• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientalorakentaminen on haasteellista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.10.2007
200710_6980.jpg

Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori.
– Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.

Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.

Pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa


On tietysti yleisesti tiedossa, että isolla osalla kansalaisista – varsinkin nuorilla lapsiperheillä – on toiveasuntona omakotitalo pihoineen. Tässä on nyt kuitenkin huomattava pari reunaehtoa. Ensiksikin rakentamista tulee aina tarkastella ns. pitkässä juoksussa, mm. ikääntymisen näkökulmasta. Jo aivan lähivuosina yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä tulee kaksinkertaistumaan ja asettaa siten omat haasteensa asuntopolitiikalle. Toisaalta meidän on otettava vastuu ympäristöstämme, mm. ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja tätä ei oikein tue harvaan rakennettu omakotitaloalue, summaa Vapaavuori.

Lähimaista löytyy hyviä esimerkkejä kaupunkimaisesta pientalorakentamisesta; tiivistä ja eheää hyvien liikenneyhteyksien ääressä ja toisaalta asukkailla on silti käytettävissään omakotitalon piha ja sen rauha. Veikkaanpa että tämä asumismuoto kiinnostaa myös suuria, eläköityviä ikäluokkia enemmän kuin kerrostalovaihtoehto. Nyt tulisikin löytää riittävän isoja alueita, joita voidaan kehittää kuntien ja rakentajien kanssa, esittää Vapaavuori.

Hartiapankkirakentaminen kunniaan


Rakentamisen korkeasuhdanne vaikuttaa tietysti siihen, että vaikka olisikin tarve rakentaa, niin tuotanto- ja ennen kaikkea työvoimakapasiteetti saattaa asettaa rajoitteita hankkeelle. Peräänkuulutankin tässä perinteisen hartiapankkirakentamisen elvyttämistä siten, että kaikki yhteiskunnan eri osapuolet pyrkisivät luomaan edellytyksiä hartiapankkirakentamisen säilymiselle ja kasvulle, haastaa asuntoministeri rakentajat, viranomaiset ja vaikuttajat kehitystyöhön.

Asuntoministeri kävi luonnollisesti myös tämän vuoden asuntomessuilla Hämeenlinnassa, mutta vastaa diplomaattisesti kysymykseen messuista ja mieleisestä talosta: - Asuntomessut toimivat oman logiikkansa mukaan ja markkinat omansa. Messut olivat sinänsä kiva tapahtuma, olihan siellä todellisia ratkaisuja, jopa realistisia ja jokainen omansa näköisiä. Rakentajat löysivät sieltä varmaan mieluisia ratkaisuja. Uskon myös ihmisten valinnanvapauteen, haluun toteuttaa omia ratkaisuja. Olen itsekin aika neutraali mm. kaikkien materiaalivaihtoehtojen suhteen, tiivistää asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksuerätaulukoiden, vakuuksien ja vakuutusten tarkistus
Toimenpiteet:Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijoiden laatimat maksuerätaulukkoesitykset siten, että urakkasumma maksetaan urakoitsijalle urakan edistymisen mukaisesti. Maksueriä koskevat määräykset on esitetty urakkaohjelmassa (1. erä 5 %, viimeinen erä 10 %, viimeistä erää ei makseta ennen kuin kaikki virheet ja puutteet on poistettu).Vakuuksiksi hyväksytään pääsääntöisesti ainoastaan pankin tai vakuutuslaitoksen myöntämä omavelkainen vakuus, vakuuden tulee olla voimassa 3 kk yli rakennus- / takuuajan. Pienten urakoiden tai tavaratoimitusten osalta voidaan luopua rakennus- / tai takuuajan vakuuden vaatimisesta. Tällöin urakkahinta maksetaan urakoitsijalle työn edistymisen mukaan, viimeinen erä tässäkin tapauksessa vähintään 10 %. Takuuajan vakuudeksi voidaan hyväksyä myös esim. vakuuden pidätys viimeisestä maksuerästä (5 % urakkasummasta). Alkuperäiset vakuudet säilytetään rakennuttajan taloustoimistossa.Pääurakoitsija (jaettu urakka) ottaa työnaikaisen rakennustyövakuutuksen, jonka kohteena on rakennuskohde sekä työtä varten hankitut rakennusaineet, rakennustarvikkeet ja rakennusosat sekä työmaatoimisto ja sen irtaimisto. Vakuutus vastaa joka hetki vähintään tehdyn työn ja työmaalla olevien rakennusaineiden ja -tarvikkeiden arvoa. Vakuutuksen omavastuu on 2.000,- euroa vahinkoa kohden. Omavastuuosuus jätetään kunkin urakoitsijan vastuulle. Vakuutuksen ottaminen ja sen sisältö on määritelty urakkaohjelmassa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Maksuerätaulukot, vakuudet, vakuutuksetHyväksyntä:Tilaaja
20122_29804.jpg
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen
Ilmanvaihdon rakentaminen on tärkeä osa rakennuksen peruskorjausta ja nykyaikaistamistaTalon/asunnon lämmitysenergian kulutuksesta noin 30–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihdon energiatehokkuus on tärkeä tekijä korjauksen toteuttamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita korjattavilla toimilla tavoitellaan.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20096_17439.jpg
Nykyaikaista ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon uusiminen on useassa tapauksessa eniten jokapäiväisen asumisen mukavuutta parantava yksittäinen tekijä vanhassa talossa. Nykyaikaisella Valloxin lämmön talteenotolla varustetulla tulo-/poisto -ilmanvaihdolla varmistetaan saneerattavassa rakennuksessa kaksi keskeistä asiaa: riittävän sisäilman vaihtuvuus ja kosteudenpoisto, jonka puute erityisesti vanhoissa painovoimaiseen ilmanvaihtoon perustuvissa taloissa on vakava uhka niin asukkaiden kuin rakenteiden terveydelle.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Vanhan hirsisaunan eristäminen?
Kysymys:Kyseessä on n. 60 v. vanha hirsirunkoinen rantasauna. Remontoimme sitä sisäpuolelta. Remppamiehemme ehdotti sisäpuolelle seuraavaa: pystykoolaus, sen päälle hopeapaperi, sen päälle vaakakoolaus ja sitten panelointi. Mietityttää voiko vanhaan rakennukseen käyttää uudenaikaista hopeapaperia. Syntyykö paperin ja hirren väliin kondensaatiovettä? Saunaa ei ole lämpöeristetty ja se on pääasiallisesti käytössä vain kesäaikaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton