• Etusivu
  • Talo

Pitkäikäinen ja kestävä katto?

Kiinnitä laadukkailla kateruuveilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 19.04.2016Päivitetty 20.02.2023
20164_46221.jpg

Vuodenaikojen vaihtelut erilaisine sääolosuhteineen asettavat kovat vaatimukset katolle, jonka tärkein tehtävä on suojata rakennusta. Teräskatteen kiinnityksessä käytettävällä kateruuvilla on iso merkitys katon kestävyyteen ja käyttöikään.

Määräysten mukainen kateruuvi

Suomessa on käytetty sinkittyjä teräskateprofiileja 1950-luvulta ja tehdasmaalattuja teräskateprofiileja 1970-luvulta lähtien. Yli 30 vuoden ajan teräskatteiden kiinnittämiseen on käytetty kateruuveja, joiden maalipinnoitus ei vastaa korroosionestomaalauksen minimitasoa.

Nykyisten rakennusmääräysten mukaan kateruuvin tulee kuitenkin vastata korroosiokestävyydeltään kiinnitettävää materiaalia eli teräskatetta. Suomalainen KINGI® kateruuvi on suunniteltu toimimaan yhdessä markkinoiden parhaiden teräskatteiden kanssa, jotta katon elinikä olisi mahdollisimman huoleton ja pitkä.

KINGI® kateruuvi on maalattu hiiliteräsruuvi, joka soveltuu käytettäväksi ankarassa kaupunki- ja teollisuusilmastossa ilmastorasitusluokassa C4. Se on myös kustannustehokas, sillä se poistaa kateruuvien vaihtotarpeen ja pidentää teräskaton elinikää.

Suunniteltu kestämään kovaa rasitusta

KINGI® kateruuvin

kestävyydelle on asetettu erittäin kovat vaatimukset. Se on tehty kestämään ilmastorasitusta sekä teräskatteen asennuksen aiheuttamaa mekaanista rasitusta. Durabl3-pinnoitteen korroosiokestävyys on markkinoiden paras ja CrownD-muotoilun ansiosta vesi valuu pois kateruuvin kannasta, mikä vähentää ruostumisen riskiä.

20164_46233.jpg

Älykäs muotoilu - tehokas asennus

Kruunukannan muotoilu takaa asennusistukalle tiukan ja pitävän otteen ruuvin kannasta ja FastFX™ -pikakärki porautuu erittäin nopeasti myös limitetyn teräskatteen läpi. Kannan ja kärjen ansiosta KINGI® kateruuvi porautuu täsmällisesti juuri haluttuun kohtaan, katepeltiä naarmuttamatta. Tällöin vältytään ruuvin aiheuttamien naarmujen maalaukselta. Kerralla valmis asennus säästää aikaa ja rahaa, ja varmistaa teräskatteen laadun.

Info

Info

Kingi® kateruuvin ominaisuudet:

Tähän saakka käytetyt kateruuvit eivät täytä teräskatteen kiinnikkeelle asetettuja vaatimuksia. KINGI® kateruuvin korroosiokestävyys täyttää samat vaatimukset kuin markkinoiden parhaat teräskatteet.

  • Pyöristetyt kulmat: Radialco-muotoilu takaa riittävän pinnoitepaksuuden myös kulutukselle alttiissa kulmissa.
  • 3-kerrospinnoite: Durabl3-pinnoite kestää asennuksen aiheuttamaa mekaanista rasitusta ja suojaa ruuvia ruostumiselta. Pinnoitteen IPR-oikeudet on suojattu kansainvälisesti.
  • Kruunukanta: CrownD-muotoilun ansiosta vesi valuu ruuvin kannasta vähentäen korroosioriskiä. Kruunukanta on yhteisömallisuojattu EU-maissa.
  • Korkeampi kanta: CrownD-muotoiltu kanta istuu erittäin hyvin asennusistukkaan ja takaa vakaan asennettavuuden.
  • Pikakärki: FastFX™ -pikakärki porautuu nopeasti myös limitetyn teräskatteen läpi ja juuri haluttuun kohtaan, peltiä naarmuttamatta.
  • C4-ruuvi:Soveltuu teräskatteen kiinnittämiseen kaikkialla Suomessa ja on ainoa ankaraan teollisuus- ja rannikkoilmastoon soveltuva C4 hiiliteräskateruuvi.
Kingi Oy
Talo
vesikatto
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20183_52231.jpg
Patentoitua kolmikerrospintaa
Pohjoisen ankarat sääolosuhteet vaativat katolta paljon. Kovalle rasitukselle joutuva kattopelti vaatii myös yhtä kestävät kiinnikkeet. Kateruuveissa sähkösinkitys ja yksi ohut maalikerros eivät vielä anna riittävää suojaa ulkokäytössä. Sinkityksen lisäksi tarvitaan esikäsittely, pohjamaali ja pintamaali. Kattopelleissä siitä on jo vuosikymmenien kokemus.
20174_49017.jpg
"Vesikatolla kerrospukeutuminen on pakollista"
Kerrospukeutuminen on meille kaikille tuttu. Se on paras tapa suojautua ulkoilmassa säätä ja vesisadetta vastaan. Samaa "kerrospukeutumista" käytämme nykyään myös rakennustemme suojaamiseen. Kaukana ovat ne ajat, jolloin esim. vesikatto tehtiin kattopellillä, jossa oli vain yksi pintamaalikerros. Moni muistaa, kuinka maali kuoriutui pois, ruostuminen alkoi ja katot menivät piloille odotettua nopeammin.
20238_82780.jpg
Uusi lukkosaumaruuvi peltikatolle - paran­nettua kiinnityksen toimivuutta
Katto on talon tärkein suoja ja sen tulee kestää koko rakennuksen käyttöiän. Peltikatossa kiinnikkeet ovatkin avainasemassa pitäen katteen lujasti kiinni alustassa estäen siten kosteuden tunkeutumisen yläpohjan rakenteisiin.
20165_46410.jpg
Ruuvilla merkittävä rooli katon kestävyydessä
Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton