Käyttö- ja lämmitysvesi lämmitetään lämmönvaraajalla
Lämmönvaraaja AKVA GEO -mallipiirros
Käyttö- ja lämmitysveden lämmitys on varaajan tärkeä tehtävä
Lämminvesivaraajaon yksi keskeisimmistä elementeistä vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä lämpöä varaamassa. Tehokas varaaja kykenee tarjoamaan lämmitysenergiaa riittävästi ja tasaisesti. Uuden sukupolven lämmönvaraaja kykenee yhdistämään useammankin energialähteen lämmöntuotannon ja säilömään energian pitkiäkin aikoja valmiina käyttöä varten.
Lämmitysjärjestelmäänsä valitsevan kuluttajan tehtävä ei ole helppo. Valintojen vaakakupissa vaikuttavat niin hinta kuin laatu sekä mahdolliset tulevat muutokset. Kuitenkin on aina hyvä muistaa, että oikeisiin asioihin sijoittaminen maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin. Laadukkaisiin ja monipuolisiin tuotteisiin panostaminen tarkoittaa myös sitä, että mahdolliset tulevaisuuden lisäinvestoinnit voidaan minimoida, kun riittävän monta asiaa on huomioitu jo rakennusvaiheessa.
Lämminvesivaraajan tärkeimmät ominaisuudet ovat eristys ja veden kerrostuminen. Akvatermin varaajissa näihin kahteen perusominaisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota.
Maalämpökohteeseen sopiva lämmönvaraaja
AKVA GEO soveltuu kaikkiin lämmönlähteisiin. AKVA GEO -malliston vakiokoot vaihtelevat 300 ja 5000 litran välillä ja eristeenä toimii saumaton, teräslevykuorella päällystetty, 100 mm:n polyuretaani. Jokainen varaaja sisältää vakiona kaksi käyttövesikierukkaa, joiden kokoja voidaan tarvittaessa muuttaa. Sisällä on tehokas, oikean lämmönkerrostumisen varmistava ohjausputkisto sekä välilevy. Mallien korkeus vaihtelee 2050 ja 2500 mm välillä ja halkaisija on 650 - 2000 mm. Kaikenlaiset yhde- ja kokomuutokset ovat helposti ja edullisesti toteutettavissa.
- Lämpöpumppuasiakkaiden tarpeisiin kehitetty lämminvesivaraaja (lämmitys ja käyttövesi)
- Uuden sukupolven tehokas, kaksitasoinen rakenne antaa runsaasti käyttövettä sekä samanaikaisesti lämmitysjärjestelmän tarvitseman energian
- Monipuolisesti muokattavissa ja kaikkiin lämmönlähteisiin soveltuva
Kuuma vesi on ylhäällä, kylmä alhaalla
Suurimmassa osassa Akvaterm-varaajia on käytetty saumatonta 100 mm paksuista polyuretaanieristystä varmistaen lämpöhäviöiden minimoimisen. Eristys on tiiviisti kiinni varaajan vaipan pinnassa, joten myöskään eristeen ja varaajan metallipinnan väliin ei jää ylimääräisiä ilmataskuja heikentämään eristystä. Putkitusten huolellinen eristäminen täydentää kokonaisuuden ja näin myös lämmönsiirto voidaan toteuttaa pienin lämpöhäviöin. Lämpöhäviöt lisäävät energiankulutusta ja heikentävät järjestelmän toimivuutta. Hukattu energia ei ole enää käytettävissä esimerkiksi käyttöveden lämmitykseen tai lämmitysverkostoon johdettavaksi.
Kerrostuminen on eristyksen ohella yksi lämminvesivaraajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Veden luonnollisiin ominaisuuksiin kuuluu sen kerrostuminen niin, että lämpimin vesi on astiassa korkeimmalla ja kylmin matalimmalla. Tätä ominaisuutta hyödynnetään myös varaajissa. Kun varaaja on valmistettu niin, että vesi sen sisällä sekoittuu mahdollisimman vähän sinne tulevan tai sieltä lähtevän veden vaikutuksesta, on vesimassan lämpötiloja mahdollista käyttää eri tarkoituksiin. Hyvä eristys edistää kerrostumista. Mitä vähemmän varaajan ulkopuolelta pääsee sisään kylmää, sitä vähemmän tästä johtuvaa veden sekoittumista tapahtuu. Veden sekoittumista varaajan sisällä estävät myös sen sisään rakennetut ohjausputket sekä lämmön tasauslevyt.
Erityisellä Bivalent-nelitieventtiilillä voidaan varmistaa kuumimman veden käyttö ainoastaan käyttöveden loppulämmitykseen silloin, kun lämmitysverkoston tarpeisiin riittävää keskilämmintä vettä on tarjolla varaajan keskiosassakin. Bivalent-toteutuksessa lämmityspiiri käyttää aina ensisijaisesti energiaa varaajan alaosasta. Yläosan energian, kuuman veden, kulutus on tällöin vähäisempää. Tämä lisää varaajan energiatehokkuutta verrattuna normaaliin kytkentätapaan, jossa energiaa otetaan ainoastaan varaajan yläosasta. Varsinaista venttiiliä voidaan ohjata esimerkiksi EC-home lämmönsäätimen avulla.
Ahtaisiin kulkuaukkoihin AKVASAN-saneerausvaraaja
Rakennuksen kulkuaukot tai tekniset tilat ovat usein ahtaita varaajalle. Kuitenkin varauskapasiteettia on oltava, jotta varaaja täyttäisi tehtävänsä. Näihin pulmiin on useita ratkaisuja.
Ahtaiden kulkuaukkojen ongelma voidaan ratkaista kapealla varaajamallilla tai irtolohkoilla. Kapea lämmönvaraajamalli voi olla esimerkiksi pyöreä saneerausvaraaja Akvasan (tarvittaessa useampi rinnakkain) tai pitkänmuotoinen Akvantti. Irtolohkomallissa varaaja viedään ilman eristeiden sivulohkoja sisään rakennukseen ja eristelohkot asennetaan paikalleen vasta sisällä. Tarvittaessa varaajien räätälöinti voidaan viedä vielä pitemmälle. Varaajaa voidaan mm. madaltaa tai korottaa.
AKVASAN-varaaja on kehitetty ahtaisiin tiloihin ja kuljetusaukkoihin, sillä sen halkaisija on vain 810 mm. Sarja AKVASAN 0,5 on erityisen matala. Varaajan tehokas lieriömuoto ominaisuuksineen on säilytetty. Eristeratkaisu on sama kuin vakiovaraajissa, mutta sen vahvuus on pienemmästä pinta-alasta johtuen 50 mm. EK-mallin varaaja on varustettu lämminvesikierukalla sekä päivä- että yösähkövastusyhteillä.