• Etusivu
  • Talo

VTT ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät energiatehokkuuden seurantamenetelmiä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2010
7_P_29656.jpg

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on energiatehokkuuden seurantamenetelmien kehittäminen teollisuusprosessien ja rakennusten energiankulutusta varten.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion yksikkö vastaa hankkeessa maalämpöön ja teollisuusprosesseihin liittyvästä tutkimuksesta. Tavoitteena on maalämpöpumppujen tuottaman mittaustiedon ja tarvittavien lisämittausten tehokas hyödyntäminen rakennusten energiatehokkuuden optimoinnissa ja tähän liittyvien palveluiden ja ohjelmistotyökalujen tuotteistamisessa. Lisäksi prosessiteollisuuden järjestelmien energiatehokkuuden osalta tavoitteena on prosessidataan liittyvien mallinnusmenetelmien hyödyntäminen tuotantoprosessien energiatehokkuudessa ja niiden kehittäminen ohjelmistotyökaluiksi.

VTT vastaa hankkeessa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyvistä menetelmistä. Tavoitteena on kehittää uusia mittaus- ja instrumentointikonsepteja sekä analysointityökaluja kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tarkoituksena on parantaa ja tuotteistaa loppukäyttäjälle menetelmää, jossa rakennusten ilmavuotoja paikannetaan lämpökuvauksella. Lisäksi kehitetään ja parannetaan rakennuksen vaipan toimivuuden varmistusta lämpökuvausta ja sitä tukevia menetelmiä käyttäen. Jatkuva toimivuuden varmistus (ToVa) –menetelmä tuotteistetaan loppukäyttäjille soveltuvin osin. Myös LED-valaistukseen vaihtamisen vaikutusta tilojen kokonaisenergiankulutukseen tutkitaan. Mittauksia kehitetään pilottikohteiksi valituissa rakennuksissa mm. Kuopiossa, Pieksämäellä ja Rautavaaralla.

Tekes on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoista Pohjois-Savon maakunnan alueelliseen kehittämiseen liittyen. Rahoittajia ja toimeksiantajia ovat lisäksi Andritz Oy, Pieksämäen kaupunki, Rautavaaran kunta, Kuopion kaupunki, Valtavalo Oy, Putki-Masa Oy, Insinööritoimisto Granlund Kuopio Oy sekä FinnEnergia Oy. Asiantuntijatahoina hanketta ohjaavat Motiva Oy ja Kuntaliitto, jotka tuovat hankkeen tuloksille laajempaa hyödynnettävyyttä valtakunnallisella tasolla. Vuosina 2010 ja 2011 toteutettavan rinnakkaishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 890 000 euroa.

Muita VTT:n uutisia...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20151_42072.jpg
Terveys on kiinni myös sisäilmasta
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:• Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.• Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.• Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n.1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.• Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisään tuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.Tilaa veloitukseton ilmanvaihtoesite
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
20219_72250.jpg
Tutustu syksyn upeisiin hirsitalouutuuksiin
Hongan uusi odotettu hirsitalomallisto on julkistettu. Honka Havu, Sumu ja kaksikerroksinen Touko ihastuttavat maisemaikkunoillaan ja avaran toimivilla pohjaratkaisuillaan. Talomalleissa on yhdistetty omakotitalo- ja vapaa-ajan asumisen parhaat puolet, mikä kiinnostaa tässä ajassa erityisesti.
20081_8477.jpg
Makuuhuonetekstiilit
Finlaysonin kevään ja kesän 2008 tekstiilimallisto jakautuu vuodenaikoja mukaillen kolmeen erihenkiseen teemaan, joiden yhteisinä nimittäjinä ovat luonto, vesi ja saaristo. Alkuvuosi on hiljaisuudesta nauttimisen, rauhoittumisen ja neutraalien värien aikaa. Keväällä luonto herää kylväen aurinkoa ja energiaa sekä vitamiinivärejä myös sisustukseen. Kesä tuo mukanaan veden äärellä puuhastelun ja lokoisat lomapäivät elämästä nautiskellen.
20196_58686.jpg
Ensimmäinen ilmastovuosikertomus
Valtioneuvosto antoi tänään ensimmäisen ilmastovuosikertomuksensa eduskunnalle. Vuosikertomuksen mukaan on todennäköistä, että sekä vuodelle 2020 ja että vuodelle 2030 asetetut tavoitteet saavutetaan, kun keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmassa (KAISU) listatut toimet toteutetaan.Suomen tavoitteena on vähentää päästöjä päästökaupan ulkopuolella vähintään 16 % vuoteen 2020 ja 39 % vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2005 tasoon. Ilmastovuosikertomuksella seurataan näiden tavoitteiden toteutumista. Lisäksi siinä seurataan päästökaupan ulkopuolella olevien sektorien eli liikenteen, maatalouden, rakennusten erillislämmityksen, työkoneiden, F-kaasujen, jätteenpolton ja jätehuollon päästöjen kehitystä. Sektorikohtaisten toimien lisäksi tarkastellaan poikkileikkaavia toimia, joilla pyritään vauhdittamaan kuntien ilmastotyötä ja suitsimaan kulutuksen päästöjä.Ilmastovuosikertomus ei sisällä tietoja päästökauppasektorista, johon muun muassa teollisuuden ja sähköntuotannon päästöt kuuluvat, eikä maankäyttösektorista."Olemme edistyneet hyvin asetetuissa tavoitteissa. Se kertoo siitä, että keinoja löytyy, kun on tahtoa. Nykyiset päästövähennystavoitteet eivät riitä ilmaston lämpenemisen rajaamiseen 1,5 asteeseen. Siksi uusi hallitus on ohjelmassaan linjannut, että tavoitteita kiristetään ja Suomen tulee olla hiilineutraali jo vuonna 2035. Jatkossa myös maankäyttösektori on otettava vahvemmin mukaan ilmastotoimien seurantaan", ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.
20093_15539.jpg
Fenestran asennusnäytös
Asennusnäytöksessä kannattaa piipahtaa juuri nyt!Tiesitkö, että ikkunat ja ovet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosien aikana? Fenestran käyttämät materiaalit ja tekniset ratkaisut vastaavat entistä monipuolisemmin nykyaikaisen rakentamisen ja remontoinnin vaatimuksiin.Asennusnäytöksessä saat tärkeää tietoa Fenestran laadukkaista ja energiatehokkaista ikkuna- ja oviratkaisuista. Kerromme mm. kuinka paljon uudenlaisilla ikkunoilla voi säästää energiaa ja pienentää lämmityslaskuja tai torjua melua, liiallista auringonpaahdetta ja uv-säteilyä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton