• Etusivu
  • Talo

Mullaton vaihtoehto eli mullanvaihto historiaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2018
20101_19748.jpg

Vesiviljely eli hydroviljely

Hydroviljely on vielä melko vähän käytetty huonekasvien viljelytapa. Siinä multa korvataan kokonaan puhtaalla kevytsoralla. Kastelu helpottuu ja mullanvaihto jää historiaan. Hydroviljelyssä olevat viherkasvit soveltuvat erityisen hyvin julkisiin ja liiketiloihin. Ne sopivat mainiosti myös allergiselle, joka voi saada oireita kasvin mullassa majailevista itiöistä.

Kevytsoraa mullan tilalle

Hydro- eli vesiviljelyssä kasvi kasvaa täysin mullattomasti, pelkässä kevytsorassa, joka varastoi vettä ja tarjoilee sen kasvin juurille. Se säilyttää koostumuksensa, ei maadu eikä tiivisty. Tiivistyneessä mullassahan kasvin juuriston hapensaanti huononee. Myös mullan liikakastelu heikentää juurien hapensaantia ja kuntoa.

Kevytsoran on oltava puhdasta ja hajutonta, eli rakennusteollisuuden käyttämä kevytsora ei sovellu tähän käyttöön. Kuumentamalla steriloidusta sorasta häviävät kaikki mikrobit ja muut taudin aiheuttajat. Kevytsoran raekoko valitaan istutettavan kasvin mukaan; pienille kasveille raekokoa 4-8 mm, suuremmille 8-16 mm.

Pienet tuholaiset eivät pääse lisääntymään kevytsorassa kuten mullassa. Siinä ei myöskään muhi homeiden tai muiden sienten itiöitä, joten se sopii kasvualustaksi allergikkojen kotiin.

1. ulkoruukku, 2. puhdas kevytsora, 3. reiällinen viljelyruukku, 4. kasvi, 5. vesitasomittari, 6. vesitila
1. ulkoruukku, 2. puhdas kevytsora, 3. reiällinen viljelyruukku, 4. kasvi, 5. vesitasomittari, 6. vesitila

Kevytsoraa ei tarvitse vaihtaa. Sitä voi huuhtoa, jos pinnalle on kertynyt suoloja. Myös kasteluvälejä voidaan harventaa, sillä kevytsora imee kosteutta ja luovuttaa sitä kasville vähitellen. Sora huuhdellaan ja kuivatetaan ennen istuttamista.

Ruukut valittava oikein

Istutusruukkuina kannattaa käyttää nimenomaan hydroviljelyyn tarkoitettuja ruukkuja. Ulkoruukun on oltava paitsi vedenpitävä, myös valoa läpäisemätön. Se voi olla muutamaa senttiä suurempi kuin sisempi viljelyruukku. Viljelyruukun on oltava reiällinen. Vesitasomittari asetetaan viljelyruukkuun, ja sen on oltava oikean mittainen. Mittarit on standardoitu viljelyruukkujen koon mukaan.

Istuttaminen

Hydroviljelyyn sopivat lähes kaikki kasvit. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii kasvin, joka on alusta asti kasvanut hydroviljelyssä. Vesilasissa juurrutetut pistokkaat sopivat myös mainiosti. Suuria kasveja on tuettava, kunnes juuret ovat kasvaneet ja sitovat kasvin itse. Jos kasvi on kasvanut mullassa, on juurista ennen istuttamista pestävä huolellisesti multa pois. Samalla poistetaan huonot juuret. Kasvi voi olla yön yli vesiämpärissä, jotta sen nestejännitys on istutettaessa mahdollisimman hyvä.

Viljelyruukku täytetään puhtaalla kevytsoralla, johon puhdasjuurinen kasvi istutetaan, samaan syvyyteen kuin multaistutuksessakin. Ruukku laitetaan ulkoruukun sisälle. Vettä annetaan vesitasomittarin optimiin saakka.

Kasvi sijoitetaan pariksi viikoksi suojaan auringolta ja sumutellaan tarvittaessa. Vaarana on, että kasvi kuivuu ennen kuin hydroviljelyjuuret ovat kunnolla kasvaneet. Kasvin voi myös sulkea ruukkuineen puhtaaseen, läpinäkyvään muovipussiin.

Kasteluvirheet vähenevät

Kasvien vedenkulutusta tarkkaillaan ruukussa olevan vesitasomittarin avulla. Se näyttää veden korkeuden astiassa. Kastelutarpeen määrittäminen on siis äärimmäisen helppoa: vettä lisätään vasta, kun mittari näyttää veden olevan minimitasossa – ei yhtään aikaisemmin. Kasteluvälit voivat siis pidentyä, eikä haittaa vaikka vesi olisi muutaman päivän ajan kokonaan loppu: Alin sorakerros toimii vesivarastona. Se johtaa kosteutta juuristolle. Kun vesivarasto on tyhjentynyt, alkaa kevytsora kuivua hitaasti ylhäältä alaspäin, joten kosteutta riittää juuristolle vielä pariksi päiväksi. Keskimäärin kastelua tarvitaan 3-4 viikon välein.

Kädenlämpöinen kasteluvesi kaadetaan soran päälle kasvin tyvelle. Vesi valuu soran läpi ruukun pohjalle. Erillistä kasteluputkea ei hydroviljelyssä tarvita.

Vettä on annettu tarpeeksi, kun veden pinta on optimi-tasolla. Aurinkoisella ikkunalla olevat ja paljon vettä kuluttavat kasvit tai pidemmälle lomalle lähdettäessä voidaan kastella maksimi-merkkiin asti. Maksimiin asti kasteltaessa vedenpinta nousee alimmaisten juurien tasolle. Tätä kasvit sietävät vain hetkellisesti.

Kasvukaudella kasvien vedentarve on suurempaa kuin talvella lepokautena, jolloin kasteluväli voi siis pidentyä ja kasteluveden määrää voi vähentää.

Sadevesi ei sovi hydroistutuksille. Se on hieman hapanta ja liian pehmeää.

Pitkät lannoitusvälit

Markkinoilta löytyy nimenomaan vesiviljelyyn tarkoitettuja pitkävaikutteisia lannoitteita. Mm. Substral Kasviravinne soveltuu erinomaisesti vesiviljelyyn. Ravinnetta annostellaan 1/4 -korkillista yhteen litraan vettä. Ravinneliuos vaihdetaan noin kolmen kuukauden välein. Samalla kannattaa suihkuttaa kasvin juuret ja kevytsora.

Muu hoito

Muuten kasvia hoidetaan kuten mullassa kasvavaa kasvia: kuivassa huoneilmassa olevia kasveja voi sumutella ja lehdet pyyhitään tarvittaessa puhtaaksi pölystä. Lehtikiilto-spraytä ja -pyyhkeitä voi käyttää normaalisti.

20101_19743.jpg

Kevytsoraan istutettu ylikukkinut kasvi on helppoa vaihtaa toiseen. Jotkut kasvit kasvattavat nopeasti suuren juuriston, joten ruukku saattaa käydä ahtaaksi. Tällöin se vaihdetaan suurempaan ruukkusettiin. Samalla juuria voi hieman leikata.

Hydroviljelyyn sopivia huonekasveja

Hyviä hydroviljelykasveja ovat mm. flamingonkukat (Anthurium), tuonenkielo (Aspidistra elatior), nukkumaijat (Calathea), kissukset (Cissus), amatsoninlilja (Eucharis amazonica), viikunat (Ficus), timanttiananakset (Guzmania), muratit (Hedera), kentiapalmut (Howea), posliinikukat (Hoya), jättipeikonlehti (Monstera deliciosa), muorinkukat (Peperomia), piileat (Pilea), paavalinkukat (Saintpaulia), anopinkielet (Sansevieria), viirivehkat (Spathiphyllum), juorut (Tradescantia), jukat (Yucca), palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia), kaktukset ja orkideat.

Tomaatin ja chilin kasvatus onnistuu myös mainiosti hydrona. Kasvuvauhdin ja maun kerrotaan parantuvan vesiviljelyn avulla...

Rionjuoru (Tradescantia fluminensis)
Rionjuoru (Tradescantia fluminensis)

Kasveja voi istuttaa myös suurempaan altaaseen. Ryhmään istutetaan usein vähintään yksi kukkiva kasvi.

Syklaami (Cyclamen persicum), joulutähti (Euphorbia pulcherrima), pelargoniat (Pelargonium) ja atsaleat (Rhododendron) eivät viihdy hydroviljelyssä. Korkeita ja painavia kasveja ei tahdo saada tuettua kevytsoraan, joten niitäkin kannattaa välttää.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20139_36281.jpg
Kevytbetoniruuvit KBRM ja KBRM P
Sormat kevytbetoniruuvi KBRM on huokoisiin materiaaleihin, kuten kevytbetoniin (Siporex) ja kevytsoraharkkoon (Leca) tarkoitettu kiinnike, joka voidaan asentaa ilman esiporausta. Saatavana versiot uppokannalla ja kupukannalla.
202110_73276.jpg
Kiinteistön omistaja on vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta
Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?
20151_42096.jpg
Paloluokiteltuihin rakenteisiin uutuuslevy
Tiesitkö, että Gyprocin kevytrakennejärjestelmillä voidaan kipsilevyrakenteita käyttäen saavuttaa lähes kaikki palovaatimukset? Kipsilevyn palonsuojaominaisuudet perustuvat levyyn kemiallisesti sitoutuneeseen veteen, jota Gyproc-levyssä on jopa 20 %. Levyissä oleva vesi höyrystyy hitaasti kun palosta vapautuva energia tunkeutuu kipsilevyyn. Näin kipsilevy estää levyn toisella puolella olevien rakenteiden sekä aineiden voimakkaan kuumentumisen palon sattuessa.
20086_11527.jpg
Muuta Suvilahteen!
Kaikkiin Vaasan asuntomessuille rakennettaviin kohteisiin ei suinkaan ole vielä asukasta tiedossa. Myynnissä on asuntoja erillispientaloissa ja kerrostaloissa. Kaikki meren välittömässä tuntumassa. Tässä poimintoja katukuvan myyntikylteistä.
20182_51790.jpg
Tervetuloa Raksaan 9.-11.3.2018
Rakentamisen ja remontoinnin suurtapahtuma Raksa järjestetään Lahden Messukeskuksessa 9.-11. maaliskuuta. Tapahtumasta löytyy tuote- ja palvelutarjontaa pien-, rivi- ja kerrostaloasukkaille sekä uudisrakentajille ja mökin kunnostajille. Messujen teemoina ovat Tee-se-itse DIY, piha & terassi sekä mökki & sauna. Isäntänä tapahtumassa nähdään tuttu remonttimies Jorma Piisinen ja emäntänä toimittaja ja bloggaaja Laura Ruohola.
16_P_30718.jpg
Sähkötarvikkeiden
Sähkötarvikkeiden tukkumyynnin kuluvan vuoden arvo oli syyskuun lopussa oli 556 M€, mikä on 3,7 % suurempi kuin edellisvuonna. Myynnin lasku taittui nousuksi loppukeväästä ja kolmannella neljänneksellä myynti kasvoikin jo 9,5 % edellisen vuoden vastaavaan kauteen verrattuna.Matalaenergiarakentaminen tulee lisäämään sähköistysratkaisujen kysyntää tulevaisuudessa, sillä energian säästö vaatii talotekniikan tarkkaa ohjausta. Sähkölämmityksen ennakoidaan korvaavan putkistoihin perustuvat erilliset lämmitysjärjestelmät, sillä lämmitystarpeen vähetessä niihin ei ole tarpeen investoida.- Sähkö on kilpailukykyisin ratkaisu lämmitykseen sekä luonnon että kukkaron kannalta. Lämpöä saadaan täsmälleen tarpeen mukaan ja lämmitys on ohjattavissa yhdessä muun talotekniikan kuten ilmanvaihdon kanssa, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari sanoo.Lisätiedot: Tarja Hailikari, toimitusjohtaja, Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry (SSTL). Puh. 040 7358673, etunimi.sukunimi@sstl.fiSuomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry (SSTL) on toiminut vuodesta 1931 ja sen jäseninä on 12 sähkötukkuliikettä sekä 45 valmistajaa ja maahantuojaa. Tukuilla on eri puolilla maata 120 myyntipistettä, joissa palvelee noin 1200 työntekijää. SSTL pitää yllä alan yhteistä yli 210.000 tuotetta käsittävää Sähkönumerot.fi-tuotetietopalvelua sekä tuottaa useita myyntitilastoja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton