• Etusivu
  • Rakentaminen

Onko joulu totta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.12.2019
200712_7711.jpg

Joulua on vietetty meidän kaikkien lapsuudessa, samoin kuin vanhempiemme ja heidän vanhempiensa lapsuudessa. Itse asiassa joulu on tosi vanha juttu. Ensimmäiset tarinat joulusta syntyivät jo reilut pari tuhatta vuotta sitten. Joulu on tietysti muuttanut muotoaan ja tämän päivän, tämän joulun tunnelma ja sisältö ovat kovinkin kaukana vain muutamien kymmenien vuosien takaisesta erittäin perhekeskeisistä ja huomattavasti hartaammista joulun vietoista.

Lahjoja ja kuusia

Joulu on monen yhdyssanan ensimmäinen ja joissain tapauksissa toinen (mm. pikkujoulu) elementti. Joulun totuutta voidaankin etsiä näiden yhdyssanojen kautta. Aloitetaanpa lapsille tärkeimmästä, joululahjasta. Joulu on antamisen iloa ja silloin annetaan joululahjoja. Yhä vähemmän lahjat ovat itse tehtyjä. Kudottuja, veistettyjä tai maalattuja. Stockmann, Ideapark, Jumbo, Zeppelin ja muut ostosparatiisit tuottavat lahjoja jokaiselle, jokaiseen lähtöön ja tarpeeseen. Ja kun lähes kaikki saavat lahjoja, on joulu tältä osin totta.

Joulukuusia ostetaan, myydään, kaadetaan ja löydetään lähes kaksi miljoonaa kappaletta vuosittain. Joulukuusi koristellaan palloin ja sähkövaloin ja alle prosentissa tunnelmallisin, mutta niin vaarallisin aidoin kynttilöin. Joulukuusen suuren menekin myötä joulu on siis totta.

Kirkko ja rauha

Jouluna käydään kirkossa yhtä usein kuin muuten koko vuoden aikana. Joulun jumalanpalveluksen lisäksi kirkoissa on joulukonsertteja. Katri-Helenaa ja Jari Sillanpää, Ylioppilaskunnan laulajia ja muita kuoroja. Tunnelma on harras tukien joulun olemassaoloa. Maailmalla käydään kuitenkin jouluna tai ainakin sen molemmin puolin kaikkiaan noin 400 sotaa. Jouluna kuolee Irakissa kymmeniä, ellei satoja ihmisiä. Tästä näkökulmasta joulu ei ole totta.

Sika ja poro

Kuten televisio kertoo, jouluksi kasvatetaan miljoona sikaa vaihtelevin menetelmin. Olosuhteet huomioiden joulu ei näyttäisi kaikkialla olevan totta, mutta markettien pakastealtaat kertovat toista; joulukinkku on joulun kestosuosikki. Joulutonttu panee puolestaan ajattelemaan. Niistä puhutaan, mutta aika vähän niitä näkyy. Tonttuja sinänsä näkyy ja kuuluu läpi vuoden. Jotkut kutsuvat heitä tosin poliitikoiksi, virkamiehiksi tai jollain muulla kunniallisella ammatilla. No, kunniallinen ammatti kait tonttukin lienee. Ystäväni verovirastosta kertoi kuitenkin, että ilmeisesti työ on palkatonta, sillä ainakaan veroja eivät tontut maksa.

Mutta kiinni jäivät joulupukkitarinan uskottavuuden puolesta puhujat. Kaikkihan me tunnemme Petteri punakuonon, tuon letkan kärkiporon, joka tunnetaan punaisesta nenästään ja koreista sarvistaan. Mutta, tiedämmehän myös, että joulun aikoihin urosporot ovat pudottaneet sarvensa, joten Petteri ei ole hirvas, ellei ole läpikäynyt tiettyä leikkausta. Huijauksen makua kuitenkin, joten näin vahvojen faktojen kautta vaaka kallistuu olettamukseen, ettei mikään muukaan joulussa ole totta.

200712_7712.jpg

Pukki ja muori

Joka ikinen meistä on nähnyt joulupukin ja 99 % on saanut pukilta joululahjan. Pukki on siis elävä legenda ja puhuu joulun olemassa olon ja siis totuuden puolesta. Joulupukki on vaan vuoden aikana kovasti pimennossa. Eivät lapset tiedä mitä pukki puuhaa huhtikuussa tai elokuussa. No, moni aikuinenkaan ei tiedä mitä esim. kansanedustajat tekevät heinäkuussa, elokuussa, syyskuussa, lokakuussa… Uskotaan, että pukki vahtii kesäkautena seuraavan joulun made in China –joululahjojen valmistusta, kun tämäkin homma on ollut jo vuosia ulkoistettuna.

Entäpä sitten pukin elämänkumppani, pukinmuorinakin tunnettu? Voiko tosiaan olla sellaista vaimoa, joka kattelee äijäänsä 364 päivää vuodessa, kun tällä on vaan yksi mahdollisesti hotelliyöpymistä vaativa työkeikka vuodessa. Tämä tuntuu hieman uskomattomalta ja paneekin eniten epäilemään, että onkohan koko joulujuttu sittenkään totta. Siis oikeasti. Ainahan voidaan vaan antaa mennä ja sulatella samalla tavalla kuin uskotaan, että meillä on hyvä presidentti, kansan parasta ajatteleva hallitus, ahkerat kansanedustajat, MM-kisoihin yltävä jalkapallomaajoukkue ja että vielä kerran pienestä Suomesta löytyy uusi Armi Kuusela tai Anne Pohtamo. Voitimmehan me jääkiekossakin MM-kultaa ja myös mahdottomista mahdottomimmankin, Euroviisut. Joulu on siis totta!

Hyvää joulua!

Toivo Pukkila

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43122.jpg
Ilmanvaihto on tärkeä osa rakennusten ja asukkaiden hyvinvointia
10 vinkkiä ilmanvaihdon suunnitteluun1. Vain ammattilainen osaaTalon rakentamista määrittävät useat lait ja määräykset. Maankäyttö- ja rakennuslaki määrää, että rakennushanklkeeseen ryhtyvä suunnitelee ja rakentaa myönnetyn luvan sekä rakentamista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti. Rakentaja tarvitsee riittävät edellytykset sekä pätevän henkilöstön hankkeen toteuttamiseen. Projektiin on palkattava pääsuunnittelija, joka vastaa kaikesta - myös talon ilmanvaihtojärjestelmästä. Jokaisen talonrakentajan on kuitenkin hyvä tietää myös itse, mitä kaikkea ilmanvaihtoa asennettaessa on otettava huomioon.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20216_70884.jpg
Kannattaako kesä­mökin hankkiminen?
Unelma mökkielämästä ja paikasta syrjäisellä järvenrannalla tai merellisissä tunnelmissa saaristossa elää suomalaisissa. Mökit menevät nyt kaupaksi, oli kunto mikä hyvänsä. Onko nykyajan mukavuuksiin tottuneella ihmisellä kuitenkaan helppo ymmärtää, mitä syrjäisellä maatilkulla eläminen todellisuudessa vaatii? Mitä mökkielämä oikeasti on? Kesäinen työleiri, täältä tullaan! Vaiko ihanan reunouttava suomalainen mökkikesä.Artikkelin linkeissä hurjasti tietoa kesämökkiläisille ja kesämökistä haaveileville.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessut Vantaalla 2015
Osuuskunta Suomen Asuntomessut on päättänyt järjestää vuoden 2015 Asuntomessut yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Marja-Vantaalle nouseva tiivis pientaloalue on osa laajaa kaupunkirakentamisen hanketta Kivistön keskustan tuntumassa, tulevan Kehäradan varrella.Marja-Vantaa on pääkaupunkiseudun merkittävin uusi asuin- ja työpaikka-alue. Se tulee tarjoamaan kodin 30 000 asukkaalle ja edellytykset 25 000 uudelle työpaikalle. Tulevan asuntomessualueen ympäristössä asuu lähes viidennes suomalaisista, sillä 20 kilometrin säteellä Marja-Vantaasta asuu yli miljoona asukasta.– Marja-Vantaan alueella järjestettävät Asuntomessut on hieno mahdollisuus esitellä pientaloasumista urbaanissa ympäristössä, kommentoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.– Vantaalle Asuntomessujen järjestäminen on mahdollisuus saada matkailullista ja elinkeinopoliittista nostetta sekä kehittää asumista ja vauhdittaa Marja-Vantaan alueen toteuttamista, miettii Marja-Vantaan projektijohtaja Reijo Sandberg.Ekologisuutta ja innovatiivisia ratkaisujaVuonna 2014 liikenteelle avautuva Kehärata luo hyvät edellytykset joukkoliikenteeseen tukeutuvaan ja kevyttä liikennettä suosivaan asumiseen Marja-Vantaalla. Alueesta suunnitellaan myös pyöräilykaupunkia, joka sisältäisi muun muassa pikapyörätiet vilkkaille työmatkareiteille Aviapolikseen ja sen läpi Tikkurilaan, Martinlaaksoon ja Myyrmäkeen.Asuntomessujen luonteeseen kuuluvaa uusien ekologisten ja innovatiivisten ratkaisuiden käyttöönottoa pyritään edistämään myös yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.– Aalto-yliopiston kanssa onkin jo aloitettu neuvottelut poikkitieteellisestä yhteistyöstä tulevan asuntomessualueen kehittämiseksi, kertoo Sandberg.Osa vuosittaista Asuntomessujen ketjuaVantaalla on järjestetty Asuntomessut kerran aikaisemmin. Vuoden 1977 messuilla Varistossa oli esillä yhtiömuotoisia korttelikohtaisia pientaloratkaisuja. Alueelle rakennettiin myös liikuntarajoitteisten asumiseen soveltuvia asuntoja.Suomen Asuntomessut järjestää vuosittain asuntomessutapahtuman, jonka tarkoituksena on lisätä asumiseen, rakentamiseen, sisustukseen ja pihoihin liittyvää tietoa, tuoda esille asuntorakentamisen uusia ajatuksia ja innovaatioita, parantaa asuntosuunnittelun ja -rakentamisen laatua sekä herättää yleistä asuntopoliittista keskustelua.Messupaikkakuntaa valittaessa Suomen Asuntomessut pitää tärkeimpinä tekijöinä kunnan vahvaa tahtoa ja sitoutumista, luontaista asuntotarvetta, messualueen omaleimaisuutta ja yleistä kiinnostavuutta. Lisäksi valintaan vaikuttavat kunnan määrittelemät asuntopoliittiset ja kaupunkirakenteelliset tavoitteet ja teemat.­ – Vantaalla messupaikkakunnalle asettamamme tavoitteet täyttyvät hyvin. Erityisesti monipuolinen joukkoliikenne on Marja-Vantaan etu. Olemme tyytyväisiä, että messuratkaisu on voitu tehdä pitkällä aikavälillä, sillä siten saamme sisällön suunnittelulle runsaasti aikaa, Heiskanen perustelee.
201212_33171.jpg
Tulikivi-kiukaat tuovat saunan osaksi sisustusta
Tulikivi-kiukaat tuovat saunan osaksi kodin sisustusta. Tulikivi-kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen, hyviin löylyihin ja puhtaaseen palamiseen. Kiukaiden suuri kivitila varmistaa pehmeät löylyt ja tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti, ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.Tulikivi-sähkökiukaissa voit ohjata saunatilan lämpötilaa sekä kivitilan lämpötilaa. Kivitilan lämpötilan ohjaaminen pitää kiukaan kivet tasaisen lämpiminä ja antaa jo matalissa saunatilan lämpötiloissa miellyttävän kosteat löylyt.Tulikiven puukiukaissa suuri lasiluukku avaa esteettömän näkymän tulipesän liekkeihin ja tuo tulen tunnelmallisen valon löylyhuoneeseen.Tutustu Tulikivi-kiukaat mallistoon
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20191_55859.jpg
Pyydä tarjous ja osallistu ilmaisen kattoremontin arvontaan!
Vesivekin paikalliset pojat eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Tehokas konsepti sekä ammattitaitoiset työmiehet rakentavat uuden katon säältä suojaan päivässä, joten kylmyys ei iske pirttiin pakkasellakaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton