Viikon sisustusidea: 7 vinkkiä laattojen valintaan ja laatoitukseen
Laatta: ATV Regno
Miten lasket laattojen määrän oikein? Mikä saumalaasti sopii väreihin? Entä mikä on laattojen polttoerien merkitys? Lue vinkkimme, joilla onnistut laattakaupoilla.
1. Älä valitse kuvan perusteella
Tilaamalla laattoja pelkän kuvan (katalogista tai näyttö) perusteella, et taatusti saa sitä mitä luulet saavasi. Mikään printtikuva ei koskaan ole täydellinen vastine aidolle tuotteelle. Lisäksi laattojen väri saattaa vaihdella, kun viet ne kotiisi sovitettavaksi. Väriin vaikuttavat muun muassa se, onko huone pohjois- vai eteläpuolella ja mitä muita värejä ympärillä on. Värit näyttävät myös tummemmilta tai vaaleammilta eri valaistuksissa.
Muista siis aina viedä laattamallit kotisovitukseen. Muista ottaa myös riittävän suuri pala ja mielellään koko laatta tai pienissä laatoissa useampikin laatta mukaasi.
2. Laske laattojen menekki oikein
Mikä onkaan turhauttavampaa kuin huomata, että varta vasten tilatut laatat loppuvat vain vähän kesken. Laattamenekin laskentaan saat varmasti apua joko laattojen myyjältä tai urakoitsijaltasi. Laattojen koko ja huoneen malli vaikuttaa jonkin verran, paljonko laattaa menee leikkausvaiheessa hukkaan.
Hyvin usein tarvittavan laattamäärän päälle lasketaan 10 % lisää laattoja. Tämä toki vaihtelee laattojen koon ja huoneen mallin mukaan. Jos haluat käyttää muodikasta kalanruotoladontaa kannattaa laattojen määrää lisätä ainakin 15 % .
3. Hinta vai laatu? Onko sillä väliä?
Hyvä ja halpa harvoin kulkevat käsi kädessä. Seinälaattoihin kuitenkin harvemmin kohdistuu suurta rasitetta ja ohuemmatkin laatat pärjäävät mainiosti. Lattialla sen sijaan kulutus on kovempaa ja esimerkiksi keittiön tai pesuhuoneen lattialle putoavat raskaat tai terävät tavarat saattavat lohkaista heikommasta laatasta helposti palan.
4. Suunnittele kunnolla
Piirrä vaikka seinään ja väritä, jos on tarve demonstroida, miltä laatoitus tulisi näyttämään. Kynä ja paperia on myös hyvä metodi kokeilla erilaisia laatoitusmalleja. Samalla saat arvioitua tarkemmin, miten paljon laattoja kuluu. Pystyt paperille suunnitellessasi laskemaan, montako laattaa esimerkiksi mahtuu yhdelle seinälle. Ruutupaperille on nyt käyttöä!
5. Väärät laatat väärässä paikassa
Useimpia laattoja voi käyttää missä tahansa, mutta joitain sääntöjä laatoituksessakin on.
- Jos laatoitat seinät usealla eri laattamallilla, katso että laatat ovat edes suurin piirtein saman vahvuisia
- Ohut seinälaatta ei kestä lattialla
- Lasitettu laatta lattialla on hyvin liukas
- Kaikki lattialaatat eivät kestä pakkasta
- Aito kivilaatta saattaa likaantua helposti ilman pinnoittamista
6. Kaikki laatat samaa polttoerää
Tästä asiasta huolehtii yleensä myyjä, mutta vahinkoja sattuu. Voit siis itse myös tarkistaa, että koko ostamasi laattaerä on samaa polttoerää. Laattojen värissä saattaa olla huomattaviakin eroja polttoerien välillä.
Paketit kannattaa avata. Tarkista laattapaketit myös, jos tilaat laatat kotiin laatoittajaa varten, jotta olet saanut sitä, mitä olet tilannut. Ei ole mukavaa huomata lomalta palatessa, että pesuhuoneesi seinällä kiiltelevät väärät laatat.
7. Saumalaastin värin valinta
Ole tarkka saumalaastin värin kanssa, ettei laatan tai saumalaastin väri ala näyttää likaiselta. Näin käy, jos toinen tuotteista on viileän sävyinen ja toinen lämmin. Sauman värin ei silti tarvitse olla sama kuin laatan. Saumojen väreillä voi myös korostaa laatoitusta. Huomioi vain, että tuotteiden värit ovat riittävän erilaiset, ettei lopputulos näytä virheeltä.
Muutama vinkki:
- Musta saumaväri on todella voimakas, eikä näytä kovin hyvältä tumman harmaan laatan kanssa.
- Musta sauma ei myöskään pysy mustana, varsinkaan runsaasti kalkkia sisältävän veden alueilla.
- Vaaleat saumavärit lattiassa saattavat likaantua nopeasti (riippuen veden laadusta).
Info