Huono ilmanvaihto altistaa mökin kosteusvaurioille
© Velco Oy
Jos ajattelit, että mökkisi ilmanvaihto on painovoimainen, saatoit hyvinkin erehtyä. Lue miksi. Korjaamalla mökin ilmanvaihdon kuntoon vältät kosteusvauriot ja parannat sisäilmaa.
Suuri osa suomalaisista kesämökeistä on vanhempaa rakennuskantaa, joissa ilmanvaihdon on ajateltu tyypillisesti toimivan painovoimaisesti. Tässä moni mökin omistaja kuitenkin erehtyy.
Painovoimainen ilmanvaihto perustuu siihen, että tiloihin virtaa hallitusti korvausilmaventtiilin kautta raikasta ulkoilmaa, ja toimiva poistohormi vetää käytetyn, kostean ilman ulos. Isossa osassa kesämökeistä kuitenkin painovoimaisen ilmanvaihdon ehdoton edellytys, eli korvausilmaventtiilit loistavat poissaolollaan. Mökin sisäilma vaihtuu vain heikosti rakenteiden raoista ja eristevillojen läpi kuljettaen terveydelle haitallisia epäpuhtauksia sisäilmaan.
Huonon ilmanvaihdon seurauksena mökki muuttuu talviaikaan kosteaksi ja tunkkaiseksi. Pahimmillaan kosteus vaurioittaa rakenteita aiheuttaen hometta ja sisäilmaongelmia. Hyvä ilmanvaihto ympäri vuoden on tärkeää rakennusterveydelle, mutta käyttäjienkin on mukavampi ryhtyä kesänviettoon kuivassa ja raikkaassa kesämökissä. Kesälläkään ikkunatuuletus ei riitä ja varsinkin yöaikaan sisäilma muuttuu makuuhuoneissa raskaaksi hengittää, kun hiilidioksidimäärät nousevat korkeiksi.
Oikein toteutetun ilmanvaihdon hyödyt ovat moninkertaiset hintaan ja vaivaan nähden. Painovoimaisen ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi ympäri vuoden, ei ole kallista eikä hankalaa. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella.
Hajut, homepilkut ja hilseilevät maalit – ennaltaehkäise kosteusvauriot
Yksi ilmanvaihdon keskeinen tehtävä on poistaa ylimääräinen kosteus rakennuksesta, jotta vältytään ikäviltä vaurioilta. Kun ilma ei kierrä, tiivistyy kosteus pinnoille. Talven jälkeen mökille palaajilla saattaa olla vastassa ummehtunut sisäilma ja mummon mökin haju. Rakenteiden kostuminen lisääntyy, jos mökki on talven ajan kylmillään tai peruslämmöllä.
Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta esimerkiksi verhoihin, sohvaan ja muihin tekstiilipintoihin. Rakenteissa liiallinen kosteus ilmenee usein maali- tai rappauspinnan hilseilynä, puumateriaalin tummumisena tai lattiapinnoitteen pullistumina.
Velco-korvausilmaventtiili on helppo ja kustannustehokas ratkaisu
Jos korvausilmaventtiilit puuttuvat, on ne helppo asentaa jälkikäteen.
Helposti toteutettava ratkaisu kesämökin ilmanvaihdon parantamiseen on Velco-korvausventtiili. Velco-venttiilin omavarainen termostaatti säätää venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle.
Käsinsäätöä tai sähköä ei tarvita ja mökin ilmanvaihto pysyy toimivana ympäri vuoden ilman turhaa energianhukkaa.
Toimintavarmoille termostaattiventtiileille myönnetään pitkä 10 vuoden takuu.
Info
Korvausilmaventtiilit– sijoitus, määrä ja miksi?
- Korvausilmaventtiilit sijoitetaan mökin makuu- ja oleskelutiloihin.
- Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista noin 20 m² kohti on yksi venttiili.
- Korvausilmaventtiili kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma lämpenee ennen laskeutumistaan oleskelualueelle.
- Hyvä paikka venttiileille on katonrajassa ikkunan yläpuolella.
Velco-venttiili voidaan lyhentää sopimaan ohueenkin seinään
Uusi Velco-venttiili on helppo asentaa mökin seinään. Uuden läpiviennin tekemiseen riittää 105 mm reikäterä. Mökillä seinärakenteet ovat usein ohuet, mutta se ei haittaa, sillä teleskooppimainen läpivientiputki on säädettävissä seinän paksuuden mukaan.
Helposti muunneltavan Velco-venttiilin voi helposti sovittaa jopa 150 mm vahvuiseen seinään. Tätä ohuemmissa seinärakenteissa venttiili voidaan asentaa myös ilman suodatinkehikkoa jolloin se on mahdollista sovittaa noin 120 mm vahvuiseen seinään.
Jos mökillä taas on puiset ikkunaluukut, käy Velco-venttiilin asennus niihin käden käänteessä.
Siitepölyallergiasta kärsiväkin viihtyy mökillä
Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukkaiden suodattimien käyttö tuo helpotusta oireisiin.
Velco-korvausilmaventtiilien sisältämä laadukas ilmansuodatin suodattaa erittäin tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia. Poikkeuksellisen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut vetävät sisälle johdettavasti ilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä magneetin tavoin.
VTT:n testaama suodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siitepölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan tehokkaasti myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puun pienpolton seurauksena. Hyvästä suodatuksesta hyötyvät siis kaikki mökin käyttäjät.
Info
Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon:
- Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
- Muista vaihtaa venttiilien ohesta löytyvät suodattimet. Suodattimet nappaavat tehokkaasti esimerkiksi koivun siitepölyn. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
- Tulisija vaatii palaessaan ilmaa yli 20 litraa sekunnissa. Riittävä korvausilma on tulen syttymisen ja puhtaan palamisen kannalta välttämätöntä. Korvausilman puute saattaa pahimmillaan johtaa häkäkaasun kertymiseen huoneilmaan.
- Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
- Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on vastassa keväällä jälleen kostea ilma ja epämiellyttävä tuoksu.
Pyydä tarjous Velco-korvausilmaventtiileistä tai kysy neuvoja sopivan tuotteen valintaan
Voit pyytää tarjouksen tuotteista tällä lomakkeella. Voit myös lähettää sähköpostia velco@velco.fi tai soittaa puh. 09 477 8940. Myymälä palvelee osoitteessa Konalantie 47 F, 00390 Helsinki arkisin 8.00–16.00.