• Etusivu
  • Talo

Reposaaren uusissa puistoissa alueet painolastikasveillekin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.04.2025
20087_11798.jpg

Kelponpuisto päättyy meren äärelle Eikanpuistoon.

Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.

Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.

Paarlastikasvit tulivat Reposaareen sahatavaraa lastaamaan tyhjinä purjehtineiden laivojen painolastimaan mukana. Painolastia tarvittiin laivan vakaan kulun takia. Puistoalueen suunnittelusta järjestettiin erillinen suunnittelukilpailu Helsingin teknisen korkeakoulun opiskelijoille. Voittajatyöt olivat puistosuunnitelmien pohjana, kun vanhan pientaloasutuksen ja uuden rakentamisen siirtymäalueina toimivia puistoja alettiin rakentaa. Porin kaupungin tekninen palvelukeskus ja puistotoimi vastasivat puiston suunnittelusta ja rakentamisesta.

Betonista telakkahistoriaa

Lähtökohtana olivat voimakaslinjaiset puistot karuine alueen telakkahistoriaa kuvaavine betoniaiheineen. Kelponpuisto on 165 metriä pitkä ja kapea puisto Reposaaren vanhan osan ja Reelingiksi ristityn alueen välissä. Puiston reunassa on kadun suuntainen kevytliikenneväylä, jonka rajaa puistosta puolimetriä korkea betonimuuri.

– Puiston elementteinä ovat kaartuvat arkkitehtoniset betonikäytävät ja paarlastikasvien kasvualueet, kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen kertoo.

Kelponpuisto on avointa tilaa, joka johtaa meren rantaan Eikanpuistoon, rannan torialueelle. Betonipäällysteinen aukio on Kelponpuiston käytävien päätepiste. Eikanpuistossa istutukset mukailevat saaren kasvillisuutta, johon kuuluvat muun muassa tyrni ja tervaleppä. Rannan telakkahistoriasta kertovat säilytetyt telakan sivuttaisluiskat ja tarinataulu.

Monet paarlastikasveista vasta nousemassa

Valkomesikkä, hullukaali, rohtorasti, ruisunikko, nuokkukarhiainen, heinäratamo, jaakonvillakko, nurmimailanen, imeläkurjenherne, tahmavillakko, valkopeippi, luettelevat luonnonsuojeluvalvoja Kimmo Nuotio, maantieteilijä Karri Jutila ja Anu Kaasalainen paarlastikierroksensa tuloksia. Paarlastikasveja uusista puistoista etsineet totesivat, että monet kasveista ovat vasta nousemassa. Suuri osa paarlastikasveista kukoistaa vasta elo–syyskuun vaihteessa.

– Ei messualueella välttämättä voi kovin paljon paarlastikasveja ollakaan, sillä se alue oli aika köyhä alun alkaenkin, Kimmo Nuotio kertoo.

Reposaaren painolastikasvien pelastus ja onni oli, että satama siirtyi Reposaaresta Mäntyluotoon, eikä entistä satama-aluetta asfaltoitu. Mäntyluodossakin oli painolastikasveja, mutta ne peitettiin asfaltilla.

<p data-block-key="gkogt">Painolastikasveina Reposaareen kulkeutuneet nuokkukarhiainen ja rohtorasti kukkivat parhaillaan.</p>
Painolastikasveina Reposaareen kulkeutuneet nuokkukarhiainen ja rohtorasti kukkivat parhaillaan.

Saarelaiset vaalivat kasviharvinaisuuksia

– Räpsöössä asiat ovat hyvin. Reposaarelaisten pitää elää kuten ennenkin, jatkaa samaan malliin. On ihan huippujuttu, että saarelaiset ovat vaalineet ja pitäneet elossa paarlastikasveja, Kimmo Nuotio kiittelee. Sekä Nuotio että Jutila ovat sitä mieltä, ettei uusiin puistoihin kannata tuoda mitään ihan heti. Korkeintaan nurmimailasta voisi levittää.

– En levittäisi puistoihin vieraita kasveja. Olisi mukavaa, että oma reposaarelainen kasvikanta säilyisi, Karri Jutila miettii.

Nuotio toivoo Satamakentän säilyvän, mutta sen voisi vältätä ja kokeilla, mitä sieltä nousee. Monet painolastikasveista ovat yleisiä Virossa, mutta esimerkiksi jaakonvillakko on Reposaaressa ihan erilainen kuin siellä. Painolastikasveista suurin osa on Tanskan salmien ja Englannin kanaalin väliseltä alueelta, kaukaisimmat ovat itäiseltä Välimereltä. Kasviharrastajien riemuksi Kirrisannasta löytyi viime kesänä yksi uusi kasvi, sahavirna. Sitä oli vain yksi yksilö, mutta se ei löytäjien iloa haitannut.

Talo
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_61646.jpg
Kannattaako pihasuunnitelma teettää ulkopuolisella?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
20236_82268.jpg
Kesä - kotipuutarhurin parasta aikaa...
Ainakin sitä mieltä ovat kaikki ne koululaiset, jotka kesäkuun alkupäivinä kirmaavat kesälaitumille! No, samaa toki kertoo kalenteri – ja Suomen rehevä, kesäkuinen luonto ja kukkivat kukat: pihlajan valkoinen kukkahuntu, metsämarjojen kukinnot ja kauniit orvokit. Viis räntäsateesta ja kylmästä viimasta!
20226_46018.jpg
Olisiko tuijasta aidaksi?
Haluaisimme havuaidan, mutta perinteisen kuusiaidan sijasta olemme mieltyneet tuijiin. Mitä meidän tulisi tietää tuijista?
20226_71449.jpg
Päihitä pihan tuholaiset - kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
20164_46282.jpg
Piha kuntoon OSA 4/6: Miltä hyötypuutarhasi näyttää?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon ‒artikkelisarja, jonka neljännessä osassa kiinnitetään katse hyötypuutarhamme eri osiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton