• Etusivu
  • Rakentaminen

Naantalin asuntomessuilla nähdään luonnonläheisiä älykoteja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.11.2021
202111_73736.jpg

Ensi vuoden asuntomessut järjestetään Naantalissa. Lounatuuleksi nimetty merellinen asuntomessualue rakentuu saariston luontoa kunnioittaen jyhkeiden kallioiden päälle. Yli 20 hehtaarin suuruiselle alueelle tulee niin oma aurinkovoimala, venesatama kuin yhteinen jätepistekin. Tulevissa kodeissa hyödynnetään laajasti älytekniikkaa ja innovatiivisia energiaratkaisuja.

Asuntomessualue Naantalin Luonnonmaan saaressa on nimetty Lounatuuleksi. Messukohteita nousee alueelle yhteensä 35, joihin lukeutuu 20 omakotitaloa, kaksi rivitaloyhtiötä, paritaloja, erillistaloja sekä loma-asuntoja. Omistusasumisen lisäksi alueella on vuokra-asuntoja.

Viralliset oheiskohteet ovat esimerkkejä puun taitavasta hyödyntämisestä: TA-yhtymän puupinnoitettu asumisoikeuskerrostalo, joka valmistuu Naantalin keskustaan jo ennen messuja sekä Velkuan saaren upouusi hirsinen kyläkoulu.

Lounatuuleen rakentuvat pientalot esittelevät monipuolisesti saariston luontoon sopivia koteja. Jo rakentamistapaohjeissa on huomioitu erityisesti saariston luonnon kunnioittaminen: rakentajat ohjeistettiin kaatamaan tonteilta niin vähän puita kuin mahdollista ja välttämään kallioiden tarpeetonta louhintaa. Useampi Naantalin messutaloista on perustettu osittain pylväiden päälle. Terassit sulautuvat paikoin saumatta ympäröivään luontoon ja ikkunoista avautuu metsäinen saaristomaisema.

– Mukana on tänä vuonna 12 talotehdasta ja alueella nähdään useampi arkkitehdin suunnittelema uniikkitalo. Pientalorakentamiseen pääseekin alueella tutustumaan poikkeuksellisen laajalla skaalalla, toteaa tiedotteessa Asuntomessut Naantalissa -tapahtuman projektipäällikkö Timo Tirri.

202111_73732.jpg

Innovatiiviset ratkaisut kiinnostavat

Alueen energiaratkaisut viitoittavat tietä tulevaan. Rantapuiston oma aurinkovoimala tuottaa optimaalisissa olosuhteissa sähköä yli alueen oman tarpeen. Älymuuntamo vastaa sähkönvarastointitarpeisiin ja monessa kodissa nautitaan myös maalämmöstä ja maaviilennyksestä.

Yhteiset jätepisteet ovat uusi, yhteisöllisempi ja ekologisempi tapa kerätä jätettä. Alueen kaksi yhteistä jätepistettä toteutetaan syväkeräysastioilla. Syntyvä jäte lajitellaan kotitalouksissa valmiiksi, eikä pihoille tule lainkaan jätekeräysastioita.

Naantalissa nähdään laajamittaisia älykotiratkaisuja. Yksinkertaisimmillaan valaistus on hoidettu älyllä, mutta monessa kodissa älyllä ohjataan kaikkea ovien lukituksesta lämmitykseen ja äänentoistoon.

Luonnonmaan saaren sijainti tarjoaa optimaaliset mahdollisuudet uudenlaiseen työn ja vapaa-ajan yhdistelyyn: ruokatunnilla ehtii läheiselle golfkentälle puttia harjoittelemaan tai työmatkan voi taittaa veneillen. Lähimmät venepaikat löytyvät alueen "omasta" venesatamasta.

– Laaturyhmän näkemien suunnitelmien ja alueelle valittujen kohteiden perusteella uskallamme odottaa todella upeaa tapahtumaa. Uudenlaiset energiaratkaisut ja esimerkiksi yhteiset jätepisteet tuottavat hyödyllistä tietoa tulevia rakennushankkeita ajatellen, toteaa Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää.

Asuntomessut järjestetään Naantalissa 15.7.–14.8.2022. Asuntomessualue Lounatuulen läheisyydessä sijaitsee Kultaranta Resort golf-kenttineen ja hyvinvointipalveluineen. Lisäksi alueen läheisyyteen valmistuu päiväkoti, koulu ja kauppa. Voit tutustua ensi vuoden asuntomessuihin tarkemmin täällä.

202111_73733.jpg
Rakentaminen
hankkeen aloitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
20224_77694.jpg
Huomio nämä asiat, kun asioit kiertävän remonttimyyjän kanssa
Etenkin erilaisten remontti- ja korjauspalveluiden kotimyyntiä koskevien kuluttajailmoitusten määrä on kasvanut viime vuosina.
202011_67562.jpg
Kerrostalo lähes suoraan tehtaalta - Hyrylän kohde on täynnä uusia konsepteja
Hyrylän keskustaan valmistuu ARA-vuokra-asuntoja uudella betonirakentamisen tekniikalla. Uusi työtapa näkyy myös parempana turvallisuutena.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
20205_64632.jpg
Historiallinen Kakolan vankila muuttui asunnoiksi - katso kuvat
Historiallisen vankila-alueen saneeraus laadukkaiksi asunnoiksi ja palveluiksi sai sujuvuuttasaman valmistajan tuoteperheistä, joiden yhteensopivuus on testattu. Kotimaiset rakennusmateriaalit kestävät myös pitkällä tähtäimellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton