• Etusivu
  • LVI

Helle nostaa kodin sähkönkulutusta ja rasittaa kylmälaitteita

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
TTS-Kehitys OyLue lisää
Julkaistu 28.07.2010
20107_22620.jpg

Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.

Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.

Kylmälaitetta kannattaa kesäkelillä helliä, tässä muutamia hyviä vinkkejä:

  • Huolehdi kunnollisesta ilmankierrosta. Jos laite on sijoitettu komerokaappiin ja huoneiston sisälämpötila nousee, kannattaa laite vetää väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin reilusti irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin.
  • Älä pakkaa jääkaappia liian täyteen, vaan jätä viileälle ilmalle kiertotilaa myös laitteen sisällä. Vältä kylmälaitteen oven avaamista turhaan. Ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta 15–20 prosenttia.
  • Älä rasita jääkaappia lämpimillä ruuilla tai juomilla. Tuo ruuat kotiin kylmälaukussa, jotta ne ovat valmiiksi viileitä kaappiin mennessään.
  • Jäähdytä juomat jäillä: hanki kaupasta kotiin iso jääpussi ja upota juomat esim. siihen. Suurten nestemäärien jäähdyttäminen jääkaapissa rasittaa laitetta ja nostaa sähkönkulutusta.
  • Vähennä sisätilojen lämpökuormia

    Helteellä kannattaa välttää kaikkien ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä: televisiot (etenkin suuret laitteet) ja niiden lisälaitteet, tietokoneet, pesukoneet, hellat jne. tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Verhojen ja kaihtimien vetäminen ikkunoiden eteen vähentää auringon tuomaa lisälämpöä sisätiloihin.

    Sisätilojen lämpökuormia kannattaa vähentää raskaalla kädellä: sammuta lämpöä tuottavat sähkölaitteet ja valot, joita ei tarvita. Saunan lämmitystä kannattaa myös välttää. Television katsomisen sijaan voi harkita vaikkapa hyvää kirjaa.

    Ruokaa laittaessa kannattaa miettiä sitä, kuinka paljon lämpöä hellan ja uunin käyttö tuo tiloihin: ruoka kannattaa mieluummin lämmittää esim. mikroaaltouunissa.

    Tuulettimet, ilmastointilaitteet ja lämpöpumput lisäapuna

    Tuulettimet, puhaltimet ja ilmastointilaitteet auttavat tilojen viilennyksessä mutta lisäävät energiankulutusta helteillä. Niiden käyttö on kuitenkin suositeltavaa, mikäli sisälämpötiloja ei perinteisin menetelmin saada alas.

    Tuulettimien käytössä on hyvä muistaa se, että tuuletin auttaa paremmin, kun olet itse huoneessa (tuuletin edesauttaa hien haihtumista iholta), ja jos tuulettimella voidaan sekoittaa huoneilmaan viileämpää ilmaa muualta huoneistosta tai ulkoa.

    Jäähdyttävä ilmastointilaite viilentää sitä huonetilaa johon se on sijoitettu. Laitteiden teho ei yleensä riitä koko huoneiston viilentämiseen. Laite imee ilmaa tiloista joten saatavilla olevan korvausilman lämpötila vaikuttaa sekä jäähdytystulokseen että laitteen kulutukseen. Siksi onkin tärkeää, että laitetta käytetään vain tarpeen mukaan. Kun tiloissa ei oleskella, on laite syytä laittaa pois päältä.

    Ilmalämpöpumppu poistaa tiloista lämpöä ja kosteutta. Myös lämpöpumpun jäähdytyskäyttöä kannattaa käyttää harkiten. Yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

    Kun sisätiloja jäähdytetään koneellisesti, on tärkeää, että ovet ja ikkunat sekä muut luukut pidetään suljettuna.

    20107_22621.jpg

    Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista:

    Pöytätuuletin:

    • pöytätuuletinten teho on yleensä 40–45 W. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,1 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 20 senttiä*.

    Lattiatuuletin:
    • lattialle sijoitettavien tuuletinten teho on yleensä 50–70 W. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla noin 1,7 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 25 senttiä*.

    Siirrettävä ilmastointilaite
    • siirrettävien, kylmäainetta hyödyntävien ilmastointilaitteiden sähkötehot vaihtelevat 0,5 - 1,5 kW välillä. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 36 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-5 euroa*.

    Ilmalämpöpumppu
    • ilmalämpöpumpun sähköteho noin 1,5 - 2,5 kW. Sähkön kulutus vuorokaudessa voi olla siis jopa noin 60 kWh. Vuorokauden käyttöhinnaksi tulee noin 4-6 euroa* (pumppu toimii osa-ja täysteholla).
    • kulutus riippuu paitsi jäähdytykseen käytettävästä tehosta (osa/täysiteho) sekä jäähdytettävän tilan koosta (pumppu tulee mitoittaa tilan mukaan).

    *Käytetty sähkönhinta: 15,56 snt/kWh

    TTS-Kehitys Oy
    LVI
    kulutus
    ikkunat
    viilennys
    Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

    Aiheeseen liittyvää

    Työntekijät työmaalla
    Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
    TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.
    Seinän tasoitus
    Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
    TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.
    20111_24164.jpg
    Ammattitaitoisista elementtiasentajista kysyntää
    - NCC Rakennus Oy:n ja TTS:n elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen asennusharjoitukset käynnistyivät TampereellaNCC Rakennus Oy on aloittanut yhdessä TTS:n (Työtehoseura) rakennusalan koulutusyksikön kanssa elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen. Koulutusjaksot toteutetaan sekä Tampereella että Vantaalla. Ajatus elementtiasentajien koulutushankkeesta heräsi kun huomattiin, että varsinkin nuoremmat rakennusalan työntekijät tarvitsevat koulutusta ja harjoitusta ennen ryhtymistään asennusryhmän jäsenenä asentamaan tuhansia kiloja painavia betonielementtejä. Koulutuksen kautta haluttiin varautua myös tulevaan ja kouluttaa alalle uusia ammattilaisia, sillä tulevina vuosina suuri määrä elementtiasentajia on eläköitymässä. Myös rakennushankkeiden määrän kasvaminen ja pula alan osaajista toi välittömän tarpeen koulutuksen toteuttamiselle.
    20148_40716.jpg
    Energiamääräykset ja energiaselvitys
    Suomessa energiatodistus on ollut käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa, ja vuodesta 2009 lähtien se on koskenut myös suuria rakennuksia sekä uusia pientaloja myynti- sekä vuokraustilanteissa. Lähitulevaisuudessa energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset astuivat voimaan 1.9.2013.Tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset tulivat voimaan 1.7.2012. Vaatimukset asettavat esimerkiksi suoralle sähkölämmitykselle kiristyneitä ehtoja, jotka on kuitenkin mahdollista saavuttaa esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, joka on integroitu kiinteästi ilmanvaihtoon. Energiatehokkuutta koskevalla lainsäädännöllä on tavoitteena rakennusten energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian käytön edistäminen, energiankulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuusvaatimusten täyttyminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa.Hyvällä energiatehokkuudella on mahdollista pienentää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia sekä hillitä asumiskustannusten nousua, vaikka energiahinnat mahdollisesti nousevatkin.
    20149_41005.jpg
    Nollaenergiatalo tuottaa energiaa ulospäinkin
    Mikä on nettonollaenergiatalon ja lähes nollaenergiatalon ero?Nettonollaenergiatalo on rakennus, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa käytettäväksi talon ulkopuolella yhtä paljon kuin se käyttää taloon tuotua energiaa. Nettonollaenergiatalo voi perustua joko käytettävään energiaan tai käytettävään primäärienergiaan. Talon ulkopuolisella käytöllä tarkoitetaan energian syöttämistä esimerkiksi sähköverkkoon, sähköauton lataamista tai aurinkolämmön käyttöä viereisissä rakennuksissa samassa taloyhtiössä.Lähes nollaenergiatalo (Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi EPBD) on rakennus, jonka energiantarpeesta katetaan merkittävä osa rakennuksessa tai sen läheisyydessä tuotettuna uusiutuvana energiana. Uusiutuviin polttoaineisiin perustuva kaukolämpö lasketaan rakennuksen läheisyydessä tuotetuksi uusiutuvaksi lämpöenergiaksi, mutta sähkön ja lämmön yhteistuotannon sähköä ei lasketa uusiutuvaksi sähköenergiaksi. Uusiutuvia energialähteitä ovat mm. aurinkolämpö, aurinkosähkö, talossa tai sen läheisyydessä talon tarpeisiin tuotettu tuulivoima ja maalämpöjärjestelmällä maasta tuotettava maalämpö.
    202112_74268.jpg
    Vältä legionellatartunta hanavedestä
    Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.

    Luetuimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton

    Uusimmat

    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton
    skeleton