• Etusivu
  • Rakentaminen

Harkkoperustus kevytsoraharkoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2013
20122_29392.jpg

Talon tärkein osa on sen perustus. Siinä tehtyjä rakennusvirheitä on vaikea korjata jälkikäteen. Ammattitaitoinen suunnittelu ja luotettavat materiaalit ovat onnistumisen kannalta välttämättömiä. Kevytsoraharkot ovat suosituin perustusmateriaali; niiden toimivuudesta on hyvät kokemukset yli 40 vuoden ajalta.

Perustusten tekeminen Lakka-kevytsoraharkoilla soveltuu myös omatoimirakentajalle. Harkot ovat mittatarkkoja ja niitä on helppo käsitellä. Harkoista on helppo tehdä myös monimuotoisia rakenteita ja tarvittaessa niitä voidaan helposti työstää sopiviin mittoihin ja muotoihin.

Tutustu tästä eri perustusratkaisuihin

Perustukset alkavat anturoista

Ennen perustusharkkojen muurausta on tehtävä antura, mikä sujuu joutuisasti käyttämällä valmiita Lakan Betonin anturaharkkoja (ANT-600). Perusmaan päälle tiivistetään 100-200 mm:n täytesorakerros, jonka päälle anturaharkot asennetaan käyttäen ohutta tasaushiekkakerrosta. Sijainti tarkistetaan linjalangalla. Harkot hierretään tai koputetaan kumivasaralla tiiviisti alustaa vasten. Tämän jälkeen anturaharkkojen kouruun asennetaan suunnitelmien mukaiset harjateräkset. Lopuksi anturaharkon kouru täytetään betonimassalla ja näin antura on valmis.

Sokkelin muuraus

Ennen harkkojen muurauksen aloittamista on perustusten ristimitta tarkistettava ja kulmatuet sekä linjalangat asennettava paikoilleen. Muuraustyö aloitetaan alimmasta nurkasta, jos anturassa on porrastuksia. Tämän jälkeen pyritään muuraamaan aina kokonainen harkkokierros. Työtä nopeuttaa huolellinen esivalmistelu; jokaisen harkkokierroksen korot on merkitty etukäteen nurkkatukiin ja harkot on asetettu lähelle perustuksia. Laastin teolle on valittu keskeinen paikka, jotta siirtomatkat eivät olisi pitkiä. Aikaa ja laastia säästyy muurauskelkkaa käyttämällä. Kun harkkokerros on muurattu, laitetaan uriin suunnitelmien mukaiset harjateräkset; ulkoseinissä minimiraudoitus on 2 kpl ø 8 mm joka kolmanteen saumaan.

20122_29393.jpg
20122_29394.jpg
20122_29395.jpg

Harkkojen muuraus

Lakka-harkot muurataan 10 mm:n saumalla. Harkko työnnetään kiinni edellisen harkon päätypintaan ja lasketaan sen jälkeen alas valmiin laastikerroksen päälle. Harkko voidaan koputtaa kumivasaralla lopullisesti paikoilleen. Saumat on hyvä viimeistellä välittömästi muurauksen jälkeen. Tämä on edellytys puhdasmuuraukselle ja helpottaa myös sokkelin jälkikäsittelyä.

20122_29387.jpg

Pilariperustus

Anturan koko valitaan kuorman mukaan; pieniin käy muotiksi anturaharkko, isoille kuormille valetaan betonilaatta. Anturavaluun asennetaan yksi tai useampi harjateräs tartunnaksi pilarille liittämään antura ja pilari yhteen. Pilariharkot muurataan Lakka-harkkolaastilla M 100/500. Muurauksen jälkeen pilariharkon reikä valetaan täyteen betonimassaa (S 100 kuivabetoni). Mahdollisten puurakenteiden kiinnitystä varten voidaan jättää yksi harjateräs 200- 300 mm valupinnan yläpuolelle. Pilariharkon ja puun väliin laitetaan kosteuskatkoksi esim. bitumikaista.

Lakan Betonilta saat myös täydellisen kellaripakettitoimituksen niin puu- kuin kivitalojenkin alle.

Rakentaminen lähtee vankasti käyntiin valitsemalla oikeat rakennusaineet.

20122_29386.jpg
20122_29385.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
20076_5422.jpg
Laiturin piirustukset
Alla olevasta kuvasta näet laiturin piirustukset. Tee se itse -ohjeiden linkistä pääset tutustumaan tarkkoihin mittoihin ja materiaaleihin, joita laiturin piirustukset sisältävät.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT:ltä uusia menetelmiä talotekniikan elinkaarikustannusten laskentaan
Kiinteistöalan päätöksenteko helpommaksiVTT on kehittänyt rakennus- ja kiinteistöalan päätöksenteon tueksi menetelmiä, joilla voidaan laskea/arvioida kiinteistöjen ja niiden käytön ja kunnossapidon elinkaarikustannuksia nykyistä tarkemmin. Laskelmien avulla voidaan huomioida vaihtoehtoisten ratkaisujen elinkaarivaikutukset perinteisen investointipainotteisen päätöksenteon sijaan ja löytää elinkaarikustannuksiltaan edullisin, energiatehokkain ja toimintavarmin vaihtoehto.Rakennushankkeiden vaihtoehtoisten toteutusmuotojen arvioinnissa on hahmotettava kokonaistaloudellisuuteen vaikuttavat tekijät rakennuskohteen elinkaaren eri vaiheissa. Kohteen pitkä elinkaari sekä sen eri vaiheisiin liittyvä epävarmuus tekevät tästä tehtävästä usein varsin haasteellisen. Myös vertailulaskelmien tekeminen, suunnitteluratkaisuiden valinta ja tarjousten yksiselitteinen vertailu on ollut vaikeaa laskentakäytäntöjen kirjavuuden takia.VTT:n kehittämien menetelmien avulla voidaan edistää verkottunutta elinkaarilähtöistä liiketoimintaa sekä kiinteistöjen ja niiden käytön ja kunnossapidon elinkaariedullisuutta nykyistä paremmin. Laskentamenetelmät soveltuvat talotekniikan elinkaarikustannusten ja elinkaariedullisuuden määritykseen, elinkaarihankintojen ja muiden hankintamallien arviointiin sekä elinkaariperustaiseen päätöksentekoon ja tarjousten vertailuun. Kehitetyt laskentatavat ovat yhteensopivia kansainvälisten standardiluonnosten kanssa. VTT esittää myös elinkaariedullisuudeltaan suomalaisiin käytäntöihin sopivia optimaalisia toteutusratkaisuja.Kehitetyt sovelluspohjat sisältävät elinkaarihankinnan keskeiset kriteerit: käyttöiän, energiatalouden sekä huolto- ja kunnossapitotarpeet. Sovelluksen avulla määritetään taloteknisen hankinnan hankinta- ja elinkaarikustannukset sekä edullisuus suhteessa perinteiseen hankintaan. Ympäristövaikutuksia ei sovelluksen keinoin lasketa, vaan niiden arvioinnissa joko hyödynnetään erillistä arviota tai todetaan käyttöikä-, kulutus- ja käyttäjävaikutusten olevan suorassa riippuvuussuhteessa ympäristövaikutuksiin.Laskentapohjat soveltuvat sellaisenaan isolle kiinteistönomistaja- tai rakennuttajataholle sen määrittäessä tilatarpeiden vaihtoehtoisten täyttämisratkaisujen sekä elinkaarilaadun, kuten käyttöiän, energiatalouden ja muuntojouston, kustannusvaikutuksia ja edullisuutta.Suunnitteluyrityksissä sovelluksia voidaan hyödyntää elinkaarisuunnittelussa ja elinkaarioptimoitujen toteutusratkaisujen elinkaariedullisuuden todentamisessa, kun lähtötiedot perustuvat pääosin yritysten omiin tietokantoihin. Rakennusyrityksessä tavoitteena on sekä kehittää elinkaarioptimoituja rakennuskonsepteja että tarjota esimerkiksi asunnon ostajalle vaihtoehtoisia elinkaariedullisia tuotteita. VTT:n kehittämä laskentaperusta on näiltäkin osin käypä vaihtoehto, sillä lähtötiedot perustuvat yritysten omaan seuranta-aineistoon.Hankkeen ovat rahoittaneet Tekes ja alan yritykset.
202212_80480.jpg
Säästätkö sähköä fiksusti? Poimi rahanarvoiset vinkit
Lämpöpumppu on oivallinen lämmityskustannusten säästäjä silloinkin, kun sähkön hinta on korkealla. Vaikka lämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköä, se tuottaa energiaa jopa neljä–viisi kertaa kulutustaan enemmän. Lämpöpumppu valjastaa käyttöön luonnon ilmaisen ja uusiutuvan energian, ja ostosähkön hinnassa voikin säästää jopa 75 prosenttia verrattuna suorasähköllä lämmitettävään taloon. Katso vinkit, joilla voit säästää vieläkin enemmän. Voit tutustua myös NIBEn webinaaritallenteista miten pääset helposti syventämään ja päivittämään tietojasi siitä, miten säästöjä voidaan maksimoida lämpöpumpun avulla.
20239_82975.jpg
Jätevesijärjestelmä mittatilaustyönä: näin se onnistuu
DanHatch on kansainvälinen yrtitys, jonka yksi toimipisteistä on 1980-luvulla rakennettu teollisuuslaitos Suomessa Kokemäellä. Yritys on uusimpia Vestellin yhteistyöprojekteja. Laitos toimii broilerihautomona, ja sijaitsee luonnonsuojelualueen sekä pohjavesialueen läheisyydessä. Laitoksen käyttötarkoitus ja sijainti asettivat projektille erityisvaatimuksia vesienkäsittelyn suhteen.
20233_81313.jpg
Asumismukavuutta tiivistämällä
Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on yksi niistä pienistä perusasioista, jotka hyvin hoidettuna parantavat asumisviihtyvyyttä ja pienentävät asunnon energiankulutusta, niin kesällä kuin talvellakin. Oikein tiivistetyt ikkunat, ovet ja niiden liitoskohdat vähentävät vedon tunnetta asunnossa, vähentävät asunnon lämmitystarvetta talvisin ja kesäisin ei päästä lämmintä ilmaa tai pölyäs sisälle.Uusia tiivisteitä hankkiessa kannattaa muistaa, että laaduissa sekä materiaaleissa on konkreettisia eroja.Tiivisteiden kuntoolisi hyvä tarkistaa vuosittain ikkunanpesun yhteydessä tai vähintään viiden vuoden välein materiaalista riippuen. Tarkista tiivisteet nyt!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton