haluamansa huoneet, sisustuksellisen linjan sekä lisävarusteet. Uuden Play-malliston talot ovat kompakteja ja mukautuvia reilun 80 m² pieniä omakotitaloja. Rakentamista ei tarvitse enää aloittaa tyhjältä pöydältä.
20112_24200.jpg
Kellariremontti - alkutilanteen selvittäminen
Tilat ja niiden käyttöUsein tilojen käyttötarkoituksen muutos tai niiden varustelutason parantaminen on ensimmäinen sysäys kellarin korjaus- ja muutostöihin. Rakenteellinen selvitys saattaa kuitenkin asettaa toiminnallisia ja taloudellisia reunaehtoja sille mitä voi, saa ja kannattaa tehdä. Joskus saattaa käydä niinkin, että haluttuja korjauksia ei voida realistisilla kustannuksilla toteuttaa ja järkevin korjausvaihtoehto on jättää korjaus tekemättä.Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että kellariin ei saa rakentaa asuintiloja eli tiloja, joita käytetään jatkuvaan oleskeluun. Suomen rakentamismääräyskokoelma toteaa: "Asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Osa huoneiston asuinhuoneista voidaan kuitenkin mainitulta osin sijoittaa vähäisessä määrin maanpinnan alapuolelle (RakMK G1)." Lisärajoituksia asettavat mm. ikkunapinta-ala, kerroskorkeus ja tontin rakennusoikeus. Tyypillisesti kellariin luvallisesti sijoitettavia tiloja ovat pesu- ja saunatilat, puku- ja kodinhoitohuoneet, varastot, kellarit, tekniset tilat ja harrastustilat.
202010_67142.jpg
Täydellinen keittiön muodonmuutos - haasteena liesikupu
Ilmanvaihtoremonttia suunnitellaan tai ainakin mietitään monessa pientalossa ja taloyhtiössä. Kovinkaan moni ei edes tiedä, että liesikuvulla pystytään ohjaamaan myös huoneiston ilmanvaihtoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton