Kastelli-talo Lempäälään, 7. osa: Talvirakentajan tunnelmia
Joulukuun alussa työmaa oli vielä hetken lumeton. Pian tämän jälkeen alkoivat talvirakentajan askareet.
Seurantamme edellisessä osassa pohdimme talvirakentamisen hyviä ja huonoja puolia – rakentamisen edettyä tammikuussa sisäseinien levyttämiseen asti, on perhe ehtinyt kerätä rakentajan talvesta jo käytännön kokemuksia.
Lunta ja kosteita ikkunankarmeja
Rakennustyömaan lumityöt kuuluvat rakennuttajan vastuulle. Ne on hoidettava joko itse, tai sitten työmaalle on palkattava rakennusaikainen "talkkari", joka pitää kulkuväylät avoimina. Seurantakohteemme perhe asuu kohtuullisen lähellä tulevaa kotiaan, joten lumitöiden ottaminen omalle kontolle tuntui luontevalta.
- Lumisateilla mies lähtee usein vielä illalla tontille tekemään lumitöitä. Tietä aurattaessa tontin sisääntulon eteen syntyy lisäksi aikamoinen kuorma, josta on päästävä aamuksi eroon, jotta rakentajat pääsevät tontille. Onneksi talvi on normaaliluminen, joten lumitöitä on vain kohtuullisesti, rakennuttajaperheen emäntä Elina kertoo.
Toinen tehtävä on kovemmilla pakkasilla ollut ikkunankarmien kuivaaminen. Kun rakennusta alettiin marraskuun lopulla lämmittää puhaltimilla ja kun joulukuun alussa tehtiin lattian betonivalut, sen jälkeen pakkasen kiristyessä ikkunankarmeihin on kertynyt kosteutta, jota on pitänyt käydä pyyhkimässä sisäpuolelta säännöllisesti, välillä päivittäinkin, jotta karmit eivät vettyisi pilalle. Joulupyhinä tarvittiin työmaalla karmien pyyhkimiseen tuuraajaakin, kun rakennuttajaperhe oli poissa kotoa ja elohopea pysyi matalalla.
- Siskon perhe tuli silloin apuun. Pakkasta oli joulun aikoihin melkein -20 astetta, ja kosteutta kertyi sen verran, ettemme voineet jättää rakennusta oman onnensa nojaan, Elina kertoo.
Myös puhaltimia on pitänyt valvoa silloin, kun rakentajat eivät ole rakennuksilla. Paikalla on käytävä päivittäin tarkistamassa, että lämmöt ovat päällä.
- Kelien kanssa on ollut onnea, sillä saimme syksyllä väliseinät pystyyn ja katot päälle ennen lumen tuloa, vaikka kovaa työtä se vaati. Valut viivästyivät pari päivää kylmyyden takia, mutta esimerkiksi viime vuonna talvi oli paljon kylmempi, ja olisimme joutuneet niillä keleillä odottelemaan kauemmin. Nyt kylmä jakso oli onneksi lyhyt, hän pohtii.
Erilainen vuosi
Kaiken kaikkiaan rakentajien vuosi on vastannut odotuksia eikä rakennusaika ole tuntunut liian raskaalta.
- Oma asennoituminen on tärkeää. Olemme toisaalta varautuneet jo etukäteen siihen, että tämä vuosi on rakentamisen takia erilainen kuin muut. Toisaalta emme ole yrittäneetkään haukata liian isoa palaa, eikä kukaan perheestä ole ylirasittunut. Meille ei ole tullut yllätyksiä, että tällainenko tämä rakentamisvuosi onkin, Elina sanoo.
Rakentaminen on edennyt hyvässä aikataulussa. Tästä rakennuttajapariskunta kiittää niin kirvesmiehiä, Kastellia kuin vastaavaa mestariakin.
- Koko projektia on helpottanut se, että Kastellin miehet ovat hoitaneet tehtävänsä niin hyvin ja ottaneet meihin aina hyvissä ajoin yhteyttä, mitä rakennuksilla sitten onkin tarvittu. Myös vastaava mestari on ollut tosi hyvä apu. Kokemattoman rakennuttajan on vaikea hahmottaa, missä järjestyksessä asioita tarvitaan; materiaalitoimitukset, sähkökuvat, takkatilaus… kaikki on saatava sopiville viikoille. Vastaava mestari ja Kastelli ovat kertoneet meille aina selkeästi, milloin meidän on ollut aika huolehtia mistäkin asiasta, Elina toteaa tyytyväisenä.
Sisustussuunnitelmasta apua ja säästöjä
Yksi rakennusprojektia rakennuttajapariskunnan kannalta helpottanut tekijä on ollut ajoissa teetetty sisustussuunnitelma. Elina kertoo, ettei olisi tullut itse edes hoksanneeksi, miten tärkeä tekijä sisustussuunnitelma loppujen lopuksi on.
- Kun tiedämme tarkalleen, mitä tarvitsemme, olemme voineet olla tarkkoina talven alennusmyynneissä. Tavaraa on kertynyt paljon; tuoleja, lamppuja ym. Monessa kohtaa säästöt ovat olleet satasia, kun on voinut käyttää alennusmyynnit hyväksi. Kotona ja vanhempien luona alkaa tosin olla melkoinen varasto, mutta sen pohtiminen vasta keväällä, mitä tarvitaan ja mistä se saadaan, olisi tullut paljon kalliimmaksi, hän sanoo.
- Toinen asia, mutta ei suinkaan se vähäisempi, missä sisustussuunnitelmasta on ollut hyötyä, on sähkösuunnitelmien tekeminen. Jos meillä ei olisi ollut valmista ja yksityiskohtaista suunnitelmaa siitä, että tuohon tulee sohva, tuohon kirjahylly ja tuohon vuode, sähkösuunnitelmista ei olisi tullut mitään siinä mielessä, että emme olisi mitenkään voineet hahmottaa sitä, missä pistorasioiden oikeasti kuuluisi olla ja paljonko niitä tarvitaan. Nyt tiesimme pistorasioiden paikat varmasti, mikä helpotti sähkösuunnitelman tekoa selvästi, Elina toteaa.
Rakennusaikaista lisälämpöä takasta ja omista puista
Takan tullessa tammikuun aikana, se hyödynnetään myös rakennusaikaisessa lämmittämisessä. Polttopuutahan saatiin tontilta runsaasti suurten puiden kaatamisen yhteydessä, ja Elina iloitsee nyt siitä, että aika syksyllä riitti kuin riittikin siihen, että polttopuut saatiin ennen lumen tuloa pinoihin ja suojaan.
Rakennusjätteet on tontilla kerätty siirtolavalle. Vaikka pariskunta on kotona innostunut kierrättämään, lumeen yhä uudelleen peittyvän rakennusjätteen lajitteleminen talvioloissa tuntui liian haasteelliselta.
- Kyllähän sitä kesällä lajittelisi rakennuksillakin, mutta nyt päätimme mieluummin maksaa siirtolavasta, Elina toteaa.
Kun molemmat käyvät töissä ja kotona on myös pieni lapsi ja koira, rakentamisvuoteen ei mahdu tylsiä hetkiä. Lyhyt, vain 20 minuutin ajomatka nykyisestä kodista rakennustyömaalle kuitenkin helpottaa asioiden hoitamista.
- Jos asuisimme vaikkapa sadan kilometrin päässä rakennuspaikalta, olisi kyllä miettimistä, miten hoitaa tontin lumityöt ja lämmön päällä olon valvominen saati päivittäinen ikkunankarmien kuivaaminen kovina pakkasjaksoina. Nyt pärjäämme pääasiassa oman perheen voimin, hän naurahtaa.