Mullaton vaihtoehto eli mullanvaihto historiaan
Vesiviljely eli hydroviljely
Hydroviljely on vielä melko vähän käytetty huonekasvien viljelytapa. Siinä multa korvataan kokonaan puhtaalla kevytsoralla. Kastelu helpottuu ja mullanvaihto jää historiaan. Hydroviljelyssä olevat viherkasvit soveltuvat erityisen hyvin julkisiin ja liiketiloihin. Ne sopivat mainiosti myös allergiselle, joka voi saada oireita kasvin mullassa majailevista itiöistä.
Kevytsoraa mullan tilalle
Hydro- eli vesiviljelyssä kasvi kasvaa täysin mullattomasti, pelkässä kevytsorassa, joka varastoi vettä ja tarjoilee sen kasvin juurille. Se säilyttää koostumuksensa, ei maadu eikä tiivisty. Tiivistyneessä mullassahan kasvin juuriston hapensaanti huononee. Myös mullan liikakastelu heikentää juurien hapensaantia ja kuntoa.
Kevytsoran on oltava puhdasta ja hajutonta, eli rakennusteollisuuden käyttämä kevytsora ei sovellu tähän käyttöön. Kuumentamalla steriloidusta sorasta häviävät kaikki mikrobit ja muut taudin aiheuttajat. Kevytsoran raekoko valitaan istutettavan kasvin mukaan; pienille kasveille raekokoa 4-8 mm, suuremmille 8-16 mm.
Pienet tuholaiset eivät pääse lisääntymään kevytsorassa kuten mullassa. Siinä ei myöskään muhi homeiden tai muiden sienten itiöitä, joten se sopii kasvualustaksi allergikkojen kotiin.
Kevytsoraa ei tarvitse vaihtaa. Sitä voi huuhtoa, jos pinnalle on kertynyt suoloja. Myös kasteluvälejä voidaan harventaa, sillä kevytsora imee kosteutta ja luovuttaa sitä kasville vähitellen. Sora huuhdellaan ja kuivatetaan ennen istuttamista.
Ruukut valittava oikein
Istutusruukkuina kannattaa käyttää nimenomaan hydroviljelyyn tarkoitettuja ruukkuja. Ulkoruukun on oltava paitsi vedenpitävä, myös valoa läpäisemätön. Se voi olla muutamaa senttiä suurempi kuin sisempi viljelyruukku. Viljelyruukun on oltava reiällinen. Vesitasomittari asetetaan viljelyruukkuun, ja sen on oltava oikean mittainen. Mittarit on standardoitu viljelyruukkujen koon mukaan.
Istuttaminen
Hydroviljelyyn sopivat lähes kaikki kasvit. Helpoimmalla pääsee, kun hankkii kasvin, joka on alusta asti kasvanut hydroviljelyssä. Vesilasissa juurrutetut pistokkaat sopivat myös mainiosti. Suuria kasveja on tuettava, kunnes juuret ovat kasvaneet ja sitovat kasvin itse. Jos kasvi on kasvanut mullassa, on juurista ennen istuttamista pestävä huolellisesti multa pois. Samalla poistetaan huonot juuret. Kasvi voi olla yön yli vesiämpärissä, jotta sen nestejännitys on istutettaessa mahdollisimman hyvä.
Viljelyruukku täytetään puhtaalla kevytsoralla, johon puhdasjuurinen kasvi istutetaan, samaan syvyyteen kuin multaistutuksessakin. Ruukku laitetaan ulkoruukun sisälle. Vettä annetaan vesitasomittarin optimiin saakka.
Kasvi sijoitetaan pariksi viikoksi suojaan auringolta ja sumutellaan tarvittaessa. Vaarana on, että kasvi kuivuu ennen kuin hydroviljelyjuuret ovat kunnolla kasvaneet. Kasvin voi myös sulkea ruukkuineen puhtaaseen, läpinäkyvään muovipussiin.
Kasteluvirheet vähenevät
Kasvien vedenkulutusta tarkkaillaan ruukussa olevan vesitasomittarin avulla. Se näyttää veden korkeuden astiassa. Kastelutarpeen määrittäminen on siis äärimmäisen helppoa: vettä lisätään vasta, kun mittari näyttää veden olevan minimitasossa – ei yhtään aikaisemmin. Kasteluvälit voivat siis pidentyä, eikä haittaa vaikka vesi olisi muutaman päivän ajan kokonaan loppu: Alin sorakerros toimii vesivarastona. Se johtaa kosteutta juuristolle. Kun vesivarasto on tyhjentynyt, alkaa kevytsora kuivua hitaasti ylhäältä alaspäin, joten kosteutta riittää juuristolle vielä pariksi päiväksi. Keskimäärin kastelua tarvitaan 3-4 viikon välein.
Kädenlämpöinen kasteluvesi kaadetaan soran päälle kasvin tyvelle. Vesi valuu soran läpi ruukun pohjalle. Erillistä kasteluputkea ei hydroviljelyssä tarvita.
Vettä on annettu tarpeeksi, kun veden pinta on optimi-tasolla. Aurinkoisella ikkunalla olevat ja paljon vettä kuluttavat kasvit tai pidemmälle lomalle lähdettäessä voidaan kastella maksimi-merkkiin asti. Maksimiin asti kasteltaessa vedenpinta nousee alimmaisten juurien tasolle. Tätä kasvit sietävät vain hetkellisesti.
Kasvukaudella kasvien vedentarve on suurempaa kuin talvella lepokautena, jolloin kasteluväli voi siis pidentyä ja kasteluveden määrää voi vähentää.
Sadevesi ei sovi hydroistutuksille. Se on hieman hapanta ja liian pehmeää.
Pitkät lannoitusvälit
Markkinoilta löytyy nimenomaan vesiviljelyyn tarkoitettuja pitkävaikutteisia lannoitteita. Mm. Substral Kasviravinne soveltuu erinomaisesti vesiviljelyyn. Ravinnetta annostellaan 1/4 -korkillista yhteen litraan vettä. Ravinneliuos vaihdetaan noin kolmen kuukauden välein. Samalla kannattaa suihkuttaa kasvin juuret ja kevytsora.
Muu hoito
Muuten kasvia hoidetaan kuten mullassa kasvavaa kasvia: kuivassa huoneilmassa olevia kasveja voi sumutella ja lehdet pyyhitään tarvittaessa puhtaaksi pölystä. Lehtikiilto-spraytä ja -pyyhkeitä voi käyttää normaalisti.
Kevytsoraan istutettu ylikukkinut kasvi on helppoa vaihtaa toiseen. Jotkut kasvit kasvattavat nopeasti suuren juuriston, joten ruukku saattaa käydä ahtaaksi. Tällöin se vaihdetaan suurempaan ruukkusettiin. Samalla juuria voi hieman leikata.
Hydroviljelyyn sopivia huonekasveja
Hyviä hydroviljelykasveja ovat mm. flamingonkukat (Anthurium), tuonenkielo (Aspidistra elatior), nukkumaijat (Calathea), kissukset (Cissus), amatsoninlilja (Eucharis amazonica), viikunat (Ficus), timanttiananakset (Guzmania), muratit (Hedera), kentiapalmut (Howea), posliinikukat (Hoya), jättipeikonlehti (Monstera deliciosa), muorinkukat (Peperomia), piileat (Pilea), paavalinkukat (Saintpaulia), anopinkielet (Sansevieria), viirivehkat (Spathiphyllum), juorut (Tradescantia), jukat (Yucca), palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia), kaktukset ja orkideat.
Tomaatin ja chilin kasvatus onnistuu myös mainiosti hydrona. Kasvuvauhdin ja maun kerrotaan parantuvan vesiviljelyn avulla...
Kasveja voi istuttaa myös suurempaan altaaseen. Ryhmään istutetaan usein vähintään yksi kukkiva kasvi.
Syklaami (Cyclamen persicum), joulutähti (Euphorbia pulcherrima), pelargoniat (Pelargonium) ja atsaleat (Rhododendron) eivät viihdy hydroviljelyssä. Korkeita ja painavia kasveja ei tahdo saada tuettua kevytsoraan, joten niitäkin kannattaa välttää.