• Etusivu
  • LVI

Mökki kuin dynamo – loma-asuntokin saa energiaa auringosta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20087_11867.jpg

Loma-asuntomessujen kohde 30: Kutukämppä

Kesämökkeily ei ole enää karua kärvistelyä ilman sähköä, sillä suurimmassa osassa Suomen mökeistä on sähköt. Energiantuotannon ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään yhä useammin huomiota, ja moni mökkeilijä hankkiikin sähkönsä omavaraisesti esimerkiksi aurinkopaneeleilla. Millaisia järjestelmiä mökille on tarjolla, ja mihin niiden tehot riittävät? Yksi hyvä vaihtoehto on esitteillä Loma-asuntomessuilla Porissa.

- Suomalaiset ovat mökkikansaa. Maassamme on yhteensä puoli miljoonaa mökkiä, ja niillä vietetään aikaa kesien lisäksi myös talvisin. Mökkeilyä on perinteisesti pidetty askeettisena oleskeluna keskellä korpea, jossa ylimääräiset mukavuudet on saanut unohtaa. Yhä useammassa mökissä on kuitenkin nykyään sähköt mökkielämän helpotukseksi ja piristykseksi, kertoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Oiva Hilden ja toteaa Porin loma-asuntomessujen 30 esiteltävän kohteen edustavan nimenomaan uudenlaista loma-asumisen ilmettä. Messuilla on haluttu nostaa esiin myös ekotehokkuus, josta sähköomavaraisuus on yksi vaihtoehto.

- Noin puolet suomalaisista mökeistä on liitetty valtakunnan verkkoon. Muissa ongelma ratkaistaan enenevissä määrin joko aurinkopaneeleilla tai hybridijärjestelmillä, joissa on sekä aurinko että tuuli, ja usein myös aggregaatti varmuuden vuoksi, kertoo muun muassa mökkien mukavuustuotteisiin erikoistuneen Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg.

Mökkeilijät kiinnittävät yhä useammin huomiota mökkinsä energiantuotannon ympäristöystävällisyyteen, mistä kertovat ekologisten järjestelmien kasvavat myyntiluvut. Esimerkiksi aurinkovoimaloita myydään vuosittain noin 3000.

- Oman kokemukseni mukaan päätöksen mökin energiajärjestelmästä tekee usein perheen naisväki. Ehkä naiset ovat kiinnostuneempia ekologisuudesta ja luonnonarvoista, tai sitten he haluavat mökille enemmän mukavuuksia kuin miehet, Holmberg pohtii.

Omavarainen energiajärjestelmä on toimiva ratkaisu silloin, jos mökkiä ei voida tai haluta liittää valtakunnan verkkoon. Sähköjen vetäminen mökille saattaa myös käydä turhan hankalaksi pitkien välimatkojen vuoksi.

Järjestelmän koko riippuu energian tarpeesta

Jari Holmbergin mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita ekologisesta energiasta, mutta eivät vielä tiedä aiheesta kovinkaan paljon. Yleisin harhaluulo on se, että aurinko- tai tuulivoimalla saisi tuotettua energiaa vain vähäiseen käyttöön. Ekojärjestelmien teho riittää hyvin, vaikka kesämökkien varustelutaso onkin noussut. Oman voimalan hankkinut mökkeilijä on sähköntuotannossaan omavarainen ja valtakunnan verkosta riippumaton.

- Hybridijärjestelmillä pystyy tuottamaan energiaa isoonkin tarpeeseen, vaikka yhtä paljon kuin kotona tarvitaan. Kyse on vain siitä, miten tehokas järjestelmä on kyseessä. Suurin järjestelmä, jonka olemme tehneet mittatilaustyönä, oli yli 20 kilowattia.

Holmberg luokittelee järjestelmät kolmeen tasoon sillä perusteella, mihin niiden tehot riittävät. Yleisimmin ostettuun järjestelmäkokoon voidaan kytkeä 1000-wattisia laitteita, kuten esimerkiksi mikro, kahvinkeitin ja pölynimuri. Valaistus, televisio ja painevesilinja voidaan kattaa pienemmällä järjestelmällä, jonka teho vastaa 6 amppeerin tasoa. Järeimmän, 16 amppeerin järjestelmän tehot puolestaan riittävät myös tiskikoneeseen ja pesukoneeseen.

- Mökkeilijän ei tarvitse opiskella elektroniikka-alan insinööriksi pystyäkseen ostamaan omaan mökkiinsä sopivan järjestelmän. Riittää, kun tietää, mihin laitteisiin energian pitäisi riittää. Järjestelmissä on aggregaatti varmuuden vuoksi, mutta jos voimala on mitoitettu oikein, sitä ei tarvita käytännössä lainkaan.

Omavaraiseen sähköntuottamiseen ja erilaisiin järjestelmiin voi tutustua esimerkiksi Porissa järjestettävillä Loma-asuntomessuilla, jossa Sunwind Oy esittelee omavaraisesti sähköä tuottavan mökin.

Yhteinen järjestelmä naapurin kanssa?

Omavaraista energiantuotantojärjestelmää ei tarvitse hankkia vain omalle mökille, vaan sen voi jakaa mökkinaapurin kanssa. Mökkien välimaastoon voidaan sijoittaa yhteinen voimala, josta energia siirretään eteenpäin.

- Yhteisen voimalan rakentaminen on ehdottoman järkevää, sillä se tulee myös edullisemmaksi kuin jos jokaiseen mökkiin hankitaan oma järjestelmä. Pitää kuitenkin muistaa, että jos mökkitonteilla on eri omistajat, energian siirtäminen tontin rajan yli vaatii luvan. Ongelman voi ratkaista esimerkiksi muodostamalla kiinteistöyhtiön, Sunwind Oy:n toimitusjohtaja Jari Holmberg vinkkaa.

Järjestelmien kustannukset riippuvat niiden tuottamasta tehosta. Pienimmän järjestelmän kustannukset pysyvät alle 3000 eurossa, mutta suurempien hinta nousee tehon myötä. Ostamisen jälkeen järjestelmästä ei koidu enää kustannuksia, vaan sen käyttö on maksutonta.

LVI
ekologisuus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20214_70218.jpg
Puun uudet pintakäsittelyt -innovaatiokilpailu: voittaja kehitti haastajan punamullalle
Siparila Oy:lle toteutetun hackathon-kilpailun voittajan kehittämä tuote on sinisoija, joka on soijatutkimukseen perustuva vaihtoehto punamullalle.
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
20169_47442.jpg
Osaatko valita oikean kiinnityslaastin laatoille?
Laattojen käyttökohteita on kotona monia: kylpyhuone, takka, kiukaan taustalaatoitus, lattiat, seinät ja terassit. Mistä sen tietää, mikä laasti kuuluu mihinkin tilaan minkäkin laatan alle?Latoituksen onnistumisen vaikuttavat kiinnitysalusta sekä tila, johon laatoitus tehdään. Myös sillä on merkitystä laatoitetaanko seinä vai lattia ja minkä kokoinen laatta on kyseessä.Kiinnityslaastin valintaopasLaatoituksen työohjeet
201012_23891.jpg
Työmaaseurannalla mielenrauha pienrakentajalle!
Työmaaseurannalla mielenrauha pienrakentajalle!Nyt pienrakentajallakin on mahdollisuus seurata tapahtumia omalla työmaallaan!Rakentajan kellokorttiratkaisun avulla:Saat varmistettua, että tilaamasi työmiehet ovat sovitusti työmaalla.Voit seurata, kuka työmaallesi kirjautuu ja milloin. Voit tarkistaa laskutettujen tuntien oikeellisuuden ja todellisen työn keston.Tiedät jo edeltäkäsin työn kustannukset ennen laskun saapumista.Töiden tekeminen on sovitun ajan mukaista.Voit lähettää palvelusta tekstiviesteillä kysymyksiä / ohjeistuksia työmiehillesi
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähköalalla kampanjoidaan työturvallisuudesta
Sähköammattilaisten tapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja asia herättää huolta sähköalalla. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus parin vuoden takaa todensi, että sähkötapaturmien taustalla on usein kiire sekä monet inhimilliset syyt kuten puutteet turvallisten työtapojen hallinnassa. Asenteissa työturvallisuutta kohtaan on parantamisen varaa.Suurin osa sähköalan tapaturmista johtuu muista kuin sähköisistä syistä: putoamiset, liukastumiset ja terävään esineeseen kolhimiset aiheuttavat sähkömiehille satoja tapaturmia vuosittain. Sähköiskut ja valokaarionnettomuudet ovat harvinaisempia, mutta nekin lisääntymään päin. Vuonna 2006 vakuutusyhtiöistä korvattiin 80 sähköalan ammattilaiselle sattunutta sähkötapaturmaa.Sähköalan tapaturmatietoisuutta kohotetaan tänä keväänä pitämällä turvallisuusteemaa vahvasti esillä sähköalan lehdissä ja muissa viestintävälineissä. Viestintää toteutetaan Tukesin, Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton, Sähköalojen ammattiliiton ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen yhteistyönä. Kevään aikana sähköalan lehdissä julkaistaan artikkeleita turvallisuudesta ja tapaturmien ehkäisystä sähkötyömailla. Teemaa pidetään esillä myös lehti-ilmoituksilla ja netissä.Kampanjaan kuuluu nettitesti "10 omantunnon kysymystä sähköturvallisuudesta", jossa jokainen sähköammattilainen voi hieman testata turvallisuustietouttaan ja omia toimintatapojaan. Testi löytyy osoitteesta www.tukes.fi/sahkoammattilainen.Sähköalan yrityksille on luvassa jatkossa myös uusia konkreettisia työkaluja sähkötyöturvallisuuden edistämiseen. Tampereen teknillisessä yliopistossa on käynnistynyt uusi tutkimushanke, jossa kehitellään työkaluja sähkötyöturvallisuusriskien tunnistamiseksi sekä koottua tietoa Internetiin helposti käytettävässä muodossa.
200611_789.jpg
Luonnonkivi on vaivaton ratkaisu
Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.Lisätietoa luonnonivistä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton