• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätevesien käsittelyn uusi lainsäädäntö on vielä monellakin hämärän peitossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20181_51394.jpg

Arviolta 100 000 rantakiinteistön omistajaa joutuu tekemään jätevesiremontin

Jätevesien käsittelyä koskeva lainsäädäntö uudistui huhtikuussa 2017. Biolanin teettämä tuore kuluttajakysely kertoo, että kiinteistönomistajat ovat epävarmoja lainsäädännön velvoitteista. Myös vanhoihin kiinteistöihin tarvitaan pikaisia jätevesiremontteja. Biolanin marraskuussa teettämään jätevesikyselyyn vastasi 923 suomalaista pientaloasujaa tai mökkiläistä.

Jätevesijärjestelmä on kunnostettava ensi vuoden lokakuuhun mennessä, jos rakennus sijaitsee luokitellulla pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tietysti sillä ehdolla, että se ei jo täytä uuden lain vaatimuksia. Biolanin teettämän kyselyn vastaajista lähes 80 prosenttia oli tietoinen takarajan päivämäärästä. Sen sijaan yli puolet vastaajista ei tiennyt, että tämä velvoite koskee myös vanhoja kiinteistöjä.

‒ Kaikkien ennen vuotta 2004 rakennettujen ja rannassa tai pohjavesialueella sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät pitää kunnostaa määräpäivään mennessä. Rantamökit ovat suurin yksittäinen ryhmä, jossa tarvitaan jätevesiremontteja määräaikana mennessä. Arviolta noin 100 000 rantakiinteistölle tarvitaan parannuksia jätevesiasioihin seuraavan kahden vuoden aikana, arvioi Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala.

Suomalaiset haluavat suojella kansallismaisemaamme rehevöitymiseltä

Vastaajista 97 prosenttia on sitä mieltä, että vesi on tärkeä osa suomalaista kansallismaisemaa. Lähes yhtä monen mielestä oikealla jäteveden käsittelyllä ehkäistään kaivojen, pohjaveden ja vesistöjen laadun heikkeneminen. Riittävällä ja oikealla jätevesien puhdistuksella saa kyselyn mukaan myös paremman omatunnon. Ihmisillä on halu ja motivaatio puhdistaa kiinteistön jätevesiä. Vastaajista 16 prosenttia ei kuitenkaan tunne uutta lainsäädäntöä tai ei tiedä miten omaa jätevesijärjestelmää pitäisi parantaa.

Vakituisen asunnon jätevesijärjestelmän tärkeimpinä hankintaperusteina pidettiin pitkää takuuaikaa ja vähäistä huollon tarvetta. Seuraavaksi tärkeimmiksi valintaperusteiksi nousi tunnettu ja luotettava valmistaja sekä suunnittelu- ja asennuspalvelun saatavuus laitevalmistajan kautta.

‒ Kaikki edellä mainitut valintaperusteet koettiin tärkeämmiksi kuin järjestelmien hinta. Uskon, että vastauksista heijastuu se valitettava tosiasia, että jätevesiasetuksen alkuaikoina alalla oli myös vastuuttomia toimijoita, jotka myivät moneen mummonmökkiin ylihintaisia ja toimimattomia laitteistoja. Nyt ihmiset etsivät luotettavaa kumppania, jonka kautta voi hankkia laadukkaan ja oikein mitoitetun jätevesijärjestelmän. Tarvittaessa apua saa myös asennukseen ja ylläpitoon, arvioi vastauksia Matti Hakala.

Vesivessa mökillä tuo lisäkustannuksia

20181_51395.jpg

Kesämökille riittää usein huomattavasti yksinkertaisempi ja edullisempi järjestelmä kuin vakituiselle asunnolle – etenkin, jos mökillä on kuivakäymälä eikä mustia jätevesiä synny. Mökkijärjestelmissä arvostetaan vähäisen huollon tarpeen, pitkän takuuajan ja luotettavan valmistajan lisäksi helppoa asentamista ja asentamismahdollisuutta ilman kaivuutöitä.

‒ Kaivuutyöt valmiissa pihassa eivät koskaan ole mukavia, mutta useilla kallioisilla rantatonteilla jätevesijärjestelmän upottaminen maahan on haasteellista tai lähes mahdotonta. Harmaiden vesien puhdistukseen on olemassa maan päälle asennettavia laitteita ja ne pelastavatkin useita rantakiinteistöjä kalliilta jätevesiremonteilta, uskoo Matti Hakala.

Biolanin kuluttajakysely toteutettiin sähköisesti marraskuussa 2017 ja siihen vastasi 923 suomalaista, jotka asuvat pientalossa tai joilla on kesämökki.

Lisätietoja:
Biolan Ekoasuminen Oy:n toimitusjohtaja Matti Hakala, puh. 0500 621 574, matti.hakala@biolan.fi

Rakentaminen
jätehuolto
viemäröinti
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Capse huoltoauto.jpg
Vedet tuli, mutta mistä ja minne?
Kun pumppaamo tulvii tai viemäri menee tukkoon, on aina ripeän toiminnan hetki. Siinä tohinassa saattaa kuitenkin unohtua mitä osaamista ja kalustoa omaavia toimijoita pitää kutsuu paikalle.
20219_72463.jpg
Kiinteistöjen korjaus­velka kasvaa - suunnittelu säästäisi osakkaiden rahoja
Putket paukkuvat ja ulkovuoraus rapistuu. Toivottavasti tämä ei ole tilanne sinun taloyhtiössäsi. Rakennetun omaisuuden korjausvelka on Suomessa arviolta 30–50 miljardia euroa. Luku käy ilmi asiantuntijaraportista muutaman vuoden takaa. Rakennetun omaisuuden tila ROTI tehdään joka toinen vuosi. Tämän vuoden raportti keskittyy kaupungistumiseen.
20166_46782.jpg
Linjasaneeraus - vihdoin!
Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia.
20153_42788.jpg
Ilmanvaihdolla asumismukavuutta ja energiansäästöä
1960-luvulla kerrostaloissa alkoi yleistyä koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä. Talon katolle asennettiin joko talo- tai porraskohtainen huippuimuri, joka poisti ilmaa märkätiloista ja keittiöstä. Tällä tavalla saatiin toteutettua ilmanvaihdon tärkein tehtävä: kosteuden ja epäpuhtauksien poistaminen asunnosta.
201912_61797.jpg
Joulupuu on rakennettu - Hyödynnä vanhat listan pätkät, paneelin palat ja laudat
Inhottaako muovikuusi? Onko perheessä allergiaa, eikä aitoa kuusta voi tuoda sisälle? Vai onko sinulla vain hieman kieroutunut huumorintaju? Rakentaja.fi ja rautakaupantäti ovat laatineet yksityiskohtaiset tee-se-itse ohjeet kuusen rakentamiseen puutavaraylijäämästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton