• Etusivu
  • Piha

Kukonharja, -pyrstö ja -töyhtö (Celosia)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.07.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kukonharjat (Celosia) ovat revonhäntäkasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu 50 lajia. Kukinnon muotojen perusteella niitä kutsutaan kukonharjaksi (Celosia argentea), kukonheltaksi (C. a. Cristata-ryhmä), kukonpyrstöksi (C.a. Spicata-ryhmä) tai kukontöyhdöksi (C.a. Plumosa-ryhmä).

Kukontöharja on monivärinen, jämäkkä, pystykasvuinen, sekä yksivuotinen koristekasvi, joka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Sen kasvukorkeus on 20-40 cm. Kukonharjoja on käytetty koristekasveina jo satoja vuosia. Sen siemenet kylvetään maaliskuussa ja esikasvatetaan.

Keskustelupalstalla asiaa myös kukonharjoista - lue ja kommentoi!

Kukonharjojen hoito

Kukonharjat viihtyvät parhaiten aurinkoisella (ei paahteessa) tai puolivarjoisella paikalla, tuoreessa, runsasravinteisessa ja ilmavassa kasvualustassa. Sitä tulee kastella säännöllisesti, mutta pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kasteluiden välillä. Kestää myös kuivuutta, mutta ei juurilla seisovaa vettä. Lannoitus miedolla kastelulannoitteella.

Kukonharjat ovat lämmönsuosijoita ja hallanarkoja, joten ne kannattaa siirtää ulos vasta keväthallojen varmasti mentyä ohitse - ja sijoittaa tuulelta suojaisaan paikkaan. Pientä sadetta tai tuultakaan tanakkavartiset kukoharjat eivät kuitenkaan hätkähdä. Kuihtuneet kukat ja lehdet nypitään pois.

Lisäbonuksena mainittakoon, että kukonharjat kestävät hyvin myös maljakossa leikkokukkina!

Piha
kasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20232_80894.jpg
Näin hoidat kaktuksiasi
Kuivilta kasvupaikoilta kotoisin olevat pylvään tai pallon muotoiset aavikkokaktukset viihtyvät kotonakin eteläisellä, aurinkoisella ikkunalla. Aarniometsästä peräisin olevat lehti- ja köynnöskaktukset kaipaavat lämpöä, mutta eivät paahdetta.
20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.
20083_9220.jpg
Säilytystilat
Ne tuhannet tavaratKotiin kertyy tavaroita, tarpeellisia ja turhia. Tavaroiden säilytys vaikuttaa paljonkin kodin ilmeeseen ja toimivuuteen. Perusasenne, jätetäänkö kaikki näkyviin vai laitetaanko kaikki tavarat piiloon kaappeihin ja komeroihin, määrittää myös kodin perusluonteen. Tavaroiden säilytyksen pohtimiseen kannattaa uhrata tovi, kuinka usein ja missä yhteyksissä tavaroita käytetään, voisiko säilytystä järkiperäistää. Asiallinen säilytys suojaa pölyltä, valolta ja kulumiselta.
Puinen vanha vaaleansininen omakotitalo, jonka kuistin vierellä kasvaa istutuksia
Asiaa 1940-luvun talon perustuksista ja alapohjasta
1940-luvulla rakennetut talot ovat monesti hurmaavia ja kestävällä käsityötaidolla tehtyjä, mutta niiden perustusten ja alapohjan kunnossapito vaatii erityistä huomiota, sillä vuosikymmenten aikana rakenteet altistuvat kulumiselle ja kosteusongelmille. Rakennusmääräykset ja vaatimukset ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana, eikä vanhoissa taloissa välttämättä ole nykyaikaisia ratkaisuja kosteuden hallintaan.Sokkeliin imeytyvä vesi, puutteelliset salaojat tai virheellisesti ohjatut kattovedet voivat ajan myötä aiheuttaa vakavia rakenteellisia ongelmia, kuten kosteusvaurioita, homeongelmia ja lahovaurioita. Riskitekijät on tärkeä tunnistaa ja tehdä tarvittavat toimenpiteet ajoissa.Miten voimme parantaa 1940-luvun talon perustusten ja alapohjan kuntoa? Jos sokkeli tuntuu märältä tai on epäily, että alapohjassa on ongelmia, tutki alla olevat kohdat.
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton