• Etusivu
  • Sisustus

Kamalan ihana paviljonki

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.08.2021
20205_64887.jpg

Paviljongeilla on Suomessa yllättävän pitkä historia.

Paviljonki tulee ja menee muodista. Historiassa on ollut aikoja, jolloin paviljonkeja hävitettiin ja aikoja, joina niitä rakennettiin jokaiseen mahdolliseen puistoon ja pihaan. Jotkut aikakaudet julistivat paviljongit turhakkeiksi ja jotkut ajanjaksot historiassa suorastaan vaativat sellaisen jokaisen itseään kunnioittavan kartanonherran puistikkoon.

Paviljonki - pieni historia

Paviljonki tulee ranskan sanasta "pavillion" eli teltta. Paviljonki oli pieni, ilmava ja telttamainen rakennelma, josta löytyi terävähuippuinen katto kuten teltasta. Alun perin paviljongit pystytettiin juuri ulkoilmajuhlia varten.

Paviljongit muuttuivat pysyvimmiksi rakenteiksi 1600-luvulla ja monia erilaisia piharakennelmia alettiin kutsua paviljongeiksi. Vasta 1700-luvun lopulla paviljongit kuitenkin yleistyivät ihmisten kiinnostuttua luonnosta ja viljelystä.

Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.
Paviljongin monet kasvot - niin ruma, että se on jo kaunis.

Montako kulmaa paviljongissa kuuluu olla?

Paviljonkeja rakennettiin monen eri muotoista mallia. Vanhimmat paviljongit olivat vanhojen pohjakaavojen mukaan joko kuusi- tai kahdeksankulmaisia puurakennelmia. Myöhemmin Turun palon jälkeen 1827 alkoi pihoille ilmestyä myös suorakaiteen muotoisia paviljonkeja. Paviljonkeja pystytettiin puistoihin, puutarhoihin ja pihoille.

Barokkiarkkitehtuurissa paviljonki saatettiin pystyttää jopa osaksi suurempaa rakennusta. Turussa tehtailija Chrisopher Richter rakennutti oman huvimajansa kiinni lankkuaitaan. Museologian dosentti Solveig Sjöberg-Pietarisen mukaan viisikulmainen ratkaisu oli Ilmeisesti 1842 niin harvinainen, että rakennustoimikunta lähetti tarkastajan paikalle katsomaan ennen rakennuksen hyväksymistä.

Sisustukseltaan vanhimmat paviljongit oli laudoitettu sekä ulkoa että sisältä. Sisäpuolelta löytyi aina penkkejä ja pöytä, suuremmissa jopa kaappikin. Monet paviljongit oli maalattu sisäpuolelta ja joissain hienommissa paviljongeissa seinät oli tapetoitu. Paviljongin erotti muista rakennelmista se, ettei siitä löytynyt tulisijaa.

Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.
Jalotakan Katariina paviljonki henkii kartanoromantiikka.

Paviljonki moneen tarkoitukseen

Paviljonkeja käytettiin erilaisten juhlien järjestämiseen, lehtien ja kirjojen lukuun, näytelmien pitopaikkana, ja välillä niissä jopa syötiin illallista. Paviljonki oli tarkoitettu lystin pitoon. Paviljonki -nimitystä käytetään myös muunlaisista rakennuksista, kuten esimerkiksi Helsingin Kauppatorilla oleva Suomenlinnan lautan lippumyymälä. Kauppatorin matkustajapaviljonki valmistui Olympialaisiin vuonna 1952 ja itse asiassa entisöitiin kesällä 2020.

Paviljonki sanaa käytetään myös väliaikaisista ja siirrettävistä näyttelyrakennuksista. Tänä vuonna Helsinki saa oman puisen paviljonkinsa Helsinki biennaalin ajaksi Lyypekin laiturille.

Tanssipaviljonki on kuulunut Suomen kesään erottamattomana osana. Useat rakkaustarinat ovat alkaneet tanssipaviljongilla tavatessa ja monen vanhan kotimaisen elokuvan tapahtumat sijoittuivat tanssipaviljongin suojiin. Paviljonki, rantakoivu ja tanssilava – jospa seinät osaisivat kertoa tarinoita.

Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.
Helsinki biennaalin paviljonki. Kuva: VERSTAS ARKKITEHDIT.

Nykyisin paviljonki sanalla voidaan tarkoittaa montaa erilaista huvimajatyyppiä. Paviljonkeja löytyy avonaisia, ikkunoilla, neliöitä, monikulmaisia, moderneja, romanttisia ja vaikka mitä. Vanhalla kunnon paviljongilla on kuitenkin aina paikkansa suomalaisilla pihoilla.

Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77604.jpg
Milla Alftanin kylpyhuoneessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu
Sisustussuunnittelija Milla Alftan rakennutti kakkoskotinsa Hämeen sydämeen, keskelle kauneinta luontoa. Suurista ikkunoista maisema tulvii myös kodin kylpyhuoneeseen, jossa huippuunsa hiottu käytännöllisyys ja monipuolinen toiminnallisuus yhdistyvät saumattomasti ylelliseen ja luonnon inspiroimaan tyyliin.
20073_4051.jpg
Avautuva Lumon lasiseinä tuo uusia ideoita ulko- ja sisätiloihin
Lumon lasiseinä luo uusia mahdollisuuksia muunnella tiloja ja niiden käyttötarkoitusta. Sillä voidaan jakaa ja laajentaa ravintola- ja liiketiloja sekä muita tiloja, joissa vaaditaan helppoa muunneltavuutta. Kokonaan sivuun käännettynä lasit vievät vähän tilaa. Tyylikäs ulkonäkö istuu hyvin ympäröivään arkkitehtuuriin.
20212_68826.jpg
Uudet ja näyttävät rinnetalot hurmaavat
Kun perheen koko kasvaa tai muuttuu oleellisesti syystä tai toisesta, on kodin muunnuttava tarpeiden mukaan ilman muuttamistarvetta. Kastelli on tuonut markkinoille upeat uudet rinnetalomallit, jotka muuntuvat asukkaiden tarpeen mukaan myös paritaloiksi. On myös monia perheitä, joiden kodin yläkerrassa asuu lapsiperhe ja alakerrassa isovanhemmat.
Puut palavat tulipesässä
Tulipalo on aina vaarallinen
- Asukkaiden pelastautumiskyky on selvitettäväSuomessa asuu paljon toimintarajoitteisia ihmisiä kohteissa, joiden paloturvallisuusasioista ei ole huolehdittu heidän pelastautumiskykyynsä nähden riittävällä tasolla. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK on hyvin huolissaan näistä laiminlyönneistä. Kuten pelastuslaki edellyttää, näissä kohteissa on aina tehtävä riskien arviointi asukkaiden omatoimisen pelastautumiskyvyn perusteella. Tarvittaessa asunto on varustettava automaattisella sammutuslaitteistolla.– Toiminnanharjoittajien ja esimerkiksi asuttamispäätösten tekijöiden tulee ymmärtää oma vastuunsa ja huolehtia kaikkien niiden henkilöiden turvallisuudesta, jotka eivät itse kykene pelastautumaan hätätilanteessa, painottaa SPEKin hallituksen tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Hakola.Espoon kohtalokas tulipalo on ikävä esimerkki paloturvallisuuden laiminlyönnistä. Useissa vastaavissa tapauksissa on käynyt ilmi, että perinteiset paloturvallisuuden parantamiskeinot, kuten palovaroittimet, eivät ole olleet riittäviä pelastamaan ihmishenkiä.SPEK haluaakin korostaa, että entisillä konsteilla ei päästä Sisäisen turvallisuuden ohjelman asettamiin palokuolemien vähentämistavoitteisiin. Käyttöön on otettava toisenlaisia keinoja. Siksi yhteiskunnassa on painokkaasti keskusteltava automaattisten sammutusjärjestelmien hyödyistä ja laajamittaisesta käyttöönotosta. Vertailutietoina ovat ulkomailta saadut hyvät tulokset sprinklerjärjestelmien kiistattomista eduista.
20072_3605.jpg
Luonnonkivillä
Useimpien rakentajien toiveena on valita materiaalit, jotka tarjoavat silmänruokaa, mutta vaativat vähän huolenpitoa. Luonnonkivet helpottavat olennaisesti pintojen kunnossapitoa, sillä ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Ne sopivat yhtä hyvin niin uudispihoihin kuin saneerattavaan pihaan. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua kiinteistölle.Luonnonkivi henkii yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Rakennusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkivi on myös vaivaton ratkaisu, kun luotat ammattilaisiin jo suunnitteluvaiheessa.
20231_80657.jpg
Heitä hyvästit kuraisille kengille, kivetty piha on helppohoitoinen
Nyt on viimein koittanut se kevät, jolloin pihan viimeistely oikeasti toteutetaan. Mutta mistä lähteä liikkeelle, jos vielä ei omaa tarkkaa visiota siitä, mitä pihalleen haluaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton