Kotiteatterikoulu osa 4: Äänentoisto
Laadukkaassa elokuvatilassa äänentoistolla on suuri merkitys. Aito äänimaailma tekee elokuvan katselukokemuksesta ainutlaatuisen ja todentuntuisen. On siis erityisen tärkeää panostaa kotiteatterin äänitekniikkaan ja toteuttaa se tilaan parhaiten soveltuvilla sekä omaa korvaa miellyttävillä kaiuttimilla.
Kaiuttimien sijoittelu
Äänentoistossa optimaalisin tilanne saavutetaan kun kaiuttimet sijoitetaan ympyrämuotoon pään korkeudelle. Mikäli järjestelmää laajennetaan 11.2 asti, niin kaiuttimet tulisi sijoittaa puolipallon muotoon siten, että niitä lisäillään ensin etulevennyksenä ja sitten etukorotuksena jonka jälkeen sijoitetaan lisäsurroundit selän taakse.
Kun kotioloissa rakennetaan kotiteatteria valmiiseen tilaan, on tämä asettelu helppo toteuttaa langalla ja nuppineulalla. Sidotaan lanka nuppineulaan ja neula kiinnitetään keskimmäisen istuinpaikan selkänojaan, josta lanka pingoitetaan keskikaiuttimen etuosaan ja se toimii merkkinä ympyrän säteelle. Sitten vain viedään se samalla säteellä etukaiuttimille ja siirretään niitä säteen kehällä ylläolevan kaavan mukaan 30 astetta keskikaiuttimesta kumpaankin suuntaan.
Takakaiuttimet pitäisi sijoittaa samaan tapaan, mutta mikäli ei ole tilaa niin säteen voi puolittaa ja pienet etäisyyserot kompensoituvat sitten viimeistään kaiutinasetusten kalibroinnin yhteydessä. Tärkeä seikka on kuitenkin, että tilavaikutelma saadaan säilymään tasokkaana. Tämä edellyttää sitä, etteivät takakaiuttimet ole 'korvassa kiinni' vaan niihin on riittävästi tilaa. Takakaiuttimet voi myös sijoittaa vaikkapa ylänurkkiin tai upottaa kattoon, jolloin saavutetaan järkevä etäisyys ja jos kaiuttimet halutaan pois näkyvistä. Tilavaikutelma toimii asiallisesti tällaisissakin tapauksissa.
Jos halutaan olla tarkkoja kaiutinsijoittelussa ja tilaa rakennetaan kotiteatterin ehdoilla, niin kaaviokuvasta voi nähdä että keskikaiutin on todellisuudessa kankaan takana. Oletuksena että kangas on suora eikä kaareva. Tällöin tulisi käyttää ääntäläpäisevää (mikroperforoitua) kangasta. Sellaisia on saatavana niin suorana kuin kaarevanakin. Tällaisissa tapauksissa kaiuttimet voi parhaimmillaan upottaa tai pintaasentaa kankaan taakse, jos se on ääntäläpäisevä. Silloin saavutetaan siisti ja näyttävän näköinen lopputulos.
Mitä tulisi ottaa huomioon kaiuttimien valinnassa?
Kaiuttimien suuri määrä ei tee helpoksi niiden valintaa. Todellisuudessa kaiuttimen valintaa rajaa tänä päivänä mieltymykset ja trendit esim. kiiltovalkoinen tms. sekä tilan ja budjetin asettamat edellytykset.
Tilan koko on lähes poikkeuksetta määräävä tekijä kaiuttimen valinnassa. Pieneen tilaan ei haluta ahtaa suurikokoisia kaiuttimia ja toisinpäin. Onneksi kaiuttimille ei ole absoluuttista asteikkoa vaan asia on kuulijan korvissa. Hinta kertoo melko suoraviivaisesti kaiuttimiin käytetyn panoksen ja vastaavasti odotettavan äänenlaadun, joita ovat äänen erottelukyky eli kuuluvatko kaikki nyanssit vai peittyvätkö ne helposti.
Äänen dynamiikka on tärkeä seikka ja siihen kuuluu lukematon määrä eri asioita, joista tärkeimpiä ovat mekaanisen suorituskyvyn eli äänenpaineen/desibelimäärän lisäksi äänen sävy eli onko ääni-ala yleisesti kirkas, heleä, metallinen, tumma, tunkkainen, kliininen, neutraali jne. Lisäksi onko sointi tasapainoinen, puhdas, bassopitoinen, napakka, löysä tai purkkimainen? Näissä asioissa kannattaa luottaa harjaantuneeseen kauppiaan korvaan ja omiin korviin ja mieltymyksiin sekä nojautua kokonaisbudjettiin projektissa.
Mitä enemmän kuuntelee kaiuttimia sen varmemmaksi oma mielipide niistä muodostuu. Yleensä jokainen löytää sen oman 'soundinsa' johon mieltyy melko nopeasti mutta tämäkin voi muuttua ja kehittyä ajan saatossa makutottumuksien tavoin sekä iän myötä.
Kaiuttimen ulkonäkö ei ole vähäpätöinen seikka jos ne ovat osana sisustusta. Kaiuttimen muodollakin on suuri merkitys esim. suuntaavuudessa eli vaatiiko kaiutin tarkkaa asettelua vai riittääkö sinnepäin asettelu.
Huomioi kaiuttimissa seuraavat seikat:
- Pieni kotelo tuo ääneen napakkaa toistoa ja vähentää koteloresonanssia, varsinkin jos sen elementit ovat 'ylisuuria' koteloon nähden. Näin ollen kaiuttimen koosta huolimatta voidaan saavuttaa melko suuri äänikuva ja erittäin tarkka ja erotteleva toisto.
- Hylly ja jalustakaiuttimissa on lisäksi vaikutusta kuinka lähelle seinää kaiuttimet asentaa. Sillä voi vaikuttaa suuresti basson korostukseen ja muihinkin taajuuksiin. Siksi kannattaa pitäytyä luokissa ts. jos kaiutin on nimeltään hyllykaiutin niin sen voi asentaa seinälle tai hyllyyn ja jos kaiutin on jalustakaiutin niin luultavasti se on suunniteltu otettavaksi irti seinästä, jotta sen ominaisuudet tulisivat parhaiten esille.
- Kotiteatterissa kaiuttimia täydennetään aina subwooferilla, joka toistaa elokuvan ääniraidan tai musiikin matalat äänet, johon pääkaiuttimet ja satelliittikaiuttimet eivät kykene. Parhaimmillaan subwooferi on hyvä täydentäjä ja muodostaa saumattoman äänentoiston. Siksi kannattaa kysyä kauppiaalta neuvoa sen valinnassa ellei itsellä ole kokemusta.
Kaiuttimien ominaisuudet
Kotelon materiaalilla vaikutetaan suuresti äänentoistoon. Mitä massiivisempi ja tiiviimpi kotelo sen varmemmin saavutetaan miellyttävä – puhdas ääni ilman ylimääräisiä kuminoita ja sivuääniä.
Elementin materiaali ja rakenne ovat aivan suoraan yhteydessä äänensävyyn. Alumiinikalottielementti tuottaa kirkasta ääntä, kun taas tekstiili tai kevlar tuottaa selkeästi tummempaa soundia ja pehmeämmältä vaikuttavaa ääntä. Näissä on lukematon määrä materiaalien yhdistelmiä sekä eri variaatioita.
Elementtien määrä kaiuttimissa, eli onko kaiutin 2-tie '2,5'-tie vai 3- tai peräti 4-tiekaiutin, vaikuttaa suoraan siihen kuinka hyvin kaiutin pystyy toistamaan matalia ääniä ja miten ne koetaan. Siksi kaiuttimien hankinnan yhteydessä kannattaa pohtia sitä, että kuinka paljon niillä katsotaan elokuvia ja kuinka paljon kuunnellaan musiikkia.
Jos kuuntelee paljon musiikkia ja haluaa kokea sen puhtaana on syytä panostaa enemmän etukaiuttimiin ja muut kaiuttimet valita niihin yhteensopiviksi. Jos taas katsotaan paljon leffoja eikä kuunnella musiikkia niin luultavasti valintaan vaikuttaa niiden järkevä sijoittelu tai integroimismahdollisuus mutta sitä ei kannata tehdä äänenlaadun kustannuksella, koska elokuvista nauttii huomattavasti enemmän hyvällä äänenlaadulla.
Hyviltä kaiutinvalmistajilta löytyy kaiutinmalleja joista on mukava rakentaa hyvää kokonaisuutta. Kaikkiaan jos haluaa laadukasta äänentoistoa niin kaiuttimiin ja kaiutinkaapeleihin kannattaa uhrata jopa puolet kokonaisbudjetista mutta vähintään 1/3.
Info
Suunnitteletko oman elokuvatilan toteuttamista?
Nykyisin kotitettereita on monentasoisia. Tavoitellessa elokuvateatteria vastaavaa laatutasoa omaan kotiin, tilan ja budjetin rajoissa, hoituu toteutus helpoiten yhdessä alan ammattilasen kanssa.
Valkokangas.net tarjoaa suunnittelu- ja toteutuspalvelun kotiteatterin tekemiseen. Jättämällä yhteydenottopyynnön kerromme lisää sinun budjettisi mukaisen kokonaisuuden toteuttamisesta.