• Etusivu
  • Rakentaminen

Laadukas, energiatehokas ja ympäristöystävällinen - miksi ei?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.03.2009
12_P_24647.jpg

Vuoden alussa VTT:ssä alkaneen tutkimushankkeen tavoitteena on edistää kestävän kehityksen mukaista rakentamista Suomessa. Kestävä rakentaminen tuottaa rakennuksia, jotka ovat energiatehokkuudeltaan ja korjattavuudeltaan taloudellisia, ympäristövaikutuksiltaan edullisia sekä muunneltavissa kulloisenkin käyttäjänsä tarpeisiin. Kuulostaa jokaisen talonomistajan unelmalta – mutta miksi tällaiset rakennukset ovat edelleen vain unelmia? Tutkijat haluavat kuulla Sinun näkökantasi.

Yllämainittujen ominaisuuksien saattaminen osaksi rakennusten perusominaisuuksia on osoittautunut haasteelliseksi. Osana vuoden 2009 alussa alkanutta hanketta VTT suorittaa kyselytutkimuksia ja asiantuntijahaastatteluja, joilla kartoitetaan kestävän kehityksen periaatteiden omaksumista hidastavia tekijöitä rakennusalalla ja yleisemmin rakennusten käyttäjien keskuudessa. Kaikkia aiheesta kiinnostuneita kannustetaan osallistumaan tutkimukseen vastaamalla kysymyksiin, jotka löytyvät osoitteesta: http://digiumenterprise.com/answer/?sid=314278&chk=C2ZPQ9SC. Kysely on auki 12.4. saakka.

Tutkimuksen lähtöoletuksena on, että kestävän kehityksen periaatteiden hidas omaksuminen rakentamisessa ei johdu niinkään tiedon tai teknologian puutteista, vaan vaikeuksista soveltaa kestävän rakentamisen teknologioita riskit ja piilevät vaikutukset hallitsevalla tavalla. Lisäksi periaatteiden sisäistämistä hidastavat uusien roolien, toimintatapojen ja liiketoimintamallien omaksumiseen liittyvät vaikeudet.

Kestävä kehitys on YK:n määritelmän mukaan kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken väestön tarpeet vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Rakentamisen yhteydessä kestävällä kehityksellä tarkoitetaan energiatehokkaita, ympäristövaikutuksiltaan edullisia, laadukkaita, helposti korjattavia ja kestäviä rakennuksia, joiden käyttökustannukset ovat alhaiset ja jotka sijaitsevat lähellä palveluita.

Lisätietoja tutkimushankkeesta antaa projektipäällikkö, johtava tutkija Tarja Häkkinen VTT:stä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62786.jpg
Tarpeeksi korvausilmaa takalle
Tulipesän sytyttäminen voi olla haastavaa. -Takan sijaan syy on usein kuitenkin puutteellisessa ilmanvaihdossa.
20224_77749.jpg
Kastellin uusi talokirja on ilmestynyt - tilaa omasi!
Kastelli on ollut Suomen ostetuin talomerkki jo vuodesta 1994 lähtien. Kastelli-kotien arvostus kertoo rakentajien pitkäaikaisesta luottamuksesta sekä kestävästä tyytyväisyydestä Kastellin tuotteisiin ja palveluun. Kastellilla on satavuotiaan perheyrityksen historia ja aito intohimo tekemiseen. Talokirjassa esitellään kokojärjestyksessä suosituimmat talomallit 18:sta erilaisesta mallistosta.Talokirja antaa lukijalleen hyvät eväät suunniteltaessa unelmien kotia.
28_P_57877.jpg
Työturvallisuus ja tulityöt
Työturvallisuuskortti ja / tai tulityökortti vaaditaan useilla työmailla. Työturvallisuuskortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä useilla työmailla edellytetään. Tulityökorttia sen sijaan vaaditaan aina kun tehdään mm. hitsaus- tai muuta kipinöivää työtä vakituisen tulityöpaikan ulkopuolella. Kortin voi suorittaa tiiviillä lyhytkurssilla, jonka päätteeksi opiskelijan tiedot testataan. TTS järjestää mm. erilaisia korttikoulutuksia, lyhytkursseja sekä pidempiä ammattitutkintoja.Tutustu koulutuskalenteriin
20198_59437.jpg
Asbesti - Rakennusteollisuuden kirosana
1920-luvulla Suomen rakennusteollisuuteen tuotiin vaihtoehto, jota alettiin sen hyvien ominaisuuksien johdosta käyttää runsaasti. Vuosittainen kokonaiskäyttö saattoi olla jopa yli 10 000 tonnia sen kultavuosina 1960- ja 1970-luvuilla. Palamaton, hyvin lämpöä, sähköä, ja kosteutta eristävä, joustava mutta mekaanisesti luja, kitkaa ja kulumista kestävä, kemikaaleja ja bakteereja kestävä, akustisilta ominaisuuksiltaan hyvä ja kaiken lisäksi halpa ratkaisu kuulosti silloin mahtavalta idealta.Nykypäivänä tämä kyseinen vaihtoehto on muodostunut yhdeksi rakennusteollisuuden kirosanoista. Kyse on kuitumaisista silikaattimineraaleista, joita kutsutaan yhteisnimityksellä ASBESTI.Asbestia on käytetty eniten eristeenä pannuhuoneissa, vanhoissa sähkökeskuksissa, kellaritiloissa, palo-ovissa ja laivoissa. Sitä esiintyy myös esimerkiksi keittiöiden ja kylpyhuoneiden laatoituksissa ja lattiamatoissa erilaisten laastien, tasoitteiden ja liimojen yhteydessä.
20199_60146.jpg
Kelpaisiko ilmainen valosuunnittelu etänä tai paikan päällä?
Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistussuunnitelman. Asiakkaat ovat pitäneet suunnitelmista, sillä ne konkretisoivat valaistuksen kokonaishinnan, tuovat esiin valaistuksen todelliset toteutustavat, ja sitä kautta helpottavat toimivan valaistuksen hankkimista. Suunnittelussa veloitukseton taso on pienten kohteiden, kuten yhden huoneen tai yhtenäisen tilan suunnittelu. Veloituksettomasta konsultaatiosta voidaan aina lähteä liikkeelle myös isommissa kohteissa.
20221_76621.jpg
Kotimaisten linjalattiakaivojen valikoima laajenee - mukana on musta uutuus
Suuren suosion saavuttaneiden Vieser-linjalattiakaivojen mallisto laajenee vuoden alkajaisiksi. Tyylikkään eleettömien rosterikansien kokovalikoima kasvaa, ja samalla markkinoille tuodaan kannesta myös uusi mattamusta versio, joka on upea vastinpari esimerkiksi trendikkään mustille suihkukokonaisuuksille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton