• Etusivu
  • Sisustus

Kamalan ihana paviljonki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2024
20205_64887.jpg

Paviljongeilla on Suomessa yllättävän pitkä historia.

Paviljonki tulee ja menee muodista. Historiassa on ollut aikoja, jolloin paviljonkeja hävitettiin ja aikoja, joina niitä rakennettiin jokaiseen mahdolliseen puistoon ja pihaan. Jotkut aikakaudet julistivat paviljongit turhakkeiksi ja jotkut ajanjaksot historiassa suorastaan vaativat sellaisen jokaisen itseään kunnioittavan kartanonherran puistikkoon.

Paviljonki - pieni historia

Paviljonki tulee ranskan sanasta "pavillion" eli teltta. Paviljonki oli pieni, ilmava ja telttamainen rakennelma, josta löytyi terävähuippuinen katto kuten teltasta. Alun perin paviljongit pystytettiin juuri ulkoilmajuhlia varten.

Paviljongit muuttuivat pysyvimmiksi rakenteiksi 1600-luvulla ja monia erilaisia piharakennelmia alettiin kutsua paviljongeiksi. Vasta 1700-luvun lopulla paviljongit kuitenkin yleistyivät ihmisten kiinnostuttua luonnosta ja viljelystä.

<p data-block-key="wuogi">Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.</p>
Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.

Montako kulmaa paviljongissa kuuluu olla?

Paviljonkeja rakennettiin monen eri muotoista mallia. Vanhimmat paviljongit olivat vanhojen pohjakaavojen mukaan joko kuusi- tai kahdeksankulmaisia puurakennelmia. Myöhemmin Turun palon jälkeen 1827 alkoi pihoille ilmestyä myös suorakaiteen muotoisia paviljonkeja. Paviljonkeja pystytettiin puistoihin, puutarhoihin ja pihoille.

Barokkiarkkitehtuurissa paviljonki saatettiin pystyttää jopa osaksi suurempaa rakennusta. Turussa tehtailija Chrisopher Richter rakennutti oman huvimajansa kiinni lankkuaitaan. Museologian dosentti Solveig Sjöberg-Pietarisen mukaan viisikulmainen ratkaisu oli Ilmeisesti 1842 niin harvinainen, että rakennustoimikunta lähetti tarkastajan paikalle katsomaan ennen rakennuksen hyväksymistä.

Sisustukseltaan vanhimmat paviljongit oli laudoitettu sekä ulkoa että sisältä. Sisäpuolelta löytyi aina penkkejä ja pöytä, suuremmissa jopa kaappikin. Monet paviljongit oli maalattu sisäpuolelta ja joissain hienommissa paviljongeissa seinät oli tapetoitu. Paviljongin erotti muista rakennelmista se, ettei siitä löytynyt tulisijaa.

<p data-block-key="fdrvf">Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.</p>
Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.

Paviljonki moneen tarkoitukseen

Paviljonkeja käytettiin erilaisten juhlien järjestämiseen, lehtien ja kirjojen lukuun, näytelmien pitopaikkana, ja välillä niissä jopa syötiin illallista. Paviljonki oli tarkoitettu lystin pitoon. Paviljonki -nimitystä käytetään myös muunlaisista rakennuksista, kuten esimerkiksi Helsingin Kauppatorilla oleva Suomenlinnan lautan lippumyymälä. Kauppatorin matkustajapaviljonki valmistui Olympialaisiin vuonna 1952 ja itse asiassa entisöitiin kesällä 2020.

Paviljonki sanaa käytetään myös väliaikaisista ja siirrettävistä näyttelyrakennuksista. Tänä vuonna Helsinki saa oman puisen paviljonkinsa Helsinki biennaalin ajaksi Lyypekin laiturille.

Tanssipaviljonki on kuulunut Suomen kesään erottamattomana osana. Useat rakkaustarinat ovat alkaneet tanssipaviljongilla tavatessa ja monen vanhan kotimaisen elokuvan tapahtumat sijoittuivat tanssipaviljongin suojiin. Paviljonki, rantakoivu ja tanssilava – jospa seinät osaisivat kertoa tarinoita.

<p data-block-key="nu4hq">Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.</p>
Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.

Nykyisin paviljonki sanalla voidaan tarkoittaa montaa erilaista huvimajatyyppiä. Paviljonkeja löytyy avonaisia, ikkunoilla, neliöitä, monikulmaisia, moderneja, romanttisia ja vaikka mitä. Vanhalla kunnon paviljongilla on kuitenkin aina paikkansa suomalaisilla pihoilla.

Sisustus
piharakennukset
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70415.jpg
Kasvihuoneen monet kasvot
Puutarhanetin keskustelupalstan Kasvihuoneesta haaveileville -ketjussa on upeita kuvia ja hyviä vinkkejä. Moni lukija on rakentanut itsensä näköisen ja omiin tarpeisiin sopivan kasvihuoneen. Kokosimme sinulle hyvät ja käytännössä kokeiltut vinkit.– Olen nyt saamassa huutokaupasta ikkunoita ja projekti polkaistaan käyntiin viikonvaihteessa ikkunoiden haun merkeissä. Kynä käteen ja suunnittelemaan. Sinitalvikki, 2007.VINKKI! –Mun kasvarissa on harkkoperustus. Koska harkot on onttoja, harkkojen yläpuolelle nakuteltiin reiät ja siitä sisäosa täyteen harkkolaastia. Laastiin pystyyn pätkä tukevaa metallista reikänauhaa. Kun laasti kovettui, niin reikänauha oli tukevasti pystyssä harkoissa. Siihen sitten kiinnitettiin ruuveilla alajuoksut. Ei taatusti heilu eikä hötky kovemmassakaan myrskyssä. Fellow, 2009
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
Punaiseen takkiin pukeutunut mies pitää lumilapiota edessään
Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella
Puutarhassa tehtävät puuhat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyisiin pihalla tehtäviin toimiin haravoinnin lisäksi kannattaa sisällyttää myös pihan kiveyksen huolto.Oletko kiinnittänyt koskaan sen enempää huomiota pihakiveykseesi tai sen tarvitsemiin ennakoiviin huoltotoimiin eri vuodenaikoina? Jotta pihakiveys säilyisi kauniina ja hyvässä kunnossa, kaipaa sekin toisinaan huolehtimista.Tässä muutama toimi, jotka kannattaa tehdä:
20209_66514.jpg
Kunnas, Pilvi vai Vilja? Löydä suosikkisi uusista klassisista hirsitaloista
Hongan klassiset talouutuudet Kunnas, Pilvi ja Vilja ovat viihtyisiä, terveellisiä ja ekologisia hirsikoteja, jotka on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista. Ne sopivat täydellisesti suomalaiseen maisemaan ja kestävät pohjoisen olosuhteita vuosikymmenestä toiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton