• Etusivu
  • Talo

Kotiteatterikoulu osa 1: Huonetila

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2015
20143_38447.jpg

Kunnollista kotiteatteria suunnitellessa herää varmasti kysymyksiä huonetilaa koskevista vaatimuksista. Mitkä tekijät vaikuttavat eniten ja kuinka tiukat tilan mittasuhdevaatimukset ovat kun rakennetaan HiFiä elokuvatilaa?

Minkälainen tila on hyvä kotiteatterille?

Jos kotiteatteritila voidaan suunnitella vapaasti, niin sen muodolla ei ole juurikaan vaikutusta, vaan oleellisinta on, että kotiteatteritila olisi riittävän iso pinta-alaltaan. Oli se sitten suorakaiteen mallinen, neliömuotoinen tai pyöreä. Tilan korkeudeksi riittää hyvin normaali asuinhuoneen kerroskorkeus johon ollaan totuttu (2,5m...3,5m).

Myös tilan koon suunnitellussa kannattaa huomioida reilu tilavaraus akustoiville huonekaluille. Sohvat, nojatuolit, kirjahyllyt ja matot, vähentävät kaikua ja parantavat osaltaan akustiikkaa.

Toteuta elokuvatila helposti
Tutustu Kapulat käteen -palveluun

Isommassa tilassa enemmän mahdollisuuksia

Kotiteatteritilan koolla voidaan oleellisesti vaikuttaa tulevaan kuvakokoon, joka onkin merkittävin tekijä kotiteatterissa. Lisäksi suurella tilalla voidaan vaikuttaa myönteisesti äänen tilavaikutelmaan ja sen uskottavuuteen. Ennen kaikkea riittävän iso tila antaa vapaat kädet kotiteatterin toteutukselle ts. mihin laitteet sijoitetaan, mihin tulee valkokangas ja miten optimaalisesti voidaan sijoittaa kaiuttimet. Useimmiten juuri kaiuttimien sijoutuksesta tulee tilan 'pullonkaula'.

Optimaalisesti toteutettuna kaiuttimet sijoitettaisiin puolipallon muotoisesti ensin ympyrän säteellä ja sen jälkeen laajennetaisiin ylöspäin, jolloin tilavaikutelma on aidoimmillaan. Käytännössä kaiuttimien sijoittelu on parhaimmillaan alla olevan kuvan mukaisesti. Siinä on esitettynä 11.1 kanavainen kaiutinasettelu puolipallon mallisesti, jossa on totutun 7.1 järjestelmän lisänä etulevennyskanavat ja etukorotuskanavat.

Tarvitsetko huonetilaan akustiikka suunnitelman?

201211_32848.jpg

Huoneen ala ja kuvakoko kulkevat käsikädessä

Tämän periaatekuvan pohjalta voidaan antaa viitteellisiä tilakokoja esimerkinomaisesti. Jos tuo keskipiste on istuinalue ja kotiteatterin kuvakooksi halutaan 90'' (200 x 112cm) niin sopiva katseluetäisyys Full Hd tykillä olisi 3m, jolloin tila on suunnilleen 6m x 6m x 2.6m.

Samaa laskukaavaa noudattaen:
kuva: 100'' (221x124cm) tilan koko: 7m x 7m x 2.6m
kuva: 120'' (266x149cm) tilan koko: 9m x 9m x 2.6m
kuva: 150'' (332x187cm) tilan koko: 12m x 12m x 2.6m.

Edellä mainituista esimerkeistä voidaan kuitenkin poiketa ja esimerkiksi säilyttää suurehko kuvakoko pienentämällä taakse jäävää tilaa, mutta silloin pitää valita takakaiuttimet sen mukaan.

Info

Info

Ammattilaisen suunnittelema elokuvatila kotiisi!

Hyödynnä ilmainen suunnittelupalvelu

Info

Info

Huomioi nämä:

  • Tilan koolla on enemmän vaikutusta kuin huoneen muodolla.
  • Mitä isompi tila sen helpommin saadaan rakennettua autenttinen kuva- ja äänimaailma.
  • Videotykki ja valkokangas voidaan hyvin sijoittaa pieneenkin tilaan, jolloin kuvantoisto palvelee parhaiten elokuvan katselua.
  • Kaiuttimien sijoitus on hyvä toteuttaa kaaren muotoon katselupisteestä ympyrän säteen avulla.
Talo
akustiikka
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20102_20221.jpg
Onko kotisi akustiikka kunnossa?
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.
Helsingin kaupungin mukulakivikatu ja molemmilla puolilla tietä kivitalot ja keskellä kulkee raitiotie
Melusta asiaa - tai kuultavaa
Melusta puhutaan paljon. Asiana melu on hankala, sillä melun aiheuttama häiriö koetaan yksilöllisesti. Tyypillisiä ympäristöstä kuuluvan melun aikaansaamia vaikutuksia ovat rentoutumisen häiriintyminen, keskittymis- ja suorituskyvyn aleneminen sekä erilaiset stressioireet. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista onkin melulle asetettu selkeät raja-arvot, jotka eivät saisi ylittyä.
Gyproc suunnittelijapalvelu mikael nyholm ja petri lindroos taustalla banneri
Suunnittelijan ja rakentajan tärkein työkalu: Gyproc Käsikirja
Rakennatko kestävästi ja turvallisesti? Vastaavatko suunnitellut rakenteet nykypäivää ja -maailmaa? Ovatko kohteet suunniteltu siten, että laatu ja kustannustehokkuus sekä turvalliset kestävät ratkaisut kohtaavat?Luotettavaa tietoa, testattuja ratkaisuja ja tuotteita, sertifikaatteja sekä pitkää kokemusta: tästähän se kaikki lähtee – Gyproc Käsikirjasta.
20213_69375.jpg
AKOwall kaikkien rakennusten kaikkiin väliseiniin
AKOwall on ontelomainen, kivirakenteinen väliseinäelementti. Se eristää hyvin ääntä ja sen käyttö onkin lisääntynyt kouluissa, sairaaloissa, palvelutaloissa ja päiväkodeissa. AKOwall on palamaton ja kosteudenkestävä seinämateriaali, jonka asiakas saa aina valmiiksi asennettuna.‒ Elementit toimitetaan työmaalle huonetilan korkuisina ja niiden pystysaumassa on pontti, jonka varmistaa, että seinistä tulee heti tasaiset, vesieristys- ja tasoitevalmiit suorat pinnat, kertoo Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n myyntipäällikkö Jari Salo. Koska seinät ovat ontelomaisia, niihin päästään asentamaan LVIS-putkia hyvin aikaisessa vaiheessa. Lisäksi seiniin ei tarvitse tehdä tekniikalle roiloja ja rakentamisajan pölymäärät saadaan minimoitua, jatkaa Salo.Rakennusbetoni- ja Elementti Oy suunnittelee, tuottaa väliseinämateriaalin ja hoitaa asennuksen yhteistyössä koulutetun aliurakoitsijaverkoston kanssa.
202210_79659.jpg
Tee se itse - lintulauta
Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.
20107_22495.jpg
Sääolot huomioitava puumateriaalien valinnassa
Puupintoja koettelevat sääolot on tärkeää huomioida puumateriaalien valinnassa ja huollossaSuomen sateinen ilmasto ja ilmastonmuutos asettavat omat haasteensa ja vaatimuksensa puupinnoille. Julkisivut ovat osin räystäiden ja muiden rakenteiden suojaamia, mutta pihan rakenteiden, kuten terassien, laitureiden ja aitojen puupinnat ovat jatkuvasti säälle altistuneita. Puupintaisia julkisivuja on Suomessa niin julkisissa rakennuksissa kuin omakotiasunnoissa ja mökeissä. Lisäksi puuta käytetään pihojen rakenteissa ja kalusteissa. Pientaloissa puujulkisivujen suosio on ollut myös vahvassa kasvussa. Ulkopintojen osalta on tärkeää ottaa sääolosuhteet huomioon puumateriaalin, puun suojauksen ja pinnoitteen tai maalin valinnassa ja huollossa.Suomi ja muu Pohjois-Eurooppa ovat maantieteellisesti otollisia alueita puurakentamiselle. Euroopan osalta Atlantin rannikon ilmasto on selvästi ankarampi kuin Suomen ja etenkin Pohjois-Suomen ilmasto. VTT:n erikoistutkija Hannu Viitasen mukaan tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että Suomessa on perinteisesti ollut pakkastalvia ja lämpötilat eivät nouse jatkuvasti homeelle ja laholle otollisiin lämpötiloihin.Ilmaston vaikutukset ovat moninaisia, sillä esimerkiksi sademäärät, ilman kosteus, lämpötila ja sen vaihtelu, tuulisuus ja auringon säteily vaikuttavat ulkoseiniin ja pihojen puurakenteisiin kohdistuvaan säärasitukseen. Perinteisesti loppukesä ja erityisesti syksy, jolloin sateet tulevat pääosin vetenä, ovat haastavinta aikaa puurakenteille. Ilmastonmuutos tuo omat haasteensa puupinnoille, mikäli talvet ovat yhä lämpimämpiä, jolloin vesi tulee enemmissä määrin sateena myös talviaikaan. – Julkisivut ja puiset ulkorakenteet altistuvat entistä enemmän säiden vaikutuksille. Etenkin parvekkeet, aidat ja laiturit ovat erityisesti koetuksella. Puupinnat, joissa ei ole sateensuojaa lainkaan, altistuvat sateelle ja säärasitukselle huomattavasti.– Sään vaikutuksia arvioitaessa tarkastellaan aluksi laajalla alueella vallitsevaa suurilmastoa, ns. makroilmastoa. Ilmaston vaikutuksissa tulee ottaa huomioon myös pienilmasto ja paikallisilmasto, kuten se, miten muut rakennukset ja rakenteiden yksityiskohdat suojaavat ulkoseinää, Viitanen jatkaa.Puurakentamisella on mahdollista saavuttaa hyvinkin pitkä rakennuksen kestoikä. Suomesta löytyy yli satavuotiaita julkisivuja, joissa on edelleen alkuperäinen puumateriaali. Kokonaisrakenteen laatu tärkeää, ja pienetkin yksityiskohdat, joista vesi voi päästä sisään rakenteisiin, on huomioitava. Myös valittu puumateriaali, pinnoitetyyppi ja säännöllinen huolto ovat tärkeitä seikkoja. – Materiaalien osalta laudan paksuuden tulisi olla riittävä. Esimerkiksi Suomessa ja Pohjois-Euroopassa paljon käytetty kuusilauta täyttää paikalliset vaatimukset. Pintakäsittelyyn olisi hyvä kuulua ns. kolmen kerran käsittely ja maalin on oltava riittävän tiivistä, ettei vesi mene siitä läpi. Pintakäsittelyn valinta tehdään sen mukaan, minkälainen puupinta ja rakenne ovat kyseessä, Viitanen sanoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton