Hyvä ilma - sisälläkin
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää
Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
• Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.
• Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
• Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n.1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.
• Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisään tuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.
Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa
Nukkuessaan ihminen synnyttää kosteutta 40- 60 g /tunti - eli nukkuessaan 7 tuntia, yksi henkilö luovuttaa huoneilmaan yli 400 g kosteutta. Makuuhuoneen ilmankosteus ei saa nousta niin korkeaksi, että se tiivistyy ikkunoihin tai ulkoseiniin.
Homesienten kasvuedellytykset
Jos sisäilman kosteustaso on jatkuvasti korkea, luodaan edellytykset homeen muodostumiselle.
Yli 80%:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot. Sisäilman kosteus ei saa olla haitallisen korkea eikä kosteus saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten, että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.
Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi, on asumisen toiminnoissa syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan.
Näin vältetään viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen. Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta.
Matalaenergiakoneilla pieni energiankulutus
Perinteisen talon lämmitysenergiankulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa.
Lämmöntalteenotolla varustetussa tuloja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.
Vallox-matalaenergiailmanvaihtokonemalleissa lämmön talteenoton tuloilman hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. Lisäksi näissä malleissa on sähköä säästävät integroidut tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustetut.
Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa
Maalämmön keruupiirin tai erikseen rakennettavan passiivipiirin nestettä voidaan hyödyntää ilmanvaihdossa. Maapiirin vakiolämpöistä nestettä voidaan hyödyntää MLV-patterin avulla talvella etulämmityksessä ja kesällä viilennyksessä. Valloxin MLV-malleissa patteri on integroitu koneeseen. Muissa malleissa voidaan käyttää ulkoilmakanavaan asennettavaa erillistä MLV-patteria.
Mikäli talon jäähdytystarve on suurempi, kuin ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa, tarvitaan erillinen jäähdytysjärjestelmä - esim. puhallinkonvektori.
Vallox 145 MV
• Helppokäyttöinen MyVallox Controlohjainpaneeli
• Ohjaus myös tietokoneella, älypuhelimella tai internetin kautta
• Sisäänrakennettu kosteusanturi
• Takkakytkin
• Tehokas lämmöntalteenotto – vähäinen jälkilämmityksen energiantarve
• Edistyksellinen MC-sulatusautomatiikka – ei puhaltimien pysäyttelyä eikä etulämmityspatteria
• Kesä/talvi-automatiikka
• Integroidut vähän sähköä kuluttavat EC-tasavirtapuhaltimet
• Hyvä ulkoilman suodatus ja huoltomuistutin
• Patentoitu SilentKlick-vesilukko vakiovarusteena