• Etusivu
  • Talo

Kiinteistön kevättarkastus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.04.2011
20114_25291.jpg

Tarkasta asuinrakennus sisäpuolelta Kuva: Ido

Runsaslumisen talven ja kovien pakkasten jälkeen kannattaa kiertää ja tarkastella koko kiinteistönsä kuntoa kriittisellä silmällä – niin sisältä kuin ulkoa. Esimerkiksi rakennusten ja pihan rakenteiden kunnon tarkkaileminen on tärkein keino estää vakavien vaurioiden syntyminen ja heti keväällä tehty talven vaurioiden korjaaminen auttaa myös pihan kasvillisuutta. Tähän artikkeliin on koottu luettelot, joiden avulla voit arvioida kiinteistösi kuntoa vuosittain. Uudisrakennuksen tärkeimmät tarkastuskohteet voit listata yhdessä suunnittelijoiden kanssa.

Kevät on hyvää aikaa niin pihan, kasvillisuuden kuin pihan rakenteiden ja rakennusten kunnon tarkastamiseen, sillä silloin talven aiheuttamat vauriot paljastuvat ja tarvittavat korjaukset voidaan tehdä välittömästi tai heti tulevana kesällä. Muista, että kunnon arviointi on silmämääräistä. Jos epäilet, että kiinteistössäsi on vakavia vaurioita, niin ota yhteyttä alan asiantuntijaan tai paikalliseen rakennusvalvontaviranomaiseen.

sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki
sekä ulkopuolelta Kuva: Ruukki

Muistilista kiinteistön omatoimiseen kunnontarkkailuun

Tarkkaile koko kiinteistön kuntoa jatkuvasti ja tee tarvittavat korjaus-, huolto- ja kunnossapitotoimenpiteet mahdollisimman pian.

Asuinrakennuksessa:

  • Varmista ilmanvaihtojärjestelmän toimivuus
  • Tarkkaile veden ja energian käyttöä
  • Tarkasta märkätilojen saumat ja tiivisteet ja varmista, että wc-istuimen säiliö ei vuoda
  • Puhdista lattiakaivot ja tarkasta, että lattiakaivo on tiivis
  • Varmista paloturvallisuus; testaa palovaroittimen toiminta ja varmista, että jauhesammutin ja sammutuspeite ovat käyttökunnossa
  • Huolehdi hormien nuohouksesta
  • Tee rakennuksen syys- ja keväthuolto säännöllisesti
  • Huolla LVIS -järjestelmät säännöllisesti
  • Tarkista rakenteiden, huonetilojen ja taloteknisten järjestelmien kunto
  • Käy kellarissa ja ullakkotiloissa tarkistamassa rakenteiden kunto

Pihalla:

Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
Tarkista katon rakenteet, kattotarvikkeet sekä sadevesijärjestelmien kunto Kuva: Vesivek
  • Tarkasta, että räystäskourut ja lumiesteet ovat ehjät
  • Puhdista loiskevesikourut, rännikaivot ja sadevesiviemäreiden purkupaikat
  • Tarkista salaojat
  • Tarkasta vesi- ja reunapellitysten kiinnitykset
  • Tarkista pihan rakenteiden ja rakennusten maalipinta ja kunto
  • Käy läpi pihan kasvillisuus ja nurmikon kunto
  • Käy läpi pihan pinnoitteiden, pihakalusteiden ja -tarvikkeiden kunto
  • Tarkista syksyllä, että hiekoitusmursketta on talven liukkaita varten
Siisti, korjaa ja huolla heti huomatessasi; säännöllisillä tarkastuksilla vältyt suuremmilta vahingoilta!
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
Tarkista pihan rakennukset Kuva: Jalotakka
sekä pihan kasvit ja istutukset
sekä pihan kasvit ja istutukset
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hirsirakenteisen rantasaunan kosteusvaurio?
Kysymys:Saunatilassa on suihku / vesipiste, joka on lahottanut (tummentanut) suihkun takana olevaa hirsipaneeliseinän alaosaa ja lattialaudoitusta. Miten korjaus tulisi tehdä?
20092_14857.jpg
Kastellin huviloita Muuttovalmiina
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Muuttovalmiiksi rakennettu Kastelli-huvila on oikea vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin Muuttovalmiin huvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun. Voit valita huvilatoimituksesi myös Viittä Vaille Valmiina, jolloin voit itse tehdä kaikki sisustustyöt oman makusi mukaan.
20131_33294.jpg
Näin pääset messuille!
Ilmainen messubussi 15 minuutin väleinYhdistä viikonlopun ostosten teko ja messuilla käynti! Myyrmannissa sinua palvelevat monipuoliset kauneuden, terveyden, pukeutumisen ja vapaa-ajan liikkeet, tavaratalot, päivittäistavara-, kodintarvike- ja muut erikoisliikkeet kolmessa kerroksessa.Kauppakeskus Myyrmannista on ilmainen bussikuljetus messuille ja takaisin n. 15 minuutin välein. Bussipysäkki löytyy Iskostorilta Rajatorpantieltä.Tiesithän, että Myyrmannissa on 1 200 ilmaista parkkipaikkaa!
20216_71140.jpg
Katso vinkit toimivan mökkikeittiön suunnitteluun
Mökki on suomalaisille tunnetusti rakas asia, ja etätöiden lisäännyttyä mökeillä vietetään yhä enemmän aikaa. Erityisesti kakkosasuntona tai vapaa-ajanasuntona toimivan mökin keittiölle asetetaan jo perus kesämökkikeittiötä enemmän vaatimuksia. Mökkeily ja mökkien kysyntä lisääntyi pitkään jatkuneen pandemian takia ja yhä useammasta mökistä on tullut myös etätyöpiste. Monilla etätyöpiste on myös sijoitettu mökin keittiöön.
200710_7039.jpg
Palveluhakemistolle lisää näkyvyyttä
Palveluhakemisto on rakennus-, puutarha- ja sisustusalan yritysten yhteystietoja sisältävä hakupalvelu, joka on tarkoitettu palvelemaan sekä yksityisiä rakentajia ja remontoijia että edellä mainituilla aloilla toimivia yrityksiä. Palveluhakemis-tosta Rakentaja.fi-palvelujen käyttäjät voivat etsiä erilaisiin hankkeisiinsa toteuttajia ja tuotteita. Palveluhakemistoon liittyneet yritykset puolestaan saavat palvelunsa ja tuotteensa helposti näkyville Rakentaja.fin yli 190 000 rakentajaperhettä sisältävän jäsenkannan keskuudessa.Palveluhakemistossa olevat yritykset on jaoteltu kolmeen toimialaryhmään; suunnittelijoihin, urakoitsijoihin ja jälleenmyyjiin. Näiden toimialaryh-mien alta löytyvät tarkemmat toimialajaottelut sekä maakuntajaottelu. Valitsemalla haluamansa toimialan ja maakunnan hakija saa auki yrityskortin, joka kertoo oleellisen informaation yrityksestä. Palveluhakemis- toon tehdään n. 20 000 hakua kuukaudessa!
20218_34114.jpg
NYT on ikkunoiden ja ovien tiivistämisen aika
Vielä on kesää jäljellä - ehkä hetken. Nyt on viimeisiä hetkiä ennen pakkasia tiivistää ikkunat ja ovet. Pakkasten tultua tiivistys ei enää onnistu. Työtä tehdessä lämpötilan pitäsi olla yli +5°C.Ikkunoiden ja ovien tiivistyksellä saa vähäisellä vaivalla parannettua kodin asumismukavuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton