Ilmanvaihtokone ja kova pakkanen
Suomessa käytössä olevat ilmanvaihtokoneet ovat suunniteltuja Pohjoisen kylmiin oloihin. Kuitenkin pakkasjaksot saattavat tuottaa päänvaivaa omakotiasujalle. Hätä ei ole tämän näköinen – Valloxin ilmanvaihtojärjestelmän koneille yleensä seuraavat huoltotoimenpiteet riittävät.
Kattoläpiviennin tai seinän ulospuhalluslaitteen kuuraantuminen
Poistoilman lämpö on ilmanvaihtolaitteissa mahdollisimman tarkkaan suunniteltu otettavaksi talteen. Ulos puhallettava jäteilma on pakkasilla alhainen, jopa -10 °C. Niinpä mahdollisesti kattoläpivienti tai seinän ulospuhalluslaite voi kuuraantua. Jäteilmakanavan sisäpinnalle saattaa kertyä jopa jäätä.
Jäteilmakanavaan muodostunut jää tai kuura voi aiheuttaa iv-koneen jäätymisenestoautomatiikan virheellistä toimintaa, joka lopulta saattaa johtaa LTO-kennon jäätymiseen. Jos näin käy, jäteilmakanava ja ulospuhalluslaite voidaan sulattaa lämmintä ilmaa puhaltamalla jäteilmakanavaan lämminilmapuhaltimella. Osassa Valloxin ilmanvaihtokonemalleissa iv-kone saadaan sulatettua iv-koneen omalla puhaltimella. Konetta käytetään huoltoluukku auki.
Toistuva jäteilmakanavan jäätyminen
Vesikaton alapuolella oleva jäteilmakanavan ja kattoläpiviennin liitoskohta on arka. Jos liitoskohdan eristys on paljas tai eristeet ovat päässeet liikkumaan, eristys on tarkistettava. Kylmällä ullakolla oleva paljas iv-kanava kondensoi vettä ja jäätää sisäpinnaltaan.
Myös katon yläpuoleinen osan on oltava lämpöeristetty. Poistoilma-aukon kokokin on merkitsevä. Kattoläpiviennin tulee olla 1–2 kanavakokoa suurempi kuin jäteilmakanava (esim. iv-koneelta tuleva jäteilmakanava 160 mm -> kattoläpivienti 200–250 mm nimellismitaltaan).
Ilmanvaihtokoneen toistuva jäätyminen
Ilmanvaihtokoneen jäätymiseneston asetukset saattavat olla pielessä, jos iv-kone jäätyy toistuvasti. Jäätymiseneston asetuksia ovat esim. tulopuhaltimen pysäytys, etulämmitys ja hystereesi. Nämä löytyvät iv-laitteen käyttöohjeesta. Jos edelleenkin kone jäätyy, asetuksia voi nostaa yhdellä asteella. Koneen asetuksia ei kannata kuitenkaan muuttaa, jos on epävarma.
Ulkoilmasäleikkö kuurassa
Kun puiden oksat ovat kauniissa valkoisessa kuurassa, kannattaa tarkistaa ulkoilmasäleikön tila. Tällaisella ilmalla ulkoilman mukana saattaa iv-koneen suodattimeen kulkeutua lunta. Ulkoilmasäleikön alle ei kuitenkaan saa laittaa suodatinta eikä hyttysverkkoa.
Vesi valuu ilmanvaihtokoneesta
Ulko- ja jäteilmakanavien pinnalle saattaa kertyä jäätä, joka ulkoilman lauhduttua sulaa, valuu koneen päälle ja lopuksi alas koneen alanurkista. Jos kanavia ei ole eristetty umpisolueristeellä aivan koko matkalta koneen päältä höyrynsulkuun asti (koneen ja kattoasennuslevyn väliltä myös), pääsee edellä mainittu tapahtumaan.
Kondenssivesiputki auki!
Ennen pakkasia on tarkastettava, ettei iv-koneen kondenssivesiputki ole tukkeutunut kesän aikana. Korkean hyötysuhteen iv-koneet kondensoivat kylmillä ilmoilla suuria määriä vettä – litroittain. Kun ulkoilman jäähdyttämä lämmöntalteenottokenno ja asunnon kostea poistoilma kohtaavat, syntyy kondenssivettä. Kondenssiveden määrä ei vaikuta asunnon sisäilmaan eikä sisään tuotavan ilman kosteuspitoisuuteen. Sisäilma on pakkasella hieman kuivempaa, sillä ulkoa tuleva ilma ei sisällä pakkasella juurikaan vettä.
Suodattimet
Muista katsoa myös suodattimien kunto. Likaiset suodattimet on vaihdettava ilmanvaihtokoneen oikean toiminnan varmistamiseksi.