• Etusivu
  • LVI

Lämmitysöljyssä bio-osuus ensi vuodesta alkaen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.11.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Lämmityskäyttöön tarkoitetussa kevyessä polttoöljyssä on Suomessa ensi vuodesta alkaen mukana biopolttoöljyosuus. Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton lämmitysöljyä myyvät jäsenyhtiöt ovat sopineet asiasta osana valtiovallan ja öljyalan Höylä III -energiatehokkuussopimusta. Bio-osuuden lisääminen lämmitysöljyyn on yksi tavoista, joiden avulla öljyala vastaa ilmastohaasteeseen, todetaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.

Bio-osuus lämmitysöljyn kokonaismyyntimäärästä on ensi vuonna kaksi prosenttia. Osuus nousee asteittain kymmeneen prosenttiin vuoteen 2016 mennessä, johon asti nykyinen energiatehokkuussopimus ulottuu. Bio-osuuden liittäminen lämmitysöljyyn vähentää öljylämmityksen hiilidioksidipäästöjä.

Mittasuhdetta bio-osuuden merkityksestä antaa se, että lämmitysöljyä käytettiin viime vuonna noin miljardi litraa. Tästä määrästä kahden prosentin bio-osuus merkitsee 20 miljoonaa litraa, mikä riittäisi yksin noin 10 000 pientalon vuosittaiseen lämmitykseen.

-Energiatehokkuussopimuksen toimenpitein öljylämmittäjiä opastetaan parantaman energiatehokkuutta eli tarkastamaan talonsa tiiviys, pitämään lämmityslaitteet kunnossa ja ottamaan öljyn rinnalle käyttöön uusiutuvaa energiaa kuten aurinkolämpöä. Lämmitysöljyn bio-osuuden hoitavat öljy-yhtiöt, toteaa Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

-Bio-osuus tarkoittaa sitä, että rakennusten lämmittämiseen käytettävän lämmitysöljyn vuosittainen kokonaismyyntimäärä sisältää ensi vuonna kaksi prosenttia biokomponenttia, kertoo Nupponen.

Jokainen lämmitysöljyä markkinoiva yhtiö päättää itse siitä, millä tavoin se toteuttaa energiatehokkuussopimuksen mukaisen bio-osuuden käytännössä ja millaista biokomponenttia käyttää.

Biokomponentit tulevat ensi vuonna osaksi lämmitysöljyä, mutta asia ei vaadi öljylämmittäjältä lämmityslaitteiston säätöjä tai muita erityistoimenpiteitä, mikäli asiakkaan säiliössä on polttoöljystandardin mukaista tuotetta. Öljyä tilataan ja käytetään tavalliseen tapaan, kerrotaan Öljy- ja Kaasualan Keskusliitosta.

Valtiovalta edistää biolämmitysöljyn käyttöä siten, että bio-osuudelle on myönnetty valmisteverovapaus, mille EU-komissio on antanut hyväksynnän vuoden 2013 loppuun. Biopolttoöljyt ovat tällä hetkellä tavallista lämmitysöljyä kalliimpia, mutta kahden prosentin bio-osuudella ei ole merkittävää vaikutusta talon vuotuisiin lämmityskustannuksiin.

Kenttätestejä tehty ja meneillään

Biolämmitysöljyseoksia on testattu muun muassa Keski-Euroopassa. Myös Suomessa niiden toimivuutta seurataan ja varmistetaan öljyalan toimijoiden yhteisissä kenttätesteissä, jotka alkoivat kuluvan vuoden alkupuolella ja jatkuvat kaksi lämmityskautta vuoden 2010 kevääseen.

Meneillään olevissa testeissä Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä on mukana 30 omakotitaloa, joissa on eri-ikäisiä öljylämmityslaitteita. Ennen testejä laitteille tehtiin normaali vuosihuolto. Biolämmitysöljyseoksen käyttöä varten laitteisiin ei tehty muutoksia.

Testitaloissa käytetään tavallisesta lämmitysöljystä ja kahdesta eri biokomponentista valmistettuja, pitoisuuksiltaan 5-8 prosentin seoksia. Tähän mennessä tehdyissä tarkastuksissa testikohteissa ei ole havaittu biolämmitysöljyseoksista aiheutuneita ongelmia.

Energiatehokkuus edistynyt öljylämmitystaloissa

Öljylämmitystaloissa on saavutettu merkittävää energiansäästöä viimeisten kymmenen vuoden kuluessa Höylä-energiatehokkuusohjelman aikana, ennen kaikkea ikääntyneitä öljylämmityslaitteita uusimalla. Valtaosassa maan noin 240 000 öljylämmitystalosta lämmityslaitteet ovatkin kunnossa.

Valtiovallan ja öljyalan Höylä-ohjelman ensimmäinen vaihe aloitettiin vuonna 1997. Joulukuussa 2007 solmittu Höylä III-energiatehokkuussopimus vuosille 2008-2016 jatkaa öljylämmityksen energiatehokkuuden parantamista.

Energiatehokkuussopimuksen tavoitteena on tehostaa lämmityspolttonesteiden käytön energiatehokkuutta ja -taloutta edelleen ja lisätä biopolttoöljyn käyttöä lämmityksessä. Tavoitteena on myös muiden uusiutuvien energioiden kuten aurinkolämmön liittäminen yhä useampaan öljylämmitysjärjestelmään. Viime vuonna asennetuista aurinkolämpöjärjestelmistä 80 prosenttia asennettiin öljylämmityksen rinnakkaislämmönlähteeksi.

Sopimus varmistaa osaltaan sitä, että Suomessa saavutetaan kansalliset ja EU:n asettamat energiansäästötavoitteet, mutta myös tulevat sekä kansalliseen ilmasto- ja energiastrategiaan että EU:n tavoitteisiin perustuvat hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteet ja energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian käytön lisäämistavoitteet. Höylä-sopimuksen on arvioitu hoitavan lähes 17 prosenttia EU:n energiapalveludirektiivin Suomelta vuonna 2016 edellyttämästä energiansäästötavoitteesta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miten öljylämmittäjäkin voi säästää sähkölaskussaan 500 euroa vuodessa?
Äkkiseltään tuo ajatus tuntuu varmaan monen mielestä aika mahdottomalta, mutta perustuu kilpailutuksen aikana käytyihin keskusteluihin vaihtajien kanssa. Joku ajoittain epäilee, ettei laskuri voi toimia oikein, koska summa on liian suuri. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on ollut tilanne, jossa vanha sähkösopimus on solmittu toistaiseksi voimassa olevaksi yli 5 vuotta sitten. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintataso ei seuraa sähkön pörssihinnan kehitystä ainakaan kovin nopeasti. Nykyinen hintasi saattaa siis olla jopa 40 % kalliimpi kuin meneillään olevan kilpailutuksen määräaikaisen sopimuksen hinta.
S1255 sisään
Poistoilmalämpöpumppu NIBE F470 - Uuden sukupolven lämpöpumppu
NIBE F470NIBE F470 on poistoilmalämpöpumppu, joka liitetään vesikiertoiseen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmään. Yksikkö lämmittää myös tuloilman. Se sopii siis taloihin, joissa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä ja mekaaninen ilmanvaihtojärjestelmä. Siinä on valmiudet erilaisten tuotteiden ja lisävarusteiden, esim. vedenlämmittimen ja muiden lämmitysjärjestelmien liittämiseen.NIBE F470 on varustettu ohjausyksiköllä, joka pitää sisälämpötilan kustannustehokkaasti ja luotettavasti halutulla tasolla. Tilatiedot, toiminta-aika ja lämpöpumpun lämpötilat näytetään suurella ja selkeällä näytöllä. Tämän ansiosta ei tarvita ulkoisia lämpömittareita.Lue lisää poistoilmalämpöpumpusta
3134_871907988_20189111073.jpg
Katso Kattojen Kunkku 2019 -remonttikohteet »
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2019 King of Roofs -tittelin voitti Eliittikatot Oy As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna, Ruotsinpyhtää2. Lähdetie 10, Sauvo3. Omakotitalo, Hyvinkää
201912_61797.jpg
Joulupuu on rakennettu - Hyödynnä vanhat listan pätkät, paneelin palat ja laudat
Inhottaako muovikuusi? Onko perheessä allergiaa, eikä aitoa kuusta voi tuoda sisälle? Vai onko sinulla vain hieman kieroutunut huumorintaju? Rakentaja.fi ja rautakaupantäti ovat laatineet yksityiskohtaiset tee-se-itse ohjeet kuusen rakentamiseen puutavaraylijäämästä.
20131_33549.jpg
Kestävä ja tyylikäs tiilikatto kotisi suojaksi
Viisas talon omistaja kiinnittää ensimmäiseksi huomionsa kattoon. Esteettisyys on tärkeä seikka sen lisäksi, että katon tehtävä on suojata rakennusta ja asukkaita koko rakennuksen käyttöiän. Betonikattotiilen kestoikä on noin 70 vuotta ja kun se vielä on edullisin katemateriaali, niin mikäs sen parempi kate olisikaan Suomen vaativiin olosuhteisiin.Jätä yhteydenottopyyntö tästä
201611_47703.jpg
Miten ja miksi ilmanvaihto toimii/on tärkeää?
Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton