Kastelli-talo Lempäälään, 6. osa:Pystyttäminen alkaa - suojaan sateelta ja tuulelta
Kun rakennustyömaa pidetään alusta asti järjestyksessä, ei alueelle synny missään vaiheessa työläästi selvitettävää kaaosta.
Seurannan edellisessä osassa seurasimme talopaketin toimitusta tontille, jolla perustukset olivat jo valmiina. Tämän jälkeen rakennusta ryhdyttiin pystyttämään sateelta suojaan. Kastellin Marja Jantunen kertoo rakennusprojektin etenemisen tähän vaiheeseen merkitsevän rakennuttajalle aikaisempaa vähemmän velvoitteita; ne päättyvät suureksi osaksi, kun asennusporukka hoitaa asennuksen aikana työmaan ylläpidon.
Lajittelu ja työmaan hoito kannattaa
Rakennuttajalle jää tällöin lähinnä rakennusjätteiden lajittelu työmaalla sekä talvella rakennettaessa lumitöiden järjestäminen.
- Rakennuttajan kannattaa käydä työmaalla lajittelemassa sinne syntyvä rakennusjäte, jotta alueelle ei synny vähitellen kaaosta. Helpoin, mutta myös kallein tapa, on järjestää paikalle siirtolava, jolle kaikki rakennusjäte heitetään lajittelematta. Lajittelemalla säästää kuitenkin huomattavasti, lisäksi esimerkiksi yli jäävän puutavaran voi myöhemmin käyttää itse joko polttopuuna tai nikkaroidessa vaikkapa leikkimökkiä, Jantunen sanoo.
Talvirakentamisessa alueen järjestelemisellä ja rakennusjätteen lajittelemisella on vielä suurempi merkitys, sillä rakennusjäte hautautuu lumisena kautena nopeasti hankeen, jolloin työmaa voi olla keväällä kauheassa kunnossa. Työmaan huoltoa kannattaa siten harrastaa samalla, kun seuraa iloisin mielin uuden kodin valmistumista.
- Sääolosuhteet, ilkivallan mahdollisuus, tavaran myöhempi käyttö… Jantunen luettelee hyviä syitä.
Talvella huolehdittava lumityöt ja vesijohdon eristys
Kun rakennetaan talvella, rakennuttajan tehtävänä on huolehtia rakennustyömaan lumitöistä joko itse tai järjestämällä alueelle "talkkari".
- Jos aluskate on päällä, sisäpuoli ei vaadi toimenpiteitä. Lumitöitä tulee, jos rakenteita ei ole vielä suojattu, kun lumisateet alkavat. Jos ulkoverhous tehdään talven aikana, on lumikinokset pidettävä poissa talon ympäriltä. Pakkanen ei talven aivan kovimpia paukkupakkaspäiviä lukuun ottamatta kuitenkaan haittaa rakennustöiden sujumista. Lumitöitäkin on talvesta riippuen vain 1-2 kuukauden ajan. Ilman suhteellinen kosteus on talvisin aina alhainen, mikä merkitsee sitä, että kosteus on helppo puhaltaa ulos rakennuksesta puhaltimilla. Talvi on siis mitä mainioin aika rakentaa, hän toteaa.
- Lämpötilojen vaihtelu on kuitenkin huomioitava. Vesijohto rakennustyömaalla on eristettävä siten, ettei se pääse jäätymään. Syöttöputken ja vesimittarin päälle rakennetaan suoja, johon asennetaan usein myös sähkövastukset. Suojaaminen on rakennuttajan vastuulla.
Talvirakentamisen hyviä ja huonoja puolia
Rakentamisen alkuvaiheessa mitään lämmitettävää ei ole, mutta siinä vaiheessa, kun lattia valetaan ja tehdään betonitöitä, myös tilan lämmittäminen tulee ajankohtaiseksi. Lämpöpuhaltimien hankkiminen on rakennuttajan vastuulla. Kun talo on rakennettu lämmitysvalmiuteen asti, sitä ei saa päästää enää jäätymään.
- Talvirakentamisen kustannukset riippuvat tämän vaiheen sääolosuhteista. Toisaalta hyvin kosteana kesänä rakennusta on lämmitettävä samalla tavalla kosteuden irti pitämiseksi rakenteista. Kova pakkanen on korkeintaan lyhyt viivästys; jos rakennus ei satu olemaan aivan kriittisessä vaiheessa, voi olla kannattavaa antaa töiden seistä kaikkein kireimpinä pakkaspäivinä, Jantunen kertoo.
Puhaltimien lisäksi lämmittämisessä voi käyttää myös takkaa, joka on muurattu paikalleen varhaisessa vaiheessa. Tällöin voidaan polttaa myös rakennusjätteeksi jäänyttä polttopuuta. Joskus takan käyttöönotto halutaan kuitenkin siirtää myöhemmäksi, jotta myös se tuntuisi aivan uudelta uuteen kotiin muutettaessa. Taloudellisinta on kuitenkin käyttää sitä jo rakennusaikana, ja monet niin tekevätkin. Toinen vaihtoehto on käyttää väliaikaista aputulisijaa, joka voidaan asentaa siinä vaiheessa, kun piippu on tehty.
- Talon rakentaminen kestää joka tapauksessa niin kauan, että hanke näkee väistämättä erilaisia vuodenaikoja. Sen kannalta ei ole kovin merkityksellistä, mihin aikaan vuodesta hanke käynnistetään ja milloin työt rakennustyömaalla alkavat, Jantunen summaa.