• Etusivu
  • Rakentaminen

Harkkoperustus kevytsoraharkoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.04.2025
20122_29392.jpg

Talon tärkein osa on sen perustus. Siinä tehtyjä rakennusvirheitä on vaikea korjata jälkikäteen. Ammattitaitoinen suunnittelu ja luotettavat materiaalit ovat onnistumisen kannalta välttämättömiä. Kevytsoraharkot ovat suosituin perustusmateriaali; niiden toimivuudesta on hyvät kokemukset yli 40 vuoden ajalta.

Perustusten tekeminen Lakka-kevytsoraharkoilla soveltuu myös omatoimirakentajalle. Harkot ovat mittatarkkoja ja niitä on helppo käsitellä. Harkoista on helppo tehdä myös monimuotoisia rakenteita ja tarvittaessa niitä voidaan helposti työstää sopiviin mittoihin ja muotoihin.

Perustukset alkavat anturoista

Ennen perustusharkkojen muurausta on tehtävä antura, mikä sujuu joutuisasti käyttämällä valmiita Lakan Betonin anturaharkkoja (ANT-600). Perusmaan päälle tiivistetään 100-200 mm:n täytesorakerros, jonka päälle anturaharkot asennetaan käyttäen ohutta tasaushiekkakerrosta. Sijainti tarkistetaan linjalangalla. Harkot hierretään tai koputetaan kumivasaralla tiiviisti alustaa vasten. Tämän jälkeen anturaharkkojen kouruun asennetaan suunnitelmien mukaiset harjateräkset. Lopuksi anturaharkon kouru täytetään betonimassalla ja näin antura on valmis.

Sokkelin muuraus

Ennen harkkojen muurauksen aloittamista on perustusten ristimitta tarkistettava ja kulmatuet sekä linjalangat asennettava paikoilleen. Muuraustyö aloitetaan alimmasta nurkasta, jos anturassa on porrastuksia. Tämän jälkeen pyritään muuraamaan aina kokonainen harkkokierros. Työtä nopeuttaa huolellinen esivalmistelu; jokaisen harkkokierroksen korot on merkitty etukäteen nurkkatukiin ja harkot on asetettu lähelle perustuksia. Laastin teolle on valittu keskeinen paikka, jotta siirtomatkat eivät olisi pitkiä. Aikaa ja laastia säästyy muurauskelkkaa käyttämällä. Kun harkkokerros on muurattu, laitetaan uriin suunnitelmien mukaiset harjateräkset; ulkoseinissä minimiraudoitus on 2 kpl ø 8 mm joka kolmanteen saumaan.

20122_29393.jpg
20122_29394.jpg
20122_29395.jpg

Harkkojen muuraus

Lakka-harkot muurataan 10 mm:n saumalla. Harkko työnnetään kiinni edellisen harkon päätypintaan ja lasketaan sen jälkeen alas valmiin laastikerroksen päälle. Harkko voidaan koputtaa kumivasaralla lopullisesti paikoilleen. Saumat on hyvä viimeistellä välittömästi muurauksen jälkeen. Tämä on edellytys puhdasmuuraukselle ja helpottaa myös sokkelin jälkikäsittelyä.

20122_29387.jpg

Pilariperustus

Anturan koko valitaan kuorman mukaan; pieniin käy muotiksi anturaharkko, isoille kuormille valetaan betonilaatta. Anturavaluun asennetaan yksi tai useampi harjateräs tartunnaksi pilarille liittämään antura ja pilari yhteen. Pilariharkot muurataan Lakka-harkkolaastilla M 100/500. Muurauksen jälkeen pilariharkon reikä valetaan täyteen betonimassaa (S 100 kuivabetoni). Mahdollisten puurakenteiden kiinnitystä varten voidaan jättää yksi harjateräs 200- 300 mm valupinnan yläpuolelle. Pilariharkon ja puun väliin laitetaan kosteuskatkoksi esim. bitumikaista.

Lakan Betonilta saat myös täydellisen kellaripakettitoimituksen niin puu- kuin kivitalojenkin alle.

Rakentaminen lähtee vankasti käyntiin valitsemalla oikeat rakennusaineet.

20122_29386.jpg
20122_29385.jpg
Rakentaminen
suunnittelu
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28587.jpg
Perustusrakenteita koskevat määräykset
Talonrakennushankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen ensimmäinen varsinainen työvaihe on perustusten tekeminen. Se on yksi vaativimmista työvaiheista rakentamisessa, sillä sen varaan rakentuu koko muu rakennus. Lisäksi perustusten korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa ja kallista, joten tämä rakenne on tehtävä kerralla oikein. Pohjarakenteisiin liittyy myös tiettyjä määräyksiä, jotka velvoittavat tekemään perustusten suunnittelun sekä toteutuksen virallisten ohjeiden mukaisesti. Seuraavassa käydään läpi keskeisimmät määräykset, jotka on hyvä tietää pohja- ja perustusrakenteista.
20163_45700.jpg
Rintamamiestalon ulkopuolisen remontin hinta
Omakotitalon omistaminen on ikuista remontointia. Tämä lienee fraasi, joka on tuttu vähintäänkin valtaosalle omakotitalon omistajista. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että katto uusittaisiin vuosittain tai lämmitysmuodon vaihtamista pitäisi harkita vähintään viiden vuoden välein. Pikemminkin kyse on siitä, että kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä kotisi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa – niin henkisesti kuin taloudellisestikin.Koska nykypäivän trendinä on uudisrakentamisen volyymin hiljentyminen, keskittyvät suomalaiset nyt kotiensa kunnostamiseen. Mutta, mitä tämä maksaa ja missä järjestyksessä remontit tulisi suorittaa? Entä mitkä ovat yleisimpiä virheitä, joita korjauksissa yleensä tehdään?
Vesilasit
Kaivovesi juomakelpoiseksi kotimaisella tekniikalla
Arvioiden mukaan noin puolet Suomen juomavesikaivoista on kunnostuksen tarpeessa. Yksi yleisimmistä tarpeista on kaivoveden puhdistus raikkaaksi ja puhtaaksi. Kaivon puhdistus ja desinfiointi ei kuitenkaan läheskään aina paranna tilannetta, korkeintaan väliaikaisesti. Jatkuva kaivon puhdistus, kunnostus ja desinfiointi ei ole myöskään ilmaista. Kaivovesi, kuten muutkin raakaveden lähteet sisältävät omat haasteensa, jotka on syytä ottaa huomioon ennen vedenpuhdistuslaitteiston hankintaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus
Toimenpiteet:Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus sisältyy urakoitsijoiden velvollisuuksiin urakkasopimusten mukaisesti. Koulutuksen ajankohta sovitaan vastaanottotarkastuksessa.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:KoulutusohjelmaHyväksyntä:Projektipäällikkö
200612_2581.jpg
Puurakenteiset väliseinät
Kevyet väliseinät pystytetään pintalaatan tai levyrakenteen päälle. Niiden paikat mitataan ja linjataan linjalangan avulla. Alajuoksun alle on hyvä asentaa esimerkiksi tervahuopakaistale. Alajuoksun kiinnitys betonilaattaan tapahtuu teräsnauloilla tai Hilti-naulaimella. Yläjuoksun paikka määritellään luotilangan tai vesivaa´an avulla ja merkitään jälleen linjalangalla. Asennustyön helpottamiseksi yläjuoksuun merkitään kiinnityskohtien paikat ja näihin porataan naulausta helpottavat reiät. Kevyitä väliseiniä ei saa tehdä kantaviksi, eli yläjuoksun ja kattoristikon väliin on jätettävä painumisvara. Tämä käy helposti esim. kiiloilla, jotka on poistettava ennen seinien levytystä. Runkojaon mitta keskeltä keskelle on 600 mm. Laatoitettavissa seinissä, mikäli niissä ei käytetä erikoiskovaa EK-Gyproc -levyä, on jakoa tihennettävä 300 tai 400 mm:iin. Runkotolpituksessa on muistettava myös mahdolliset lisätuennat pesualtaille ja muille seinään kiinnitettäville raskaille esineille. Tolppajaotuksessa huomioidaan väliovien sijoituspaikat. Aukkojen yläpuoliset juoksut kiinnitetään 210 cm valmiin lattiapinnoitteen yläpuolelle siten, että tulevan lattiapinnoitteen paksuus on huomioitu.
20211_68240.jpg
Viikon sisustusidea: Mikä on oikean kokoinen matto?
KYSYMYS:Mikä on mielestäsi oikean kokoinen matto kuvien olohuoneeseen? Sohvan pituus on 230cm ja lattialla näkyvä rullamitta on sohvan reunasta 200cm. Entä maton materiaali ja väri?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton