• Etusivu
  • Rakentaminen

Ei kahta sanaa: <small>Omassa edullisempaa kuin vuokralla</small>

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2011
20111_24105.jpg

Kirjoittaja: toimitusjohtaja Hannu Myöhänen, Suorakanava Oy

Asuminen on yksi ihmisen perustarpeista ja lohkaisee aina ison osan käytettävissä olevista tuloista. Mikäli on tiedossa, että joutuu tai on mahdollista sitoutua jollekin paikkakunnalle esimerkiksi työn puolesta vuosikausiksi eteenpäin, on eri asumismuodot syytä punnita tarkkaan. Omistusasunto taitaa vaan vetää pidemmän korren tässä vertailussa.

Ainoa oikea tapa verrata vuokra-asumista omassa asunnossa asumiseen on asettaa lähtökohdaksi vuokra-asunnon vuokrakulut kuukausi- ja vuositasolla. Tätä menoerää sitten vain verrataan vastaavan omistusasunnon hankintaa varten otettuun asuntolainaan. Lainaa lyhennetään kuukausittain vuokrakulun suuruisella summalla, josta on vähennetty korot ja hoitokulut sekä huomioitu saatu verohyöty.

Koroilla iso merkitys

Muun muassa Suomen Pankista muistutetaan aika ajoin varautumisesta viiden prosentin korkotasoon, joka onkin eräänlainen "rajapyykki", myös toiseen suuntaan mentäessä. Kuten taulukosta huomataan;
heti kun lainan korko laski viiteen prosenttiin (2002), kasvoi lyhennyssumma oleellisesti vahvistaen omistusasunnon edullisuutta. Taulukon luvut ovat lisäksi jopa hieman vuokra-asumista suosivia, sillä kun vuokrakulut nousivat tarkastelujaksolla noin 40 %, oli nousu omistusasunnon hoitokuluissa lähes 55 %. Kertooko se siitä, että vuokranantajat eivät ole nostaneet tai voineet kenties markkinatilanteesta johtuen siirtää nousseita kustannuksia täysimääräisinä vuokriin?

Johtopäätöksenä on helppo nähdä, että vuokrakuluilla maksaa helposti vastaavan asunnon lainaa. Tarkastelujakson aikana on kumpaankin asumismuotoon mennyt siis 94 000 euroa rahaa. Mutta, mikä oleellisinta: omistusasunnon omistajalla on vuoden 2011 alussa tosin vielä velkaa lähes 70 000 euroa, mutta asunnon arvo on kivunnut jo 183 000 euroon eli omistusasunto on tuottanut 11 vuodessa jo 113 000 euron omaisuuden. Luvuilla voi toki spekuloida, mutta kaikki perustuvat virallisiin lähteisiin, eivätkä pienet korjauksetkaan muuta sitä tosiasiaa miksikään: omistusasunto on ylivoimaisesti edullisempi!

Korkotilanne nyt!

Asuntolainojen korot ovat juuri nyt Suomen historian ALHAISIMMALLA tasolla. Asuntolainoissa eniten käytetty 12 kk euribor on nyt 1,5 prosentin tasolla ja pankin marginaali 0,6-1 % riippuen pankista ja pankkisuhteesta eli asuntolainaa saa 2,1-2,5 % korolla. Normaalista inflaatio n. 2 %-yksikköä alemmalla tasolla kuin asuntolainat. Hintojen (esim.polttoaineet ja ruoka) viimeaikainen kehitys on kuitenkin ollut erittäin voimakasta ja näin ollen inflaatio tulee olemaan lähikuukausina poikkeuksellisesti huomattavasti korkoja korkeammalla tasolla. Korkojen alhaisuus ei taas johdu Suomesta, vaan siitä että kuulumme EU:hun, jonka ongelma- alueiden tilanne pitää kaikkien rahaliittoon kuuluvien maiden korot alhaalla.

Nyt kannattaa sitoa laina ehdottomasti

Inflaatio kasvaessa korot tulevat varmuudella nousemaan ja voivat nousta 2-3 %-yksikköä hyvinkin nopeasti Etelä-Euroopan tilanteen rauhoituttua. Lainaa on saatavissa vielä hetken kiinteällä 10 vuoden korolla jopa 4 % tasolla.

Lokakuulta pitkät korot ovat nousseet prosenttiyksikön verran. Muistettava on, että normaalikorkotaso asuntolainoille viimeisen 40 vuoden ajan on ollut
5-6 %.

Laskelman lähtötiedot

1. Vertailtavat asunnot ovat yhtäläisiä. Taulukon esimerkkitapauksena on vuoden 1999 kustannustason keskimääräinen kerrostaloasunto, koko 80 m².

2. Asumiskustannukset pidetään yhtä suurina eli vuokran määrällä maksetaan lainan lyhennykset sekä asunnon hoitokulut.

3. Vertailuajankohdaksi on valittu vuoden 1999 alku, jolloin nykyiset euribor-korot astuivat voimaan.

4. Asunnon vuosittaiset kuukausivuokrat ovat tilastokeskuksen 3h+k -asuntojen koko Suomen vuokrien keskiarvoja, samoin asuntojen hoitokulut Tilastokeskuksen julkaisemasta Osahuoneistojen hoitokulut -tilastosta.

5. Ostettava asunto on laskettu otettavaksi kokonaan lainoitettuna, jolloin yleensä tarvittava omarahoitusosuus ei vääristä laskelmaa. Asunto on ensiasunto kuten yleensä vuokra-asunnosta siirryttäessä on.

6. Asuntolainojen vuosikoroiksi on otettu Suomen Pankin julkaisemat Asuntolainojen vuosikeskiarvot.

7. Verovähennykset on laskettu nykyisen käytännön mukaan, eli 28 % koroista.

8. Omistusasunnon lainalyhennystä on tehty vuosittain aina sen verran mitä vertailuasunnon vuokrakuluun verrattuna hyödytään, kun siitä on vähennetty korot ja hoitokulut sekä huomioitu verovähennyksen tuoma "tulo".

20111_24103.jpg

Ilmaiset laskurit käytettävissä

Tutki Rakentaja.fi-laskurilla onko sinulle edullisinta asua omistus- vai vuokra-asunnossa. Tutustu myös muihin hyödyllisiin laskureihin.

Laskurit

Etusivulle

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20207_65816.jpg
Viherkatolla viihtyisyyttä ja näyttävyyttä kotiin tai mökille
Tuusulan Asuntomessuilla BMI:llä on tiilikattojen lisäksi viherkattokohteita. Kohteista 3 Villa Fortuna, 22 Townhouse Rokka ja 23 Villa Ormax löytyy viherkattoja. Nyt myös tee se itse -rakentajan on mahdollista toteuttaa viherkatto.
20143_38476.jpg
Kotiteatterikoulu osa 5: Sähköistys ja valaistus
Kotiteatteritilan suunnittelussa ja totutuksessa tulee huomioida tilan sähköistystarpeet kuva- ja äänentoistolaitteiden suhteen. Myös valaistuksella on tärkeä tehtävä niin tilan tunnelman kuin laadukkaan kuvan muodostuksessa.Toteuta sinulle sopivin elokuvatila Jätä yhteydenottopyyntö
20115_25991.jpg
Kuinka kytkeä kattovalaisin?
Miten laitan sokeripalan, kun katosta tulee 4 harmaata johtoa ja yksi keltainen, ja lampussa on kaksi johtoa (spottilamppu, jossa 6 pientä johtoa on jaettu kahdeksi sinisillä liittimillä)?Eli mitä teen kolmelle ylimääräiselle harmaalle johdolle? Voiko ne vaan jättää vapaaksi?
201310_36718.jpg
Pienestä koosta huolimatta tehokasta lämmitystä
Tulikiven tulisijat Hiisi, Aalto ja Kide ovat kooltaan pieniä varaavia takkoja, jotka soveltuvat erityisen hyvin moderniin matalaenergiarakentamiseen. Kamiinoista ne eroavat lämmönvarauskykynsä ansiosta, sillä tulisijojen varaava massa luovuttaa lämpöä kamiinoita pitkäkestoisemmin, miellyttävän pehmeänä säteilylämpönä.Lue lisää Tulikiven tulisijoista
20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton