• Etusivu
  • Remontti

Lumenpudotus vaatii turvaköyden kiinnityspisteet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 05.02.2021Päivitetty 03.03.2023
20212_68486.jpg

Kattoturvatuotteiden asentaminen onnistuu mainiosti talvellakin. Vesivekin kattosillat ja lapetikkaat ovat luokka 2 mukaisia, eli niitä voidaan käyttää turvaköyden kiinnityspisteinä.

Mitä suuremmaksi kasvaa kattojen lumikuorma, sitä vilkkaammaksi käy myös keskustelu lumenpudotuksesta sekä sen turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta ylipäätään. Lumenpudotuksessa, kuten kaikissa muissakin katolla tehtävissä huoltotöissä tulee varmistaa, että katolta löytyvät asianmukaiset kiinnityspisteet turvaköysille. Harjakattoisissa taloyhtiöissä raskas lumikuorma laittaa myös lumiesteet testiin. Asunto-osakeyhtiöillä on lakisääteinen vastuu suojata sisäänkäynnit ja kulkuväylät sekä ympäröivä katualue rakennuksen katolta putoavalta lumelta ja jäältä.

Huomio

Huomio

Talven muistilista taloyhtiön kattoturvaan:

  • Yli 9 metriä korkeassa kiinteistössä on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten, jotta lumenpudotus ym. huoltotyöt voidaan suorittaa turvallisesti.
  • Luokka 2 mukaiset kattosillat ja kattotikkaat voivat toimia myös kiinnityspisteinä. Yli 2-kerroksisissa rakennuksissa kattosiltojen ja lapetikkaiden on oltava LK2 mukaisia.
  • Kiinnityspisteet on tarkistettava vuosittain. Taloyhtiön hallitus vastaa viime kädessä, että kattoturva on ajan tasallaja tarkastettu.
  • Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa ihmisille tai omaisuudelle. Lumiesteitä tulee käyttää pelti- ja tiilikatoilla, kun niiden jyrkkyys on 1:8 tai jyrkempi.

Lumikuorma asettaa haasteensa taloyhtiön katolle

Nykyisissä asuinkiinteistöissä kattorakenteet on laskettu kestämään lumen paino, joten sen takia lumien pudotus ei ole välttämätöntä. Sen sijaan huoli putoavan lumen ja jään aiheuttamista vahingoista varsinkin kaupunkikiinteistössä on hyvinkin aiheellinen. Taloyhtiö on viime kädessä vastuussa, jos lunta putoaa katolta ohikulkijoiden tai omaisuuden päälle. Lumikuorman keventäminen voi olla aiheellista myös, jos lumi kinostuu epätasaisesti esim. jiirikohtiin tai katon läpivientien ym. rakenteiden kohdalle.

Jotta lumenpudotus ja muut taloyhtiön katon huoltotoimet voidaan tehdä turvallisesti, on katolta löydyttävä rakennusmääräysten mukaiset turvaköyden kiinnityspisteet. Kiinnitysrakenteina voivat toimia vaakakiskot, vaijerijärjestelmät, kattopollarit sekä luokka 2 mukaiset kattosillat ja lapetikkaat. Vesivekin suurkohteiden kattoturvallisuudesta vastaava Marko Puumalainen muistuttaa, että rakennusmääräykset koskevat myös vanhoja kiinteistöjä.

Vesivekin Varma-lumieste on turvallisin valinta taloyhtiön lumiesteeksi. Se voidaan asentaa aivan räystään reunalle, jolloin etupuolelle ei jää suojaamatonta aluetta. Lisäksi Varman alareunan uritus estää lumen ja jään valumisen esteen ali.

Vesivekin Varma-lumieste on turvallisin valinta taloyhtiön lumiesteeksi. Se voidaan asentaa aivan räystään reunalle, jolloin etupuolelle ei jää suojaamatonta aluetta. Lisäksi Varman alareunan uritus estää lumen ja jään valumisen esteen ali.

– Valitettavan usein vanhempien taloyhtiöiden kattoturvassa on puutteita nimenomaan kiinnityspisteiden osalta. Se hankaloittaa ja saattaa jopa estää tarpeelliset katon huoltotyöt. Myös Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomiota putoamistapaturmien lisääntymiseen ja aloitti syksyllä 2020 kolmivuotisen valvontahankkeen. Tarkastuksia kohdistetaan tilapäisluontoisiin töihin, kuten lumenpudotukseen, joihin liittyy työntekijöiden putoamisvaaraa, kertoo Puumalainen.

Marko Puumalainen on huolissaan myös taloyhtiöiden riittämättömistä lumiesteistä. Varsinkin Etelä-Suomessa viime vuosien vähälumiset talvet ovat saaneet unohtamaan niiden tarpeellisuuden. Jos lumiesteet ovat liian lyhyet, huonosti kiinnitetyt tai muutoin puutteelliset, ne saattavat tulla rytisten alas lumikuorman kera. Marko korostaa, että laadukkaat lumiesteet voivat tarkoittaa myös huomattavaa säästöä, kun kalliilta lumenpudotuksilta vältytään.

–180 mm korkea Varma-lumieste pitää lumet katolla, jolloin riskiä onnettomuuksista ei ole. Kiinteistön kosteudenhallinnan kannalta on myös suositeltavaa sulattaa lumet katolla, jolloin sulamisvedet ohjautuvat oikein ränneihin eivätkä pääse rasittamaan rakennuksen alapohjarakenteita, huomauttaa Marko.

Tilaa veloitukseton raportti taloyhtiösi kattoturvasta

Vesivekin kattoturvakatselmuksessa paikallinen asiantuntijamme käy läpi kiinteistön omistajan ja hallinnoijan vastuuseen sekä ympäristön turvallisuuteen liittyvät seikat. Kriittiset tai päivitystä vaativat kohdat valokuvataan ja tulokset kootaan selkeälukuiseen raporttiin. Jos riskitekijöitä löytyy, saatte halutessanne suunnitelman ja tarjouksen kattoturvallisuuden päivittämisestä ajan tasalle. Ja jos kaikki on katolla kunnossa, taloyhtiönne vastuulliset tahot saavat asiasta mustaa valkoisella ja talvesta voi nauttia turvallisin mielin!

Kysy lisää Vesivekin paikallisilta asiantuntijoilta!

Vesivekiltä taloyhtiönne saa kaikki kattoturvaan liittyvät palvelut: Kattoturvakatselmukset, suunnittelupalvelut, tuotteiden valmistus ja asennus, käyttökoulutus, LK2 mukaiset vuositarkastukset

Vesivekiltä taloyhtiönne saa kaikki kattoturvaan liittyvät palvelut: Kattoturvakatselmukset, suunnittelupalvelut, tuotteiden valmistus ja asennus, käyttökoulutus, LK2 mukaiset vuositarkastukset

Vesivek Oy
Remontti
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201710_50579.jpg
Katto ja kattotarvikkeet kunnossa, koti kunnossa
Koti on useimmille paitsi rakkain myös arvokkain omaisuus. Katto puolestaan on kodin suoja. Sen kunto vaikuttaa koko talon kuntoon, ja siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen. Tähän juttuun on koottu vinkkejä katon huoltoon ja korjaamiseen.
20221_76677.jpg
Jäämassat voivat olla kohtalokkaita vanhalle katolle
Luminen maisema on tänä talvena ollut kaunis katsella, mutta saanut monet omakotiasujat katselemaan huolestuneena katollensa. Onko lumikuorma vahingoittanut kattoa, kestävätkö lumiesteet, vääntyvätkö rännit, tihkuuko vesi vintille? Tämä talvi oli hyvä muistutus siitä, Suomessa on edelleen neljä vuodenaikaa ja että nykytalvien vaihteleviin sääolosuhteisiin kannattaa varautua.
200611_1928.jpg
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
20224_77871.jpg
Tällä estät katolta putoamisen - uusi vaijerijärjestelmä on helppo asentaa
Kiinteistön omistajan vastuulla on varmistaa, että kulku katolle ja katolla oleville huollettaville kohteille on järjestetty turvallisesti. Samat määräykset koskevat niin omakotitaloja kuin vapaa-ajanasuntojakin. Uuden SafeLine vaijerijärjestelmän avulla rakennusten katoilla liikkuminen on turvallisempaa kuin koskaan aiemmin.
20151_42098.jpg
Heitä kattolumihuolet ammattilaiselle
Lumen paino ja jäämassojen liikkuminen katolla voivat aiheuttaa rakenteiden painumia, halkeamia ja romahduksia. Jäiset lumimassat saattavat repiä tikkaat seinä- ja kattorakenteista sekä rikkoa savuhormeja, vesirännejä ja kuistirakenteita. Lumen painon ja altapäin tapahtuvan sulamisen aiheuttamia kattovuotoja syntyy varsinkin kattoikkunoiden sekä tuuletus- ja savupiippujen kohdalle.Lue lisää lumenpudotuspalvelusta!
20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton