• Etusivu
  • Piha

Yrtit ja juurekset omasta hyötypuutarhasta – kuuntele Kivijalka-podcast

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.06.2022Päivitetty 19.10.2023
Yrtit

Olisi hienoa loppukesällä syödä omalta maalta punaisia viinimarjoja suoraan pensaasta tai napata maasta porkkana pikkupurtavaksi. Siinä tietäisi ainakin tasan tarkkaan mitä suuhunsa laittaa, kun on koko kesän seurannut niiden kasvua.

Tässä Kivijalka-podcastissa puhutaan hyötypuutarhasta. Mitä muuta se voisi olla kuin marjapuska pihan perällä ja miten sellaista pitäisi hoitaa. Aiheesta keskustelemassa on Satakunnan puutarhaseuran sihteeri Tina Halin.

Kivijalka-podcastissa puhutaan asumiseen, teknologiaan sekä tietenkin rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvistä aiheista.

(Podcast on tallennettu 2022 vko 23.)

Sisältö:

01:45 Kuinka paljon maata kotitarveviljelijä tarvitsee?
03:05 Kuinka paljon aikaa kuluu hyötypuutarhan hoitamiseen?
03:50 Hyötypuutarha: Miten alkuun?
06:43 Kasveja aloittelijalle
08:10 Laiskan kotiviljelijän vinkit
09:15 Lannoittaminen
10:20 Paljonko tilaa hyötypuutarha vaatii?
12:30 Maksimaalinen tuotto vs. esteettisesti miellyttävä puutarha
14:00 Mitä kateviljely tarkoittaa?
17:40 Lierot ovat ystäviä!
19:15 Hyötypuutarhurin kasvivalikoimasta laajemmin
22:40 Tuholaisten torjunta
25:30 Kompostit ja kompostorit
28:30 Näin teet oman kompostorin
29:30 Tuoreet yrtit ovat ihan parhaita!
33:13 Mitä uutta voisi hyötypuutarhassa aloittaa vielä kesäkuun lopulla?

Info

Info

Jos saat KIVIJALASTA polttoainetta ajatuksillesi, niin ota meidät seurantaan! Se onnistuu tilaamalla Rakentaja.fi YouTube-kanava. Voit kuunnella podcastin myös yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastitjaStitcher.

Kuuntele kaikki jaksot:

Piha
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79609.jpg
Kohdistetut kasvilamput vai kauttaaltaan hyvä led-valaistus?
Led-lamppujen käyttöä kasvivaloina esim. taimien kasvattamisessa on muutamien viime vuosien aikana alettu suosia muun muassa siksi, että led-lamput kasvivaloina eivät kuumene niin paljoa kuin energiansäästölamput, hehkulampuista puhumattakaan. Hyvät led-lamput ovat lisäksi energiatehokkaampia kuin energiansäästölamput. Myös kotoisat huonekasvimme tarvitsevat hyvälaatuista valoa. Valaisimissa kannattaa panostaa korkean CRI:n eli värintoistoindeksin led-yleisvalaisimiin, joiden valossa viihtyvät sekä ihmiset että kasvit.
201810_55053.jpg
Mikä on keittiössä kokin paras ystävä?
Keittiössä ahkerasti hääräävä kotikokki tarvitsee hyvät raaka-aineet ja sopivat tilat ruuan laittoon. Keittiön toiminnallisuus koostuu useista tekijöistä – käryn poisto on yksi tärkeimmistä. Ruuanlaitosta syntyvien käryjen ja rasvaisen ilman ei kuulu leijua kokin silmille tai jäädä asuntoon ruuanlaitoin jälkeen. Niiden poistaminen on liesikuvun tehtävä. Toimiva liesikupu on kokin paras ystävä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
15. Tutkimuksia ja määräyksiä koskien Soklex EPS -lämpöpohjan rakentamista
Perustusten rakenteellinen perustehtävä on siirtää yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormitukset tasaisesti maapohjalle. Maapohjan tai rakenteen painumat ja painumaerot tai taipumat sekä halkeamat eivät saa muodostua käyttötilassa liian suuriksi. Perustuksilla on myös muita tehtäviä, kuten eristää yläpuoliset rakenteet maaperässä olevasta kosteudesta, estää routasuojauksen kanssa routimista vahingoittamasta rakennusta sekä estää radonkaasujen pääsy sisätiloihin. Perustusten rakentamisen lähtökohtana on riittävän tarkka ja luotettava selvitys rakennuspaikan perustamisolosuhteista eli mm. pintamaan korkeuseroista, maapohjan kantavuudesta sekä pohjavesiolosuhteista ja mahdollisesta maaperän radon-pitoisuudesta. RIL 121-2004 Pohjarakennusohjeet .
20102_20221.jpg
Onko kotisi akustiikka kunnossa?
Äänitiedettä kutsutaan akustiikaksi. Itse sana "akustiikka" tulee Kreikan kielestä sanasta akoustos, joka tarkoittaa samaa kuin kuulla. Akustiikka on osaltaan myös klassista fysiikkaa. Kun tutkimme värähtelyjä sekä säteilyä, huomaamme, että värähtely muuttuu ilmassa paineenvaihteluksi, joka etenee aaltoliikkeenä alkuperäisen värähtelyn taajuudella. Akustiikasta tuleekin näin tärkeä lähes kaikilla elämänalueilla.Useimmiten akustiikalla tarkoitetaan tilan jälkikaiunta-aikaa tai ääneneristysominaisuuksia. Eri tilojen kohdalla akustiikka jaetaan hyvin helposti vain hyvään tai huonoon, mutta akustiikalla tarkoitetaan kuitenkin kaikkia äänen ominaisuuksia jossakin tilassa. Määrityksiä voidaankin tehdä esimerkiksi puheenymmärrettävyydellä, ilmaääneneristysominaisuuksilla, jälkikaiunta-ajalla tai taustamelutasolla.Tutustu Gyptone-tuotteisiin
20194_57350.jpg
Hiussihti estää hiusten kertymisen suihkukaivoon
Suihkun lattiakaivon puhdistus on monelle vastenmielinen kotityö. Perinteiseen lattiakaivoon hiukset kertyvät tukoksi, joka täytyy ajoittain poistaa. Geberit Cleanline -suihkukourussa tätä tilannetta ei pääse syntymään. Kapean metallikourun kannen alla on kampamainen hiussihti. Se kerää hiukset ennen kuin ne pääsevät kaivoon. Sihdin voi tyhjentää nopeasti vaikka jokaisen suihkun jälkeen. Muita puhdistettavia osia ei ole. Kourun ja kaivon rakenne on suunniteltu niin, että lika ja hiukset huuhtoutuvat suihkuveden mukana pois. Cleanline-suihkukourusta jää lattiaan näkyviin vain kapea teräksen värinen viiva. Saatavana on lisäksi piiloon laatoitettava malli, jossa kourun kannen voi päällystää lattian laatalla.
S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton