Reseptejä kesäkeittiöön
Grillatut ravunpyrstöt (2-3:lle)
Aika: 45 min.
200 - 350 g pakastettuja ravunpyrstöjä
3 - 4 vartta varsiselleriä
8 - 10 kirsikkatomaattia
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl öljyä
Dijoninkastike:
1 pkt tai pussi hollanninkastiketta
2 rkl dijoninsinappia
Sulata ravunpyrstöt hitaasti ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla.
Huuhtele sellerinvartaat ja tomaatit.
Pujota ravunpyrstöt, selleriviipaleet ja tomaatit vuorotellen vartaaseen melko tiukkaan.
Mausta vartaat suolalla ja pippurilla ja sivele pinta kevyesti öljyllä.
Nosta vartaat foliolla vuorattuun grillipannuun ja grillaa niitä uunin ylätasolla n. 5 minuuttia tai sitten hiiligrillissä.
Valmista kastike vartaiden kypsyessä.
Valmista hollanninkastike kokkaaja-sivuston ohjeen mukaan tai pakkauksen ohjeen mukaan ja mausta sinapilla.
Tarjoa esim. keitetyn riisin kera.
Saslik (4:lle)
500 g lammasta
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl sokeria
1 sitruunana mehu
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100 g lihaista pekonia
2 sipulia
öljyä paistamiseen
Vatkaa hyvin keskenään öljy, sokeri, sitruunamehu, suola ja pippuri.
Leikkaa liha kuutioiksi ja anna olla tässä kastikkeessa muutama tunti.
Pujottele sitten lihapalat vartaisiin vuorotellen sipuli- ja pekoniviipaleiden kanssa.
Sivele vartaat öljyllä ja paista pannussa, kuumassa uunissa tai grillissä.
Tarjoa curryriisin ja tomaatti- tai paprikasalaatin kanssa.
Broilervartaat
500 g broilerin rintafileepaloja tai broilerisuikaleita
paprikoita
herkkusieniä
kesäkurpitsaa
Mausteseos:
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
sitruunapippuria
puolen sitruunan mehu
2 rkl mangochutneyta
1 tl curryjauhetta
1 tl paprikajauhetta
ripaus chiliä
4 valkosipulinkynttä
1/2 tl tuoretta inkivääriä
Leikkaa fileet ja kasvikset paloiksi ja pistele ne vartaisiin, kasvikset ja lihat erikseen.
Älä työnnä lihapaloja liian tiiviisti tikkuihin, jotta ne kypsyisivät nopeasti.
Paahda vartaat kypsiksi, viitisen minuuttia.
Sekoita maustekastikkeen ainekset ja sivele kypsät vartaat mausteseoksella.
Grillivartaat
Grillivartaista voit rakennella houkuttelevan näköistä ja herkullista syötävää. Lopputuloksen kannalta on tärkeää, että vartaan ainekset kypsyvät samassa ajassa. Paloittele ainekset saman kokoisiksi paloiksi ja pujota aineet vartaisiin varsin tiiviisti, jotta ne maustavat ja mehevöittävät toisiaan. Käytä metallisia annosvartaita tai puisia kertakäyttöpuikkoja. Liota puisia vartaita hetki vedessä, etteivät ne hiilly hiilloksen kuumuudessa.
Tomaatit nyytissä
4 isoa tomaattia
Mausteeksi:
tilkka öljyä
ripaus valkosipulisuolaa
sitruunapippuria
basilikaa
oreganoa tai timjamia
Kääri tomaatti folioon.
Ripota mausteet pintaan ja paahda viitisen minuuttia grillissä.
Kuvat: Kermansaven astiat (Oliivi, Sahrami, Neilikka, HotPot, Iiris)