• Etusivu
  • Piha

Reseptejä kesäkeittiöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.05.2025
20084_10135.jpg

Grillatut ravunpyrstöt (2-3:lle)

Aika: 45 min.

200 - 350 g pakastettuja ravunpyrstöjä
3 - 4 vartta varsiselleriä
8 - 10 kirsikkatomaattia
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl öljyä

Dijoninkastike:

1 pkt tai pussi hollanninkastiketta
2 rkl dijoninsinappia

Sulata ravunpyrstöt hitaasti ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla.
Huuhtele sellerinvartaat ja tomaatit.
Pujota ravunpyrstöt, selleriviipaleet ja tomaatit vuorotellen vartaaseen melko tiukkaan.
Mausta vartaat suolalla ja pippurilla ja sivele pinta kevyesti öljyllä.
Nosta vartaat foliolla vuorattuun grillipannuun ja grillaa niitä uunin ylätasolla n. 5 minuuttia tai sitten hiiligrillissä.
Valmista kastike vartaiden kypsyessä.
Valmista hollanninkastike kokkaaja-sivuston ohjeen mukaan tai pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta sinapilla.
Tarjoa esim. keitetyn riisin kera.

Saslik (4:lle)

500 g lammasta
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl sokeria
1 sitruunana mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g lihaista pekonia
2 sipulia
öljyä paistamiseen

Vatkaa hyvin keskenään öljy, sokeri, sitruunamehu, suola ja pippuri.
Leikkaa liha kuutioiksi ja anna olla tässä kastikkeessa muutama tunti.
Pujottele sitten lihapalat vartaisiin vuorotellen sipuli- ja pekoniviipaleiden kanssa.
Sivele vartaat öljyllä ja paista pannussa, kuumassa uunissa tai grillissä.
Tarjoa curryriisin ja tomaatti- tai paprikasalaatin kanssa.

Broilervartaat

500 g broilerin rintafileepaloja tai broilerisuikaleita
paprikoita
herkkusieniä
kesäkurpitsaa

Mausteseos:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
sitruunapippuria
puolen sitruunan mehu
2 rkl mangochutneyta
1 tl curryjauhetta
1 tl paprikajauhetta
ripaus chiliä
4 valkosipulinkynttä
1/2 tl tuoretta inkivääriä

Leikkaa fileet ja kasvikset paloiksi ja pistele ne vartaisiin, kasvikset ja lihat erikseen.
Älä työnnä lihapaloja liian tiiviisti tikkuihin, jotta ne kypsyisivät nopeasti.
Paahda vartaat kypsiksi, viitisen minuuttia.
Sekoita maustekastikkeen ainekset ja sivele kypsät vartaat mausteseoksella.

20084_10166.jpg
20084_10167.jpg
20084_10168.jpg

Grillivartaat

Grillivartaista voit rakennella houkuttelevan näköistä ja herkullista syötävää. Lopputuloksen kannalta on tärkeää, että vartaan ainekset kypsyvät samassa ajassa. Paloittele ainekset saman kokoisiksi paloiksi ja pujota aineet vartaisiin varsin tiiviisti, jotta ne maustavat ja mehevöittävät toisiaan. Käytä metallisia annosvartaita tai puisia kertakäyttöpuikkoja. Liota puisia vartaita hetki vedessä, etteivät ne hiilly hiilloksen kuumuudessa.

Tomaatit nyytissä

4 isoa tomaattia

Mausteeksi:

tilkka öljyä
ripaus valkosipulisuolaa
sitruunapippuria
basilikaa
oreganoa tai timjamia

Kääri tomaatti folioon.
Ripota mausteet pintaan ja paahda viitisen minuuttia grillissä.

20084_10169.jpg

Reseptit: Keittotaito - ruoanvalmistuksen nettiopas.

Kuvat: Kermansaven astiat (Oliivi, Sahrami, Neilikka, HotPot, Iiris)

Piha
reseptit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20148_40614.jpg
Syö se kukkasin - katso vinkit ja reseptit
Syötävät kukat ovat kauniita koristeita ja suloisen makuisia mausteita. Tarjoa kevään ja kesän kahvihetkissä ja juhlissa herkkuja sekä suulle että silmille!Lue tarkemmin syötävistä kukista!
20078_5987.jpg
Mustatorvisieni
Sekametsissä piileskelevä sieniTätä helposti tunnistettavaa sientä löytyy yleisesti koko Suomesta, mutta pohjoisessa niitä on harvemmassa. Vaikka heinäkuussakin saattaa näitä sieniä löytää, niin etenkin elo-syyskuu on torvisienten aikaa. Toki löytöjä voi tehdä lokakuussakin. Yleensä, kun yhden on bongannut, muut löytyvät helposti. Tarkkuutta etsimisessä tarvitaan, sillä mustatorvisieni on sen verran taitava piiloutumaan.Sekametsät ovat varmimpia löytöpaikkoja. Metsän on kuitenkin oltava kostea ja rehevä. Sieni on paikkauskollinen, joten vuosi toisensa jälkeen voi hyvin suunnata askeleensa samoille apajille!
20095_16800.jpg
Värivoimaa tomaateista
Tomaatti kuuluu kasvisten viiden värin jaottelussa punaisen eli vahvan voimavärin ryhmään. Tomaatin väri sykähdytti ihmisiä jo ennen kuin oli tieteellisiä tuloksia värien vaikutuksesta elintoimintoihin. Niinpä ranskalaiset ja italialaiset kutsuivat tomaattia alkujaan nimillä lemmenomena ja kultaomena, pomme d'amour ja pomodoro.Nykyään tiedetään, että tomaatin punainen väri tulee lykopeeni-nimisestä yhdisteestä, joka on karotenoidi. Lykopeeni tutkitusti suojaa ihmisen soluja ehkäisten niitä syöpämuutoksilta. Lykopeenin puutteella on todettu yhteyttä miesten eturauhassyöpään. Lykopeeni myös hidastaa verisuonten tukkeutumista ja auttaa nujertamaan sydän- ja verisuonitauteja.Ruoasta nauttimisen kannalta on pelastavaa, että tomaatin terveyshyödyt eivät häviä, vaikka tomaatteja keittää, grillaa ja soseuttaa kuinka. Pikemminkin päinvastoin. Lykopeeni imeytyy elimistöön kaikkein parhaiten lämpimistä, öljytilkalla höystetyistä ruoista. Tomaatin saa keittää vaikka ketsupiksi, ja lykopeeni on tallella. Kesällä tomaatti maistuu ihan sellaisenaan, mutta myös grillissä paahdettuna.
Punainen isohapero metsässä
Isohapero
EsiintyminenKaikkialla maassamme voi törmätä isohaperoon. Sieni viihtyy soisessa ja havupuisessa maastossa. Hapero kasvaa äkäiseen tahtiin. Senpä vuoksi siitä saadaan vuosittain runsas sato. Isohapero on maastossa yksinään, mutta voi kasvaa myös useamman sienen ryppäässä. Isohaperon ohi ei juuri voi kulkea, sillä on se verran huomiota herättävä väritys lakissaan. Isohaperolla ja tulipunahaperolla on molemmilla punaiset lakit. Isohaperolla lakki on kellertävän punainen ja tulipunahaperon lakki on sinertävänpunainen. Jos sienet sekoittaa toisiinsa, ei hätää, sillä kumpikaan ei ole myrkyllinen.
Kaksi valkoista herkkusientä aurinkoisessa metsässä
Herkkusieni
Herkkusienilajeja on Suomessa kaksi; kuusi- ja peltoherkkusieni.
20237_72022.jpg
Makoisat luumut ja kirsikat: nauti tuoreena tai säilö
Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton