• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto on ilmastoteko

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 30.05.2022
20225_78061.jpg

Miten varmistaa, että kodin sisäilma pysyy terveellisenä mutta samalla energialasku ja ympäristökuormitus kurissa? Toisin kuin moni luulee, ilmanvaihto voi auttaa pienentämään asumisen hiilijalanjälkeä ja energiankulutusta. Swegon on nyt ensimmäisenä valmistajana selvittänyt ilmanvaihtokoneiden todelliset ympäristövaikutukset.

Remontoijan tai rakentajan tavoitteena on luoda miellyttävä koti, jossa viihtyy ja jossa elämä toimii. Ilmanvaihto kuuluu tärkeisiin päätöksiin, jonka avulla varmistetaan, että sisäilma pysyy raikkaana ja perhe terveenä.

Koneellinen ilmanvaihto tai älyteknologiaan perustuva tarpeenmukainen ilmanvaihto houkuttavat monia. Osa kuitenkin puntaroi, lisäävätkö ilmanvaihtojärjestelmät energiankulutusta ja päästöjä aikana, jolloin kulutusta pitäisi laskea kohonneiden energiakustannusten ja ilmastonmuutoksen torjumisen takia.

Älykäs koneellinen ilmanvaihto on kuitenkin todellisuudessa ympäristöteko.

Älä tuuleta vaan korjaa ilmanvaihto

Jos sisäilma on tunkkainen, tyypillinen ratkaisu on aukoa ikkunoita. Samalla lämmitysenergia ja siihen käytetyt rahat kuitenkin leijailevat taivaan tuuliin.

Poistoilman lämmöntalteenotto on keskeinen osa koneellista tulo- ja poistoilmanvaihtoa. Sen avulla voi säästää jopa 90 prosenttia siitä energiasta, joka kuluu hukkaan jos energiaa ei oteta talteen.

Ilmanvaihtokone siis säästää energiaa moninkertaisesti aiheuttamaansa kulutukseen nähden. Ympäristötietoiselle rakentajalle ilmanvaihtokone varmistaa taloprojektille asetetut vihreät tavoitteet.

Ilmanvaihdon ympäristövaikutus

Swegon CASA on ensimmäisenä ilmanvaihtokoneena Suomessa saanut virallisen EPD-ympäristöselosteen ja LCA-elinkaarilaskelmat.*

Tämä tarkoittaa, että ilmanvaihtokoneen koko elinkaaren hiilijalanjälki on laskettu virallisten tahojen toimesta. Mukaan on laskettu mm. tuotannossa käytetyt raaka-aineet, valmistus, kuljetukset, 25 vuoden käytönaikainen energiankulutus ja kierrätysvaiheen ympäristökuormitus.

Swegon CASA-koneet valmistetaan Kaarinan tehtaassa, jossa käytetään vain uusiutuvaa energiaa. Käytännössä ilmanvaihtokoneen hiilijalanjälki on suurin piirtein samaa luokkaa kuin esimerkiksi mikroaaltouunilla, jääkaapilla tai muilla yleisillä kodinkoneilla.

Päinvastoin kuin muut kodinkoneet, ilmanvaihtokone ei kuitenkaan pelkästään aiheuta ympäristökuormaa. Energiansäästön ansiosta ilmanvaihtokoneen ympäristöhyödyt ovat monikymmenkertaisesti haittoja suuremmat.

Energiansäästön tuoma hiilipäästöjen vähennys ylittää valmistuksen aiheuttamat hiilipäästöt jo reilusti alle vuodessa, minkä jälkeen ilmanvaihtokone pienentää rakennuksen hiilipäästöjä seuraavan 25 vuoden ajan.

*EPD on ISO 14025 - ja EN 15804 -standardien mukaisesti laadittua ympäristöselostetta, jossa esitetään tuotteen koko elinkaaren ympäristövaikutukset. Se on kolmannen osapuolen varmentama dokumentti, jonka tiedot on tarkastettu ja todettu luotettavaksi. Sertifioinnilla varmistetaan, että selosteiden tiedot ovat vertailukelpoisia rakennustason laskennassa. Myös rakennusten hiilijalanjäljen laskennan apuna käytetään materiaalien varmennettuja ympäristöselostetietoja. Swegon CASA -tuotteiden EPD-ympäristöselosteet ovat Ramboll Finlandin laskemia ja Bureau Veritaksen sertifioimia.

Milloin ilmanvaihtokone kannattaisi uusia?

Vanhan ilmanvaihdon päivittäminen modernimpaan voi olla järkevä ratkaisu, niin euroissa laskettuna, energiataloudellisesti kuin ympäristönkin kannalta.

Viimeisen 20 vuoden aikana talotekniset ratkaisut ovat harpanneet huimasti eteenpäin, joten investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin. Tämän olivat huomanneet myös Kirkkonummella asuvat Nina ja Jari, jotkapäivittivät 1990-luvulla rakennetun omakotitalonsa ilmanvaihdon modernille tasolle muutama vuosi sitten. Lue heidän tarinansa täältä.

Info

Info

Valtuutettu Ilmateknikko auttaa

Mikäli olet kiinnostunut uudesta älykkäästä ilmanvaihtojärjestelmästä ota yhteyttä Swegon Ilmateknikkoon ja keskustele asiasta kokeneen asentajan kanssa. Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon Ilmateknikko kartoittaa kanssasi sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen harmaassa neuletakissa katsoo ikkunasta ulos talviseen maisemaan.
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton