• Etusivu
  • LVI

Hake pellettien raaka-aineeksi; Pellettiprofessori selvittää raaka-ainepohjan laajentamista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.10.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Pellettien raaka-ainepohjaa tulisi laajentaa nykyisestä. Selvitettävänä on pellettien valmistus hakkeesta, mutta myös ruokohelpi ja lyhytkiertoviljelybiomassat ovat tutkimuskohteena. Pellettien valmistus ei voi kokonaan olla riippuvaista sahojen sivutuotevirrasta. Tätä mieltä on Suomen ja kenties maailmankin ensimmäinen pellettiprofessori, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Lauri Sikanen. Hän aloitti Joensuun yliopiston metsätieteelliseen tiedekuntaan sijoittuvan lahjoitusprofessuurin hoidon elokuun alussa. Lahjoituksen tekijät ovat Vapo-säätiö, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja alueen kunnat.

Sikanen on toiminut aikaisemmin mm Joensuun yliopistossa ja Metlassa tutkijana, erikoisalueenaan metsäenergia ja metsäteollisuuden puunhankinta. Uudessa tehtävässään hän aikoo keskittyä nimenomaan pellettien raaka-ainepohjan laajentamiseen ja pellettitietouden lisäämiseen.

Sikasen luottamus pellettiin on vahva. "Pelletin vahvuus on siinä, että se on globaalia kauppatavaraa. Se on ensimmäinen puupolttoaine, jolla on maailmanlaajuiset markkinat ja jota voi liikuttaa pitkiä matkoja", Sikanen sanoo.

Professori Lauri Sikasen haastattelu kokonaisuudessaan www.vapoviesti.fi/

Lisätietoa pelleteistä...

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20148_40716.jpg
Energiamääräykset ja energiaselvitys
Suomessa energiatodistus on ollut käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa, ja vuodesta 2009 lähtien se on koskenut myös suuria rakennuksia sekä uusia pientaloja myynti- sekä vuokraustilanteissa. Lähitulevaisuudessa energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä. Korjausrakentamisen energiatehokkuusmääräykset astuivat voimaan 1.9.2013.Tiukentuneet energiatehokkuusvaatimukset tulivat voimaan 1.7.2012. Vaatimukset asettavat esimerkiksi suoralle sähkölämmitykselle kiristyneitä ehtoja, jotka on kuitenkin mahdollista saavuttaa esimerkiksi ilmalämpöpumpulla, joka on integroitu kiinteästi ilmanvaihtoon. Energiatehokkuutta koskevalla lainsäädännöllä on tavoitteena rakennusten energiatehokkuuden sekä uusiutuvan energian käytön edistäminen, energiankulutuksen pienentäminen sekä hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Energiatehokkuusvaatimusten täyttyminen on osoitettava rakennuslupaa haettaessa.Hyvällä energiatehokkuudella on mahdollista pienentää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia sekä hillitä asumiskustannusten nousua, vaikka energiahinnat mahdollisesti nousevatkin.
20215_70476.jpg
Ekologista säästöä kauko­lämpötalon lämmitykseen - tutustu hybridi­ratkaisuihin
Kaukolämmön ja lämpöpumppulämmityksen parhaat puolet yhdistämällä taloyhtiössä voidaan siirtyä ekologisempaan lämmitykseen, joka säästää luonnon lisäksi rahaa. Hybridijärjestelmät NIBE reHEAT ja NIBE airHEAT voivat pienentää vuosittaisia lämmityskuluja jopa neljänneksellä. Lämmitysjärjestelmän automatiikkaan on mahdollista liittää myös NIBE-aurinkosähköpaneelit, jolloin omalla sähköntuotannolla saadaan lämmityskustannuksia entistäkin pienemmiksi. Koko järjestelmä on valmiiksi mietitty kokonaisuus ja tulee yhdeltä toimittajalta.
20113_24764.jpg
Katon tuuletus ja läpiviennit
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Kattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.Tuorein VILPE®-uutuus on palotekniset testit läpäissyt ja VTT:n sertifioima Piippu-läpivienti (VTT Sertifikaatti nro VTT-C-6081-10). Tuote on tarkoitettu pyöreiden eristettyjen teräspiippujen läpivienniksi ja se sopii kaikille katemateriaaleille (tiili, pelti, huopa). Läpivientipaketin osat läpivientiosa, pellityssarja, aluskatteen tiiviste ja pellityssarjan kiinnityslistat valitaan katemateriaaliin sopiviksi.
20204_63957.jpg
Kuorikivi tuo harkkorakentamiseen mielenkiintoisen vaihtoehdon
Lammi Kuorikivi on suunniteltu vastaamaan erityisesti ammattilaisten tarpeisiin ja toiveisiin, kerros- ja rivitalorakentamiseen. Se on kuitenkin erinomaisten ominaisuuksiensa takia yleistymässä myös pientalorakentamisessa. Valueristeharkko syntyi halusta parantaa rappaus­alustan ja pinnan hallintaa sekä ominaisuuksia. Se tuo harkkorakentamiseen mielenkiintoisen vaihtoehdon yksinkertaistamalla ja nopeuttamalla rakentamista sekä lisäämällä rakenteen ja rappauspinnan lujuutta ja käyttöikää.
20235_81696.jpg
Voisiko oman kodin rakentaa moduuleista?
Aulis Lundell Oy:n kehittämä teräsrakenteinen moduuli on helppo, nopea ja ekologinen rakennus. Kuivissa oloissa tehtaalla valmistettu moduuli kuljetetaan kohteeseen ja viimeistellään paikan päällä rakennusliikkeen tai rakennuttajan toimesta. Valitsemalla kotimaassa valmistetun teräsrakenteisen moduulin säästät luontoa ja eteenkin rakennuskustannuksissaMaissa, joissa kärsitään asuntopulasta, on moduulirakentamisen menekki kovassa nousussa, eikä pelkästään sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Aulis Lundell Oy:ssä uskotaan, että moduulirakentamisen askel otetaan myös Suomessa. Teräsrakenteisten moduulitalojen kohdalla pystytys on huomattavan nopeaa ja standardoitua.
20148_40463.jpg
Muista vakuuttaa rakennustyömaasi
Oman kodin rakentaminen tai kunnostaminen on perheelle aina suuri sijoitus. Niinpä siihen liittyviin riskeihin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Taloudellisin menetyksiin voi varautua vakuutuksilla, jotka voidaan hoitaa kuntoon jo ennen rakentamisen aloittamista. Rahoittaja vaatii ainakin palovakuutuksen, mutta vaikka rahoitus olisi omasta takaa, osa vakuutuksista on lakisääteisiä, kuten palkatun työvoiman vakuuttaminen.Sopivimman vakuutuksen omaan rakennusprojektiinsa saa pyytämällä tarjousta eri vakuutusyhtiöiltä. Vertailu kannattaa, sillä vakuutusyhtiöiden vakuutusten hinnoissa ja sisällöissä on eroja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton