• Etusivu
  • Talo

Asuntomessukohteessa 12 Palo kannustetaan paloturvalliseen asumiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 10.07.2008
29_P_20670.jpg

- Paloturvallisuus alkaa jo talon suunnittelusta

Kodin ja asukkaiden paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tulipaloja ehkäistään ennalta esimerkiksi teettämällä kaikki sähkötyöt alan ammattilaisilla ja ottamalla huomioon kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Vaasan asuntomessuilla kohteessa 12 Palo kävijät saavat tietoa siitä, miten he voivat tuntuvasti lisätä tulevan kotinsa paloturvallisuutta. Kohteessa päivystävät Pohjanmaan pelastuslaitos ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Talonrakentajien on syytä muistaa tulipalosta pelastautuminen jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tärkeintä on, että taloon rakennetaan riittävästi hyviä poistumisreittejä ja asennetaan tarpeellinen määrä palovaroittimia, jotka sijoitetaan oikein ja kytketään sähköverkkoon.

Automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri antaa kodille ja sen asukkaille parhaan suojan tulipalotilanteessa. Nykyisin on saatavissa myös vesisumulaitteistoja, jotka käyttävät sammuttamiseen hyvin pieniä vesimääriä. Rakennusvaiheessa sammutuslaitteiston asentaminen on kohtuuhintaista.

Asumisen paloturvallisuus on asukkaiden omalla vastuulla

Asukkaat viime kädessä päättävät, montako palovaroitinta taloonsa sijoittavat ja pitävätkö ne toimintakunnossa. He ratkaisevat, hankkivatko kotiin sekä alkusammutusvälineitä että taidon käyttää niitä. Asukkaista on myös kiinni se, miten turvallisesti sähkölaitteiden tai tulen kanssa toimitaan. Esimerkiksi kodin sähkölaitteet aiheuttavat vuosittain noin tuhat tulipaloa.

Asumisen paloturvallisuutta voidaan kohentaa monin eri keinoin. Tietoa niistä saa asuntomessujen kohteessa 12 Palo. Kohteessa on nähtävissä myös palaneita kodinkoneita. Pohjanmaan pelastuslaitoksen ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ammattilaiset opastavat paloturvallisuusasioissa ja vastaavat kävijöiden kysymyksiin.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20144_38656.jpg
Kosteusvahingot kuriin keittiössä
Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat suuret vesivahingot keittiössä. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen. Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää tai KNX-taloautomaatiota. Kosteusvahdin avulla on myös mahdollista katkaista veden tulo hälytystilanteessa. Kun järjestelmään on liitetty välirele, se ohjaa päävesijohdon magneettiventtiilin automaattisesti kiinni hälytyksen yhteydessä.Kysy vakuutusyhtiöstäsi, saatko alennusta vakuutusmaksuun, jos olet asentanut kotiisi kosteusvahdin.Tilaa ABB asennuskalusteet -esite Esitepalvelusta
20203_63620.jpg
Tapetoi seinät, ennen kuin ne kaatuvat päälle
Kaikki kynnelle kykenevät ovat olleet etätöissä kotona jo pitkään. Mitä näet: viisi, kymmenen vai viisitoista vuotta vanhan tapetin? Kenties jo parhaat päivänsä nähneet, nuhruiset ja reikäiset. Nyt on aika vaihtaa vanhat tapetit uusiin ja alkaa viihtyä kotityömaalla. Listasimme tapetointi-ideat loppukesän remontteihin.
Anniina Savisalo talo
Talonrakentamisen tarinoita: Näin Anniina valitsi kestävän kehityksen mukaisesti lämmitysjärjestelmän uuteen kotiinsa
Mikä lämmitysratkaisu olisi paras meidän kotiimme? Kysymys askarruttaa monia, sillä kodin ja käyttöveden lämmittäminen on merkittävässä osassa asumisviihtyvyyttä – puhumattakaan käyttökustannuksista. Asia koskee niin kodin jo olemassa olevan lämmitysratkaisun uusijoita kuin rakenteilla olevaan kotiin lämmitysratkaisua miettiviä.Tässä artikkelissa tutustumme miten ensi kertaa omaa kotiaan rakentava Kaarinalainen Anniina Savisalo päätyi valitsemaan maalämpöpumpun uuden CLT-rakenteisen kotinsa lämmitysjärjestelmäksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
15. Tutkimuksia ja määräyksiä koskien Soklex EPS -lämpöpohjan rakentamista
Perustusten rakenteellinen perustehtävä on siirtää yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormitukset tasaisesti maapohjalle. Maapohjan tai rakenteen painumat ja painumaerot tai taipumat sekä halkeamat eivät saa muodostua käyttötilassa liian suuriksi. Perustuksilla on myös muita tehtäviä, kuten eristää yläpuoliset rakenteet maaperässä olevasta kosteudesta, estää routasuojauksen kanssa routimista vahingoittamasta rakennusta sekä estää radonkaasujen pääsy sisätiloihin. Perustusten rakentamisen lähtökohtana on riittävän tarkka ja luotettava selvitys rakennuspaikan perustamisolosuhteista eli mm. pintamaan korkeuseroista, maapohjan kantavuudesta sekä pohjavesiolosuhteista ja mahdollisesta maaperän radon-pitoisuudesta. RIL 121-2004 Pohjarakennusohjeet .
201010_23323.jpg
Nurmikko kuntoon
Sammaloituminen on yksi pihanurmikon keskeisistä ongelmista: Liian varjoinen paikka, hapan maaperä ja vuosien saatossa väistämättä tapahtuva tiivistyminen mahdollistavat sammaleen kasvun, ja nurmiheinien on pakko väistyä.Boschin hieno AVR 1100 -nurmikon ilmaaja Powerdrive™-moottoreineen ja "Jet-Collect"-järjestelmineen möyhii maaperää sekä kerää ja kuljettaa sammaleen ja tiivistyneen nurmihuovan jätteet voimakkaalla ilmavirralla kokoojasäiliöön. Mikään ei tukkeudu.Tilaa Jäsentukusta!
200911_19340.jpg
Kastellin sivuilla uusi ARVAUSKILPAILU!
Arvaa CityEconomy 80:n hinta ja voita City-loma Roomaan!Kastellin nettisivuilla on käynnissä ARVAUSKILPAILU, jolla juhlistetaan uuden CityEconomy-malliston julkaisemista 12.11.2009 klo 12.00. Arvauskilpailussa tehtävänä on arvata trendikkään CityEconomy 80-talomallin hinta Muuttovalmiiksi rakennettuna keskelle Suomea eli Jyväskylän alueelle.Muuttovalmiiksi rakennettu CityEconomy on aito Kastelli-koti, joka on ammattilaisten suunnittelema ja rakentama. Muuttovalmiin talon laadukkaaseen varusteluun kuuluu mm. Puustellin kalusteet asennettuina, Siemensin kodinkoneet, Pukkilan laatat kosteissa tiloissa sekä Upofloorin laminaattilattiat. Tyylikkään ja valoisan sisustuksen on suunnitellut sisustussuunnittelija Virpi Illman.Arvaa CityEconomyn hinta ja voita kahden hengen City-loma Roomaan! CityEconomy-mallisto julkaistaan kokonaisuudessaan Kastellin nettisivuilla torstaina 12.11.2009 klo 12.00.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton