• Etusivu
  • LVI

Talotuulettimen vaihdolla satojen eurojen energiansäästö

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 22.08.2023Päivitetty 23.08.2023
20238_82864.jpg

Antti Nenonen ja Hanna Virpiranta päättivät kohentaa asuntonsa energiatehokkuutta muun muassa uuden CASA W3 Smart -ilmanvaihtokoneen avulla. Sähkönkulutus laski noin 2 400 kilowattitunnilla puolessa vuodessa, pitkälti CASAn tehokkaan lämmöntalteenoton ansiosta.

Energian hinnan nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu ja hinnankehityksen epävarmuus kannustaa energiansäästöön. Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on yksi varsin helpoista vaihtoehdoista, joka tuo nopeasti säästöjä.

Tuhansien muiden suomalaisten tapaan oululaiset Antti Nenonen ja Hanna Virpiranta alkoivat vuonna 2022 pohtia, miten vastata paremmin nouseviin sähköhintoihin. Pariskunta asuu vuonna 1998 valmistuneessa paritalossa Oulun Toukolassa, ja neliöitä on 81.

- Meillä on sähkölämmitys, joten aloimme miettiä, kuinka korkealle sähkön hinta voisi vielä nousta, Nenonen toteaa.

Aiempaa ilmanvaihtokonetta ei ollut vaan ainoastaan poistoilmanvaihto ILMO-talotuulettimella. Nykyaikainen lämmöntalteenotto puuttui siis kokonaan. Viime syksynä pariskunta päätti tarttua tilaisuuteen kohentaa omakotitalonsa energiatehokkuutta vaihtamalla talotuulettimen uuteen Swegon CASA W3 -ilmanvaihtokoneeseen.

Ilmanvaihtokoneelle oli valmis, tilava paikka valmiina kodinhoitohuoneessa. Aluksi entinen talotuuletin purettiin pois. Sen jälkeen CASA W3 Smart asennettiin kodinhoitohuoneeseen ja samalla asennettiin uusi ilmanvaihdon tulo- ja raitisilmakanavisto, joka mahtui hyvin yläpohjaan. Sen sijaan vanha poistoilmakanavisto pystyttiin suurimmaksi osaksi hyödyntämään.

Asennuksen hoitanut Swegonin Ilmateknikko-yritys LVI-Pitkälä saa pariskunnalta lämpimät kiitokset.

20238_82863.jpg

Energiansäästöä lämmöntalteenotolla

Vanhoissa talotuulettimissa ei ole minkäänlaista lämmöntalteenottoa, joten talvikaudella kallisarvoisen lämpö karkaa poistoilman mukana ulos. Samalla sisälle virtaa kylmää korvausilmaa, joka sähkölämmitteisessä talossa lämmitetään kalliisti sähköllä.

Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ovat varustettu tehokkaalla lämmöntalteenotolla, joka palauttaa lämmön takaisin asuntoon. Jos asunnon poistoilmavirta on esimerkiksi 35 l/s, katoaa sen mukana noin 5 000 kWh lämpöenergiaa vuodessa. Lämmöntalteenoton avulla tästä saadaan noin 4 000 kWh talteen.

Ilmanvaihdon määrä vaikuttaa suoraan energiankulutukseen. Vanhat laitteet saattavat vaihtaa nykytottumuksia vähemmän ilmaa ja siksi saneerauksen yhteydessä ilmanvaihtoa usein lisätään. Lämmöntalteenoton ansiosta kokonaisenergiankulutus pienenee siitä huolimatta.

Saneeraus ei rajoittunut vain ilmanvaihtoon, vaan energiatehokkuutta parannettiin myös lisäämällä yläpohjaan puhallusvillaa.

Nenosen ja Virpirannan asunnossa säästöä kertyi ensimmäisen puolen vuoden aikana noin 2 400 kilowattituntia edellisvuoteen verrattuna.

- Laskennassa on huomioitu vertailtavien aikajaksojen keskimääräiset ulkolämpötilat, joten kulutuslukemat ovat keskenään vertailukelpoisia, Nenonen sanoo.

20238_82845.jpg

Samalla parempaa sisäilmaa ja helppoutta

Energiansäästön lisäksi uusi ilmanvaihto tekee sisäilmasta parempaa. Sisään tuleva ilma on ensinnäkin puhtaampaa, sillä se tulee sisään hienojakoisten suodattimien läpi. Sekä tulo- että poistoilma on ohjattu puhaltimilla, joten ilmanvaihto ei enää aiheuta vetoa eikä alipainetta, vaan jakautuu tasaisesti ympäri asuntoa.

Automatiikan ansiosta ilmavaihtoa ei tarvitse edes ohjata itse, sillä laite tarkkailee ilmanlaatua ja osaa säätyä automaattisesti tarpeen mukaan.

Ennen saneerausta piti muistaa napsauttaa talotuuletinta isommalle teholle esimerkiksi suihkun ajaksi.

- Nyt tehostus hoituu automaattisesti, Nenonen kertoo.

Tutustu tarkemmin kohteeseen

Paljonko uusi ilmanvaihtokone voi pienentää sinun sähkölaskuasi?

Jos haluat tietää oman asuntosi säästöpotentiaalin ota yhteyttä lähimpään Swegon Ilmateknikkoon. Valtuutettu Ilmateknikko auttaa selvittämään, millainen energiansäästö juuri teidän asunnossanne olisi mahdollista saavuttaa. Swegon Ilmateknikot myös tarjoavat mahdolliset ratkaisut säästöjen saavuttamiseksi avaimet käteen asennettuna.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
202111_73758.jpg
20 vuotta vanhan ilmanvaihtokoneen uusiminen - miksi ja miten se tehtiin?
Nykyisin lähes kaikki asuinrakennukset varustetaan lämmöntalteenottavalla koneellisella tulo- ja poistoilmanvaihdolla. Tämä rakennustapa alkoi yleistyä 1990-luvulla, kunnes 2000-luvun alussa siitä tuli käytännössä pakollinen uudisrakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone on edelleenkin paras tapa varmistaa terveellinen, toimiva ja energiaa säästävä ilmanvaihto. Mutta miksi moniin asuntoihin sitten vaihdetaan uusia ilmanvaihtokoneita vanhojen tilalle?
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton