• Etusivu
  • LVI

Pahin paarma-aika alkaa heinäkuussa, allergiset reaktiot harvinaisia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20116_26842.jpg

Kuvassa Sokkopaarma.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti muistuttaa, että paarman aiheuttamia allergiareaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla.

- Paarmat puraisevat kipeästi ja punainen paukama on taattu. Hydrokortisonivoide lievittää kutisevaa puremakohtaa. Varsinaiset allergiareaktiot ovat kuitenkin harvinaisia, kertoo tutkija Juha Jantunen Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Ensimmäiset paarmat lentävät jo toukokuussa, mutta runsaimmin paarmoja on yleensä heinäkuussa, kun vedessä ja maassa elävät toukat ovat saaneet riittävästi lämpöä ja ajoittaisia sateita.

Lue lisää allergia-asioista

Paarma autossa on harmiton

Juha Jantunen kertoo, että suot, kosteikot ja rannat ovat pahimpia paarmapaikkoja. Hyvinä lentäjinä paarmoja tosin tavataan monenlaisissa ympäristöissä. Runsaimmin niitä on liikkeellä avomaastossa aurinkoisina iltapäivinä. Varjoisissa metsissä paarmoja on vähän, mutta hyttysiä sitäkin enemmän.

- Paarmat löytävät saaliinsa lämpösäteilyn ja hiilidioksidin avulla. Metsätien varressa auton moottorin lämpö ja kuuma pelti vetävät paarmoja magneetin tavoin puoleensa. Sisälle autoon joutuneet paarmat ovat harmittomia, koska ne yrittävät päästä pakoon lentämällä ikkunoita kohti, kertoo Juha Jantunen Allergia- ja Ympäristöinstituutista.

Jantusen mukaan isot, kirkassiipiset hevos- tai nautapaarmat eivät juuri välitä ihmistä. Ne lentelevät ympärillä, mutta etsivät ravintonsa isoista eläimistä, kuten lehmistä ja hevosista. Ihmiselle kiusallisempia ovat huonekärpäsen kokoiset suppu- ja sokkopaarmat. Pääasiassa juuri niiden puremat aiheuttavat myös allergiareaktioita. Purevan naaraspaarman kärsässä on veitsimäinen suuosa, jolla paarma leikkaa haavan ihoon jopa ohuen paidan läpi.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on Allergia- ja Astmaliiton tutkimusyksikkö. Joutsenossa sijaitseva instituutti tuottaa uutta tietoa ja tiedottaa erityisesti allergioista, allergioiden ja ympäristön vuorovaikutuksesta sekä ihmisen toiminnan ympäristövaikutuksista.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201011_23681.jpg
Akkumonitoimityökalulla
Boschin akkumonitoimityökalu PMF 10,8 LI on tuoteryhmänsä monipuolisin, joka paikan laite, jolla onnistuu niin sahaus, jyrsintä, kaavinta, katkaisu kuin hiontakin. Portaaton kierrosluvun esivalinta (5 000 - 20 000 värähdystä minuutissa) pitää tärinän vaimeana ja mahdollistaa erilaisten materiaalien takaiskuttoman sekä tarkan työstämisen. Innovatiinen Eco-elektroniikka mahdollistaa akulle entistä pidemmän käyntiajan.
20089_13167.jpg
Kastellin Plazia-mallisto
Arkkitehti Kirsti Sintosen luoma Plazia-mallisto on tuorein esimerkki Kastellin toimivasta pientalosuunnittelusta. Taitava arkkitehtisuunnittelu käyttää neliöt tehokkaasti ja pienentää näin myös rakennuskustannuksia.Uudessa PLAZIA -mallistossa on kahdeksan modernia kotia. Niiden suunnittelussa on huomioitu nykyperheiden elämäntyyli, joka rakentuu mukavaan yhdessäoloon arkisten asioiden ympärillä. Ruoanlaiton ja kahvittelun lomassa seurustellaan perheen ja vieraiden kanssa ja rentoudutaan yhdessä. Kotiaskareet, läksyt, leikit ja osa harrastuksistakin hoidetaan suuressa, viihtyisässä olokeittiössä. Sen keskiöön, laajan pöydän ympärille on koko perheen kodikasta kokoontua.Lisätietoa Kastelli-taloista...
20086_11739.jpg
Loma-asuntomessujen 20 000. kävijä kukitettiin torstaina
Raumalaiset Ulla ja Hannu Sabell yllättyivät iloisesti saapuessaan Reposaaren messuportille. 20 000. kävijän raja rikottiin juuri heidän kohdallaan. Portilla heidät ottivat vastaan Suomen Asuntomessujen viestintäjohtaja Päivi Karvinen ja Porin loma-asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Sainio-Taskinen, jotka ojensivat heille kukkia ja grillaamiseen sopivan patakinnassetin. Paketista löytyi myös paarlastitaulu, jonka reposaarelaiset koululaiset ovat tehneet alueelle laivojen painolastimaan mukana tulleista kivistä.Sabellin pariskunta tuli messuille viettämään rattoisaa lomapäivää, mutta myös etsimään hyviä vaihtoehtoja tulevaan loma-asunnon remonttiinsa.
20198_59519.jpg
Olisiko aika pienentää lämmityskuluja?
Haluatko suojan yllättäviä energiakustannuksia vastaan? Haluatko etäältä ohjattavan ja seurattavan lämmityksen mökille? Haluatko hiljaisen ja tehokkaan lämpöpumpun? NIBEn ilma-vesilämpöpumput tarjoavat vastauksen näihinkin kysymyksiin.
29_P_14933.jpg
Vaarallinen tuote markkinoilla
Turvatekniikan keskus (TUKES) varoittaa kuluttajia erittäin vaarallisesta sähkölaitteesta, jota on kesän aikana myyty ympäri Suomea. Laite on akkukäyttöinen ladattava kärpäslätkä (kärpäsmaila), jonka sähköä johtavaan ritiläosaan tulee ladattaessa lähes suoraan verkkojännite pistorasiasta. Ritilän koskettaminen latauksen aikana on hengenvaarallista, vaikka laite olisi sammutettu varressa olevasta kytkimestä. TUKES kehottaa kaikkia laitteen hankkineita poistamaan sen heti käytöstä ja palauttamaan ostopaikkaan. Laitteen ritiläosaan ei missään tapauksessa saa koskea silloin, kun laite on kytketty pistorasiaan.Markkinoilla on ollut jo pidempään paristoilla toimivia kärpäslätkiä. Niiden toiminta perustuu siihen, että ritiläosaan kehitettävä heikkotehoinen suurjännite polttaa ritilään osuvan hyönteisen hengiltä, kun sähkövirta kulkee hyönteisen läpi. Nyt vaaralliseksi havaittu laite on periaatteessa samanlainen, uutta on vain latausominaisuus. Lataustoiminnon suunnittelussa ei ole kuitenkaan otettu riittävästi huomioon turvallisuutta ja lopputuloksena on laite, joka on hengenvaarallinen muillekin kuin hyönteisille.Laitetta on myyty läpinäkyvässä muovipussissa, jossa itse kärpäslätkän lisäksi on laitteen kojeliitosjohto laitteen kytkemiseksi pistorasiaan sekä tuote-esite, jossa lukee:Ladattava Kärpäsmaila Sisältää LED-valon - eroon hyttysistä myös hämärässäTuote-esitteen alareunassa lukee tuotemerkki So-Lite ja kääntöpuolella esitteessä on laitteen suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.Laitteen maahantuoja on SoliferPolar Oy ja yritys on saanut määräyksen kerätä kaikki tuotteet pois markkinoilta ja loppukäyttäjiltä.Kuva laitteesta ja tuotepakkauksesta TUKESin Internet-sivulla www.tukes.fiLisätietoja: Kari Lehto, ylitarkastaja puh. 010 6052 561 tai 040-841 0768 sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fiOlli Tiainen, turvallisuusinsinööri puh. 010 6052 517 tai 050-469 0140 sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fiYhteyshenkilö SoliferPolar Oy:ssä: Aino Salminen, puh. 040 562 3058

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton