• Etusivu
  • Rakentaminen

Vältä riskit jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2009
20076_5361.jpg

Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsaus

Monet suomalaiset rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Kosteus kehittyy homeeksi, pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi. Siksi on tärkeätä pistää kosteus kuriin jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Vuosisatojen aikana suomalaiset ovat oppineet, miten ilmastossamme pitää rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka antoivat hyvän suojan säitä ja kosteutta vastaan. Rakenteet myös tuulettuvat ja kuivuvat hyvin. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija ja rakentaja ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa ja kosteuden torjunnassa. Valvonta rakentamisen aikana varmistaa hyvän ja toimivan lopputuloksen. Oikein rakennetussa talossa on hyvä sisäilma - siellä on viihtyisä asua.

Jo ennen rakentamista.

Onnistunut rakentaminen lähtee jo siitä, miten rakennus sijoitetaan maastoon ja tontille. Luonto on ihmistä viisaampi. Luonnonlakeja vastaan on turha taistella eikä tekniikkakaan aina tule avuksi. Rakennuksen korkeusasema, sijoitus tontille ja ympäröiviin teihin nähden on tärkeää. Rakennuksen kosteusvaurio johtuu usein rakennusteknisestä virheestä suunnitelmassa tai rakennustyössä tai siitä, että ikääntymisestä johtuvia vaurioita ei ole korjattu. Siksi jo suunnitteluvaiheessa kannattaa varmistua, ettei taloon tehdä riskialttiita rakenneratkaisuja ja että siinä käytetään vain tutkittuja, hyväksi todettuja materiaaleja. Vaadi samaa talopakettien toimittajilta. Myös rakennuksen käytönaikainen huolto täytyy tehdä helpoksi. Suunnittelussa on otettava huomioon herkästi vaurioituvien ja kuluvien rakenteiden huolto- ja korjaustyöt.

Kun päästään rakentamisen alkuun, on keskeneräiset rakenteet ja paikalle tuodut rakennusmateriaalit varastoitava ja suojattava niin, ettei kosteus pääse pesiytymään niihin jo rakentamisen aikana. Rakennusvaiheiden valvonnan tulee olla luotettavissa käsissä.

Kriittiset kohdat

Salaojitus?

Varmista, että salaojissa on riittävä kaltevuus ja että putket on asetettu tasaisesti viettäen tarkastuskaivosta toiseen. Muista myös, että vettä sitova maa-aines on korvattava rakennuksen alla ja sivuilla karkeammalla kerroksella, joka estää kosteuden nousun maasta.

Tasakatto?

Vesivuodot ovat yleisiä tasakattoisissa rakennuksissa. Siksi niiden rakentamisesta on jo miltei kokonaan luovuttu pientalotuotannossa. Kun katto on riittävän kalteva, poistuvat vedet, lumet ja roskat helposti. Myös tasakatto vaatii riittävän kallistuksen veden poisjohtamiseksi sekä erityisen huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista työtä.

Kunnon räystäät?

Pitkät räystäät suojaavat seiniä ja ikkunoita sateelta sekä auringolta ja lisäävät niiden käyttöikää. Räystäiden alle, sokkelin viereen ei pitäisi istuttaa kastelua vaativia kasveja. Seinien vierustat kannattaa kivetä.

20076_5362.jpg
20076_5363.jpg

Sauna ja pesutilat?

Kylpyhuoneen lattiakaivon ja kylpyhuoneen lattian vedeneristyksen liittymäkohta on tehtävä erityisen huolellisesti. Riittävän kalteva lattia ohjaa veden kaivoon, jolloin lattia kuivuu nopeasti. Vältä läpivientejä vedeneristyksen läpi. Ilmanvaihtoa kannattaa tehostaa käytön jälkeen avaamalla ovia ja ikkunoita. Kylpyhuoneissa ja pesuhuoneissa seinien ja lattian oikein tehty veden- tai kosteudeneristys ja saunoissa höyrynsulku sekä tehokas ilmanvaihto ja lämmitys ovat ehdottoman välttämättömiä.

Tehokas ilmanvaihto vie kosteuden pois, kuivaa pinnat nopeasti eikä homeelle jää sen tarvitsemaa kosteutta. Märkätilojen rakentaminen vaatii huolellisuutta ja asiantuntemusta sekä kosteutta sietäviä rakennus- ja pintamateriaaleja. Vedeneristyksen tulee olla erityisen huolellisesti tehty käytettäessä kevytrakenteisia seiniä. Kaakelit ja kaakelisaumaukset tai muovitapetit eivät riitä, vaan niiden taakse vaaditaan varsinainen vedeneristys.

Yleensä kaikki kuitenkin menee hyvin

- kun tiedät, että kosteusongelmasta voi syntyä homeongelma.
- kun itse rakennuttajana tiedät kosteusongelmien syntymisen avainkohdat.
- kun rakentamisen kaikissa vaiheissa on tiukka työn- ja laadunvalvonta.
- kun käytetään tunnettuja ja luotettavia materiaaleja.
- kun asialla ovat pätevät ammattirakentajat.
- kun laadusta ei kustannussyistä tai muutenkaan tingitä.
- kun rakentamisesta sovitaan kirjallisesti.

Lisätietoja saa kunnan rakennusvalvontaviranomaisilta, kuluttajaneuvojalta tai alueellisesta ympäristökeskuksesta. Järjestä aloituskokous yhdessä rakennusvalvonnan kanssa, niin saat neuvoja ja valvontaohjeet ajoissa.

Lisätietoa hankkeen valmistelusta...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Vinot seinät turvalliset?
Yksikerroksinen puurunkoinen talopakettitalomme on valmistunut vuonna 1997. Talossa on asuttu ongelmitta siitä lähtien. Huomasimme vasta tänä vuonna ulko-oven vaihtamisen yhteydessä, että vatupassilla mitattaessa seinässä on vinoutta noin 3 cm. Tiiliverhous on kuitenkin muurattu suoraksi. Asuessa vinoutta ei ole huomannut.Onko seinien vinoudesta haittaa rakenteiden kantavuudelle tai asumisturvallisuudelle?
20091_14715.jpg
Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua
Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...
havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.
202212_80495.jpg
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20233_81171.jpg
Kevätmessuilta kaikki rakentamiseen ja remontointiin! Hyödynnä lippuetusi: 2 lippua 1 hinnalla!
Suomen suurin rakentamisen, remontoinnin, sisustamisen ja puutarhanhoidon tapahtumakokonaisuus Kevätmessut avaa kevätkauden Helsingin Messukeskuksessa 30.3-2.4.2023. Upeasti uudistuneesta tapahtumasta löydät kaiken asumiseen, kotiin ja mökkeilyyn – tonteista taloihin ja kukista koneisiin.
20209_66807.jpg
Kaupunkimaisemaan sopiva hirsitalomallisto
Kastelli on ollut yli 25 vuotta Suomen ostetuin talomerkki. Jokaisella on oma talounelmansa, jonka toivoo täyttävänsä jossakin vaiheessa elämää ja Kastellin laajasta talomallistosta löytyy varmasti jokaiselle se tärkein ja kaunein - unelmakoti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton