• Etusivu
  • Rakentaminen

Mittamieheksi oppisopimuksella? Näin se onnistuu – tutustu Antin kokemukseen!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.12.2023
20223_77511.jpg

Rakennusmittaukset ovat rakennusprojektin onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä, mutta osaavista mittamiehistä on pula. Oppisopimuskoulutus olisi monelle hyvä työelämälähtöinen tapa opiskella mittamiehen ammatti. Oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen työkokemusta. Näin teki mittamies Antti Linde, joka suoritti Talorakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2021 oppisopimuksella reilusti alle vuodessa.

Ennen mittamiestöitä Antti Linde työskenteli sähkönjakelu- ja tietoliikenneurakoinnissa sekä viherrakentamisessa. Jo näissä töissä Antin tuli seurattua mielenkiinnolla mittamiesten työskentelyä:

– Erään koulun pihamaata rakentaessa tutustuin mittamieheen, joka oli töissä Mittaus Pesonen Oy:ssä. Aloin kysellä tarkemmin hänen työstään. Keskustelujen pohjalta innostuin hommasta kovasti ja vaihdoin sitten itsekin Mittaus Pesoselle töihin joulukuussa 2019. Työt alkoivat takymetrin käytön tehoperehdytyksellä ja mittausosaaminen parani pikkuhiljaa käytännön kautta, Linde kertoo ja jatkaa:

– Virallinen todistus osaamisesta kuitenkin puuttui ja aloin etsiä koulutusmahdollisuuksia. Silmiini osui Työtehoseuran mittamieskoulutus TE-palveluiden nettisivuilla. Koska en ollut työtön, en voinut siihen kuitenkaan hakeutua. Sen sijaan otin suoraan yhteyttä kouluttaja Toni Honkaseen ja solmin oppisopimuksen työnantajani ja TTS:n kanssa.

Antti Lindeä haastatteli TTS Työtehoseuran opinto-ohjaaja Johanna Girod:

Oppisopimus joustava tapa kehittää osaamista

Antti pitää oppisopimusta joustavana tapana kehittää osaamista:

– Oppisopimus oli minulle hyvä koulutusmuoto, koska minulla oli alan työpaikka ja pääosa opiskelusta tapahtui työpaikalla työpaikkaohjaan ohjauksessa mestari-kisälli-mallilla. Lisäksi osallistuin lähiopiskelupäiviin TTS:ssä Vantaalla. Opiskelin lähipäivissä asioita, joita tarvitsin tutkinnon suorittamiseen ja joissa tarvitsin vielä lisäosaamista. Ammatin vaatiman osaamisen osoitin sitten näytöissä käytännön työtehtävissä, Linde kertoo.

Mittamiehen työ mielenkiintoista ja vaihtelevaa

Antti kertoo, että hänen työnsä Mittaus-Pesonen Oy:ssä on mielenkiintoista ja vaihtelevaa:

– Työssä kiehtoo rakentamisen ja mittaamisen kombinaatio. Yksikään työpäivistäni ei ole samanlainen ja osaamiseni kehittyy päivittäin, koska liikun rakennusliikkeiden eri työmailla ja mittaukseen käytettävä tekniikka kehittyy jatkuvasti, Linde kertoo.

Mittauksesta riippuen käytetään erilaisia mittausvälineitä, joiden oikeaoppinen käyttäminen ja toimintaperiaatteiden tunteminen on olennaista mittausten onnistumisen ja laadun kannalta:

– Mittamiehen pitää hallita laaja-alaisesti piirustukset ja mittaustyössä tarvittava laskenta kuten taso- ja korkeusgeometria. Käytössä olevat atk-pohjaiset mittalaitteet mahdollistavat laserintarkat mittaustulokset. Mittaustuloksia käsitellään puolestaan erilaisilla CAD-suunnitteluohjelmistoilla, Linde kertoo.

Mittaustyö tarkkuutta ja hermoja vaativaa työtä

Antti työskentelee paljon elementtitalotyömailla ja valottaa oman työnsä merkitystä:

– Nykyisten rakennusmenetelmien takia mittausten pitää olla hyvin tarkkoja. Oikein tehdyllä mittauksella saadaan kaikille rakenteille osoitettua tarkka sijainti ja kohtaavat rakenteet osuvat varmasti kohdilleen. Näin vältetään kalliit virheet ja lisäksi säästetään muun muassa elementtien saumauksessa. Nykyaikaisen mittalaitteiden ja ohjelmistojen avulla turha työ saadaan karsittua pois ja työstä saadaan tehokasta, Linde kertoo.

Lisäksi työssä vaaditaan lehmän hermoja ja taitoa ennakoida tilanteita työmaalla:

– Mittamiehellä tulee olla stressinsietokykyä ja rauhallinen toimintatyyli – äkkipikainen ei pärjää. Pitää olla työmaan lukemisen taito ja toimia jouhevasti yhteistyössä työmaajohdon, suunnittelijoiden ja muiden työntekijöiden kanssa. Sitkeydestäkin on hyötyä, koska mittamies joutuu puskemaan oman työnsä muiden työn lomaan, Linde kertoo.

Hyvä fyysinen kunto ja ketteryys eduksi

Työ edellyttää myös hyvää kuntoa ja ketteryyttä:

– Mittamies liikkuu yleensä yksin ja joutuu roudaamaan kamoja repussa helposti 30 kilon edestä. Lisäksi polvet voivat rasittua, kun joutuu olemaan kyykyssä tai selkä vihoitella, koska mittaaminen on staattista homma. Työmaalla saa olla vähän pöllön silminä koko ajan, ettei epähuomiossa putoa tai kompastu, Linde kertoo.

Antti innostui opiskelusta oppisopimuksella niin, että jatkoi suoraan Talonrakennusalan erikoisammattitutkintoon samalla systeemillä. Tavoitteena on valmistua vuoden 2022 aikana. Muutaman vuoden kuluttua Antti voisi vielä harkita ammattikorkeakouluopintoihin hakeutumista. Se avaisi lisäovia työskennellä muillakin rakentamisen osa-alueilla. Mutta mittamiehenäkin Antilla on monta mielenkiintoista asiaa, joihin tulevaisuudessa voisi perehtyä, kuten laserkeilaus ja dronen hyödyntäminen mittaamisessa.

Info

Info

TTS Työtehoseuran mittamieskoulutus (Talonrakennusalan AT)

Talonrakennusalan ammattitutkinnon suorittaminen oppisopimuksena sopii sinulle, joka työskentelet rakennusalalla ja haluat syventää ammattitaitoasi.

Opinnot suunnitellaan sinulle henkilökohtaisesti. Suunnitelmassa huomioidaan sinun aikaisempi osaaminen, tutkinnot, koulutus ja työkokemus. Sovimme kanssasi lähi- ja etäopiskelusta, työssä oppimisesta sekä tutkinnon suorittamisesta näyttöinä käytännön työtehtävissä.

Koulutuksen sisältö:

  • Mittauksen perusteet
  • Mittalaitteiston perusteellinen harjoittelu, sis. taso-, viivalaserin, vaaituskojeen ja takymetrin
  • Digiopinnot sis. tietokoneen perusteet, MS Office, CADS ja 3D Win
  • Infra- ja talonrakennusmittaukset
  • Työssäoppiminen rakennustyömaalla

Koulutukseen sisältyvät:

  • Opiskeluaikainen Valttikortti
  • Työturvallisuuskortti
  • EA-koulutus
  • Tieturvakortti
Rakentaminen
työmaa
koulutus
kurssit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43262.jpg
Unelma-ammatti rakennusalalta?
Jäikö Sinulta tutkinto aikanaan suorittamatta vai jäikö se kesken? - Nyt on aika hankkia se!NAO-koulutus 20 - 29 vuotiaille ja ENO-koulutus 30 - 50 vuotiaille.Molemmat koulutusohjelmat valmistavat tutkintoon tai sen osaan. Koulutukset toteutetaan hyvin käytännönläheisesti. Opinnoissa otetaan huomioon aikaisempi ja muulta hankkimasi osaaminen.
20195_57738.jpg
Uutta osaamista rakennusalan yritykseen
Kun työmaalla tarvitaan uusia osaajia tai nykyisten työntekijöiden osaaminen vaatii päivitystä, oppisopimuskoulutus ja RekryKoulutus ovat hyvät vaihtoehdot.
Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
Asbestin poisto ulkoseinästä
Asbestilainsäädäntö – mitä pitää huomioida?
Suomessa toteutetaan jatkuvasti asbestipurkuja normaalina purkuna ja ihmiset altistuvat asbestille täysin turhaan. Asbestilainsäädäntö velvoittaa, että kiinteistön omistajan, rakennuttajan tai muun rakennustyötä valvovan velvollisuus on ennen korjaustöihin ryhtymistä selvittää, onko rakennuksessa asbestia. Selvitettävä on sen lisäksi, missä kohtaa rakenteissa sitä tarkkaan ottaen on, mikä on asbestin laatu ja pölyävyys sekä suositus jatkotoimenpiteistä. Velvoite koskee myös koneiden purkutöitä sekä kiinteistöjen huoltoa- ja kunnossapitoa eli töitä, joilla ei varsinaisesti ole tekemistä rakennusalan kanssa.
20201_61928.jpg
RAKSAVIRTAA saa korjausrakennus-työmaan virtaamaan
Työtehoseura (TTS) ja Tampereen yliopisto ovat kehittäneet parin viime vuoden ajan korjausrakennustyömaan toimintaa, tuottavuutta ja työhyvinvointia Raksavirtaa-hankkeessa. Taustana kehittämiselle oli Lean-ajattelu, josta kehitettiin työmaan virtautusmalli. Mallia on testattu pilottina Consti:n korjausrakennustyömailla, viimeksi HOAS:n isossa perusparannuskohteessa Helsingin Kannelmäessä. Mukana hankkeen ohjausryhmässä ovat olleet myös mm. Rakennusteollisuus RT ja Rakennusliitto. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto ja Hämeen Ely.
20206_65621.jpg
5 syytä opiskella rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinto
Arvostetut Työmaapäällikkökoulutus (RET) ja Työnjohtokoulutus (REAT) ovat työn ohessa suoritettavia virallisia tutkintokoulutuksia. Suoritettava tutkinto on Rakennusalan Työmaajohdon erikoisammattitutkinto. Molemmat tutkinnon on tarkoitettu työn ohessa suoritettaviksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton