• Etusivu
  • Rakentaminen

Onko joulu totta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.12.2019
200712_7711.jpg

Joulua on vietetty meidän kaikkien lapsuudessa, samoin kuin vanhempiemme ja heidän vanhempiensa lapsuudessa. Itse asiassa joulu on tosi vanha juttu. Ensimmäiset tarinat joulusta syntyivät jo reilut pari tuhatta vuotta sitten. Joulu on tietysti muuttanut muotoaan ja tämän päivän, tämän joulun tunnelma ja sisältö ovat kovinkin kaukana vain muutamien kymmenien vuosien takaisesta erittäin perhekeskeisistä ja huomattavasti hartaammista joulun vietoista.

Lahjoja ja kuusia

Joulu on monen yhdyssanan ensimmäinen ja joissain tapauksissa toinen (mm. pikkujoulu) elementti. Joulun totuutta voidaankin etsiä näiden yhdyssanojen kautta. Aloitetaanpa lapsille tärkeimmästä, joululahjasta. Joulu on antamisen iloa ja silloin annetaan joululahjoja. Yhä vähemmän lahjat ovat itse tehtyjä. Kudottuja, veistettyjä tai maalattuja. Stockmann, Ideapark, Jumbo, Zeppelin ja muut ostosparatiisit tuottavat lahjoja jokaiselle, jokaiseen lähtöön ja tarpeeseen. Ja kun lähes kaikki saavat lahjoja, on joulu tältä osin totta.

Joulukuusia ostetaan, myydään, kaadetaan ja löydetään lähes kaksi miljoonaa kappaletta vuosittain. Joulukuusi koristellaan palloin ja sähkövaloin ja alle prosentissa tunnelmallisin, mutta niin vaarallisin aidoin kynttilöin. Joulukuusen suuren menekin myötä joulu on siis totta.

Kirkko ja rauha

Jouluna käydään kirkossa yhtä usein kuin muuten koko vuoden aikana. Joulun jumalanpalveluksen lisäksi kirkoissa on joulukonsertteja. Katri-Helenaa ja Jari Sillanpää, Ylioppilaskunnan laulajia ja muita kuoroja. Tunnelma on harras tukien joulun olemassaoloa. Maailmalla käydään kuitenkin jouluna tai ainakin sen molemmin puolin kaikkiaan noin 400 sotaa. Jouluna kuolee Irakissa kymmeniä, ellei satoja ihmisiä. Tästä näkökulmasta joulu ei ole totta.

Sika ja poro

Kuten televisio kertoo, jouluksi kasvatetaan miljoona sikaa vaihtelevin menetelmin. Olosuhteet huomioiden joulu ei näyttäisi kaikkialla olevan totta, mutta markettien pakastealtaat kertovat toista; joulukinkku on joulun kestosuosikki. Joulutonttu panee puolestaan ajattelemaan. Niistä puhutaan, mutta aika vähän niitä näkyy. Tonttuja sinänsä näkyy ja kuuluu läpi vuoden. Jotkut kutsuvat heitä tosin poliitikoiksi, virkamiehiksi tai jollain muulla kunniallisella ammatilla. No, kunniallinen ammatti kait tonttukin lienee. Ystäväni verovirastosta kertoi kuitenkin, että ilmeisesti työ on palkatonta, sillä ainakaan veroja eivät tontut maksa.

Mutta kiinni jäivät joulupukkitarinan uskottavuuden puolesta puhujat. Kaikkihan me tunnemme Petteri punakuonon, tuon letkan kärkiporon, joka tunnetaan punaisesta nenästään ja koreista sarvistaan. Mutta, tiedämmehän myös, että joulun aikoihin urosporot ovat pudottaneet sarvensa, joten Petteri ei ole hirvas, ellei ole läpikäynyt tiettyä leikkausta. Huijauksen makua kuitenkin, joten näin vahvojen faktojen kautta vaaka kallistuu olettamukseen, ettei mikään muukaan joulussa ole totta.

200712_7712.jpg

Pukki ja muori

Joka ikinen meistä on nähnyt joulupukin ja 99 % on saanut pukilta joululahjan. Pukki on siis elävä legenda ja puhuu joulun olemassa olon ja siis totuuden puolesta. Joulupukki on vaan vuoden aikana kovasti pimennossa. Eivät lapset tiedä mitä pukki puuhaa huhtikuussa tai elokuussa. No, moni aikuinenkaan ei tiedä mitä esim. kansanedustajat tekevät heinäkuussa, elokuussa, syyskuussa, lokakuussa… Uskotaan, että pukki vahtii kesäkautena seuraavan joulun made in China –joululahjojen valmistusta, kun tämäkin homma on ollut jo vuosia ulkoistettuna.

Entäpä sitten pukin elämänkumppani, pukinmuorinakin tunnettu? Voiko tosiaan olla sellaista vaimoa, joka kattelee äijäänsä 364 päivää vuodessa, kun tällä on vaan yksi mahdollisesti hotelliyöpymistä vaativa työkeikka vuodessa. Tämä tuntuu hieman uskomattomalta ja paneekin eniten epäilemään, että onkohan koko joulujuttu sittenkään totta. Siis oikeasti. Ainahan voidaan vaan antaa mennä ja sulatella samalla tavalla kuin uskotaan, että meillä on hyvä presidentti, kansan parasta ajatteleva hallitus, ahkerat kansanedustajat, MM-kisoihin yltävä jalkapallomaajoukkue ja että vielä kerran pienestä Suomesta löytyy uusi Armi Kuusela tai Anne Pohtamo. Voitimmehan me jääkiekossakin MM-kultaa ja myös mahdottomista mahdottomimmankin, Euroviisut. Joulu on siis totta!

Hyvää joulua!

Toivo Pukkila

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20117_27027.jpg
Puzer tuo Aino-keskuspölynimureihin 5-asteisen tehonsäädön
Imurointi on harvojen lempipuuhaa. Tehokkaat ja käytössä mukavat laitteet helpottavat ja tehostavat työtä. Puzer Aino-mallin suunnittelusta ovat vastanneet muotoilijat ja insinöörit yhdessä. Nyt lanseerattava 5-asentoinen tehonsäätö tuo Ainon ergonomisesti muotoiltuun kahvakäynnistykseen lisää toiminnallisuutta.
201911_61463.jpg
Mikrosementtiä, efektimaalia, laattoja - vai jotain muuta?
Laatoituksen ja laminaattilevyn lisäksi keittiön välitilaan on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Eri materiaalit poikkeavat toisistaan ulkonäön lisäksi mm. asennustavaltaan ja käytännöllisyydeltään, joten huolellisen vertailun tekeminen kannattaa, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan ratkaisun.Mikä kestää parhaiten vettä ja rasvaa? Onko yksikään vaihtoehto helpompi kuin toinen?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Loma-asuntomessut Mäntyharjussa
Mökki on nykyään muuta kuin ylimääräisten huonekalujen säilytyspaikkaKesämökkien ammattimaisesta sisustamisesta on tulossa trendi, sillä suomalaisten kesämökit ovat nykyään entistä enemmän läpi vuoden asuttavia kakkoskoteja. Tällä hetkellä Suomessa on lähes puoli miljoonaa yksityisten henkilöiden omistamaa loma-asuntoa. Sisustaminen näkyy myös tulevilla Loma-asuntomessuilla Mäntyharjussa 27.6.–10.7.2011.– Sisustaminen on tullut vahvasti mukaan myös loma-asumiseen. Tämä näkyy selkeästi tuotetarjonnassa sekä sisustusalan lehdissä. On selvää, että yleisön kasvanut kiinnostus huomioidaan myös Loma-asuntomessuilla. Messukävijä saa taiteesta ja mökkisisustamisesta lisää mielenkiintoista koettavaa Mäntyharjulla, miettii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.
20084_10190.jpg
Monipuolisesti sisustamisesta
Rakentaja.fi -verkkolehti tarttuu aika ajoin myös sisustamisteemaan, mutta sisustamisesta kiinnostuneiden kannattaa vierailla viikoittain myös Suorakanava-palveluihin kuuluvan Sisustaja.comin puolella, jossa keskitytään syvällisemmin sisustamisen lähtökohtiin ja trendeihin.Siirry Sisustaja.com -sivustolle
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Hirsirakenteisen rantasaunan kosteusvaurio?
Kysymys:Saunatilassa on suihku / vesipiste, joka on lahottanut (tummentanut) suihkun takana olevaa hirsipaneeliseinän alaosaa ja lattialaudoitusta. Miten korjaus tulisi tehdä?
201811_55354.jpg
Miksi ilmanvaihto on tärkeää?
Vallox-ilmanvaihto parantaa asumismukavuutta, lisää elämänlaatua ja turvaa niin perheen kuin kodin terveyden. Oletpa sitten rakentamassa uutta tai korjaamassa vanhaa, älykäs ja energiatehokas ilmanvaihto huolehtii, että voit nauttia puhtaasta ja raikkaasta sisäilmasta. Energiatehokkaista Vallox-ilmanvaihtokoneista löytyy sopiva vaihtoehto kaiken kokoisiin ja -näköisiin koteihin.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton