• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse - Kukkamaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.11.2023
200611_639.jpg

Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioiden

Usein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.

Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.

Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.

Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.

Kasvualustan syvyys

Nurmikon tarvitsema istutusalusta on matalampi kuin varsinaisten istutusten. Ruusu tarvitsee vettä, joten kasvualustan pohjalle on hyvä jättää 5cm:n savikerros. Kasvualustan pohjakaivannot on mitoitettava tulevasta pintatasosta kerrospaksuuden verran alaspäin. Pohjauksen yhteydessä pohjamaan ominaisuuksia voidaan parantaa sekoittamalla sen pintakerrokseen humuspitoista maata. Vähäravinteista tai hapanta maata voi parantaa lannoituksella tai kalkituksella. Karkeiden pohjien päälle on hyvä tehdä vettä pidättävä maakerros mieluiten hiedan ja saven seoksesta. Tiiviille pohjille ilmavuutta lisäävä sorakerros on tarpeen.

Istutusten vaatimat multakerrokset:

Istutustyyppikoko ja muotokerrospaksuus
pihapuutØ 1,5 m; ympyrän. 60 cm
yksittäiset pensaatØ 0,8 m; ympyrän. 60 cm
pensasryhmätryhmän kokoinenn. 30-50 cm
pensasaidat0,5 m leveä, tasapohjainenn. 40 cm
ruusuryhmätryhmän kokoinenn. 50-80 cm
rehevät perennatryhmän kokoinenn. 50 cm
ryhmäkasvit ym.ryhmän kokoinenn. 30 cm
nurmikenttäkentän kokoinenn. 15-25 cm

Kasvien istutus

Kasveja voi kasvattaa siemenistä, istuttaa paakku-, astia- tai paljasjuuritaimina tai lisätä jakamalla tai rönsyistä. helpoin tapa, jolla myös varmistetaan kasvien kasvuunlähtö on hankkia paakku- tai astiataimia tervetaimituotannosta. Näin estetään myös kasvitaudit. Ikivihreät lehtikasvit ja arat kasvit istutetaan keväällä, paljasjuuriset taimet lepotilassa aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, havukasvit elo-lokakuussa tai aikaisin keväällä ennen kasvun alkua, perennat (monivuotiset kukat) kesäkuussa kasvun alkamisen jälkeen tai elokuussa ennen kasvun päättymistä, sipulikasvit 15.8.-15.9. sipuleina, yksivuotiset ryhmäkasvit yleensä 10.6. jälkeen, astiataimet voidaan istuttaa missä kasvuvaiheessa tahansa, kunhan maa on sulaa.

Istutuksen yhteydessä tehdään istutusleikkaus. Tällä estetään kasvin liian suuri veden haihdutus ja sitä kautta kasvin kuivuminen. Astiataimia ei leikata. Lehtipuista poistetaan n. puolet latvuksesta ja kilpalatvat, pensaista poistetaan n. kolmasosa versoista poistetaan, pensasaidat typistetään 10-15 cm:n korkeudelta, ryhmäruusujen taimet leikataan ennen istutusta 3-4 silmuvälin mittaisiksi jalonnuskohdasta lukien, reheväkasvuisista perennoista leikataan elokuun istutuksessa n. puolet versoista. Ikivihreitä lehtipensaita, havukasveja ja keväällä istutettuja perennoja ei leikata.

Esimerkki istutusryhmästä

Seuraavaksi esittelemme ohjeet istutusryhmälle, jonka voi rajata myös muurilla. Artikkeli sisältää myös ohjepiirroksen, sekä kasviluettelon. Kirjaudu sisään tai liity jäseneksi Puutarha.nettiin.Jäsenyys on maksutonta, eikä sido sinua mihinkään.

Esimerkki istutusryhmästä

Tähän istutusryhmään valittiin helppohoitoisia kasveja, jotka kukkivat portaittain. Valitut kasvit ovat talvenkestävyydeltään lähes koko maassa kestäviä sekä vähän hoitoa vaativia. Kuten kaikki kukkivat kasvit, valitut lajikkeetkin kukoistavat paremmin, kun kuihtuneet kukat nypitään pois (ei maanpeitekasveista). Maanpeitekasvit ovat nopeakasvuisia ja estävät tehokkaasti siemenrikkakasvien kasvun. Syväjuuriset ja rönsyilevät rikkakasvit (voikukka, pihatähtimö, leinikki) on kitkettävä pois mekaanisesti.

nokasvilatinalainen nimivärikukkimisaikakork.,halk.
1laakakatajaJuniperus horizontalis "Glauca"ikivihreäh=0,2 m, Ø n. 80 cm
2pilarikatajaJuniperus communis "Suecica"ikivihreäh=3-10 m, Ø n. 30 cm
3tarharistikkiAubrieta risteymäteri värejätoukokuu
4päivänsilmäHeliopsis helianthoides var. scabrakelt.heinä-syyskuu
5punahattuEchinaea purpureapun.heinä-lokakuu
6isokaunosilmäCoreopsis grandiflorakelt.heinä-syyskuu
7jaloakileijaAquilegia risteymäteri värejäkesä-heinäkuu
8kultatyräkkiEuphorbia polychromakelt.touko-kesäkuu
9törmäkatkeroGentiana septemfidasin.heinä-elokuu
10tulikellukkaGeum coccineum "Borisii"pun.touko-heinäkuu
11sammalleimuPhlox subulataeri värejätouko-kesäkuu

Matalaan muuriin istutettu kukkaryhmä

Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.

Muuri

Muurit voidaan valaa tai koota valmiselementeistä, latoa kivimateriaaleista tai muurata. Hyvin matalat muurit voidaan tehdä puusta tai ruohoturpeista. Sitomattomat muurit (tehty ilman saumalaastia) ovat oltava korkeudeltaan alle 1m. Jos maaperä on routiva, poistetaan routiva maaperä muurin alta ja tehdään massanvaihto routimattomaan maaperään. Sen jälkeen, kuten routimattoman maaperän päälle perustettaessa, tiivistetyn pohjamaan päälle laitetaan suodatinkangas ja tämän päälle asennushiekka. Sen jälkeen kivien latomisen voi aloittaa.

200611_640.jpg

Lisää vinkkejä, apua ja neuvoa

Rakentaminen
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton