Kukonharja, -pyrstö ja -töyhtö (Celosia)
Kukonharjat (Celosia) ovat revonhäntäkasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu 50 lajia. Kukinnon muotojen perusteella niitä kutsutaan kukonharjaksi (Celosia argentea), kukonheltaksi (C. a. Cristata-ryhmä), kukonpyrstöksi (C.a. Spicata-ryhmä) tai kukontöyhdöksi (C.a. Plumosa-ryhmä).
Kukontöharja on monivärinen, jämäkkä, pystykasvuinen, sekä yksivuotinen koristekasvi, joka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Sen kasvukorkeus on 20-40 cm. Kukonharjoja on käytetty koristekasveina jo satoja vuosia. Sen siemenet kylvetään maaliskuussa ja esikasvatetaan.
Keskustelupalstalla asiaa myös kukonharjoista - lue ja kommentoi!
Kukonharjojen hoito
Kukonharjat viihtyvät parhaiten aurinkoisella (ei paahteessa) tai puolivarjoisella paikalla, tuoreessa, runsasravinteisessa ja ilmavassa kasvualustassa. Sitä tulee kastella säännöllisesti, mutta pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kasteluiden välillä. Kestää myös kuivuutta, mutta ei juurilla seisovaa vettä. Lannoitus miedolla kastelulannoitteella.
Kukonharjat ovat lämmönsuosijoita ja hallanarkoja, joten ne kannattaa siirtää ulos vasta keväthallojen varmasti mentyä ohitse - ja sijoittaa tuulelta suojaisaan paikkaan. Pientä sadetta tai tuultakaan tanakkavartiset kukoharjat eivät kuitenkaan hätkähdä. Kuihtuneet kukat ja lehdet nypitään pois.
Lisäbonuksena mainittakoon, että kukonharjat kestävät hyvin myös maljakossa leikkokukkina!