• Etusivu
  • LVI

Huono ilmanvaihto altistaa mökin kosteusvaurioille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Julkaistu 02.05.2023
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.

Suuri osa suomalaisista kesämökeistä on vanhempaa rakennuskantaa, joissa ilmanvaihdon on ajateltu tyypillisesti toimivan painovoimaisesti. Tässä moni mökin omistaja kuitenkin erehtyy.

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että tiloihin virtaa hallitusti korvausilmaventtiilin kautta raikasta ulkoilmaa, ja toimiva poistohormi vetää käytetyn, kostean ilman ulos. Isossa osassa kesämökeistä kuitenkin painovoimaisen ilmanvaihdon ehdoton edellytys, eli korvausilmaventtiilit loistavat poissaolollaan. Mökin sisäilma vaihtuu vain heikosti rakenteiden raoista ja eristevillojen läpi kuljettaen terveydelle haitallisia epäpuhtauksia sisäilmaan.

Huonon ilmanvaihdon seurauksena mökki muuttuu talviaikaan kosteaksi ja tunkkaiseksi. Pahimmillaan kosteus vaurioittaa rakenteita aiheuttaen hometta ja sisäilmaongelmia. Hyvä ilmanvaihto ympäri vuoden on tärkeää rakennusterveydelle, mutta käyttäjienkin on mukavampi ryhtyä kesänviettoon kuivassa ja raikkaassa kesämökissä. Kesälläkään ikkunatuuletus ei riitä ja varsinkin yöaikaan sisäilma muuttuu makuuhuoneissa raskaaksi hengittää, kun hiilidioksidimäärät nousevat korkeiksi.

Oikein toteutetun ilmanvaihdon hyödyt ovat moninkertaiset hintaan ja vaivaan nähden. Painovoimaisen ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi ympäri vuoden, ei ole kallista eikä hankalaa. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella.

Hajut, homepilkut ja hilseilevät maalit – ennaltaehkäise kosteusvauriot

Yksi ilmanvaihdon keskeinen tehtävä on poistaa ylimääräinen kosteus rakennuksesta, jotta vältytään ikäviltä vaurioilta. Kun ilma ei kierrä, tiivistyy kosteus pinnoille. Talven jälkeen mökille palaajilla saattaa olla vastassa ummehtunut sisäilma ja mummon mökin haju. Rakenteiden kostuminen lisääntyy, jos mökki on talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä.

Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta esimerkiksi verhoihin, sohvaan ja muihin tekstiilipintoihin. Rakenteissa liiallinen kosteus ilmenee usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina.

kuva

Uuden Velco-venttiilin asentaminen onnistuu nopeasti 105 mm reikäterällä

Velco-korvausilmaventtiili on helppo ja kustannustehokas ratkaisu

Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat, on ne helppo asentaa jälkikäteen.

Helposti toteutettava ratkaisu kesämökin ilmanvaihdon parantamiseen on Velco-korvausventtiili. Velco-venttiilin omavarainen termostaatti säätää venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle.

Käsinsäätöä tai sähköä ei tarvita ja mökin ilmanvaihto pysyy toimivana ympäri vuoden ilman turhaa energianhukkaa.

Toimintavarmoille termostaattiventtiileille myönnetään pitkä 10 vuoden takuu.

kuva

Korvausilmaventtiilin voi asentaa myös puiseen tuuletusluukkuun

Velco-venttiili voidaan lyhentää sopimaan ohueenkin seinään

Uusi Velco-venttiili on helppo asentaa mökin seinään. Uuden läpiviennin tekemiseen riittää 105 mm reikäterä. Mökillä seinärakenteet ovat usein ohuet, mutta se ei haittaa, sillä teleskooppimainen läpivientiputki on säädettävissä seinän paksuuden mukaan.

Helposti muunneltavan Velco-venttiilin voi helposti sovittaa jopa 160 mm vahvuiseen seinään. Tätä ohuemmissa seinärakenteissa venttiili voidaan asentaa myös ilman suodatinkehikkoa jolloin se on mahdollista sovittaa noin 120 mm vahvuiseen seinään. Jos mökillä taas on puiset ikkunaluukut, käy Velco-venttiilin asennus niihin käden käänteessä.

Info

Info

Korvausilmaventtiilit– sijoitus, määrä ja miksi?

  • Korvausilmaventtiilit sijoitetaan mökin makuu- ja oleskelutiloihin.
  • Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista noin 20 m² kohti on yksi venttiili.
  • Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma lämpenee ennen laskeutumistaan oleskelualueelle.
  • Hyvä paikka venttiileille on katonrajassa ikkunan yläpuolella.

kuva

Seinän paksuuden mukaan sovitettava Velco-venttiili saadaan sopimaan ohuempaankin mökin seinään

Siitepölyallergiasta kärsiväkin viihtyy mökillä

Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukkaiden suodattimien käyttö tuo helpotusta oireisiin.

Velco-korvausilmaventtiilien sisältämä laadukas ilmansuodatin suodattaa erittäin tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia. Poikkeuksellisen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut vetävät sisälle johdettavasti ilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä magneetin tavoin. VTT:n testaama suodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siitepölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan tehokkaasti myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puun pienpolton seurauksena. Hyvästä suodatuksesta hyötyvät siis kaikki mökin käyttäjät.

Info

Info

Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon:

  • Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
  • Muista vaihtaa venttiilien ohesta löytyvät suodattimet. Suodattimet nappaavat tehokkaasti esimerkiksi koivun siitepölyn. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
  • Tulisija vaatii palaessaan ilmaa yli 20 litraa sekunnissa. Riittävä korvausilma on tulen syttymisen ja puhtaan palamisen kannalta välttämätöntä. Korvausilman puute saattaa pahimmillaan johtaa häkäkaasun kertymiseen huoneilmaan.
  • Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
  • Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on vastassa keväällä jälleen kostea ilma ja epämiellyttävä tuoksu.
Info

Info

Velco-korvausilmaventtiilit kätevästi Rakentajan verkkokaupasta:

Uusi venttiili seinälle: Velco VLR-100 / 114.90€
Asenna tuuletusluukkuun: Velco VTR-100 valkoinen / Velco VTR-100 ruskea / 75,90€
Vaihda vanhat venttiilit uusiin: Velco VSR-100 / 105,5€

Suomen Terveysilma Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
200710_7047.jpg
Ilma paranee vaihtamalla
Nykykäsityksen mukaan huoneilman vaihtuminen ainakin kerran kahdessa tunnissa on välttämätöntä hyvän sisäilman laadun takaamiseksi. Vanhoissa painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa, etenkään kerrostaloissa, ei näitä vaatimuksia useinkaan täytetä. Ilmanvaihto ei riitä ja ilma tulee hallitsemattomasti ja suodattamatta sisään.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton