• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokoneen uusimisen vaikutus näkyi heti raikkaampana sisäilmana

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 16.11.2023
20225_78428.jpg

2000-luvun alun omakotitalo Lahdessa

Hyvärin perhe oli jo usean vuoden ajan etsinyt itselleen aiempaa tilavampaa kotia. Kerrostaloasunto Lahden keskustan kupeessa oli käynyt pieneksi, ja toiveissa oli päästä tekemään kaupat riittävän suuresta omakotitalosta, joka sijaitsisi mielellään Lahden eteläosissa. Lopulta Jari ja Tiina Hyväri löysivät vuonna 2000 valmistuneen, yli 200-neliöisen omakotitalon Vartiolaakson kaupunginosasta. Tilaa oli vihdoin riittävästi kuusilapsiselle uusioperheelle, mutta ilmanvaihdon puutteet kävivät nopeasti ilmi. Sopiva ratkaisu löytyi nopeasti.

Riittämätön ilmanvaihto houkutteli vaihtamaan iv-koneen

Entisen, rakentamisen yhteydessä asennetun ilmanvaihtokoneen (Vallox Digit2) vaihtaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Hyvärit olivat muuttaneet uuteen kotiinsa.

"Alkuperäisen ilmanvaihtokoneen ilmamäärät eivät tahtoneet riittää, ja laite kulutti paljon energiaa koko ajan", Jari perustelee.

Vanha laite oli eräs vuosituhannen vaihteen laadukkaimmista ilmanvaihtokoneista, mutta nopean teknologisen kehityksen ansiosta sekä hyötysuhde että energiatehokkuus ovat parissa vuosikymmenessä selvästi parantuneet. Uuden iv-koneen hankkiminen oli siis sekä taloudellisesti että teknisesti järkevä valinta.

20225_78429.jpg

Tilalle asennettiin loppukesästä 2021 tarpeen mukaan ohjautuvalla kosteus- ja hiilioksidiautomatiikalla varustettu Swegonin CASA W5 -ilmanvaihtokone.

"Siinä riittää potkua meidän tarpeisiimme", Jari kehuu.

20225_78431.jpg

Vaivaton asennus yhdessä päivässä

Suunnittelusta ja asennuksesta vastasi Swegonin Ilmateknikko HomeMap Oy, ja kaikki hoidettiin loppuun yhdessä päivässä. Vain pieniä muutostöitä tehtiin asennuksen yhteydessä.

"Ei se asennus ehtinyt vaikuttaa meidän elämäämme mitenkään, kun istuttiin täällä toisessa päässä taloa asennuksen ajan", Tiina naurahtaa.

Käyttöönoton jälkeen ilmanvaihtokoneeseen tehtiin pientä säätöä, sillä aluksi sisälämpötila tuntui liian korkealta.

Jarin mukaan CASA W5:n käyttö on ollut niin helppoa, että koko laitteeseen ole tarvinnut koskea lainkaan. Edellisessä ilmanvaihtokoneessa oli erillinen, 8-portainen säätöyksikkö, josta piti itse valita kuhunkin tilanteeseen sopivin tila.

"Nykyisessä koneessa automatiikka hoitaa tehostuksen ynnä muut toiminnot automaattisesti. Erikseen on kotona- ja poissa-toiminto, ja tarvittaessa laitetta pystyy säätämään monipuolisesti."

Omalle aktiivisuudelle ei kuitenkaan ole juuri tarvetta.

"Ainoa asia, mikä pitää muistaa, on suodatinten vaihto kaksi kertaa vuodessa, ja siitäkin laite hälyttää automaattisesti."

"CASA W5:n käyttö on ollut niin helppoa, että koko laitteeseen ei ole tarvinnut koskea lainkaan."

20225_78430.jpg

Ilmanlaatu parani heti, ja sähkönkulutus laski selvästi

Uuden ilmanvaihtokoneen vaihtamisen jälkeen ero entiseen näkyi saman tien.

"Jo seuraavana aamuna muutoksen huomasi parempana ilmanlaatuna. Kun kävin suihkussa, kone alkoi heti nostaa ilmanvaihdon määrää", Jari Hyväri kertoo.

Konkreettisimmat hyödyt perhe on kuitenkin havainnut energiatehokkuutena ja pienentyneenä sähkölaskuna, mikä on hyvä uutinen nopeasti kallistuneen sähkön maailmassa.

"Sähkönkulutus on vähentynyt 35 prosentilla vuoteen 2021 verrattuna. Toki silläkin on oma merkityksensä, että yläpohjaan laitettiin lisävillaeristystä", Jari huomauttaa.

20225_78432.jpg

Hyvärien koti sijaitsee erinomaisella paikalla. Automyyjänä toimivan Jarin työpaikka on vain noin puolentoista kilometrin päässä, ja Lahden keskustaankin on vain viitisen kilometriä. Liikenteen melu ei kiusaa, sillä metsäinen tontti sijaitsee päättyvän tien päässä.

Swegon Ilmateknikot

Ilmateknikko on Swegonin kouluttama ja valtuuttama Swegon CASA -asiantuntija, joka kartoittaa kanssasi juuri sinulle sopivan ilmanvaihtoratkaisun. Ilmateknikko toimittaa kaikki laitteet asennettuna ja käyttöönotettuna ja toimii yhteyshenkilönäsi kaikissa käyttö-, huolto- ja takuuasioissa. Kun käytät Swegonin valtuuttamaa asentajaa, voit olla varma siitä, että asennus tehdään hyvin ja ammattimaisesti ilman ongelmia.

Jos haluat saada neuvoja ilmanvaihtosi uudistamiseen tai tarjouksen kotiisi parhaiten sopivasta ratkaisusta, valtuutetut Swegonin Ilmateknikot auttavat. Saat meiltä nopean ja ammatitaitoisen avun kaikissa ilmanvaihtoon liittyvissä kysymyksissä!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen istuu ikkunan edessä pitäen sylissään koiraa
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton