• Etusivu
  • Piha

KIRJAESITTELYMikko Mansikka: Pihoja ihmisille - kivikorttelien vihreät keitaat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.06.2015
20121_29159.jpg

Multikustannus

Kaupunkien suurten umpikorttelien sisällä, rakennusmuurien kätköissä, on suojaisia ja usein laajojakin piha-alueita. Avariksi ja yhtenäisiksi suunnitellut ulkotilat on pilkottu raja-aidoin ja täytetty erilaisilla rakennelmilla tai asfaltoitu parkkipaikoiksi.

Arkkitehti Mikko Mansikka on tutkinut, miten kaupunkien laiminlyödyt korttelipihat voidaan palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä eli asukkaitten virkistykseen. Onnistuneet esimerkit muista Pohjoismaista osoittavat, että kaupungin, kiinteistöjen ja asukkaiden yhteistyöllä ja hyvällä suunnittelulla on mahdollista toteuttaa monenlaisia ihmisläheisiä ja luonnonmukaisia ratkaisuja.

Kirjassa käydään läpi kaupunkipihojen historiaa ja uusia, ekologisia suunnitteluperiaatteita sekä annetaan ohjeita onnistuneen pihahankkeen valmisteluun ja läpiviemiseen.

Kirja on suunnattu erityisesti taloyhtiöille, asukasyhdistyksille ja kaikille kaupunkipihojen elävöittämisestä kiinnostuneille. Upeat värikuvat motivoivat pohtimaan oman korttelin potentiaalia.

ISBN 952-468-102-1
1. painos 2006
Sidottu, 172 sivua

Sisällysluettelo

Kirjan sisällysluettelo näyttää tiivistetysti seuraavalta; (suluissa sivut)ja kursiivilla sisällön kuvaus:

Aluksi (sivut 7-8)

Tervetuloa pihakatselmukseen (9-12)

Korven ja puutarhan valtataistelu (13-16)
Puutarhan tulo Suomeen ja kaupunkipihan historiaa

Näkemys ja tahto (17-34)
Aluerakentamisen taustalla erilaisia näkemyksiä

Pihaparannuksen lähtökohtia (35-38)

Lyhyt ympäristöoppi (39-44)

Kansalaisrohkeutta (45-54)
Ympäristötietoutta ja uusia ajatuksia

Innostusta Tanskasta (55-66)

Käyttöpihasta elämyspihaan (67-76)
Tilasuunnittelua ja elämysarvoja

Piharyhmän työkalupakki (77-112)
Ideoidaan, suunnitellaan, toteutetaan - ja lopuksi ollaan valmiissa pihassa

Ekologian pelisäännöt (113-118)

Ekologisia kokeiluja (119-150)

  • Tanskan Enghave Plads - lintuja asfaltin tilalle
  • Hollannin De Bikkershof - kuin maalla
  • Tukholman vihreät pihat: ympäristöoppia asukkaille
  • Kokemuksia käytännöstä

Toimintapolku pähkinänkuoressa

(151-156)


  • Ensimmäinen rasti: Tee aloite!
  • Toinen rasti: Ideoi!
  • Kolmas rasti: Kerää tietoa!
  • Neljäs rasti: Suunnittele!
  • Viides rasti: Toteuta!
  • Kuudes rasti: Nauti!

Kaupunkipihan tulevaisuus

(157-158)

Kirjallisuutta, yhteystietoja, Sammandrag, Kuvaluettelo

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201210_32616.jpg
Boschin suositut PMF-monitoimityökalut uudistuivat
Bosch on uudistanut rakentajien ja remontoijien suosimat monitoimityökalut. Uusilla PMF 250 CES ja PMF 190 E –malleilla esimerkiksi hionta, jyrsintä, kaavinta, leikkaus ja sahaus hoituvat entistä tehokkaammin. PMF 250 CES:n terät vaihtuvat kädenkäänteessä ilman työkalua Boschin kätevän SDS-järjestelmän ansiosta.Tilaa Jäsentukusta!
20178_49995.jpg
Sertifiointikoulutus: Rakennusten lämpökuvaaja
Sertifioinnilla ammattilainen voi osoittaa osaamisensa. Samalla esim. remontin tilaaja tai rakennusalan työnantaja varmistuu henkilön ammattitaidosta ja siitä, että ammattilainen toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.Sertifikaatin myöntämisen perusteena ovat sertifioinnin toimikunnan määrittelemien osaamisvaatimusten pohjalta laadittu henkilösertifiointikoulutus, kirjallinen tentti ja näyttökoe. Lisäksi voimassaolon edellytyksenä on työkohteiden raportointi ja säännöllinen täydennyskoulutus.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vuokran suuruus/maksu
Vuokra määräytyy sen mukaan, mitä osapuolet ovat asiasta sopineet. Osapuolet voivat myös sopia siitä, että vuokraa nostetaan vuokrasuhteen aikana.Viime kädessä tuomioistuin tarkistaa vuokran kohtuullisuuden. Vaadetta vuokran kohtuullistamisesta ei voi enää esittää vuokrasuhteen päätyttyä.KKO:1999:34 Asunhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 29 §:n 1 momentin säännöksen, jonka mukaan vaatimusta vuokran kohtuullisuuden tutkimiseksi ei voida pannan vireille enää vuokrasuhteen päätyttyä, ei katsottu koskevan vaatimusta vuokran alentamisesta saman lain 23 1§ 2 momentin nojalla huoneiston vuokrasopimuksen vastaisen kunnon perusteella.Vuokra on suoritettava viimeistään toisena päivänä vuokranmaksunkauden alusta lukien, jollei toisin ole sovittu. Vuokranmaksukausi on yleensä kuukausi, mutta osapuolet voivat sopia asiasta toisinkin. Vuokralainen on velvollinen suorittamaan vuokran koko siltä ajalta, kun hän on hallinnut ja käyttänyt huoneistoa. Vuokran saa aina suorittaa pankki- tai postisiirrolla. Maksupäivä on se päivä, mikä on merkitty maksajan kuittiin maksupäiväksi tai päivä, jolloin vuokra jätettiin postin kuljetettavaksi. Muulla tavoin suoritetusta vuokrasta vuokranantajan on annettava kuitti.Osapuolet voivat sopia vuokranmaksun ennakosta, mutta on muistettava, että ehto, jossa vuokraa on suoritettava ennakolta kolme kuukautta pidemmältä ajalta, on mitätön.
Kinkku tullut juuri uunista
Kompostori rakastaa joulukinkun lämmintä rasvaa
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
202310_83211.jpg
Ovipuhelin näyttää sisään pyrkivän
Nykymaailmassa on aina hyvä tietää kenelle ovensa avaa. Laadukkaassa ovipuhelimessa on ääniyhteyden lisäksi videoyhteys, jonka avulla sinun on helppo varmistaa tulijan henkilöllisyys ennen oven avaamista. ABB-Welcome-ovipuhelinjärjestelmistä löytyy ratkaisut sekä videotunnistukseen että pelkkään ääniyhteyteen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rintamamiestalon julkisivuremontti ja lisäeristys
Remontti poikii usein uusia remontteja ja niin kävi myös tässä rintamamiestalossa, jonka vesikatto aiemmin tänä vuonna uusittiin. Oikeastaan julkisivun kunnostaminen oli ollut mukana korjattavien asioiden listalla, mutta vesikaton uusiminen katsottiin järkevämmäksi tehdä ensin. Samalla tuli viimeisteltyä myös vesikattoremontti räystäänaluslaudoituksen osalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton