• Etusivu
  • Remontti

Vesikaton maalaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2023
Peltikaton maalaus

© Adobe Stock

Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.

Uuden sinkityn peltikaton maalaus

Sinkitty teräsohutlevy on yleisin maalattava kattomateriaali. Sinkitystä teräsohutlevystä tehtyä kattoa ei kuitenkaan maalata heti katon asennuksen jälkeen, vaan kattolevyn annetaan hapettua yhden talven ajan, jonka jälkeen se maalataan kuitenkin hyvissä ajoin, jotta se ei ehdi ruostua. Mikäli kattopinnalla on ruostetta, se puhdistetaan hyvin ennen maalausta. Sinkkipinnalle saattaa syntyä myös valkoista jauhemaista ainetta, jota kutsutaan valkoruosteeksi. Valkoruostetta muodostuu, jos uudelle puhtaalle sinkkipinnalle pääsee kerääntymään kondenssi- tai sadevettä, eikä tämä kosteus pääse haihtumaan. Levyjen pinnassa oleva valkoruoste on poistettava ennen maalausta esimerkiksi varovaisella hionnalla.

Sinkitty teräsohutlevy on yleisin maalattava kattomateriaali. Sinkitystä teräsohutlevystä tehtyä kattoa ei kuitenkaan maalata heti katon asennuksen jälkeen, vaan kattolevyn annetaan hapettua yhden talven ajan, jonka jälkeen se maalataan kuitenkin hyvissä ajoin, jotta se ei ehdi ruostua. Mikäli kattopinnalla on ruostetta, se puhdistetaan hyvin ennen maalausta. Sinkkipinnalle saattaa syntyä myös valkoista jauhemaista ainetta, jota kutsutaan valkoruosteeksi. Valkoruostetta muodostuu, jos uudelle puhtaalle sinkkipinnalle pääsee kerääntymään kondenssi- tai sadevettä, eikä tämä kosteus pääse haihtumaan. Levyjen pinnassa oleva valkoruoste on poistettava ennen maalausta esimerkiksi varovaisella hionnalla.

Aiemmin maalattu sinkitty peltikatto

Aiemmin maalatun katon pohjatyöt on tehtävä huolellisesti. Mikäli maali rapisee pahoin, on syytä olettaa tartunnan olevan kauttaaltaan huono ja vanha maali poistetaan kokonaan.

Teollisesti maalipinnoitetun peltikaton huoltomaalaus

Maalipinnoitettuja teräsohutlevyjä on käytetty katteina yli 20 vuotta. Eniten käytetyt ohutlevyt ovat perusmateriaaliltaan kuumasinkittyä teräsohutlevyä. Myös maalipinnoitettu pelti kaipaa huoltomaalausta. Sääolosuhteiden rasituksissa maalipinnoitettukin kattolevy vanhenee. Vanheneminen näkyy mm. haalistumisena ja kiillon sammumisena sekä pinnan likaantumisena ja liituuntumisena. Ohutkalvopinnoite voi myös naarmuuntua asennusvaiheessa tai esimerkiksi lumenluonnin vaikutuksesta. Tämä aiheuttaa vauriokohdissa ruostumista. Riittävän aikaisin tehdyllä huoltomaalauksella katon ikä pitenee. Karkeana arviona on esitetty, että tummat plastisolipinnat on huoltomaalattava 10-15 vuoden, vaaleat 15-20 vuoden ja polyesterit viimeistään 20 vuoden kuluttua. Ennen maalausta tarkistetaan pinnoitetyyppi ja sen kunto. Pinnoitetyypin saa selville levyn toimittajalta tai levyn nurjalta puolelta.

Huopa- eli bitumikatteen maalaus

Kaikille ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen, että huopakatteenkin voisi maalata. Näin kuitenkin voi tehdä. Kattohuovat olisi maalattava kuitenkin riittävän aikaisin, jotta lopputulos olisi hyvä. Ennen maalausta vanha pinta harjataan puhtaaksi irtoavista aineista, kuten sammaleesta, jäkälästä ja roskista. Alusta pestään tarvittaessa vedellä, mieluiten painepesurilla. Pesun jälkeen pinnan annetaan kuivua kunnolla. Kattohuovassa olevat isohkot ilmakuplat tai poimut leikataan auki veitsellä ja huopakatepaikka liimataan korjattavalle alueelle. Mahdolliset reiät paikataan esim. kumibitumikitillä.

Betonitiilikatot

Maalattavana alustana voi olla myös kuitusementti- ja betonitiilikate, joka on säiden vaikutuksesta menettänyt väriään. Huoltomaalauksella voidaan palauttaa näillekin katoille kaunis ulkonäkö. Kovin vanhaa ja huonokuntoista kattoa ei kuitenkaan suositella huoltomaalattavaksi. Huokoisena alustana molemmat kattotyypit edellyttävät pohjustuskäsittelyä ennen varsinaista pintamaalausta. Molemmat kattotyypit pestään painepesurilla ennen pohjustuskäsittelyä. Pesun yhteydessä katolta poistetaan kaikki eloperäinen aines, kuten sammal ja jäkälät. Kuitusementtilevykattoja puhdistettaessa on pestävä alhaisella paineella mahdollisten asbestikuitujen leviämisen estämiseksi. Kuitusementtikattolevyjä ei saa mahdollisen asbestipitoisuuden vuoksi kuivaharjata ja -hioa. Katon annetaan kuivua vähintään yön yli ennen pohjustusta.

Maalin menekki

Kattomaalin menekin lasket kertomalla katon pituuden leveydellä. Muista laskea mukaan vesikourut, syöksytorvet, suojapellit ja muut maalattavat pinnat. Jaa neliömäärä tuotteen etiketissä olevalla riittoisuusarvolla. Aaltoileva pinta kerrotaan lopuksi 1,5:llä. Varaa riittävä maalierä yhteen astiaan sekoitettuna suurta yhtenäistä pintaa varten, sillä eri valmistuserien välillä saattaa olla pieniä värieroja. Maalia kannattaa varmuuden vuoksi varata hieman yli arvioidun määrän.

Keskustele käsittelyaineiden valinnasta maalikauppiaan kanssa, joka osaa opastaa oikean tuotteen valinnassa.

Remontti
maalaus
huolto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Pieni poika leikkii syksyn irtolehdillä.
Kasvaako talosi sadevesikourussa koivu?
Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.
Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
20155_43469.jpg
Puutarhasta ammatti?
Työtehoseurassaalkoi tammikuussa 2015 kurssi, josta valmistuu puutarhatyöntekijöitä. Ryhmässä on yhdeksän henkilöä - sekä naisia että miehiä - ja ikähaitari on kaksikymppisestä vajaa viisikymppisiin. Ryhmään pääsyn reunaehtona oli 20-50-vuoden ikä sekä se, että ei omannut aiempaa peruskoulun jälkeistä tutkintoa.Ryhmän vetäjä toimii puutarhuri Timo Koskinen, jolla on vuosikymmenten kokemus sekä puutarhurin töistä että opiskelijaryhmien vetämisestä. Timo on huolehtinut omalta osaltaan siitä, että opiskelijat ovat ryhmäytyneet – ja ilmapiiri tuntuikin olevan hyvä myös haastattelijan mielestä.Opiskelu sisältää sukelluksen puutarha-alaan - sen aikana tutustutaan puutarhurin perustaitoihin ja puuvartisten kasvien hoitoon. Lisäksi opitaan käyttämään erilaisia työvälineitä, mm. moottori- ja raivaussahaa sekä pienkuormaajia.Tällä koulutuksella puutarha-alalle työllistyminen on erittäin hyvää, tosin työ on kausiluonteista. Esimerkiksi isot seurakunnat ja isot kaupungit ovat hyviä työnantajia.
202212_80473.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Täydellisessä saunassa on viihtyisä tunnelma ja hyvät löylyt. Olennainen osa onnistunutta saunakokemusta on toimiva ilmanvaihto. Löylyä lyödessä saunoja jaksaa nauttia lämmöstä, kun löylyn mukana saunaan kulkeutuu happipitoista ja raikasta ilmaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton