• Etusivu
  • Rakentaminen

Miksi vedeneristys on tärkeimpiä asioita terveessä talossa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.12.2023
Vesieristys

Märkätilat ovat rakennuksessa veden ja vesihöyryn rasitetuimpia tiloja. Sen takia tarvitaan tiivis vedeneristys, joka pitää kosteudet märkätilan puolella. Lattialämmitys ja toimiva ilmastointi kuivattavat märkätilat käytön jälkeen. Kiinnostaako alan koulutus? Tutustu koulutustarjontaan täällä!

Mihin vedeneristys kuuluu tehdä?

Pesuhuoneessa tulee tehdä vedeneristys seiniin ja lattioihin, saunassa vedeneristys lattiaan, nosto seinälle 100-150 mm. Saunassa paneloinnin takana oleva alumiinipaperi toimii höyrysulkuna ja alhaalta se on liitettävä lattian vedeneristeen nostoon vesitiivisti.

Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneritykset ovat hometalojen syntymisen suurimpia syitä.

Kodinhoitohuoneen ja WC:n lattiaan tulee tehdä vedeneriste ja nosto noin 50-100 mm, olipa tiloissa kaivoa tai ei (RIL 107/2012 ja RT-84-11093). Eteisessä, jossa on kurasyöppö (ruostumaton teräksinen seinäkaivo), lattia vedeneristetään ja seinä eristetään 1200 mm korkeudelle ja 1500 mm pituiselle alueelle (RIL 107/2012 ja RT 84-11093). Huonosti tehdyt märkätilojen vedeneritykset ovat hometalojen syntymisen suurimpia syitä.

Asiakkaan tehtäviä vedeneristystöissä

Asiakkaan tulisi käyttää vedeneristystöissä sertifioituja asentajia ja valvojia. Asiakkaan olisi syytä tarkistaa urakoitsijaa valitessaan, onko märkätila-asentajan sertifikaatti voimassa.

Mitä valvojan tulee huomioida vedeneristystöissä?

Valvojan tulisi tarkistaa pohjien suoruus, tasaisuus, lujuus ja tasoitteiden märkätilaan sopivuus. Levyseinissä on tarkistettava rankaväli, seinien ruuvausten oikeellisuus ja levyjen sopivuus märkätiloihin. Myös runkorakenteen koolaus ja ristimitat on tarkistettava. Lattiasta tarkistetaan kosteus, lujuus, tasaisuus, kaadot. Kun pohjat on tarkastettu, voidaan vedeneristäjälle antaa lupa eristää.

Valvojan tulisi tarkistaa pohjien suoruus, tasaisuus, lujuus ja tasoitteiden märkätilaan sopivuus.

Mitä tapoja vesieristykseen on?

Vedeneristyksen yleisin työtapa on primerointi työohjeen mukaisesti kuivumisaikoja noudattaen. Saumakohdat ja läpiviennit nauhoitetaan. Lattian ja seinän rajakohta nauhoitetaan lattian vedeneristyksen yhteydessä. Siveltävien vedeneristeiden ensimmäinen kerros kuivuu 5-6 tunnissa ja yleensä vasta seuraavana päivänä päästään levittämään toinen kerros.

Lopuksi valvoja käy tarkistamassa nauhoitukset, kaivokappaleen osat, kynnysratkaisut, kaadot ja kalvovahvuudet luupilla.

Seinän vedeneristys päätetään alimman laattarivin puoleen väliin ja lattian ja seinän nauhoitus tehdään yleensä lattian vedeneristämisen yhteydessä. Lattiaan sivellään riittävät kerrokset, jotta kalvovahvuusvaatimus täyttyy. Kaivolaippa asennetaan työohjeen mukaisesti. Lopuksi valvoja käy tarkistamassa nauhoitukset, kaivokappaleen osat, kynnysratkaisut, kaadot ja kalvovahvuudet luupilla.

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita

Märkätiloissa yleisesti esiintyviä puutteita on monenlaisia:

  • Levyrakenteiden koolaus saattaa olla liian harva tai vedeneristekerros liian ohut.
  • Vedeneristettävän betonin pintaan saattaa olla jäänyt sementtiliimaa tai pölyä.
  • Tuoteperhe ei välttämättä ole oikea kohteeseen. Betonipinta on voinut jäänyt epätasaiseksi.
  • Kaivoliitos tai kynnys voi olla tehty väärin.
  • Vedeneristeiden komponentit voi olla sekoitettu.
  • Lattiakaivoliitos on tehty väärin.
  • Kuivumisaikoja ei ole noudatettu oikein.
  • Työskentelylämpötilat ovat olleet väärät tai on ollut kiire työvaiheissa, jotka pitäisi tehdä huolella.

Huomioi tämä! Asbestitöitä koskeva laki muuttui vuoden 2016 alusta. Sen mukaan märkätiloissa, jotka on rakennettu ennen vuotta 1994, on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöiden aloittamista. TTS:stä löytyy koulusta niin kartoitukseen kuin asbestin purkutöihin.

TTS Työtehoseura kouluttaa märkätila-asentajia, märkätilavalvojia, asbestikartoittajia ja asbestipurkajia

201910_60715.jpg
Rakentaminen
koulutus
kurssit
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20195_57738.jpg
Uutta osaamista rakennusalan yritykseen
Kun työmaalla tarvitaan uusia osaajia tai nykyisten työntekijöiden osaaminen vaatii päivitystä, oppisopimuskoulutus ja RekryKoulutus ovat hyvät vaihtoehdot.
201512_45087.jpg
Tulityökoulutus uudistuu
Tulityökoulutus sekä katto- ja vedeneris­tysalan tulityökoulutus yhdistyvät 1.1.2016. En­nen vuotta 2016 suoritettu koulutus on voimassa kortissa mainitun ajan ja oikeuttaa tekemään vain kortin mukaisia tulitöitä: tulitöiden turvallisuus­tutkinto oikeuttaa tekemään vain tulitöitä, ja kat­to- ja vedeneristysalan tulitöiden turvallisuustut­kinto vain katto- ja vedeneristysalan tulitöitä.Ilmottaudu koulutukseen tästä!
20223_77511.jpg
Mittamieheksi oppisopimuksella? Näin se onnistuu - tutustu Antin kokemukseen!
Rakennusmittaukset ovat rakennusprojektin onnistumisen kannalta erittäin tärkeitä, mutta osaavista mittamiehistä on pula. Oppisopimuskoulutus olisi monelle hyvä työelämälähtöinen tapa opiskella mittamiehen ammatti. Oppisopimuksella opiskeleva kouluttautuu tehden töitä, nostaen palkkaa ja kerryttäen työkokemusta. Näin teki mittamies Antti Linde, joka suoritti Talorakennusalan ammattitutkinnon vuonna 2021 oppisopimuksella reilusti alle vuodessa.
20219_72547.jpg
Osaajapula vain pahenee, mikä avuksi?
Pahin pula osaajista kohdistuu työnjohtoon. Ulkomailta kaivataan etenkin vaativan tason teknologista osaamista.
20213_69692.jpg
Itseopiskelu yleistyy pätevyyskortti­koulutuksissa - vuorossa muun muassa henkilönostinkortti
Itseopiskelu yleistyy hiljalleen rakennusalan pätevyyskorttikoulutuksissa. Koulutusyhtiö Soprano teki muun muassa henkilönostinkorttikoulutuksesta virtuaalisen.
201311_36988.jpg
Oletko hoitanut lämpöpumppuasi oikein?
Lämpöpumpun hoitoOmistajana kannat päävastuun laitteestasi. Laitteen toimintaa on syytä seurata säännöllisesti, jotta se pysyisi toiminnassa pitkään ja mahdollisiin toimintahäiriöihin pääsee heti kiinni.Varmistaaksesi laitteesi optimaalisen toiminnan sinun on hyvä tarkistaa seuraavat asiat säännöllisesti:Tarkista, että lämmitysjärjestelmä on ilmattu huolellisestiTarkista, että pattereiden ja lattialämmityksen termostaatit ovat täysin auki Tarkista, että kiertovesipumppu on käynnissäTarkista, että lämpöpumpun ulkolämpötila* täsmää todellisen lämpötilan kanssa*Muutaman asteen ero on laitteen ja ulkomittarin näyttämän lämpötilan lukeman hyväksyttävää, mutta jos erot ovat suurempia, tulee ottaa yhteys huoltoon. Varmista ensin, ettei ero lämpötiloissa johdu ulkoisista vaikutuksista kuten auringosta tai ilmastoinnista. Ulkolämpötilan anturi on sijoitettava talon pohjois- tai luoteispuolelle, jottei esimerkiksi aamuaurinko vaikuta siihen.Lue lisää NIBE ilmavesilämpöpumpuistaLue lisää NIBE maalämpöpumpuistaLue lisää NIBE poistoilmalämpöpumpuista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton