Miten bitumikattoja tulisi hoitaa ja huoltaa?
Vesikatto on yksi rakennuksen tärkeimmistä osista, ellei peräti tärkein. Se on talon viides julkisivu, jonka huonokuntoisuus ei anna armoa, vaan saattaa aiheuttaa suuremmat vahingot, mitä pidemmälle aika kuluu. Esimerkiksi ulkovuorilautojen huoltomaalaustyötä voi pakon edessä hieman siirtää, mutta vuotava katto ei anna myönnytyksiä. Kattovuoto ei kuitenkaan aina johdu rikkoutuneesta vesikatteesta, vaan vuodon aiheuttajan voi olla esimerkiksi huonosti tiivistetyt läpiviennit.
Kattoremontti tulee joskus eteen väistämättä, mutta hyvien ja hyvissä ajoin tehtyjen huoltotoimien ansiosta tuota varsinaista remonttiajankohtaa on mahdollista venyttää pidemmälle.
Mitä sitten pitäisi tehdä?
Muista säännöllisyys
Bitumikattolaatta itsessään on hyvin helppohoitoinen sekä kestää kovaakin rasitusta. Bitumikaton etuna onkin, että sitä ei tarvitse maalata tai muutenkaan pinnoittaa. Periaatteessa riittävä huoltotoimenpide katolle onkin säännöllinen tarkastus sekä puhdistus tarvittaessa. Kätevän muistilistan avulla katon huonokuntoisuus ei pääse yllättämään.
Info
Tehtäviä toimenpiteitä:
Kevät ja syksy:
- Tarkista katto säännöllisesti, vähintään kaksi kertaa vuodessa. Sopivat ajankohdat voisivat olla kevät ja syksy
- Mikäli katolle on kertynyt roskia, poista ne käyttäen pehmeää harjaa. Älä käytä voimaa, jotta kattopinta ei vaurioidu. Oksat poistetaan käsin.
- Mikäli katolle on kertynyt sammalta, käytä sammaleen poistoon siihen tarkoitettuja kemikaaleja, älä poista sammalta mekaanisesti kaapimalla. Sammaleen saa poistettua esimerkiksi tehokkaalla Katepal Kattopesu K-10 -pesuaineella.
- Varmista veden esteetön poistuminen katolta, sadevesikourujen puhdistus on hyvä tehdä tässä samassa yhteydessä.
Talvi:
- Mikäli lunta kertyy talvella katolle, poista se vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä ja silloinkin jätä katolle 10-20 cm paksuinen lumikerros. Älä vaurioita kattoa esimerkiksi lapiolla tai muulla työkalulla. Pääsääntöisesti bitumilaattakatoilta ei tarvitse poistaa lunta. Anna jään sulaa pois itsestään, älä yritä poistaa sitä mekaanisesti.
Jokaisella tarkistuskerralla:
- Mikäli huomaat saumoissa korjaamisen tarvetta, tiivistä saumat ja läpiviennit esimerkiksi Tiivistysliimalla K-36.
- Mikäli katolla tarvitsee työskennellä, suojaa kattopinta. Mikäli mahdollista vältä turhaa kulkemista katolla.
Kaipaatko lisää tietoa sammaleen poistosta?
Mahdolliset korjaustoimet tulisi suorittaa mahdollisimman nopeasti ongelman havaitsemisen jälkeen, näin vältytään suuremmilta vaurioilta.
Löydät sitä täältä!
Kiinnitä erityistä huomiota:
- Kermien saumat sekä ylösnostojen juuret (holkat), että kermit ja saumat ovat ehjät.
- Ovatko läpiviennit tiiviit, erityisesti kermien ja laippojen tartunta. Tarkista myös kaivojen laippojen sekä kermien välinen tartunta.
- Missä kunnossa ovat suojapellit, niiden kiinnitys sekä ylösnostoissa yläreunan tiiveys.
Katon kunnostustöissä pienet kittaukset, peltien kiinnitysten korjaus sekä muut vastaavat onnistuvat useimmiten jokaiselta, jolla vähänkin työkalut pysyvät kädessä. Isommat kunnostustyöt tulee jättää ehdottomasti ammattilaisille, erityisesti silloin, jos kunnostustyöt vaativat tulitöitä.