• Etusivu
  • Rakentaminen

Eikka-mökin piha luonnosteltu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20081_8086.jpg

Suunnittelun lähtökohdat ovat mainiot: Satamapolkuun rajoittuva tontti on toisen mökkikorttelin päätytontti, ihanalla paikalla aivan meren rannalla.

Meren rannalla on kuitenkin muistettava myös normaalia rajummat sääolot: suolainen merivesi voi pärskyä pihan puolelle ja syysmyrskyjen tuulet riepottavat kasveja ja koettelevat rakenteita.

Toiminnot ja rakenteet

Tontti rajataan reilulla aidalla ja aidan suojista, sorapäällysteiseltä sisääntuloväylältä löytyy tarpeeksi tilaa auton pysäköintiin. Sisääntuloväylää ryhdistetään pergolalla, joka noudattelee aidan tyyliä. Pieni kuivaus- ja tuuletusteline piilotetaan sisäänkäynnin viereen pienen aidanpätkän taakse. Sinne mahtuu myös jäteastia. Alue kivetään, jotta se on siisti ja helppokulkuinen.

Säilytettävien koivujen ja leppien juuristoalueet on jo suojattu ja maisemoidaan siistiksi luonnonkivillä. Tontin reuna-alueiden pensaiden ja puiden alustat siistitään kuorikatteella. Näin pysyvät rikkaruohotkin paremmin kurissa. Lipputanko kohoaa korkeuksiin pihan keskeisimmältä paikalta ja lippu tulee näkymään hyvin myös merelle. Lipputangon lähelle rakennetaan tyylikäs, luonnonkivinen vesiaihe. Pihaan tulee muutenkin runsaasti luonnonkiviä.

Puinen terassi yhdistää rakennukset ja jatkuu laiturina pitkälle meren päälle. Saunan päätyyn tehdään puolipyöreä oleskeluterassi, jonka materiaaliksi valittiin luonnonkivi. Se jää mukavasti suojaan mereltä puhaltavalta tuulelta. Terassia valaistaan matalin pollarivalaisimin, ja sen sadesuojaksi harkitaan seinään kiinnitettävää markiisikatosta. Suuria, säilytettäviä puita valaistaan useilla alhaalta ylöspäin suunnatulla kohdevalolla ja kaikki kulkuväylät valaistaan turvallisuuden takaamiseksi. Toinen oleskelualue jää mökin meren puoleiseen päätyyn, katon alle. Sieltä on upea, esteetön näköala merelle.

Pintojen ja rakenteiden lopulliset muodot ja materiaalit sekä valaisinmallit tulevat vielä täsmentymään.

20081_8085.jpg

Kasvillisuus

Eikan toiveena oli saada pihaan havuja, ainakin tuijia ja katajia sekä pieni nurmialue. Nämä toiveet toteutetaan. Nurmialueesta tehdään selkeän pyöreä. Se toistaa kiviterassin muotoa ja rikkoo muuten niin kulmikasta pihaa. Kasvit valitaan kuivuutta ja tuulta kestävistä lajeista. Kasvivalinnoissa keskitytään sekä havu- että lehtipuihin, vapaasti kasvaviin pensaisiin ja helppohoitoisiin perennoihin ja köynnöksiin sekä luonnonkasveihin. Niiden värimaailmasta tulee rauhallinen ja harmoninen, ja lehtien näyttävillä muodoilla ja väreillä tulee olemaan keskeinen merkitys. Jotain erikoista ja merellistä, Reposaaren historiaan liittyvääkin on luvassa. Kukinta saa keskittyä kevääseen ja keskikesään. Tarkemmat kasvivalinnat ovatkin parhaillaan pihasuunnittelijan mietintämyssyssä.

Tiheä ja metsäinen puisto tulee rajaamaan tonttia eteläreunalla, joten sinne ei juuri näkösuojaa tarvita. Jotakin silmäniloa kuitenkin istutetaan erkkeristä avautuvan makuuhuoneen ikkunan suojaksi.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20191_55845.jpg
Osallistu Keittiöäänestykseen ja voita itsellesi Tulikiven Cooking-tuotesarjaa!
Tulikiven Cooking-tuotteet on valmistettu suomalaisesta vuolukivestä ja ne sopivat ruoanlaittoon niin takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä kuin myös sähköuunissa.Vuolukiven ominaisuuksiin kuuluva erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoan valmistuksessa. Kuuma vuolukiviastia pitää ruokasi kuumana, viilennetty pitää herkut viileänä myös kesähelteellä.
200910_19093.jpg
Akvatermin irtolohkovaraajan asennus
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
20154_43108.jpg
Löydä oma mökkisi - mikä sopii parhaiten sinulle?
Pidätkö tehokkaasta ja toimivasta pohjaratkaisusta? Avarat ja tyhjät tilat eivät ole sinun juttusi, vaan nautit enemmän hyödyllisistä ja tehokkaasti käytetyistä neliöistä. Silloin sinun mökkiratkaisusi löytyy Honka Tehoneliöt –mallistosta.
20076_5284.jpg
Uusi seuranta alkaa
Porin Ruosniemessä 6.8.06 tulipalo tuhosi –45 vuonna rakennetun talon täysin. Taloa oli laajennettu vuonna –70 ja samalla peruskorjattu. Remonttia oli tehty myös viimeisimmän omistajan toimesta ja remontti oli juuri valmistumassa tulipalon tuhotessa koko rakennuksen. Vain yhden seinän ulkovuoren uusiminen oli enää kesken.
20178_49995.jpg
Koulutus: Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija
VTT:n sertifioinnilla ammattilainen voi osoittaa osaamisensa. Samalla tilaaja varmistuu henkilön ammattitaidosta ja siitä, että ammattilainen toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.Sertifikaatin myöntämisen perusteena ovat sertifioinnin toimikunnan määrittelemien osaamisvaatimusten pohjalta laadittu henkilösertifiointikoulutus, kirjallinen tentti ja näyttökoe. Lisäksi voimassaolon edellytyksenä on työkohteiden raportointi ja säännöllinen täydennyskoulutus.
201411_41837.jpg
Parannuskonsti sisäilmalle: korvausilmaventtiilit
Uutta raitista ja suodatettua ulkoilmaa tulee johtaa kaikkiin makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen – niihin huoneisiin, joista ei johdeta "käytettyä" ilmaa ulos poistoilmaventtiilien kautta (mm. keittiö ja WC).Uutta ilmaa johdetaan sisätiloihin koneellisesti tai korvausilmaventtiilien kautta.Lisätietoa ilmanvaihdosta - kannattaa lukea!Korvausilmaventtiiliä valittaessa kannattaa huomioida muutamia asioita: toimivuus ja suodattimen laatu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton