• Etusivu
  • Piha

Mikä avuksi, kun piha on rikkakasvien tai sammaleen valtaama?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20204_64174.jpg

Katekerros istutusalueiden multapinnalla vähentää siemenrikkakasvien itämistä ja pidentää kasteluväliä.

Pihan rikkakasvit eivät ilahduta ketään, mutta hyvä uutinen on, että ne on mahdollista saada aisoihin oikeilla hoitotoimenpiteillä. Ota käyttöön hyödylliset vinkit!

Rikkakasvit pois pihasta: Näillä vinkeillä estät rikkakasvien kasvua

Tuulen mukana leviäviltä siemeniltä on mahdotonta täysin välttyä mullantuotannossa, koska monet kasvit tuottavat tuhansittain siemeniä, jotka leviävät helposti pitkiäkin matkoja. Kun siemenet päätyvät kosteaan ja ravinteikkaaseen kasvualustaan, ne alkavat nopeasti itää.

Yksivuotisten rikkakasvien hävittämisessä olennaisinta on huolehtia siitä, etteivät ne pääse siementämään. Siksi rikkakasvit tulisi poistaa kasvualustasta kitkemällä ne nuorina. Myös monivuotiset rikkakasvit voivat levitä kasvualustaan siementen avulla. Niidenkin taimet on tärkeintä kitkeä ajoissa pois, jotta juuret eivät ehdi levitä syvälle kasvualustaan ja jäädä siten pitkäaikaiseksi riesaksi.

Yleisimmin monivuotisia rikkakasveja kasvaakin istutusalueelle siksi, että niiden juuria on jäänyt pohjamaahan. Jos olosuhteet ovat suotuisat rikkakasveille, ne voivat kasvaa uuden kasvualustan läpi jopa metrin syvyydestä.

Lue myös:Toteuta pihaunelmasi – katso hyödylliset vinkit viheralueiden perustamiseen ja hoitoon

Istutukset kannattaa tehdä heti mullan levityksen jälkeen. Kun kattava kasvusto saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, puutarhakasvit kilpailevat tehokkaasti kasvutilasta rikkakasvien kanssa.
Istutukset kannattaa tehdä heti mullan levityksen jälkeen. Kun kattava kasvusto saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, puutarhakasvit kilpailevat tehokkaasti kasvutilasta rikkakasvien kanssa.

Rikkakasvien kasvun ehkäisemiseksi mullan pinta kannattaa harata aurinkoisella säällä ja tehdä istutukset heti mullan levityksen jälkeen. Kun kattava kasvusto saadaan aikaan mahdollisimman nopeasti, puutarhakasvit kilpailevat tehokkaasti kasvutilasta rikkakasvien kanssa ja kitkemisen tarve vähenee.

Kasvualustan päälle on hyvä levittää riittävän paksu katekerros heti istutusalueen perustamisen jälkeen. Näin kate estää tehokkaasti siemenrikkakasvien itämistä.

Tiesitkö? Nurmikoilta ei ole tarpeen kitkeä yksivuotisia rikkakasveja, kuten jauhosavikkaa ja ukontatarta, sillä ne eivät kestä leikkaamista ja kuolevat pois, kun nurmikon leikkaaminen aloitetaan. Ruohonleikkurin terä kannattaa säätää alussa korkeimmalle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioitu.
Nurmikko tarvitsee kasvaakseen paljon valoa, joten se ei pärjää kovin varjoisessa paikassa.
Nurmikko tarvitsee kasvaakseen paljon valoa, joten se ei pärjää kovin varjoisessa paikassa.

Sammal ei viihdy hyväkuntoisella nurmikolla

Sammaleen torjunnassa keskeisintä on pitää huolta nurmikon kasvukunnosta esimerkiksi kalkitsemisella ja lannoituksella. Erilliseen sammaleen poistoon ei ole tarvetta, jos nurmikon kasvuolot saadaan optimaalisiksi, koska tällöin sammal häviää ajan myötä itsekseen.

Lue myös:Sammaloitunut, epätasainen tai huonosti kasvava nurmikko – katso ratkaisut pulmiin

Kovassa kulutuksessa olevan nurmikon kasvualusta voi myös tiivistyä käytössä liikaa, jolloin nurmikon juuristo alkaa voida huonosti ja kasvu heikkenee. Tällöin auttaa kasvualustan ilmaaminen. Kun ilmaaminen yhdistetään karkean hiekan tai esimerkiksi Kekkilä Nurmikonhoitomullan levitykseen, saadaan paras tulos tiivistymisen korjaamiseen.

Jos paikka on kovin varjoinen, nurmikolla ei ole mahdollisuutta voida hyvin. Tällöin kannattaakin valita maanpeitoksi jotain muuta kuin nurmikkoa. Jos alueen ei tarvitse kestää tallausta, sammalpintakin voi olla kaunis vihreä maanpeitto. Mikäli alueen täytyy kestää runsasta kulutusta, hyvä valinta voi olla esimerkiksi kiveys, ja kasvillisuudeksi voidaan laittaa varjossa viihtyviä kasveja omille istutusalueilleen.

Info

Info

Rihmastoa, sieniä tai pahaa hajua mullassa

Hyvä multa sisältää myös mikrobeja, ja sopivissa oloissa erilaiset homeet voivat muodostaa näkyvää kasvustoa kasvualustan pinnalle. On siis aivan normaalia, että esimerkiksi nurmikon pintaan voi joskus kasvaa sienten itiöemiä.

Lue myös:Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

Sienikasvustosta ei ole kasveille haittaa. Mikäli homeiden ulkonäkö häiritsee, kasvualustan pintaa voi sekoittaa. Pinta kuivuu ilmavampana nopeammin ja sienten kasvu heikkenee. Jos mullan pinnalla kasvaa reilusti hometta ja sieniä, kannattaa pohtia, onko kasvualustaa kasteltu liikaa, sillä liiallinen märkyys voi tappaa kasvin.

Mikrobien toiminnasta muodostuvia kaasuja saattaa kertyä suuressa kasassa varastoitavan mullan sisäosiin erityisesti talvella, kun jäisen pinnan takia kaasut eivät pääse vaihtumaan. Keväällä maan sulaessa seurauksena voi olla tilapäinen hajuhaitta, kun kasaa pöyhitään asiakkaalle toimituksen yhteydessä. Haitta on kuitenkin hetkellinen ja häviää muutamissa päivissä kasan levityksen jälkeen. Hajusta ei ole haittaa kasveille.

Lähde: Kekkilä

Piha
kasvit
nurmikko
kasvualusta
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pikkukrookukset nupullaan
Kuun vaiheet ja puutarhanhoito
Puutarhanhoito on kautta historian ollut täynnä perinteitä, uskomuksia ja luonnon tarkkailua. Vaikka moderni teknologia ja tieteellinen tutkimus ovat tuoneet puutarhurin arkeen uusia menetelmiä ja välineitä, osa perinteisistä menetelmistä on säilynyt sukupolvien ajan. Yksi tällaisista vanhoista perinteistä on kuun vaiheiden seuraaminen puutarhatöissä. Vaikka aihetta ei ole laajasti tieteellisesti tutkittu, monet kotipuutarhurit ja osa ammattilaisistakin vannovat kuun vaikutusten nimeen.
Anfi Tauro Golf Gran Canaria
Golfkentän nurmi
Kotipihallako golfia? Noin neljäsataa vuotta sitten, Skotlannissa, St. Andrewsin kaupungin portilla olevan Swilcan Bridgen edustalla kaupunkiin pääsyä odottelevat kalastajat ja muut tuotteitaan tuovat ihmiset alkoivat kehitellä golfin alkumuotoja. Mahtoivatko ymmärtää, millaisen maailmanlaajuisen harrastuksen saivat aikaan? Nyt maailmalla pelataan golfia miljoonien ihmisten voimin tuhansilla kentillä. Meillä täällä Suomessakin on jo yli 180 kenttää. Lisää tulee harrastajamäärien kasvun mukaan, muutama vuodessa. Pelaajia on reilu 150 000.
nurmikko kuvattuna hyvin läheltä ja joku leikkaa nurmikkoa kaukana taustalla
Näin hoidat nurmikkosi oikein: Nurmikon leikkaus
Nurmikon hoito on olennainen osa kauniin ja kestävän pihan ylläpitoa. Hyvin hoidettu nurmikko ei synny sattumalta, vaan vaatii oikeanlaista leikkaamista, lannoitusta, kastelua ja huoltoa.Tässä artikkelissa käymme läpi nurmikon leikkauksen parhaat käytännöt, annamme vinkkejä sammaleen torjuntaan ja opastamme, miten nurmikko uudistetaan tarvittaessa. Olipa tavoitteena tiivis pelinurmi tai luonnonmukainen ketomainen piha, hoitamalla nurmikkoasi oikein voit nauttia vihreästä matosta koko kasvukauden ajan.
20085_10984.jpg
Yhdistele kasveja oman maun mukaan
Yhden lajin istutusten vastapainoksi on nyt trendikästä yhdistellä rohkeasti syötäviä kasveja kukkien joukkoon. Hyvinkin erilaisia kasvilajeja istutetaan samaan astiaan ja istutuksiin haetaan rehevyyttä ja vastakohtia: vastavärejä, vastakkaisia lehtimuotoja, eri tyyppisiä kasvutapoja. Lehtisalaatit, yrtit ja mansikat sopivat mainiosti kesäkukkien joukkoon. Yksittäiset ruukut ja amppelit saa pelastettua sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Värioppia istutusten sommitteluunVärien maailmassa on muutamia perusoppeja ja kikkoja, jotka on mielenkiintoista tuntea, kun lähtee miettimään esimerkiksi ison ruukun kasvivalintoja.
20232_69361.jpg
Kevätkalkitus kannattaa
Liian hapan kasvualusta altistaa sammaleelle ja heikentää kasvien ravinteidenottokykyä. Puutarhan kalkituksella parannat kasvuoloja.
20232_69137.jpg
Kasvihuoneen syksy
Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton