• Etusivu
  • Rakentaminen

Casa del Limon huokuu Meksikoa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.08.2015
20156_43759.jpg

Vantaan asuntomessualeelle on noussut huikea meksikolaisvaikutteinen Lammi-Kivitalo. Suomalais-meksikolainen Cervantesin perhe halusi yhdistää uudessa kodissaan suomalaisen lapsiperheen arkielämän tarpeet ja meksikolaisen arkkitehtuurin maanläheisen ja runsaan värivalikoiman. Lopputulos on ihana sekoitus kahden kulttuurin piirteitä.

Info

Info

Casa del Limon

  • Messukohde 31
  • Kaksikerroksinen Lammi-Kivitalo, n.180 m²
  • Tontin koko 613 m²
  • Budjetti pihatöineen 700 000 euroa
  • Perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja yksi lapsi

Projektin kulku

Projekti on lähtenyt käyntiin jo loppuvuodesta 2012, jolloin arkkitehti Katja Maununaho on alkanut suunnitella taloa yhdessä Cervantesin perheen kanssa. Jo alkuvuodesta 2013 päästiin jättämään papereita Vantaaan kaupungille ja vuoden 2014 huhtikuussa rakentaminen vihdoin alkoi. Talon budjetti pihatöineen on noin 700 000 euroa.

Suunnitelmat elivät projektin aikana. Taloa kiertämään suunniteltu meksikolaistyyppinen muuri olisi vaatinut 15 metrin paalutuksen, Meksikosta Suomeen tuotavien kivien rahtikustannukset olisivat nousseet korkeiksi ja kodin sisäpuolelle tulevat kattoparrut saivat väistyä edullisimpien ratkaisujen tieltä.

Onneksi kaikkea mausteisuutta ei tarvinnut karsia. Oranssi väri talon ulkopinnassa jatkuu kodin sisälle ja meksikolaisuus näkyy talon sisustuksessa. Talon nimi, Casa del Limon, tarkoittaa Limen kotia. Talon isännällä onkin haaveena saada viherhuoneeseen oikea sitruunapuu.

Katso rakennustyön vaiheita:

2635_476436274_2015625145333.jpg
Casa del Limon on Vantaan asuntomessualueelle rakennettava Lammi-Kivitalo.

Miten meksikolaisuus näkyy talossa?

Talo on ulkopinnalta pirteän oranssi. Epätyypillinen väri suomalaisessa kodissa, mutta suosittu väri Meksikossa. Myös muut Meksikossa tyypilliset materiaalit näkyvät kodissa; julkisivussa sekä viherhuoneen lattialla on käytetty meksikolaista cantera-kiveä.

Kodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota valoisuuteen ja auringon pääsyyn oleskelutiloihin niin pihalla kuin sisälläkin. Viherhuoneeseen suunniteltu sitruunapuu loisi katveellaan rentouttavan paikan loikoilla auringon paahteessa.

20157_43874.jpg
20157_43875.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73653.jpg
Kolme uutta vaihtoehtoa vanhan talotuulettimen tilalle
Talotuuletin on yleinen 80- ja 90-luvun asunnoissa käytetty ilmanvaihtoratkaisu. Se on keittiöön sijoitettu liesikuvun ja puhaltimen yhdistelmä, joka poistaa likaista ja kosteaa ilmaa keittiöstä ja WC-/kylpytiloista. Poistetun ilman tilalle virtaa raikasta ulkoilma ulkoseinissä olevien raitisilmaventtiilien kautta.
49_P_106956_1.jpg
Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu
Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)· sähkö 1,20 (1,70)· kaukolämpö 0,50 (0,70)· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.Ympäristöministeriön ohjeita
20119_27747.jpg
Lämpöä varaava vuolukivi sopii kylpy- ja saunatiloihin
Kulutusta ja kosteutta kestävä luonnonkivi on ylellinen valinta kylpyhuoneeseen sekä muihin kosteisiin tiloihin. Kalkkikivi-, graniitti- ja marmoripinnoilla saadaan spa-henkistä eleganttia näyttävyyttä.Luonnonkivimosaiikkien kauniit pintakuviot eri värisävyineen luovat yksilöllisen ilmeen seiniin ja lattioihin. Kotimainen vuolukivi ei ole märkänäkään liukas ja lämmönvarauskykynsä ansiosta se soveltuu lattialämmitteisiin tiloihin erinomaisesti. Saumavärillä ja laattakoolla voi vaikuttaa lopputulokseen ja luoda siten joko yhtenäisen tai voimakkaasti ruudutetun väripinnan.Sisustusmateriaalina luonnonkivi on käytännöllinen ja helppohoitoinen. Moni arvostaa myös sen ekologisuutta ja paloturvallisuutta. Ja mikä parasta, kivi kestää elämää paremmin kuin moni muu pinta. Koska luonnonkivi on materiaalina pitkäikäinen ja pidetty, se merkitsee myös mukavaa arvonnousua asunnolle.Lisätietoa luonnonkivituotteista...
20193_56891.jpg
Tehokasta lämmöntalteenottoa ja viilennystä ilmanvaihdolla
Uusissa ilmanvaihtokoneissa on ollut jo jonkin aikaa LTO (lämmöntalteenotto), joka hyödyntää poistuvan ilman sisältämää lämpöenergiaa tuloilman lämmittämiseen. Tällöin ilmanvaihtokone säästää lämmityskustannuksissa. Mikäli ilmanvaihtokone on varustettu poistoilmalämpöpumpulla, se on tavallista LTO-konetta tehokkaampi.Poistoilmalämpöpumpulla voidaan myös tarvittaessa ottaa lämpöä tuloilmasta eli viilentää tuloilmaa helteillä. Lämpöpumpulla viilentäminen poistaa myös kosteutta ilmasta, mikä parantaa asunnon viihtyisyyteen ja suojaa rakenteita.Ilmanvaihdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on liiallisen kosteuden poisto.
20164_46330.jpg
Rakennuslupa-asiointi sähköisesti?
Rakentamisen lupa-asiointi on sähköistynyt vauhdilla ympäri Suomen. Lupapisteen kautta voidaan hoitaa rakennushanketta koskevat lupa- ja ilmoitusasiat. Palvelun kautta luvanhakija voi olla uudella tavalla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Verkkopalvelussa asiointi on hoidettavissa silloin kun osapuolille parhaiten sopii, virastojen aukioloajoista riippumatta. Hakemuspalvelua käyttää 152 kuntaa ja noin 30 kuntaa on avaamassa palvelun. Lupapisteen kautta saa lisäksi neuvontapalvelua lähes kaikista Suomen kunnista.Maksuttoman rekisteröitymisen jälkeen uusi hakemus tai kysely aloitetaan valitsemalla sijainti sekä toimenpide. Tehtyjen valintojen pohjalta palvelu ohjaa yhteydenoton asiointikunnan viranomaisille. Hakemuksesta muodostuu sähköinen työtila, jossa hankkeen tietoja voi täydentää yhdessä eri osapuolten kanssa ja palvelun avulla kaikki hankkeelle kutsutut tahot pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä.
20221_74359.jpg
Pienennä asumiseen liittyviä kustannuksia helposti
Hyvä tapa pienentää kustannuksia on lähteä tarkastelemaan omia tottumuksiaan. Yksi, mitä olemme tottuneet käyttämään huolettomasti on vesi. Arkipäivän ruoanlaitossa sekä peseytymisessä jätämme hanan valumaan jopa huomaamattamme. Voisimmeko oikeasti säästää miettimällä tekniset ratkaisut kuntoon sekä tottumustemme tarkastelulla?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton