• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientalorakentaminen on haasteellista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.10.2007
200710_6980.jpg

Pientalorakentaminen on kieltämättä aika haasteellisessa tilanteessa koko rakentamisketjun osalta, toteaa asuntoministeri Jan Vapaavuori.
– Rakentajan haaveet saattavat karista jo alkuvaiheessa, kun rakentamiseen soveltuvaa tonttia ei oikein tahdo löytyä tai sitten sillä on liian kova hinta. Tällä hetkellä jarruina ovat myös rakennustarviketuotteiden nousseet kustannukset ja työvoiman saatavuus. Nämä ovat asioita, jotka eivät ole yhteiskunnan ratkaistavissa ainakaan nopealla aikataululla.

Valtio ei voi tehdä nyt mitään hokkuspokkustemppuja esimerkiksi tonttipulan nopeaksi ratkaisemiseksi, koska kunnilla on rakentamista säätelevä kaavoitusmonopoli. Aito pyrkimys tilanteen helpottamiseksi kuitenkin on ja uskonkin, että siihen päästään parhaiten avoimella vuorovaikutteisella keskustelulla, jollaisia nyt käydäänkin mm. pääkaupungin ja ympäristökuntien kanssa, sanoo ministeri Vapaavuori.

Pitkäjänteistä asuntopolitiikkaa


On tietysti yleisesti tiedossa, että isolla osalla kansalaisista – varsinkin nuorilla lapsiperheillä – on toiveasuntona omakotitalo pihoineen. Tässä on nyt kuitenkin huomattava pari reunaehtoa. Ensiksikin rakentamista tulee aina tarkastella ns. pitkässä juoksussa, mm. ikääntymisen näkökulmasta. Jo aivan lähivuosina yli 65-vuotiaiden osuus väestöstä tulee kaksinkertaistumaan ja asettaa siten omat haasteensa asuntopolitiikalle. Toisaalta meidän on otettava vastuu ympäristöstämme, mm. ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja tätä ei oikein tue harvaan rakennettu omakotitaloalue, summaa Vapaavuori.

Lähimaista löytyy hyviä esimerkkejä kaupunkimaisesta pientalorakentamisesta; tiivistä ja eheää hyvien liikenneyhteyksien ääressä ja toisaalta asukkailla on silti käytettävissään omakotitalon piha ja sen rauha. Veikkaanpa että tämä asumismuoto kiinnostaa myös suuria, eläköityviä ikäluokkia enemmän kuin kerrostalovaihtoehto. Nyt tulisikin löytää riittävän isoja alueita, joita voidaan kehittää kuntien ja rakentajien kanssa, esittää Vapaavuori.

Hartiapankkirakentaminen kunniaan


Rakentamisen korkeasuhdanne vaikuttaa tietysti siihen, että vaikka olisikin tarve rakentaa, niin tuotanto- ja ennen kaikkea työvoimakapasiteetti saattaa asettaa rajoitteita hankkeelle. Peräänkuulutankin tässä perinteisen hartiapankkirakentamisen elvyttämistä siten, että kaikki yhteiskunnan eri osapuolet pyrkisivät luomaan edellytyksiä hartiapankkirakentamisen säilymiselle ja kasvulle, haastaa asuntoministeri rakentajat, viranomaiset ja vaikuttajat kehitystyöhön.

Asuntoministeri kävi luonnollisesti myös tämän vuoden asuntomessuilla Hämeenlinnassa, mutta vastaa diplomaattisesti kysymykseen messuista ja mieleisestä talosta: - Asuntomessut toimivat oman logiikkansa mukaan ja markkinat omansa. Messut olivat sinänsä kiva tapahtuma, olihan siellä todellisia ratkaisuja, jopa realistisia ja jokainen omansa näköisiä. Rakentajat löysivät sieltä varmaan mieluisia ratkaisuja. Uskon myös ihmisten valinnanvapauteen, haluun toteuttaa omia ratkaisuja. Olen itsekin aika neutraali mm. kaikkien materiaalivaihtoehtojen suhteen, tiivistää asuntoministeri Jan Vapaavuori.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

kattokeskus
Miksi kannattaa valita Kattokeskus remonttikumppaniksi?
Vaikeina aikoina korostuu yrityksen vakavaraisuus ja pitkä toimintahistoria, olipa kyseessä sitten uuden talon hankinta tai isompi remontti, johon kuuluu usein pitkä takuuaika. Kattokeskus on tehnyt kattoremontteja jo yli 25 vuoden ajan, jona aikana on kertynyt jo lähes 16 000 remontin kokemus.
20154_43262.jpg
Unelma-ammatti rakennusalalta?
Jäikö Sinulta tutkinto aikanaan suorittamatta vai jäikö se kesken? - Nyt on aika hankkia se!NAO-koulutus 20 - 29 vuotiaille ja ENO-koulutus 30 - 50 vuotiaille.Molemmat koulutusohjelmat valmistavat tutkintoon tai sen osaan. Koulutukset toteutetaan hyvin käytännönläheisesti. Opinnoissa otetaan huomioon aikaisempi ja muulta hankkimasi osaaminen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sähköalalla kampanjoidaan työturvallisuudesta
Sähköammattilaisten tapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja asia herättää huolta sähköalalla. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus parin vuoden takaa todensi, että sähkötapaturmien taustalla on usein kiire sekä monet inhimilliset syyt kuten puutteet turvallisten työtapojen hallinnassa. Asenteissa työturvallisuutta kohtaan on parantamisen varaa.Suurin osa sähköalan tapaturmista johtuu muista kuin sähköisistä syistä: putoamiset, liukastumiset ja terävään esineeseen kolhimiset aiheuttavat sähkömiehille satoja tapaturmia vuosittain. Sähköiskut ja valokaarionnettomuudet ovat harvinaisempia, mutta nekin lisääntymään päin. Vuonna 2006 vakuutusyhtiöistä korvattiin 80 sähköalan ammattilaiselle sattunutta sähkötapaturmaa.Sähköalan tapaturmatietoisuutta kohotetaan tänä keväänä pitämällä turvallisuusteemaa vahvasti esillä sähköalan lehdissä ja muissa viestintävälineissä. Viestintää toteutetaan Tukesin, Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton, Sähköalojen ammattiliiton ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen yhteistyönä. Kevään aikana sähköalan lehdissä julkaistaan artikkeleita turvallisuudesta ja tapaturmien ehkäisystä sähkötyömailla. Teemaa pidetään esillä myös lehti-ilmoituksilla ja netissä.Kampanjaan kuuluu nettitesti "10 omantunnon kysymystä sähköturvallisuudesta", jossa jokainen sähköammattilainen voi hieman testata turvallisuustietouttaan ja omia toimintatapojaan. Testi löytyy osoitteesta www.tukes.fi/sahkoammattilainen.Sähköalan yrityksille on luvassa jatkossa myös uusia konkreettisia työkaluja sähkötyöturvallisuuden edistämiseen. Tampereen teknillisessä yliopistossa on käynnistynyt uusi tutkimushanke, jossa kehitellään työkaluja sähkötyöturvallisuusriskien tunnistamiseksi sekä koottua tietoa Internetiin helposti käytettävässä muodossa.
201110_28165.jpg
Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja
Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.
20073_4256.jpg
Rintamamiestaloon ilmanvaihto
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.
20078_6070.jpg
Katto johon voi luottaa
Katto on tärkein osa kodissasi. Siksi ei ole liioiteltua pyrkiä suojelemaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos katto vuotaa, koko rakennus on vaarassa. Viidennen julkisivun valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton