• Etusivu
  • LVI

Kaivovesi juomakelpoiseksi kotimaisella tekniikalla

Käänteisosmoosi soveltuu nykyään moneen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö EMP-Innovations Oy
Julkaistu 21.09.2023Päivitetty 22.09.2023
20239_83135.jpg

Arvioiden mukaan noin puolet Suomen juomavesikaivoista on kunnostuksen tarpeessa. Yksi yleisimmistä tarpeista on kaivoveden puhdistus raikkaaksi ja puhtaaksi. Kaivon puhdistus ja desinfiointi ei kuitenkaan läheskään aina paranna tilannetta, korkeintaan väliaikaisesti. Jatkuva kaivon puhdistus, kunnostus ja desinfiointi ei ole myöskään ilmaista. Kaivovesi, kuten muutkin raakaveden lähteet sisältävät omat haasteensa, jotka on syytä ottaa huomioon ennen vedenpuhdistuslaitteiston hankintaa.

Kaivot usein moniongelmaisia

Kaivossa voi olla esimerkiksi rautaa, mangaania, arseenia, fluoria, humusta, suolaa tai bakteereita ja kasvustoa, joiden takia vesi täytyy puhdistaa ennen juomista tai käyttöä. Jos kaivovesi on ruskeaa tai keltaista, se myös värjää paikkoja ja tarttuu jämäkästi pintoihin. Kaivovedessä on erittäin harvoin vain yksi ongelma.

Perinteisesti moniongelmaisten kaivovesien puhdistus on vaatinut paljon erilaista tukitekniikkaa. Tämä on usein aiheuttanut sen, että puhdistuslaitteiston asennus vie jopa kokonaisen huoneen tilaa. Teetetyn vesianalyysin tuloksesta riippuen tila täyttyy vedenpehmentimistä, useammista massasuodattimista esimerkiksi rautaa-, ja mangaania varten sekä käänteisosmoosilaitteesta mahdollisen suolan ja/tai fluoridin poistoon, joiden lisäksi asennetaan säiliötä sekä pumppuja.

Kompakti ja helppo ratkaisu kaivoveden puhdistamiseen

Kotimainen vedenpuhdistuslaitevalmistaja Finnvoda on tekniikallaan puhdistanut kaivovesiä jo kymmenen vuotta. Vaikka käänteisosmoosi mielletään perinteisesti suolan ja muiden liuenneiden aineiden poistoon, ovat yhtiön laitteet patentoitujen tekniikoiden ansiosta yksi markkinoiden tehokkaimmista tavoista käsitellä myös esimerkiksi rauta ja mangaani.

Finnvodan kehittämä NERO-vedenpuhdistuslaite ratkaisee yksistään ongelman ja vie tilaa vain murto-osan perinteisiin ratkaisuihin nähden.

NERO-laitteen asennus kaivokohteissa on erittäin helppo toimenpide. Laite ei tarvitse tukitekniikkaa edes silloin, kun vesianalyysin mukaan kohde on erittäin haastava. NERO-vedenpuhdistuslaite sijoitetaan tyypillisimmin kaivopumpun tai sitä ohjaavan painekytkimellisen painesäiliön jälkeen ennen jakotukkia.

20232_80969.jpg

Erityisesti tilanteet, joissa kaivovedessä on liikaa rautaa hoituvat helposti NERO-laitteilla, sillä laitteissa on huomattavan korkea rautapitoisen kaivoveden puhdistuskyky. Raudan, kuten muidenkin kaivossa veteen kuulumattomien ainesten määrään on syytä kiinnittää erityistä huomiota laitevalinnassa, sillä kaikki markkinoilla olevat käänteisosmoosilaitteet eivät suoriudu raudan- ja mangaanin puhdistuksesta sellaisenaan, vaan vaativat tukitekniikkaa näiden osalta.

Vaikka kaivovedet ovat aina erilaisia, on NERO-vedenpuhdistuslaitteen hankinta erittäin turvallista ja helppoa, kunhan toimitat vesianalyysin valmistajalle tai sen jälleenmyyjälle ennen hankintaa. Saat varmuuden laitteen toimivuudesta kohteessasi. Laitteet soveltuvat pora- ja rengaskaivojen vesien puhdistamiseen ja ovat myös erinomainen ratkaisu järvi- ja meriveden käsittelyyn juomakelpoiseksi.

Tehokasta vedenpuhdistusta isompiin kohteisiin

Finnvodan NERO-vedenpuhdistuslaitteista löytyy myös tehokkaita malleja isompiin kohteisiin, joissa puhdasta vettä tarvitaan enemmän. Esimerkiksi yhteiskäytössä olevaan kaivoon voidaan asentaa NERO-premium, joka on mitoitettavissa niin yksittäisille mökeille kuin vaikkapa 10 rakennuksen keskittymälle.

Katso myös: Kätevä vedenpuhdistuslaite tuottaa juomavettä järvestä tai merestä

20239_83138.jpg
Info

Info

Miten laite puhdistaa veden juomakelpoiseksi?

Puhdistus tapahtuu täysin ilman kemikaaleja, käänteisosmoosin avulla. Vesi pakotetaan kovalla paineella puoliläpäisevän kalvon läpi, joka erottelee epäpuhtaudet vedestä. Kalvon aukot ovat niin pienet (luokkaa 0,1nm), että vain vesimolekyyli mahtuu niistä läpi, jolloin suuremmat ionit, molekyylit, virukset, bakteerit jne. jäävät kalvon likaiselle puolelle ja huuhtoutuvat syöttövirtauksen mukana pois kalvolta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

EMP-Innovations Oy
LVI
vesiputkistot
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80966.jpg
Juomakelpoista vettä mökille järvestä tai merestä
Kesämökit sijaitsevat luonnon rauhassa etäällä asutusalueista. Sijainti saattaa aiheuttaa käytännön haasteen, sillä puhdasta vettä tarvitaan asumisessa päivittäin. Kätevän vedenpuhdistuslaitteen avulla saadaan täysin puhdasta juomavettä käyttöön, vaikka merivedestä.
20234_81361.jpg
Juomavettä vaikka merivedestä - veden­puhdistuslaite helpottaa mökkeilyä
Mökkikausi on jälleen alkamassa ja on oikea aika päivittää kesäasunnon mukavuuksia. Mikäli tähän saakka käyttövettä on kuljetettu mukana mökille, voi juomaveden nyt tuottaa paikan päällä kätevästi luonnon vedestä uudella vedenpuhdistuslaitteella.
20236_82401.jpg
Kätevä vedenpuhdistuslaite tuottaa juomavettä järvestä tai merestä
Kesämökit ja -asunnot sijatsevat usein keskellä luontoa etäällä muusta asutuksesta. Monelle saattaakin olla tuttu tilanne, jossa puhdasta käyttövettä joudutaan kuljettamaan isoja määriä muutaman päivän tarpeisiin. Nyt tähän on tarjolla helppo ratkaisu – uusi innovatiivinen vedenpuhdistuslaite tuottaa puhdasta juomavettä suoraan järvestä tai merestä.
20204_63811.jpg
Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?
201911_61453.jpg
Tiedätkö kotitalouden suurimmat vesisyöpöt?
Asumisen perusedellytysten, veden, sähkön ja lämmön, tuottamiseen käytettävän energian kustannukset nielaisevat valtaosan taloyhtiön rahavirrasta. Vesi on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä, sillä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kokonaiskustannuksista. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on todellakin kannattavin energiainvestointi.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton